Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Ποιος θα αξιοποιήσει το Παλαιόκαστρο;

 


Συνεχίζοντας για τρίτη συνεχόµενη ηµέρα το δηµοσιογραφικό µας σεργιάνι στο ∆ήµο Πύλου - Νέστορος θα ήταν τουλάχιστον παράλειψη να µην τονίσουµε την αξία που θα προσθέσει στο τουριστικό προϊόν της περιοχής η αξιοποίηση των Κάστρων της Κορώνης, της Μεθώνης, της Πύλου και κυρίως του Παλαιόκαστρου. 

Την ιστορία των κάστρων αφηγείται υπέροχα στο έργο του "Κάστρα και οχυρά στη Μεσσηνία" ο συγγραφέας Γιάννης Μπίρης και δεν έχουµε να προσθέσουµε ούτε µία λέξη. 

Μπορούµε όµως να γράψουµε ένα νέο βιβλίο για την αδυναµία αξιοποίησής τους από την κεντρική διοίκηση και την αυτοδιοίκηση.

 

Σε κάθε περίπτωση και για να µην τα βλέπουµε όλα απαισιόδοξα, κινείται προς θετική κατεύθυνση η ένταξη των Κάστρων της Κορώνης και της Μεθώνης στις πολιτιστικές διαδροµές που προτείνεται να χρηµατοδοτηθούν από το Ταµείο Ανάκαµψης. ∆εν καταλαβαίνω όµως γιατί δεν εντάχθηκε σε αυτές τις διαδροµές η ανακατασκευή του Παλαιόκαστρου, ενώ κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσµο διακινδυνεύουν τη σωµατική τους ακεραιότητα για να το επισκεφθούν. 

Τον ίδιο κίνδυνο αντιµετωπίζουν και όσοι κάνουν περίπατο στο πολυσύχναστο µονοπάτι Βοϊδοκοιλιά - Πέρασµα της Συκιάς, καθώς κρέµονται από πάνω τους τα ερείπια του Παλαιόκαστρου. Ο δήµος και η κυβέρνηση θα πρέπει να άρουν το συντοµότερο δυνατό την επικινδυνότητα του Παλαιόκαστρου και να το εντάξουν σε µια ενιαία πολιτιστική και περιβαλλοντική διαδροµή µαζί µε τον µυκηναϊκό τάφο του Θρασυµήδη, τη σπηλιά του Νέστορα, τη Βοϊδοκοιλιά, τη λιµνοθάλασσα της Γιάλοβας και φυσικά τη Σφακτηρία. Τα φυσικά και πολιτιστικά αυτά µνηµεία µπορούν να προσελκύσουν χιλιάδες επισκέπτες όχι µόνο το δίµηνο Ιουλίου - Αυγούστου αλλά όλους τους µήνες του χρόνου, καθώς δίνουν τη δυνατότητα στον περιηγητή να ταξιδέψει τουλάχιστον 3.500 χρόνια πριν στον τάφο του Θρασυµήδη -γιου του µυθικού βασιλιά Νέστορα- και ταυτόχρονα να αναζητήσει το φράγκικο και ενετικό παρελθόν του Παλαιόκαστρου. ∆ίνουν τη δυνατότητα στον περιηγητή να δει στη Σφακτηρία τον τόπο που για πρώτη φορά οι αρχαίοι Σπαρτιάτες παρέδωσαν τις ασπίδες τους στους Αθηναίους µετά την επίθεση των Μεσσηνίων. 

Στον ίδιο τόπο ο περιηγητής κατεβαίνοντας από το Παλαιόκαστρο θα βρεθεί στη σπηλιά του Νέστορα, όπου σύµφωνα µε το µύθο στάβλιζε τα κοπάδια του ο Νηλέας. Σύµφωνα µε έναν άλλο µύθο στο ίδιο σπήλαιο έκρυψε ο νεογέννητος Ερµής τα βόδια που έκλεψε από τον Απόλλωνα. 

Σήµερα δεν χρειαζόµαστε νέους µύθους. Χρειάζεται µόνο κάποιος να γράψει ιστορία αξιοποιώντας το Παλαιόκαστρο.


Η λύση είναι μια. Να δοθούν με μακροχρόνια μίσθωση και αυστηρούς κανόνες σε ιδιώτες. Μόνο έτσι μπορούν να σωθούν αυτά τα μνημεία.

Κώστας... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου