Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Τον Οκτώβριο τα θυρανοίξια της ρωσικής εκκλησίας στη Σφακτηρία

 Τον προσεχή Οκτώβριο αναµένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και θα γίνουν τα θυρανοίξια της ρωσικής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στη νήσο Σφακτηρία, στον Κόλπο του Ναβαρίνου. Την περασµένη Παρασκευή εκτελωνίστηκαν από το Τελωνείο Καλαµάτας δοµικά υλικά από τη Ρωσία για να χρησιµοποιηθούν στην ανακαίνισή της. Η εκκλησία είναι αφιερωµένη στη µνήµη των Ρώσων στρατιωτών-ναυτικών που έχασαν τη ζωή τους τον Οκτώβριο του 1827 στη θρυλική ναυµαχία του Ναβαρίνου.    

Πρόκειται για εγχείρηµα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισµού (ΚΕΠ) και Ρώσων φιλελλήνων. Επικεφαλής του όλου εγχειρήµατος είναι ο δρ. Egor Borisovich Prokhorchuk, κοσµήτορας της Σχολής Βιοϊατρικής Ιατρικής του ρωσικού Εθνικού Ερευνητικού Ιατρικού Πανεπιστηµίου N.I. Pirogov. 

Η ρωσική εκκλησία, κατασκευασµένη από ξύλο, σύµφωνα µε τους κανόνες της ρωσικής αρχιτεκτονικής νοοτροπίας, τοποθετήθηκε στη Σφακτηρία το 1997 από την οµογένεια της πόλης Πετροζαβόντσκ της Ρωσίας, επί προεδρίας της εκεί ελληνικής κοινότητας του αείµνηστου ΜιχαήλΤσάχοβ. Εξαιτίας της υγρασίας, η εκκλησία κινδυνεύει να καταρρεύσει, και αυτός είναι ο λόγος που προ διετίας αποφασίστηκε η αναστήλωσή της. 

Οι προσπάθειες για την ευόδωση και πραγµάτωση του όλου εγχειρήµατος διαρκούν πάνω από δύο χρόνια, και τον προσεχή Οκτώβριο, µε την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων για τη θρυλική ναυµαχία, αναµένεται ότι θα γίνουν τα θυρανοίξιά της. Η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισµού στη Μόσχα, ∆ώρα Γιαννίτση, βρέθηκε στην Καλαµάτα για τον εκτελωνισµό των υλικών και δήλωσε: “∆ραττόµεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουµε την ευγνωµοσύνη µας στον εµπνευστή και επικεφαλής του όλου εγχειρήµατος Egor Borisovich Prokhorchuk για το ζήλο και την όλη προσωπική δουλειά που κατέθεσε, καθώς και στον κύριο χρηµατοδότη-µαικήνα του όλου εγχειρήµατος, τον Kirill Gromov, και στο δήµαρχο Πύλου-Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα και την οµάδα του. Ιδιαίτερη ευγνωµοσύνη στην Ελένη Καζάνα, αρµόδια επικοινωνίας του ∆ήµου Πύλου-Νέστορος, καθώς και στη Μεσσηνιακή Αµφικτυονία, στη Ναντέζντα Σοκολόβα για την πολύτιµη συµβουλευτική της υποστήριξη σε θέµατα εκτελωνισµού, καθώς και στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μόσχα, στον γενικό πρόξενο, πρέσβη Νικόλα Κρίκο, και την πρόξενο, σύµβουλο Πρεσβείας Α΄ Ευαγγελία Καλαϊτζή, για την άµεση ανταπόκρισή τους και υποστήριξη και εποικοδοµητική σύµπραξη, και σε όλους όσοι είναι µέτοχοι αυτού του υπερεθνικού και διεθνικού εγχειρήµατος”.

Το όλο εγχείρηµα έχει ενταχθεί, από ρωσικής πλευράς, στις επίσηµες εκδηλώσεις του Αφιερωµατικού Έτους Ιστορίας Ελλάδας - Ρωσίας 2021.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου