Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

∆ηµοπράτηση το φθινόπωρο της αποχέτευσης Κορώνης

 Μέσα στο φθινόπωρο είναι εφικτό να δηµοπρατηθεί το σηµαντικό έργο των δικτύων αποχέτευσης λυµάτων και της εγκατάστασης επεξεργασίας διαχείρισης λυµάτων της Κορώνης, σύµφωνα µε τον σχεδιασµό του ∆ήµου Πύλου - Νέστορος. Χθες η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήµου ενηµερώθηκε κι εξέφρασε οµόφωνα θετική γνώµη επί της µελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου.

Σύµφωνα µε την εκπονηθείσα υδραυλική µελέτη, ο συνολικός προϋπολογισµός του έργου ανέρχεται σε 4.155.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και αναλύεται στα παρακάτω υποέργα: Αποχετευτικό δίκτυο 480.000 ευρώ κι έργα εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυµάτων 3.675.000 ευρώ.

 

Στη ΜΠΕ, όσον αφορά στον στόχο και τη σκοπιµότητα, σηµειώνεται ότι “το έργο της αποχέτευσης και επεξεργασίας λυµάτων του ∆ήµου Πύλου - Νέστορος, είναι έργο στρατηγικής σηµασίας για την περιβαλλοντική προστασία και αναβάθµιση της ευρείας περιοχής του δήµου, ενώ µε τη λειτουργία του αναµένεται να έχει άµεση και σηµαντική συµβολή στην ποιοτική προστασία του γενικότερου φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής. Το έργο αφορά στην κατασκευή των έργων αποχέτευσης ακαθάρτων και της ΕΕΛ του οικισµού της Κορώνης, της Ασίνης και του παραλιακού µετώπου της ευρύτερης περιοχής της Κορώνης, ενώ προβλέπεται και µονάδα υποδοχής βοθρολυµάτων για την εξυπηρέτηση γειτονικών τοπικών κοινοτήτων και οικισµών της ∆ηµοτικής Ενότητας Κορώνης, για τους οποίους σε πρώτη φάση η κατασκευή δικτύων είναι τεχνικά και οικονοµικά σχεδόν ανέφικτη”. Επισηµαίνεται πως “το σύνολο των λυµάτων του οικισµού της Κορώνης συγκεντρώνονται στο βορειοδυτικό άκρο του οικισµού από όπου µέσω του καταθλιπτικού αγωγού KR και του αγωγού βαρύτητας Ε οδηγούνται στο ενδιάµεσο αντλιοστάσιο Ε. Στο αντλιοστάσιο Ε συγκεντρώνονται επίσης και τα λύµατα από τις περιοχές της Ασίνης, του Ζάγκα και της παραλίας Μεµί, όπου καταθλίβονται και µέσω του αγωγού ΚΕ οδηγούνται προς το χώρο των µελλοντικών ΕΕΛ. Το µελετούµενο δίκτυο ακαθάρτων της Κορώνης αποτελείται από αγωγούς βαρύτητας συνολικού µήκους 14.535,50 µέτρων, καταθλιπτικούς αγωγούς 4.546 µέτρων και 4 αντλιοστάσια. Το έργο των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυµάτων προβλέπεται να κατασκευαστεί σε γήπεδο στην περιοχή «Γκορτζόγλι», ευρισκόµενο Β∆ του οικισµού της Κορώνης, συνολικής επιφάνειας 10.685,75 τ.µ.”. 

Γ.Σ.

Για ισοδύναµο πληθυσµό 6.800 κατοίκων 

Ακόµα, αναφέρεται ότι “οι παροχές σχεδιασµού των ΕΕΛ έχουν υπολογιστεί για ισοδύναµο πληθυσµό 6.800 (α’ φάση - 20ετία) και 8.500 (β’ φάση - 40ετία). Τα επεξεργασµένα λύµατα προβλέπεται να διατίθενται στο προς οριοθέτηση ρέµα του Αγίου Μάρκου που διέρχεται από το γήπεδο των ΕΕΛ και καταλήγει στην παραλία του Μεµί, δίπλα από το γήπεδο των αθλητικών εγκαταστάσεων (µήκος 2.600 µέτρων). Η διάθεση θα γίνεται κατ’ αρχάς σε λιµνοδεξαµενή όγκου 8.000 κυβικών µέτρων όπου τα επεξεργασµένα υφίστανται: α) Εξατµισοδιαπνοή από την επιφάνεια της λιµνοδεξαµενής έκτασης 3.000 κυβικών. β) Υπεδάφια διάθεση στην επαφή του υγρού µε το έδαφος δηλαδή του πυθµένα και των εσωτερικών πρανών της λιµνοδεξαµενής µέχρι το υψόµετρο 69,50 µέτρων. γ) Μελλοντική άντληση για άρδευση µέσω του αντλιοστασίου εξόδου. δ) Επιφανειακή διάθεση στο ρέµα του Αγίου Μάρκου από τα υπερχειλίζοντα επεξεργασµένα απόβλητα”. Τέλος, η ΜΠΕ καταγράφει ότι “το γήπεδο των ΕΕΛ έχει προσπέλαση σε αγροτικό δρόµο, πλάτους 4 µέτρων, µε είσοδο στην ε.ο. Κορώνης - Πύλου στο ύψος της Ασίνης. Για την επικοινωνία του γηπέδου των εγκαταστάσεων µε το δρόµο προσπέλασης θα κατασκευαστεί στο προς οριοθέτηση ρέµα, τεχνικό διαστάσεων 3µ. x 2µ. και δρόµος προσπέλασης στο γήπεδο, ο οποίος θα συνδέεται µε τον υπάρχοντα αγροτικό δρόµο που θα αποτελεί τον µοναδικό δρόµο πρόσβασης στην ΕΕΛ. Το γήπεδο βρίσκεται εκτός ορίων οικισµού εκτός ΓΠΣ και ΖΟΕ. Το πλησιέστερο άκρο του γηπέδου απέχει 195 µέτρα από το όριο του οικισµού του Αγ. Ισιδώρου και 670 µέτρα από το όριο του οικισµού Χαρακοπιού. Για τις ανάγκες συντήρησης της εγκατάστασης υπάρχει επιπλέον δρόµος προσπέλασης µήκους 0,60 χλµ. περίπου από τον Αγιο Ισίδωρο µε σύνδεση µε ασφαλτοστρωµένο δρόµο από το Χαρακοπιό”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου