Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Καταψήφισε η Δημοτική Παράταξη "Δύναμη Ελπίδας" την αύξηση κατά 50% των δημοτικών τελών από το Δήμο Πύλου-Νέστορος.

 Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου- Νέστορος στις 29 Δεκεμβρίου 2021, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, από τη Δημοτική Αρχή και την πρώτη εκ των τριών ελάσσονων  μειοψηφιών , αύξηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού σε ποσοστό 50%. 

Ένα πραγματικά "εφιαλτικό" πρωτοχρονιάτικο δώρο στους συνδημότες μας. ¨Μποναμάς"στην κυριολεξία. 

Μία μεγάλη αύξηση δημοτικών τελών, μία χαριστική βολή, στις αντοχές επιβίωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων,  από τις συνέπειες της πανδημίας, με την μεγάλη αύξηση των ειδών κατανάλωσης αλλά και την αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Είναι απορίας άξιον, πως η παρούσα Δημοτική Αρχή, έλαβε μία τέτοια απόφαση, αδικαιολόγητου ύψους αύξησης των δημοτικών τελών για το νέο χρόνο, μετακυλίοντας το κόστος στους συνδημότες μας, με μόνο στόχο  την επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Μία επιλογή που θα έπρεπε να ήταν τελευταία ήρθε πρώτη και έπεσε σαν "κεραυνός" εν αιθρία. 

Είναι κατάφωρη και άδικη η υπέρογκη αυτή αύξηση των δημοτικών τελών, στις μέρες που βιώνουμε.

Η μείζονα αντιπολίτευση "Δύναμη Ελπίδας" και με επικεφαλής τον Δημήτρη Καφαντάρη , η δεύτερη ελάσσων μειοψηφία και ένας δημοτικός σύμβουλος της πρώτης ελάσσων μειοψηφίας ,  καταψήφισαν την πρόταση της Δημοτικής Αρχής αποδίδοντας χαρακτηριστικά αναλγησίας και προχειρότητας, στην αντιμετώπιση του σοβαρού θέματος, της αύξησης των δημοτικών τελών,  εν μέσω διπλής κρίσης, οικονομικής και υγειονομικής.

Σημειώνεται ότι η δημοτική  παράταξη "Δύναμη Ελπίδας" έκανε συγκεκριμένες προτάσεις με τις οποίες η Δημοτική Αρχή, θα μπορούσε να καλύψει το κόστος της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, με αποτέλεσμα  να αποφευχθεί κάθε αύξηση δημοτικών τελών.

Δυστυχώς, "Φωνή βοώντος" από την σε αποδρομή Δημοτική Αρχή, η οποία για άλλη μία φορά αποκομμένη από την κοινωνία, προκαλεί το κοινό αίσθημα.
Σαν κοινοποιούμε και την επιστολή θέσεων για γο συγκεκριμένο θέμα που καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πύλος 29/12/2021

 

Προς: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

           Δήμου Πύλου Νέστορος

           Κύριον Κώστα Ρομπακη

 

Κοιν.: Δήμαρχο Πύλου Νέστορος

           Κύριον Παναγιώτη Καρβέλα  

         

           Γραμματέα Δημοτικού Συμβουλίου

           Κύριον Χρήστο Δεμπεγιώτη

  

Θέμα : Αναπροσαρμογή  δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού έτους 2022.

 

Κύριε Πρόεδρε

 Το πρώτο θέμα της Η/Δ στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 29/12/2021 αφορά την αναπροσαρμογή ή μη των τελών καθαριότητας και φωτισμού του Δήμου μας από 1/1/2022.

 Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, για αύξηση των Δημοτικών τελών για τον νέο χρόνο (2022) και η μετακύλιση του κόστους για την επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού στους συνδημότες μας , θα έπρεπε να είναι η τελευταία επιλογή της Διοίκησης του Δήμου. 

 Μια τόσο μεγάλη  αύξηση (50%) των Δημοτικών τελών , είναι ηθικά, αλλά και πολιτικά απαράδεκτη.

Σε μια περίοδο που δοκιμάζονται οι αντοχές επιβίωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις συνέπειες της πανδημίας, απο τις αυξήσεις στα  είδη  κατανάλωσης  αλλά και την αύξηση του ενεργειακού κόστους, θα  έπρεπε να αναζητηθούν άλλοι τρόποι για την κάλυψη του κόστους  της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων .

 Με καλύτερη αξιοποίηση των πόρων, με προσπάθεια απομείωσης του όποιου κόστους προκύπτει, καταρχάς από μείωση δαπανών στην λειτουργία του Δήμου, από αξιοποίηση της Μονάδας Διαλογής και Κομποστοποίησης, που παραμένει ανενεργή,  ώστε να ελαχιστοποιηθεί το σύμμικτο απόρριμμα που θα πηγαίνει στην μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης και παράλληλα να λειτουργήσουν τα πράσινα σημεία, υλοποιώντας  το ενταγμένο έργο προϋπολογισμού 877.795 € μετα απο μελέτη και πρόταση χρηματοδότησης με αρ.πρωτ. 14424/4-8-16 στο σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα ( Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-20) που είχαμε καταθέσει ως Δημοτική Αρχή.

Επιπλέον εάν είχε αξιοποιηθεί το ολοκληρωμένο έργο που σας παραδώσαμε και αφορούσε την πλήρη καταγραφή των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων, απο μερίδα συμπολιτών μας, που ξεπερνά  τα 1.000.000 τμ,  σήμερα δεν θα μιλούσαμε για αύξηση αλλά για μείωση. Είχαμε προβλέψει αυτή την εξέληξη ως Δημοτική Αρχή γι' αυτό, αν και πολιτικά δύσκολο στην διαχείρισή του θέμα, εμείς δεν διστάσαμε να προχωρήσουμε στην καταγραφή των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων και με σχετικές αποφάσεις  του Δημοτικού μας Συμβουλίου,  ώστε να μην πληρώνουν μόνο οι συνεπείς  συνδημότες μας.

Η απώλεια για τον Δήμο μας σε έσοδα από την μη αξιοποίηση του σχετικού έργου ανέρχεται σε πάνω από 1.000.000 ευρώ.

 Παράλληλα και πριν από την εισήγησή σας θα έπρεπε  να είχε προηγηθεί ολοκληρωμένη μελέτη για το θέμα της αύξησης με πολιτική κατεύθυνση , μιας και η υπηρεσία το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αποτυπώσει στον προϋπολογισμό το ποσό που της ζητήθηκε .

 Για τη Δημοτική μας Παράταξη , δεν είναι αποδεκτή η «παράδοση» ότι η Αντιπολίτευση ψηφίζει πάντα αρνητικά, καταψηφίζει.  

Αυτό είναι λαϊκισμός και εμείς που διαχειριστήκαμε από θέσεις ευθύνης ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την πρόταση σας όχι για αντιπολιτευτικούς λόγους, αλλά για λόγους αρχής

 Εχουμε αποδείξει έμπρακτα, αυτά τα δυόμιση χρόνια, ότι είμαστε δίπλα, στηρίζοντας την λειτουργία του Δήμου και μάλιστα ψηφήσαμε πρόσφατα, στην επιτροπή ποιότητας ζωής, το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, που ο πυρήνας του είναι η μεταβατική μονάδα διαχείρισης που σας παραδώσαμε .

 Δεν επιτρέπεται να ζητάμε επιπλέον τόσο μεγάλες αυξήσεις, από οικογένειες και επιχειρήσεις που παλεύουν να επιβιώσουν.

 Η απόφαση για την αύξηση και σε τόσο υψηλό ποσοστό, είναι άδικη, άκριτη και αλματώδης. 

 Η συγκυρία προστάζει η τιμή χρέωσης  των Δημοτικών  τελών  να παραμείνει η ίδια, γιατί ο κίνδυνος του οικονομικού μαρασμού των επιχειρήσεων, αλλά και ικανού αριθμού πολιτών είναι προ των πυλών. 

 

Εκ μέρους της Δημοτικής μας παράταξης

«Δύναμη Ελπίδας»

Ο Επικεφαλής

Δημήτριος Καφαντάρης



 ΥΓ. Παρακαλώ όπως η συγκεκριμένη επιστολή που σας καταθέσαμε και αποτελεί τη θέση της Δημοτικής μας Παράταξης  να συμπεριληφθεί και στο σώμα της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου