Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΙΣΧΥΡΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ Τέσσερις προσφορές για Αεροδρόμιο Καλαμάτας

 Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή στο διαγωνισμό για την παραχώρηση του Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» καθώς εκδήλωσαν ενδιαφέρον τέσσερα επενδυτικά σχήματα εταιρειών καταξιωμένων τόσο στην ελληνική όσο και στην παγκόσμια αγορά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπερταμείου εκδήλωσαν ενδιαφέρον (αλφαβητικά) τα εξής: 1) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.- GMR Airports Limited 2) Μυτιληναίος Α.Ε. -Corporation America Airports S.A 3) Egis Airport Operation-Aktor Concessions Single Member S.A.- Aéroports de la Cote d’Azur και 4) Fraport AG- Delta Airport Investments A.E.- Πηλέας Α.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία Πηλέας Α.Ε. που συμμετέχει στο σχήμα με τη Fraport AG ανήκει στον όμιλο της ΤΕΜΕΣ Α.Ε επιχειρηματικών συμφερόντων του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου.

Η Fraport Aktiengesellschaft ή απλούστερα Fraport AG είναι ανώνυμη εταιρεία που δραστηριοποιείται στα εναέρια μέσα μεταφοράς και εδρεύει στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Ιδρύθηκε το 1924 με την ονομασία Südwestdeutsche Luftverkehrs AG, ωστόσο είναι γνωστή παγκοσμίως ως Fraport από το 2001. Έχει υπό την κατοχή της το Διεθνές Αεροδρόμιο Φρανκφούρτης γι' αυτό φέρει και την ονομασία “Fraport & Frankfurt Airport”. 

Η GMR Group που συμμετέχει στο σχήμα με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε είναι ένας ινδικός πολυεθνικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων με έδρα το Νέο Δελχί . Ο όμιλος ιδρύθηκε το 1978 από τον Grandhi Mallikarjuna Rao και εισήλθε στον χώρο ανάπτυξης των αεροδρομίων το 2003 . Το χαρτοφυλάκιο αεροδρομίων του Ομίλου GMR περιλαμβάνει το πιο πολυσύχναστο Διεθνές Αεροδρόμιο του Δελχί της Ινδίας και το Διεθνές Αεροδρόμιο του Hyderabad στην Ινδία και το Διεθνές Αεροδρόμιο Mactan Cebu στις Φιλιππίνες. Η Corporation America Airports S.A που συμμετέχει στο ίδιο σχήμα με την Μυτιληναίος Α.Ε. διαχειρίζεται 53 αεροδρόμια από τα οποία το 2019 ταξίδεψαν 84,2 εκατομμύρια επιβάτες σε Ιταλία, Βραζιλία, Αργεντινή, Εκουαδόρ και Ουρουγάη. Η εταιρεία ξεκίνησε τι 1998, όταν απέκτησε τα δικαιώματα παραχώρησης για τη λειτουργία 33 αεροδρομίων στην Αργεντινή. Διαχειριζόμαστε μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά αεροδρόμια στις χώρες όπου είναι παρούσα, όπως το διεθνές αεροδρόμιο Ezeiza στην Αργεντινή, αεροδρόμια εσωτερικού, όπως το αεροδρόμιο Brasilia στη Βραζιλία, αεροδρόμια σε τουριστικούς προορισμούς, όπως το οικολογικό αεροδρόμιο Galapagos στο Εκουαδόρ και το αεροδρόμιο της Φλωρεντίας στην Ιταλία. 

Ο γαλλικός όμιλος Aéroports de la Cote d'Azur που συμμετέχει στον όμιλο με τον Ακτωρ διαχειρίζεται τα αεροδρόμια του Σαιν Τροπέ των Καννών και της Νίκαιας. Στον ίδιο όμιλο συμμετέχει και η Egis Airport Operation που λειτουργεί 17 αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο. 

Ικανοποίηση Μαντά 

Την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της πρώτης διαγωνιστικής φάσης για την παραχώρηση του διεθνούς αερολιμένα Καλαμάτας "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" με τη συμμετοχή τεσσάρων επενδυτικών σχημάτων, εξέφρασε ο βουλευτής Περικλής Μαντάς με δήλωσή του αμέσως μετά τη λήξη της χρονικής παράτασης που δόθηκε από το Υπερταμείο για κατάθεση προσφορών και την επακόλουθη επίσημη ανακοίνωση των επενδυτικών σχημάτων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. 

Θ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου