Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Γαμήλιος τουρισμός και στη Μεσσηνία

 


Αν κάποιος τολμούσε να μιλήσει πριν δέκα χρόνια για την αναπτυξιακή προοπτική του γαμήλιου τουρισμού στη Μεσσηνία, είναι βέβαιο ότι θα έφευγε από το νομό με κρεμασμένα τενεκέδια σαν εκείνα που δένουν στο εξωτερικό πίσω από το αυτοκίνητο των νεονύμφων. 

Oσοι όμως επισκέφθηκαν φέτος την Πυλία ή τη Μάνη και είδαν από κοντά κάποια από τις πλούσιες γαμήλιες τελετές αλλοδαπών ζευγαριών, μάλλον έχουν αρχίσει να κάνουν δεύτερες σκέψεις για την αναπτυξιακή προοπτική του γαμήλιου τουρισμού στα κάστρα και στις παραλίες της Μεσσηνίας.

 

Κυρίως όμως διαπίστωσαν ότι η παραγωγή πλούτου είναι φυσικό επακόλουθο των ιδιωτικών επενδύσεων και όχι, όπως διατείνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια δεξιοί και αριστεροί κρατιστές, αποτέλεσμα κεντρικού πολιτικού σχεδιασμού. Από εκεί και πέρα δεν γνωρίζουμε αν αληθεύουν τα μυθικά ποσά που ακούγονται πως δαπανήθηκαν για πολυτελείς γάμους σε Πυλία και Μάνη, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι το ζεστό χρήμα προσέλκυσε τους καλύτερους επαγγελματίες της Καλαμάτας, που συνέδραμαν τους ντόπιους επενδυτές στο πιο μεγάλο εγχείρημα του 2023. 

Γνωρίζουμε επίσης ότι η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που λόγω έλλειψης χώρων και ειδικευμένου προσωπικού αρκετές τελετές γάμων και ανανέωσης όρκων διοργανώθηκαν… μεσοβδόμαδα και όχι το Σαββατοκύριακο, όπως αρχικά επιθυμούσαν τα ζευγάρια και οι προσκεκλημένοι. 

Σε κάθε περίπτωση, τα Κάστρα της Μεθώνης και της Πύλου αποδεικνύονται… λίγα για την ικανοποίηση της αυξημένης ζήτησης και για αυτό οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες θα πρέπει να διερευνήσουν τις δυνατότητες τέλεσης γάμων και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους ή μνημεία. 

 Τα έσοδα από αυτές τις τελετές θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν ένα μεγάλο μέρος των εργασιών για την αποκατάσταση και τη συντήρηση των μνημείων που τις φιλοξενούν. Αν συνεργαστεί και η Εκκλησία για την τέλεση γάμων ορθόδοξων ομογενών σε ειδυλλιακά ξωκκλήσια, αναμφισβήτητα θα έχει γίνει ένα ακόμα τεράστιο βήμα για την παραγωγή πλούτου στη Μεσσηνία. Θα υποστήριζα ότι μπορεί να αξιοποιηθεί και το Μέγαρο Χορού, αλλά οι τοπικοί άρχοντες περιμένουν να κατασκευαστεί πρώτα το Ανοιχτό Θέατρο και να ανακαινιστεί η «Ηλέκτρα», προκειμένου να προκηρύξουν διαγωνισμό για καλλιτεχνικό διευθυντή. 

Έτσι και αλλιώς όταν διαχειρίζεσαι τα λεφτά των άλλων δεν βιάζεσαι. Αντιθέτως, όταν επενδύεις τα δικά σου, δεν αφήνεις τους γάμους να πας για πουρνάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου