Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

∆ιάσωση 49 µεταναστών ανοικτά της Πύλου

 Μία λέµβος µε 49 µετανάστες και ανάµεσά τους 4 παιδιά κινδύνευσε χθες το µεσηµέρι 109 ναυτικά µίλια νοτιοδυτικά της Πύλου.

Οι 47 από τους 49 αναµένονταν να φτάσουν γύρω στη 1 σήµερα τα ξηµερώµατα στο λιµάνι της Καλαµάτας µε σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ µια 21χρονη γυναίκα και ο συνοδός της βρίσκονταν από χθες το απόγευµα στο Νοσοκοµείο της πόλης. 

Αυτό ανέφεραν χθες αργά το απόγευµα οι πρώτες πληροφορίες που έγιναν γνωστές µετά από την κινητοποίηση των ελληνικών λιµενικών Αρχών για τη διάσωσή τους. Το ότι το σκάφος κινδυνεύει το έµαθε ο θάλαµος επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας από τις ιταλικές Αρχές, µε τις οποίες επικοινώνησαν πιθανότατα µετανάστες προκειµένου να ειδοποιήσουν για βοήθεια.

 

Αµέσως ζητήθηκε από τον Frontex να σταλεί στο σηµείο drone και ο θάλαµος επιχειρήσεων ειδοποίησε τα παραπλέοντα πλοία για να σπεύσουν σε βοήθεια. 

Ένα παραπλέον εµπορικό πλοίο προσέγγισε τη λέµβο και διέσωσε τους µετανάστες, οι οποίοι στη συνέχεια µετεπιβιβάστηκαν στο σκάφος του Λιµενικού που θα τους µετέφερε στο λιµάνι της Καλαµάτας. Η 21χρονη γυναίκα, η οποία έχει υποστεί εγκαύµατα από τον ήλιο, παρελήφθη µαζί µε το συνοδό της από ελικόπτερο, που τους µετέφερε στο στρατιωτικό αεροδρόµιο της µεσσηνιακής πρωτεύουσας. Εκεί περίµενε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να γίνει διακοµιδή της στο Νοσοκοµείο Καλαµάτας. 

Εν τω µεταξύ χθες το µεσηµέρι έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας για το µεταναστευτικό µε τη συµµετοχή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόµου και του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου ∆ηµήτρη Καιρίδη. Στόχος της συνάντησης ήταν η συνεχής συνεργασία των τριών συναρµόδιων υπουργείων, καθώς -όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΝΑΝΠ- η αντιµετώπιση του µεταναστευτικού απαιτεί συντονισµό όλων των εµπλεκόµενων φορέων. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συµµετείχε ο Αρχηγός του Λιµενικού Σώµατος, αντιναύαρχος Γιώργος Αλεξανδράκης, έγινε παρουσίαση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης του Λιµενικού Σώµατος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ν.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου