Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Επετειακό λεύκωµα για Ναυµαχία Ναβαρίνου

 


Στην έκδοση του επετειακού λευκώµατος µε τίτλο “Η Ναυµαχία του Ναβαρίνου - Η συλλογή του Αντώνη Τάντουλου” προέβη η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στις 256 σελίδες του συλλεκτικού λευκώµατος παρουσιάζεται η µοναδική συλλογή του φιλίστορα ιατρού Αντώνη Τάντουλου για τη νίκη του συµµαχικού στόλου στο Ναβαρίνο, η οποία σήµανε την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Τα αντίτυπα της έκδοσης (ελληνικά και αγγλικά) θα προωθηθούν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε βιβλιοθήκες, σχολεία, δήµους, οργανισµούς, φορείς πολιτισµού και εκπαίδευσης και αλλού, µε στόχο να ωφεληθεί το ερευνητικό αλλά και το ευρύ αναγνωστικό κοινό.

 

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στον χαιρετισµό του σηµειώνει, µεταξύ άλλων: “Η νίκη του συµµαχικού στόλου στο Ναβαρίνο, η οποία σήµανε την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, ενέπνευσε µεγάλο αριθµό καλλιτεχνών στην Ελλάδα και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σκηνές από τη ναυµαχία, αλλά και από τον όρµο του Ναβαρίνου, απεικονίστηκαν σε ζωγραφικούς πίνακες, λιθογραφίες, χαλκογραφίες, ατσαλογραφίες, χαρακτικά αλλά και σε νοµίσµατα, µετάλλια, γραµµατόσηµα και αναµνηστικά είδη. Επίσης, η καθοριστική αυτή ναυµαχία υµνήθηκε µέσα από τους στίχους και τα έργα καταξιωµένων ποιητών και µουσικών, αλλά και αποτέλεσε την πρώτη είδηση σε αρκετές ευρωπαϊκές εφηµερίδες. Τα τεκµήρια που φωτίζουν αυτό το σηµαντικό γεγονός για την Ελλάδα και την ιστορική µνήµη της συγκεντρώθηκαν, µε περίσσιο συλλεκτικό πάθος, από τον φιλίστορα ιατρό Αντώνη Τάντουλο, ο οποίος υπηρετεί για πολλά χρόνια τη λακωνική γη και τους ανθρώπους της. Ο συλλέκτης κατάφερε να δηµιουργήσει µια µοναδική συλλογή, για την οποία δεν νιώθει πως έχει σχέση ιδιοκτησιακή, γιατί ο ίδιος ανήκει στους εραστές της τέχνης και πιστεύει πως αυτή πρέπει να αφορά το ευρύ κοινό και την κοινωνία. Όπως, δηλαδή, γινόταν και στην αρχαία Ελλάδα, όπου η τέχνη ήταν δηµόσια και τα έργα της ήταν δώρα προς τους θεούς και στόλιζαν τις δηµόσιες πλατείες και τους ιερούς τόπους. 

Στο πλαίσιο των εορτασµών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 η Περιφέρεια Πελοποννήσου πιστεύοντας πως «όλβιος όστις της ιστορίας έσχε µάθησιν», δίνει ιδιαίτερο βάρος στην έκδοση ιστορικών συγγραµµάτων και λευκωµάτων, τα οποία φωτίζουν την ηρωική εκείνη περίοδο της ελληνικής ιστορίας. Ανάµεσά τους ξεχωριστή θέση θα έχει, στις ιδιωτικές και δηµόσιες βιβλιοθήκες, ο εθνικός θησαυρός της κορυφαίας συλλογής του Αντώνη Τάντουλου, τον οποίο ευχαριστούµε θερµά για τη µακροχρόνια συλλεκτική του προσπάθεια αλλά και για τη γενναιόδωρη παραχώρηση των έργων του, τα οποία γίνονται πλέον πολύτιµα αποκτήµατα όλων”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου