Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Παρουσιάζεται σήµερα το λεύκωµα για τα κάστρα στη Μεθώνη

 


Στην Μεθώνη της Μεσσηνίας πραγµατοποιείται σήµερα Τετάρτη 5 Απριλίου η πανελλαδική παρουσίαση από τον ΕΟΤ (Ελληνικός Οργανισµός Τουρισµού) του λευκώµατος “Ελλάδα – Ταξιδεύοντας στα κάστρα της / Touring the castles of Greece”. Η παρουσίαση, η οποία συνδιοργανώνεται από τον ΕΟΤ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, µε την υποστήριξη ∆ήµου Πύλου Νέστορος, είναι προγραµµατισµένη στις 7 το απόγευµα, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μεθώνης. Το νέο έντυπο προωθητικό υλικό του ΕΟΤ, όπως σηµειώνει ο Οργανισµός στην σχετική ανακοίνωσή του, “είναι πολυσέλιδο, πολυτελές και δίγλωσσο λεύκωµα, που αναδεικνύει εµβληµατικά τοπόσηµα της χώρας, όπως είναι τα κάστρα της Ελλάδας.
 

H Ελλάδα είναι µια από τις λίγες χώρες στον κόσµο µε τόσα πολλά κάστρα και φρούρια, τα οποία αποτελούν ισχυρό πόλο έλξης τουριστών αλλά και σηµεία αναφοράς στις ξεναγήσεις των επισκεπτών µας από το εξωτερικό. Στον ελλαδικό χώρο υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 1.200 κάστρα και φρούρια, τόσο  στον ηπειρωτικό όσο και νησιωτικό χώρο. 

Τα κάστρα της Ελλάδας επιλέχθηκαν για την θεµατολογία της νέας έκδοσης καθώς απασχόλησαν πολλές φορές τη διεθνή ευρωπαϊκή πολιτική και πολεµική σκηνή. 

Φρούρια, κάστρα, οχυρωµατικά έργα, οχυρωµατικοί οικισµοί, πυργόσπιτα, καστροµοναστήρια και ακροπόλεις, ανάλογα τη γεωγραφική κατανοµή τους και την ιστορική περίοδο, διαδραµάτισαν διαφορετικό ρόλο στο εµπορικό, στρατιωτικό αλλά και κοινωνικό πεδίο. 

Η ύλη του λευκώµατος καλύπτει γεωγραφικά όλη τη χώρα µε εντυπωσιακές φωτογραφίες και ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία. Παρουσιάζει τα σηµαντικότερα κάστρα σε όλη την Ελλάδα, δηµιουργώντας ένα ιστορικό νήµα από την Αρχαιότητα, τη Ρωµαϊκή περίοδο, το Βυζάντιο, την Φραγκοκρατία, την περίοδο του Οθωµανικού ζυγού µέχρι και τη συγκρότηση του Ελληνικού κράτους σε όλο το εύρος της επικράτειας. 

Την ιστορική έρευνα και τα κείµενα που επιµελήθηκε ο ιστορικός Στέφανος Καβαλλιεράκης, διδάκτορας Μεσογειακών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου του Στρασβούργου, συνοδεύει πλούσιο φωτογραφικό υλικό 14 φωτογράφων. Την εκτέλεση της παραγωγής ανέλαβε η Brainfood Εκδοτική ΜΕΠΕ”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου