Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ανοδική η πορεία της τιμής του ελαιολάδου


Αισθητά μειωμένη είναι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου σε όλη την Ελλάδα, όμως, οι τιμές ακολουθούν ανοδική πορεία, ξεπερνούν τα 9 ευρώ, λόγω της μείωσης σε εθνικό και κυρίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Την κατάσταση αυτή επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Μανώλης Γιαννούλης.

 Πέρα από τη μείωση της παραγωγής που καταγράφεται στη Μεσσηνία (στην Τριφυλία είναι 35% με 37% και περισσότερο στον υπόλοιπο νομό) και σε άλλους νομούς της Πελοποννήσου, μειωμένη όσο ποτέ είναι εφέτος η παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη.

 

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Cretalive, oι αγρότες βλέπουν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να πέφτουν στο κενό και αδυνατούν να σκεφτούν πώς θα καταφέρουν να καλλιεργήσουν εκ νέου τη γη τους για την επόμενη σεζόν. 

Σε Μεσαρά και Βιάννο, η συγκομιδή τελειώνει νωρίτερα από ποτέ, το λιομάζωμα φτάνει στο τέλος και η μείωση είναι τεράστια σε σύγκριση με σχεδόν όλα τα προηγούμενα χρόνια! 

Στη Μεσαρά, σύμφωνα με όσα είπε στο Cretalive, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, Μανώλης Ορφανουδάκης, η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη σε ποσοστό πάνω από 50%! 

“Η χρονιά ξεκίνησε πιο νωρίς βέβαια, αλλά τελειώνει νωρίτερα κατά περίπου 2,5 μήνες! Δε συμβαίνει συχνά αυτό. Υπάρχουν ακόμα κάποιες μικρές ποσότητες ελαιόκαρπου, για να πούμε ότι έχουμε κλείσει”, παρατήρησε ο κ. Ορφανουδάκης, επισημαίνοντας, όμως, ότι η τιμή είναι πολύ καλή. αλλά σε κάθε περίπτωση “είναι μια πολύ καλή τιμή κατά μέσο όρο στα 10 ευρώ τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά με μικρές ποσότητες”. 

Την ίδια ώρα, στη Βιάννο η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Όπως είπε, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Εμπάρου Γιώργος Περογιαννάκης, η μείωση υπολογίζεται περίπου το 85- 90%! Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου