Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Αντάµωµα της Μεσσηνιακής Αµφικτυονίας στην Κυπαρισσία

 


Στην Κυπαρισσία πραγµατοποιήθηκε το βράδυ της Πέµπτης το 3ο Αντάµωµα της Μεσσηνιακής Αµφικτυονίας στο ξενοδοχείο «Apollo Resort Art». Το αντάµωµα συνδυάστηκε µε την παρουσίαση του βιβλίου του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Στάθη Παρασκευόπουλου «1821-2021, Πρόδροµοι και πρωταγωνιστές του Εικοσιένα στην Τριφυλία», έκδοση της Μεσσηνιακής Αµφικτυονίας και της Οµοσπονδίας Συλλόγων - Συνδέσµων Τριφυλίας.

Τους παρευρισκόµενους καλωσόρισε ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Παναγιώτης Λούτος, ενώ σύντοµο χαιρετισµό απηύθυναν ο µητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυµπίας κ. Χρυσόστοµος, ο πρόεδρος της Μεσσηνιακής Αµφικτυονίας αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος, ο αντιδήµαρχος Τριφυλίας Σωτήρης Μπακούρος και ο γενικός γραµµατέας της Αµφικτυονίας Παναγιώτης Μπαζίγος.

Η παρουσίαση του βιβλίου ήταν προγραµµατισµένη να γίνει από το λογοτέχνη και εκδότη του περιοδικού «Νουµάς» Γιάννη Νικολακόπουλο, ωστόσο δεν µπόρεσε να παρευρεθεί και έτσι την παρουσίασή του διάβασε η Φώφη Στυλιανού αναπληρώτρια προϊσταµένη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του ∆ήµου Τριφυλίας, σηµειώνοντας µεταξύ άλλων: «Όλες οι σελίδες του βιβλίου συνιστούν ανάθηµα οφειλοµένου χρέους και σέµνωµα µνήµης και τιµής στους προδρόµους και πρωταγωνιστές του ένδοξου ’21, της Τριφυλίας που θυσίασαν τη ζωή τους για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδας την ελευθερία. Ο συγγράφων την ιστορία της εαυτού πατρίδος ιερό εκπληροί προς αυτή καθήκον. Με ιστορική εµβρίθεια ο συγγραφέας αποκαλύπτει τις µορφές των Τριφυλίων µαρτύρων της ελευθερίας που η αχλή της λήθης απειλεί να τις ξεθωριάσει και αποξεχάσει. Η πολύµοχθη εργασία του συγγραφέα µε τη δραµατική περιπέτεια των αγωνιστών του ’21 και τη γλαφυρή και συναρπαστική αφήγησή του, µε τον θαυµαστό δείκτη της υψηλής πνευµατικής του εµβέλειας αποτελεί ένα πολύ αξιόλογο ιστορικό πόνηµα - καρπό βεβαιωµένης γνώσης µε σηµαντική αξία, ανεκτίµητη και θετική προσφορά στη νεότερη ιστορία του έθνους µας. Για όλους µας η ιστορία έχει πρόσωπο. Στο βάθος η ιστορία είναι ο ιστορηµένος λαός. Γι’ αυτό διαβάζουµε ιστορία, για να γυρίσουµε στον εαυτό µας αλλά και για να δούµε καθαρά µέσα από τους αγώνες που έκαναν οι πρόγονοί µας, την εθνική µας ταυτότητα, την αρετή και τα ιδανικά της φυλής µας. 

Αυτή είναι η πεµπτουσία του ιστορικού έργου του Στάθη Παρασκευόπουλου και για τούτο είναι εθνικός συγγραφέας, διδαχός του ελληνικού ιδεώδους και εκφραστής της εθνικής συνείδησης».

Από την πλευρά του ο συγγραφέας Στάθης Παρασκευόπουλος ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, στάθηκε στους ηρωικούς Ντρέδες αλλά και σε όσους θυσιάστηκαν στους αγώνες της πατρίδας µας. Υπογράµµισε δε µε έντονο προβληµατισµό και παράπονο πως πέρασε το 2021 χωρίς ούτε µία εκδήλωση στην Κυπαρισσία για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, η οποία έχει πολλούς ήρωες αγωνιστές, όπως ο Γρηγοριάδης και ο Νικόλαος Πονηρόπουλος.

Είπε επίσης ότι η πλατεία της Κυπαρισσίας είναι η µόνη στην Ελλάδα που δεν έχει µια προτοµή ενός ήρωα, ζητώντας αυτό να γίνει πράξη. Επισήµανε πως φέτος είναι 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ προέτρεψε τη δηµοτική αρχή να τιµήσει έναν από τους δύο µεγάλους έλκοντες την καταγωγή τους από την Κυπαρισσία, το µεγάλο ιστορικό ∆ηµήτρη Φωτιάδη και τον ιδαλγό της Ορθοδοξίας και του ελληνισµού, τον Φώτη Κόντογλου. 

Να σηµειωθεί ότι το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, οι δηµοτικοί σύµβουλοι Γιάννης Μερκούρης και Χάιδω Παναγιωτοπούλου, καθώς και πλήθος πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων.

Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου