Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Αφιέρωμα στον Αντώνη Σαμαράκη

 


Αφιέρωμα στο μεγάλο Ελληνα συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη - και λάτρη της Μεσσηνίας - διοργανώνεται στην Αθήνα στις 9 Δεκεμβρίου στις 5.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Αστορ», με προβολές ταινιών - βασισμένων σε κείμενά του. Το 2020 είχε ανακηρυχτεί Ετος Αντώνη Σαμαράκη, όμως η πανδημία δεν επέτρεψε να τιμηθεί δεόντως ο συγγραφέας των έργων «Το ποτάμι», «Ο ήλιος έκαιγε πολύ», «Λάθος» και τόσων άλλων ιστοριών. H εταιρεία “t-shOrt”, με σημαντική πορεία στην ελληνική κινηματογραφία, ειδικότερα δε στην ελληνική μικρού μήκους κινηματογραφία, συμβάλλει με το αφιέρωμα αυτό στην τιμή που οφείλουμε όλοι στον μεγάλο συγγραφέα.
 

Ετσι, 8 σκηνοθέτες μικρού μήκους ταινιών (Αρης Μπαφαλούκας, Γιάννης Καραπιπερίδης, Νάνσυ Σπετσιώτη, Κυρηναίος Παπαδημάτος, Μιχάλης Φελάνης, Σάββας Σταύρου, Γεωργία Νικολάου, Χρυσηίδα Γαζή), εμπνεύστηκαν από διηγήματά του και μετέφεραν στην οθόνη, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, τα έργα του: «Το ποτάμι», «Ο ήλιος έκαιγε πολύ», «Σ΄ ένα συνοριακό σταθμό», «Φυστίκια Αιγίνης». Διαχρονικά από την παλαιότερη (1989) μέχρι την νεότερη (2019) καταγράφονται οι απόψεις δημιουργών του κινηματογράφου με ευαισθησία, δυναμική, και τόλμη μεταφέροντάς μας τις εικόνες και τους ήχους που φαντάστηκαν να υπάρχουν μέσα στις λέξεις και τις φράσεις των κειμένων του. 

Στο επετειακό αφιέρωμα στο σινέ “Αστορ” θα παραβρεθούν η Ελένη Σαμαράκη (η σύζυγος του συγγραφέα από την Πύλο), οι σκηνοθέτες των ταινιών καθώς και άνθρωποι του πολιτισμού, του βιβλίου και του κινηματογραφικού χώρου για μια μικρή εισαγωγή 30 λεπτών στην έναρξη της προβολής. 

Το αφιέρωμα δεν είναι μόνο επετειακό, αλλά επιχειρεί την “έξοδό” του με κανονική διανομή στον κινηματογράφο “Ανδόρα” τις Δευτέρες και Τρίτες 14, 15, 20 και 21 Δεκεμβρίου στις 5.30 μ.μ. στοχεύοντας στο μεγάλο κοινό που θέλει να δει και να απολαύσει τις μικρές αυτές δημιουργίες. Η είσοδος κοστίζει 5 ευρώ. Το αφιέρωμα θα προβληθεί και στην Θεσσαλονίκη από την αρχή του νέου έτους με την συνεργασία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Οι ταινίες του αφιερώματος είναι οι: “Το ποτάμι”, “Η απέναντι όχθη”, “Σ’ ένα συνοριακό σταθμό, “Φιστίκια Αιγίνης”, “Ο ήλιος έκαιγε πολύ”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου