Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Το Αεροδρόµιο µπαίνει σε τροχιά παραχώρησης

 


Την προκήρυξη διαγωνισµού για την πρόσληψη συµβούλου που θα αναλάβει τη διαγωνιστική διαδικασία παραχώρησης του αεροδροµίου της Καλαµάτας, ανακοίνωσε στο Οικονοµικό Φόρουµ των ∆ελφών ο διευθύνων σύµβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συµµετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) Γρηγόρης ∆ηµητριάδης. Εκτός απροόπτου η πρόσληψη του συµβούλου θα γίνει εντός του καλοκαιριού, ο διαγωνισµός παραχώρησης θα προκηρυχθεί το φθινόπωρο και ανάδοχος θα ανακηρυχθεί το δεύτερο εξάµηνο του 2022.
 

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στις 28 Απριλίου δηµοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕ∆ οι προκηρύξεις πρόσληψης χρηµατοοικονοµικού και νοµικού συµβούλου για τον διαγωνισµό παραχώρησης της µαρίνας της Πύλου. Λίγες µέρες αργότερα δηµοσιεύτηκαν και οι προκηρύξεις των διαγωνισµών για την παραχώρηση της µαρίνας Καλαµαριάς και αξιοποίησης της πρώην αµερικανικής βάσης των Γουρνών στο Ηράκλειο. Σύµφωνα µε όλες τις ενδείξεις το ΤΑΙΠΕ∆ επιταχύνει το ρυθµό παραχωρήσεων, µε στόχο την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων. 

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για την παραχώρηση του αεροδροµίου της Καλαµάτας χωριστά από τα υπόλοιπα αεροδρόµια της Ελλάδας είναι ειληµµένη και αποµένουν µόνο οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την προκήρυξη του διαγωνισµού. Υπενθυµίζουµε ότι στις 17 Μαΐου είναι προγραµµατισµένη η δίκη (µετά από δύο αναβολές) για τον καθορισµό της αποζηµίωσης των ιδιοκτητών των 50 στρεµµάτων που θα απαλλοτριωθούν για την επέκταση των εγκαταστάσεων του αερολιµένα. 

Μετά την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων, τα προγραµµατιζόµενα έργα σύµφωνα µε το µάστερ πλαν του 2002 είναι: 

- Επέκταση και αναδιαρρύθµιση του κτηρίου του αεροσταθµού κατά 2.500 τ.µ. (µε δυνατότητα επί πλέον επέκτασης κατά 2.500 τ.µ.) και διαµόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Σε ό,τι αφορά την αναδιαρρύθµιση και συντήρηση του υπάρχοντος κτηρίου του αεροσταθµού, όπως προαναφέρεται, έχει ήδη εκπονηθεί και εγκριθεί από την ΥΠΑ η τεχνική µελέτη του έργου, προϋπολογισµού 1.863.834 ευρώ. 

- Επέκταση δαπέδου στάθµευσης αεροσκαφών προς βορρά κατά 32.000 τ.µ. και κατασκευή συνδετήριου τροχοδρόµου στην περιοχή, που θα απαλλοτριωθεί. 

- Επέκταση θέσεων στάθµευσης αυτοκινήτων µε επέκταση και αναδιαµόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. 

- Κατασκευή νέων εγκαταστάσεων ανεφοδιασµού αεροσκαφών µε καύσιµα. 

- Βελτίωση της οδικής πρόσβασης προς το αεροδρόµιο. Τέλος υπενθυµίζουµε ότι σύµφωνα µε το µάστερ πλαν του 2002 απαιτούνται επίσης και τα έξης έργα: 

α) Αναβάθµιση διαδρόµου και τροχοδρόµου, εκσυγχρονισµός ηλεκτρικού δικτύου και δικτύου φωτεινής σήµανσης, προϋπολογισµού 19.870.650 ευρώ. 

β) Κατασκευή νέου πύργου ελέγχου αεροδροµίου (ΠΕΑ) και υποστηρικτικού κτηρίου, προϋπολογισµού 10.000.000 ευρώ. 

γ) Αναβάθµιση δικτύου αποχέτευσης αστικού τύπου λυµάτων εντός του αεροδροµίου, προϋπολογισµού 6.000.000 ευρώ. 

Θ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου