Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ Αριθ. 141 25 ∆εκεµβρίου 2023 Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Προς Το Χριστεπώνυµον Πλήρωµα της καθ’ Ηµάς Ιεράς Μητροπόλεως


Αγαπητά µου Παιδιά·
 

Οι άγιες ηµέρες που διανύουµε χαρακτηρίζονται από λυπηρές διαπιστώσεις. Το Σπήλαιο της Βηθλεέµ δονείται από κλαγγές όπλων και ο ποταµός Ιορδάνης βάφεται στο αίµα αθώων ανθρώπων. 

Κι όµως! Σήµερα ο ηδύµολπος αγγελικός ύµνος «και επί γης ειρήνη» ψάλλεται στους ναούς της απανταχού Ορθοδοξίας, νοηµατοδοτώντας την εορτή της ενσάρκου επιφανείας του Σωτήρος Χριστού. 

Και επιπλέον, σήµερα, στο «επί γης ειρήνη» καταδεικνύεται η ελπίδα για ένα καλύτερο µέλλον, εγκαλείται κάθε άνθρωπος και σύνολος ο κόσµος να προστατεύσει το ειρηνοφόρο µήνυµα των Χριστουγέννων από κάθε πολεµοχαρή διάθεση, επιδίωξη και ιδιοτέλεια.

 

Ζούµε, δυστυχώς, σε αυτήν την κατάσταση, κατά την οποία ο άνθρωπος οµολογεί, ότι «έσοµαι στένων και τρέµων επί της γης, και έσται πας ο ευρίσκων µε, αποκτενεί µε» (Γεν. 4, 1). 

Ειρήνη αποζητούµε, όµως αδυνατούµε να την διακρατήσουµε, επειδή την κατανοούµε ως κατάσταση απουσίας πολέµου και όχι ως στάση και τρόπο πληρότητας στη ζωή µας. 

∆εν βιώνουµε την ειρήνη ως δώρο του Θεού, όπως το διαµηνύουµε την ηµέρα των Χριστουγέννων, και γι’ αυτό δεν την εµπεδώνουµε ως ευλογία και ευζωΐα, ως δωρεά και χάρη (Ιωαν. 14, 27), µάλλον την αντιλαµβανόµαστε ως ευκταία κατάσταση, ως ουτοπικό όραµα σε ένα µονίµως δυστοπικό περιβάλλον. 

Μας διαφεύγει ότι η ειρήνη δεν κατακτάται αλλά κερδίζεται, όταν ειρηνεύουµε «εις εαυτούς και αλλήλους», όταν µαζί µας ειρηνεύει «ο ουρανός και η γη», κατά τον λόγο του Αγίου Ισαάκ του Σύρου. 

Παρά το ιστορικό στίγµα των καταστροφικών παγκόσµιων πολέµων του προηγουµένου αιώνος, δεν αποδεικνυόµαστε ειρηνοποιοί, καθώς δεν προσφέρουµε την ειρήνη στον πλησίον, τον άλλον, και τούτο εγείρει βάσιµους φόβους για το αύριο της ανθρωπότητας. 

Στον αντίποδα αυτής της δυστοπίας, η Εκκλησία µας, λειτουργικά αλλά και σε κάθε δράση Της τονίζει το όραµά Της για µια κοινωνία ειρήνης. Ικετεύει αδιάκοπα για θείο φωτισµό, ώστε η ζωή των ανθρώπων να είναι ειρηνική. Τονίζει ότι το ειρηναίο όραµα δύναται να επιτευχθεί, ακόµη και όταν οι ισχυροί της γης το αποτρέπουν και το αµαυρώνουν. 

Η Εκκλησία µας πιστεύει ότι ο Χριστός είναι η µόνη και πραγµατική ειρήνη «ηµών» (Εφεσ. 2, 14). 

Η Εκκλησία µας θεωρεί, ότι όταν αποδεχτούµε ως Σωτήρα και Θεό µας τον Ιησού Χριστό, συντελούµε στην ευλογία και ευτυχία κάθε ανθρώπου. Γι’ αυτό και κηρύττει: «ζητείτε την ειρήνην και ο Θεός µεθ’ ηµών». Αυτή η Ειρήνη νοηµατοδοτεί αισιόδοξα το αύριο και τη ζωή των ανθρώπων. 

Καλά Χριστούγεννα! 

Ευλογηµένο και ειρηνικό το νέον έτος 2024! 

Μετά πατρικών ευχών και ευλογιών 

† Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου