Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Σταθερά υψηλά οι τιµές ελαιόλαδου


 "Στασιµότητα φαίνεται ότι επικρατεί τις τελευταίες ηµέρες γύρω από τις πράξεις του ελαιόλαδου, µε τις τιµές παραγωγού να διατηρούν, όµως, το επίπεδο στο οποίο έχουν ανέβει. Μπορεί τα αποθέµατα σταδιακά να περιορίζονται περαιτέρω, ωστόσο υπάρχουν κι εκείνοι που κρατούν µέχρι και για τον Σεπτέµβρη, ενώ άλλοι αναµένουν πώς θα ανταποκριθεί η αγορά στην παρούσα φάση, αναφέροντας µία υποχώρηση στις προτεινόµενες τιµές βυτίου". Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του ypaithros.gr, σύµφωνα µε το οποίο:

"Οι τιµές παραµένουν ως έχουν, στα 3,20 ευρώ για το έξτρα παρθένο και 3,25 για το ΠΟΠ, ανέφερε από τον Συνεταιρισµό Χανίων ο Νεκτάριος Παρασκάκης, υπεύθυνος δραστηριότητας ελαιόλαδου, επισηµαίνοντας µία υποχώρηση που παρατηρείται στις τιµές βυτίου.

«Οι τιµές οι οποίες προσφέρονται είναι χαµηλότερες από πριν. Εδώ κι ένα δεκαήµερο υπάρχει µία πίεση στις τιµές βυτίου, δεν υπάρχει κινητικότητα» σχολίασε και πρόσθεσε µάλιστα ότι κάποια ιδιαίτερα λάδια που κλείνονται αφορούν παράδοση µετά από 20-30 µέρες και όχι άµεσα.

Εξηγεί ότι αν αυτό προκαλέσει πανικό στον κόσµο και αναγκαστεί να συναινέσει σε εµπορικές πράξεις µε χαµηλότερες τιµές, αυτό µπορεί να µεταφραστεί σε χαµηλότερη τιµή παραγωγού. Η τελευταία, προσώρας, δεν έχει αλλάξει προς τα πίσω, υποστήριξε, χαρακτηρίζοντας όµως κρίσιµες αυτές τις ηµέρες.

«Το περιµέναµε να υπάρχει µία στασιµότητα ή µία µικρή διόρθωση τιµών, γιατί υπήρχε µία ροή κοπής µε την τιµή των 3,20-3,25 και 3,30 ευρώ» ανέφερε, συµπληρώνοντας ότι εφόσον η τιµή του προϊόντος ανέβηκε τόσο γρήγορα, θα υπάρχει ένα διάστηµα 1,5-2 µηνών µετά από το οποίο θα προκύψει µια πιο ασφαλής εκτίµηση για την τιµή του λαδιού.

«Θεωρώ ότι το λάδι θα το δούµε σε τιµές αρκετά ψηλότερες, εκτός αν συµβεί αυτό που προανέφερα» υπογράµµισε, εκτιµώντας ότι πίσω έχουν µείνει µικρές ποσότητες -ίσως και 35.000-40.000 τόνοι αδιάθετοι πανελλαδικά- αφού λόγω και της κακής προηγούµενης χρονιάς, λάδια πωλούνταν µε το που έβγαιναν από το ελαιουργείο.

«Έχουν πάρει αρκετό λάδι και υπάρχει µία στασιµότητα» ανέφερε και από την περιοχή του Μεραµβέλλου ο πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Ζαχαριάδης, διευκρινίζοντας ότι δεν µιλάµε για πάγωµα αγοραπωλησιών. Κατά τον ίδιο, υπάρχουν αυξητικές τάσεις στην τιµή, που αυτή την περίοδο είναι για τον παραγωγό στα 3-3,20 ευρώ, και γύρω στα 3,40 µέχρι 3,45 για το βυτίο. Πάντως, «το 80% του ελαιολάδου έχει δοθεί µε χαµηλότερες τιµές» υποστήριξε.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Για την περιοχή Μεραµβέλλου, η επόµενη παραγωγή αναµένεται µειωµένη, αφού πέρυσι υπήρχε παραγωγή, εκτίµησε ο κ. Ζαχαριάδης.

Ανοµοιογένεια στον καρπό, αλλά και µία κατάσταση δύσκολη κυριαρχεί κυρίως στα πεδινά των Χανίων, όπου η παραγωγή προβλέπεται πολύ µειωµένη σε σχέση τη φετινή, ενώ τα ορεινά αναµένουν παραγωγή, όχι όµως υπερπαραγωγή, µετέφερε ο κ. Παρασκάκης, αποδίδοντας το πρόβληµα στους καύσωνες της περιόδου του Πάσχα και στις καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Φορείς της περιοχής ήδη προετοιµάζονται για παρέµβαση στο υπουργείο, ώστε να υπάρξει µία προοπτική αποζηµίωσης.

3,65 ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

Την εκτίµησή του ότι η ερχόµενη σοδειά για τη Λακωνία θα κινηθεί πιο πάνω από φέτος, ανέφερε ο Νικόλαος Γραµµατικάκης, πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για µία εικόνα µε τα σηµερινά δεδοµένα. Οι τελευταίες πράξεις ήταν στα 3,65 ευρώ σε συνεταιρισµούς του νοµού, ενώ η τελευταία τιµή πράξης ήταν στα 3,66 για ποσότητα ενός βυτίου από τον Συνεταιρισµό Συκέας.

«Οι πιο πολλές πράξεις έχουν γίνει στα 3,55 ευρώ, αλλά έχουν ξεπεταχτεί και 5-6 πράξεις στα 3,65, 3,66 τώρα» ανέφερε, σχολιάζοντας ότι τα 3,55 αποτελούν παρελθόν.

Κατά τον ίδιο, και στην περιοχή παρατηρείται µία τρόπον τινά απραξία, αφού καµία από τις πλευρές δεν δείχνει να κυνηγάει πράξη το τελευταίο διάστηµα.

Σύµφωνα µε όσα υποστήριξε, υπάρχουν παραγωγοί που θα κρατήσουν κατά το σύνηθες ποσότητες και για τον Σεπτέµβριο, ενώ, όπως εκτίµησε, τα διαθέσιµα αποθέµατα στη Λακωνία πρέπει να έχουν πέσει κάτω και από τους 5.000 τόνους που ήταν η προηγούµενη εκτίµηση.

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΙΜΑ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Στους 3,06 εκατ. τόνους προβλέπεται η παγκόσµια παραγωγή ελαιόλαδου 2020-2021, πτωτική για τρίτη συνεχή χρονιά, ενώ η ευρωπαϊκή παραγωγή ανακάµπτει στους 2,06 εκατ. τόνους, σύµφωνα µε πρόσφατη ανάλυση της Κοµισιόν. Στους 1,4 εκατ. τόνους εκτιµάται η ισπανική παραγωγή, +24% από πέρυσι, στους 275.000 τόνους η ελληνική, στα περσινά επίπεδα, και στους 270.000 για την Ιταλία, -29% από πέρυσι.

Μεγαλύτερη µείωση προβλέπεται για τα µη ευρωπαϊκά κράτη κατά 22%, µε κυριότερες τις απώλειες της Τυνησίας (-66%). Τα δεδοµένα αυτά κάνουν την Επιτροπή να εκτιµά χαµηλότερη διαθεσιµότητα για το προϊόν την τρέχουσα περίοδο, ενώ τα αποθέµατα τέλος Σεπτεµβρίου 2021 δεν αναµένεται να υπερβούν τους 453.000 τόνους.

Οι εισαγωγές το διάστηµα Οκτωβρίου-Μαρτίου οριακά µειώθηκαν (-4,2%) για την ΕΕ-27, ωστόσο, σχετικά πρόσφατα άρχισαν να κινούνται ανοδικά από την πτωτική τάση που διέγραφαν από τον Μάρτιο του 2020. Ανοδικάκατά 10,1% κινήθηκαν οι εξαγωγές την ίδια περίοδο κυρίως προς ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο και Καναδά.

Σχετικά σταθερό (+2,5%) χαρακτηρίστηκε το ενδοκοινοτικό εµπόριο το διάστηµα Οκτωβρίου-Φεβρουαρίου.

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΓΙΑ ΕΕ ΚΑΙ ΤΥΝΗΣΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ USDA

Ρεκόρ τετραετίας αναµένει το USDA σε ό,τι αφορά την ερχόµενη χρονιά (2021-2022), προβλέποντας στους 3,3 εκατ. τόνους την παγκόσµια παραγωγή ελαιόλαδου.

Οι αυξήσεις που προβλέπει για ΕΕ και Τυνησία κατά περισσότερους από 100.000 τόνους αναµένεται να καθοδηγήσουν την άνοδο. Παράλληλα, µεγαλύτερη διαθεσιµότητα και αλλαγές καταναλωτικών συνηθειών θα αυξήσουν την κατανάλωση, κάτι που θα µεταφραστεί σε µεγαλύτερες εξαγωγές για ΕΕ και Τυνησία, ενώ δεν προβλέπει υποχώρηση των τιµών για τους παραγωγούς”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου