Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Για το 2022 µετατίθεται η Εβδοµάδα Ναυτικής Κληρονοµιάς στην Πύλο

 


Για το 2022 µετατίθεται η Εβδοµάδα Ναυτικής Κληρονοµιάς που επρόκειτο να διοργανώσουν ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Πρωτέας» και η µη κερδοσκοπική εταιρεία Ελληνική Ναυτική Κληρονοµιά «Ο Άργος Α.Μ.Κ.Ε.» στην Πύλο στις 11-19 Σεπτεµβρίου. Ο λόγος είναι ο κίνδυνος διεξαγωγής ενός υποτονικού συνεδρίου λόγω της πανδηµίας.

Πρόκειται για µια πολυθεµατική διοργάνωση µε κεντρικό άξονα το 13ο Συνέδριο του European Maritime Heritage (EMH) που αποφασίστηκε να γίνει στην Ελλάδα αποτίνοντας έτσι έναν ιδιαίτερο φόρο τιµής στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και τους ήρωες των θαλασσών µας. 

Η ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρει:

“Η πλούσια θεµατολογία, η έκθεση µουσειακού υλικού, η επίσκεψη και ελλιµενισµός ιστορικών πλοίων εποχής στο λιµάνι της Πύλου, η ανάδειξη της εξέχουσας ναυτικής µας παράδοσης συνυφασµένης µε ιστορικά γεγονότα που είχαν καθοριστικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση µε τη Ναυµαχία της Πύλου και τη δράση του πολεµικού «Αρης» του Τσαµαδού, η διαδραστική παρουσίαση εµπορικής διαχείρισης αλλοτινών εποχών στο λιµάνι, αποτελούν συστατικά µέρη ενός ιδιαίτερα φιλόδοξου και εµπνευσµένου σχεδιασµού για την Εβδοµάδα Ναυτικής Κληρονοµιάς έτσι όπως την οραµατιστήκαµε. Το συνέδριο του EMH αποτελεί από µόνο του µια κορυφαία διοργάνωση υψίστης σηµασίας και προβολής σε όλο τον κόσµο, ακόµα κι έξω από τα γεωγραφικά σύνορα της Ευρώπης, µια διοργάνωση που θελήσαµε να αγκαλιάσει ναυτικές παραδόσεις και αξίες από την ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου δείχνοντας ότι η θάλασσα και η υπέρτατη τέχνη της δεν γνωρίζουν σύνορα και στην πραγµατικότητα οι ναυτικές παραδόσεις και αξίες αποτελούν παγκόσµια κληρονοµιά και αέναη παρακαταθήκη στο πνευµατικό και πολιτιστικό µας µέλλον. Σε όλον αυτό το σχεδιασµό αντιµετωπίσαµε άπειρες δυσκολίες που µπορέσαµε να διαχειριστούµε, όλες εκτός από µία. Τη συνέπεια της πανδηµίας στη ζωή µας, την απουσία κανονικότητας και τελικά την αδυναµία να εξασφαλίσουµε σε καθεστώς αβεβαιότητας τη διεξαγωγή της Εβδοµάδας Ναυτικής Κληρονοµιάς στο επίπεδο που θα θέλαµε. Η µεγαλύτερη δυσκολία γεννήθηκε από την αδυναµία των εταίρων µας στο EMH να διασφαλίσουν τη συµµετοχή έγκυρων ερευνητών και καταξιωµένων οµιλητών, καθώς και αυτοί µε τη σειρά τους αδυνατούσαν να δεσµευτούν ότι θα µπορέσουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα στο υφιστάµενο καθεστώς αβεβαιότητας και ταξιδιωτικών περιορισµών του τελευταίου χρόνου.

Ένα έγκυρο επιστηµονικό συνέδριο όµως δεν µπορεί να διεξαχθεί µε προετοιµασίες της τελευταίας στιγµής, απαιτεί χρόνο, κόπο, συντονισµό, συνέργειες και οργάνωση που στην προκειµένη περίπτωση πάγωσαν κυριολεκτικά µεσούσης της πανδηµίας. Αναλογιζόµενοι λοιπόν τον κίνδυνο διεξαγωγής ενός υποτονικού συνεδρίου και την συνεπακόλουθη υπονόµευση όλης της διοργάνωσης, αποφασίσαµε µε µεγάλη λύπη να µεταθέσουµε την Εβδοµάδα Ναυτικής Κληρονοµιάς για το 2022, ελπίζοντας οι προσδοκώµενες συνθήκες να είναι ευνοϊκές και να επιτρέψουν να γίνουν όλα έτσι όπως θα θέλαµε να είναι. 

Λεπτοµέρειες για τον εκ νέου προγραµµατισµό της Εβδοµάδας Ναυτικής Κληρονοµιάς και του 13ου Συνεδρίου του European Maritime Heritage (ΕΜΗ) θα γνωστοποιηθούν εν καιρώ”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου