Δέκα ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σε λίγους μήνες, από τις 3 Οκτωβρίου του 2013, που η Μεσσηνία και, κυρίως, η Πύλος πανηγύριζαν την έκδοση του ΦΕΚ με το οποίο χαρακτηρίσθηκαν ως επισκέψιμοι Ενάλιοι Αρχαιολογικοί Χώροι (καταδυτικά πάρκα) ο Κόλπος του Ναυαρίνου και ο θαλάσσιος χώρος πλησίον της νήσου Σαπιέντζα, στην άκρα Σπίθα. Τότε ήταν οι δύο πρώτοι που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα!
“Συν-οραματίζομαι έναν νομό με ανάπτυξη, επενδύσεις, κοινωνική και οικονομική ευμάρεια. Εάν μάλιστα θέσουμε ως χρονικό ορόσημο το έτος 2030, προφανώς πρέπει να υλοποιηθούν πολύ εντατικά τα επί χάρτου σχέδια”. Αυτό τονίζει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος για το πώς βλέπει τη Μεσσηνία το 2030, σε συνέντευξή του στην “Ε”.
Ο σεβασμιώτατος σημειώνει ότι στην πλειονότητα των πολιτών της Μεσσηνίας επικρατεί “πνεύμα συνεργασίας και συναντίληψης σε κοινούς προσανατολισμούς. Ομολογείται εμπράκτως μία φιλάνθρωπη στάση για τον έχοντα ανάγκη συντοπίτη και συνάνθρωπο”, ενώ για τις βλέψεις του για την κορυφή της Ιεραρχίας, όταν έρθει η κατάλληλη χρονική στιγμή, δηλώνει πως “δεν αρέσκομαι να εκφράζομαι ή να παίζω παιχνίδια εξουσίας «εν ου παικτοίς»”.
Για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία μετά τη στήριξη της χώρας μας στους σκληρά δοκιμαζόμενους από τους σεισμούς γείτονες, επισημαίνει ότι “η εικόνα του «Καλού Σαμαρείτη» της ευαγγελικής περικοπής είναι το πρότυπο της στάσης μας απέναντι και στους εχθρούς μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε οι λαοί δεν εχθρεύονται μεταξύ τους”.