Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΤΗΣ ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑΣ Σύλληψη 2 Τούρκων διακινητών µεταναστών

 


∆ύο Τούρκους µέλη κυκλώµατος, ο ένας εξ αυτών µε σουηδική υπηκοότητα, που αποπειράθηκαν να µεταφέρουν παράτυπους µετανάστες από τις ακτές της γείτονος χώρας στην Ιταλία, συνέλαβε το Λιµενικό στη Φοινικούντα.

Η επιχείρηση εντοπισµού και σύλληψης των δύο φερόµενων ως διακινητών και των 10 µεταναστών ιρακινής καταγωγής (µεταξύ τους και δύο γυναίκες) έγινε από στελέχη του Λιµεναρχείου Πύλου το βράδυ της ∆ευτέρας προς ξηµερώµατα Τρίτης. Το ιστιοφόρο µε το οποίο ταξίδευαν οι παράτυποι µετανάστες και οι διακινητές τους, είχε καταπλεύσει το απόγευµα της ∆ευτέρας στο αλιευτικό καταφύγιο της Φοινικούντας, για να προµηθευτεί καύσιµα και τρόφιµα.

 

ΜΕΛΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ 

Πιο αναλυτικά, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών στελεχών του Λιµεναρχείου Πύλου και σε συνεργασία µε στελέχη της ∆ιεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων της Ελληνικής Ακτοφυλακής, περιπολικό σκάφος του Λιµενικού εντόπισε το ιστιοφόρο στο αλιευτικό καταφύγιο της Φοινικούντας. Σε αυτό επέβαιναν οι 10 παράτυποι µετανάστες και οι δύο Τούρκοι κυβερνήτες, ενώ άγνωστο παραµένει αν στην πορεία του ταξιδιού θα παραλάµβαναν και άλλους µετανάστες, καθώς στο σκάφος υπήρχε αρκετός χώρος. Οι ίδιοι πάντως αρνήθηκαν κατά την προανάκριση ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο και αρχικά προσπάθησαν να πείσουν τους λιµενικούς ότι έκαναν τουρισµό. Από την προανάκριση ωστόσο προέκυψε ότι οι δύο κυβερνήτες, ηλικίας 63 και 55 ετών, είναι µέλη οργανωµένου κυκλώµατος µεταφοράς παράτυπων µεταναστών από την Τουρκία στην Ιταλία, και συνελήφθησαν. Σήµερα αναµένεται να οδηγηθούν στον ανακριτή Καλαµάτας, προκειµένου να απολογηθούν για την κατηγορία της παράνοµης διακίνησης µεταναστών. Οι 10 αλλοδαποί επιβαίνοντες, οι οποίοι έφεραν ταξιδιωτικά έγγραφα αλλά δεν είχαν την προβλεπόµενη άδεια εισόδου στη χώρα, συνελήφθησαν για παράνοµη είσοδο και κρατούνται στη ∆ιεύθυνση Αστυνοµίας Μεσσηνίας, µέχρι να κινηθούν οι διαδικασίες για τη διοικητική τους απέλαση. 

5.000 ∆ΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ 

Οπως αναφέρουν οι λιµενικές αρχές, οι Ιρακινοί µετανάστες ήρθαν σε επαφή µε διακινητές στις χώρες τους, οι οποίοι κανόνισαν τη µεταφορά τους στην Κωνσταντινούπολη. 

Επειτα τους επιβίβασαν σε σκάφος που τους υπέδειξαν, µε κυβερνήτες τους δύο φερόµενους ως διακινητές τους, µε σκοπό τη µεταφορά τους στην Ιταλία. 

Για το ταξίδι κατέβαλαν τουλάχιστον 5.000 δολάρια ο καθένας τους. Το ιστιοφόρο µε το οποίο ταξίδευαν οι 12 αλλοδαποί (οι 10 παράτυποι µετανάστες και οι δύο κυβερνήτες φερόµενοι ως διακινητές) είχε ναυλωθεί από τον έναν από τους δύο κυβερνήτες του στον Βόλο, ο οποίος το µετέφερε στην Κωνσταντινούπολη, προκειµένου να ολοκληρωθεί η παράνοµη µεταφορά των αλλοδαπών. 

Από το Λιµεναρχείο Πύλου κατασχέθηκε το εν λόγω σκάφος, ενώ από τη ∆ιεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων του Αρχηγείου Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ., σε συνεργασία µε τη Λιµενική Αρχή Πύλου, εξετάζονται όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει για τον εντοπισµό και τη σύλληψη και άλλων µελών του κυκλώµατος, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 

Ν.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου