Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ Κανένας κάτω από 19 ετών σε 25 οικισμούς

 


Σε 25 από τους 95 κατοικήσιμους του Δήμου Πύλου Νέστορος δεν απογράφηκε ούτε ένας μόνιμος κάτοικος ηλικίας μέχρι 19 ετών, σε 13 οικισμούς τουλάχιστον το 30% του πληθυσμού είναι άνω των 75 ετών και σε 69 οικισμούς τουλάχιστον το 30% είναι μεγαλύτερο από 65 ετών. Τα στοιχεία της απογραφής του 2021 δείχνουν ότι στο Δήμο Πύλου Νέστορος το 32% των μονίμων κατοίκων είναι άνω των 65 ετών και μόνο το 14,6% του πληθυσμού έχει ηλικία μέχρι 19 ετών.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΑΡΤΙ ΣΤΗΝ COSTA NAVARINO Αντίστροφη µέτρηση για τον γάµο του Γιάννη Αντετοκούνµπο

 


Αντίστροφη µέτρηση για τον λαµπερό γάµο του Γιάννη Αντετοκούνµπο µε τη σύντροφό του και µητέρα των τριών παιδιών του, Μαράια Ριντλσπρίγκερ, µε το ζευγάρι να επισηµοποιεί τη σχέση του στη Μεσσηνία.

Από την Παρασκευή 30 Αυγούστου έως και την Κυριακή 1 Σεπτεµβρίου στην Costa Navarino το ζευγάρι πρόκειται µαζί µε τις οικογένειές τους, αλλά και µε τους περίπου 200 καλεσµένους τους να γιορτάσουν µε ένα τριήµερο πάρτι τον γάµο τους, που σύµφωνα µε το “Πρώτο Θέµα” δεν θα είναι ούτε θρησκευτικός (ο Γιάννης είναι Ορθόδοξος και η Μαράια Καθολική), αλλά ούτε και κλασικός πολιτικός. 

Πρόκειται “για µια υβριδική τελετή στην οποία οι δύο σύντροφοι θα δεσµευτούν να περάσουν το υπόλοιπο του βίου τους µαζί και η οποία θα λάβει χώρα το απόγευµα της 31ης Αυγούστου στην παραλία του ξενοδοχείου «W» στο Costa Navarino”.

Προσωρινός ανάδοχος για ανάπλαση παραλιακής ζώνης Πύλου

 


Προσωρινό ανάδοχο για το έργο ανάπλασης της παραλιακή ζώνης, από την οικία Τσικλητήρα έως το τουριστικό περίπτερο στην Πύλο, προϋπολογισµού 845.000 ευρώ, ανέδειξε η ∆ηµοτική Επιτροπή Πύλου - Νέστορος.

Είναι η εταιρεία “Τσερπές - Κωτσάκης - Παπαδέας Ο.Ε.” µε έκπτωση 11,28%, ενώ στον διαγωνισµό της 8ης Αυγούστου είχαν κατατεθεί 3 ακόµα προσφορές, µε εκπτώσεις από 7,83% µέχρι και 3%.

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Τριήμερο στην Costa Navarino για τον «επτάστερο» Παναθηναϊκό!

 


Στην Costa Navarino θα βρεθούν για τρεις ημέρες στα μέσα Σεπτεμβρίου οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Με αφορμή την κατάκτηση τόσο του 7ου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, όσο και του ελληνικού πρωταθλήματος ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε προαναγγείλει την οργάνωση ταξιδιού με σκάφος για τους παίκτες και τις οικογένειές τους με προορισμό τη Μύκονο.

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Εκδήλωση μνήμης για τον Ιωάννη Ξυδιά στην Πλατανόβρυση Χανδρινού

 


Τη μνήμη του αγνοούμενο ήρωα δεκανέα Ιωάννη Ξυδιά από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 θα τιμήσει ο δήμος Πύλου - Νέστορος την Κυριακή 25 Αυγούστου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία Πλατανόβρυσης της Κοινότητας Χανδρινού, στο χώρο όπου βρίσκεται η προτομή του ήρωα. 

Στις 10.30 το πρωί θα τελεστή επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του αγνοούμενου ήρωα Δεκανέα (Π/Ζ) Ιωάννη Ξυδιά. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ομιλία της ιστορικού Μαρίας Κων. Ξυδιά, που είναι συγγενής του αγνοούμενου. 

Θα ακολουθήσουν καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του ήρωα και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ Φουλάρουν οι εργασίες για Καλαμάτα - Μεθώνη

 


Να εργαστούν πιο εντατικά από τον Σεπτέμβριο, έχουν προγραμματίσει τα συνεργεία της αναδόχου κοινοπραξίας “ΙΝΤΡΑΚΑΤ - ΑΚΤΩΡ”, για το σημαντικό έργο του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Εκτιμάται πως αυτό θα αποτελέσει την ουσιαστική έναρξη του έργου, με την προοπτική να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργείου Υποδομών: να καταβληθούν άμεσα τα χρήματα των απαλλοτριώσεων, το 70% της προσωρινής τιμής των αποζημιώσεων που έχει προσδιορίσει το δικαστήριο, στους δικαιούχους ιδιοκτήτες.

Οδοιπορικό σε Λακωνία και Μεσσηνία: Από τα καλύτερα καλοκαιρινά road trips στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο

 


Σου έχει τύχει ποτέ να μη θέλεις να κανονίσεις τίποτα για τις καλοκαιρινές διακοπές; Να θέλεις απλώς να μπεις σε ένα αυτοκίνητο, να φορτώσεις μια σκηνή και να αρχίσεις να οδηγείς, κάνοντας στάσεις όπου σου κάνει κέφι; Αυτού του τύπου οι διακοπές ίσως και να είναι ό,τι πιο αυθόρμητο, αυθεντικό και αληθινά διαφορετικό μπορείς να κάνεις για να ξεχάσεις την καθημερινότητα στην Αθήνα.

Η νότια Πελοπόννησος, ειδικά το δυτικό της κομμάτι, είναι ιδανικός προορισμός για ένα road trip που θα σου προσφέρει μια μοναδική εμπειρία. Διαδρομές μέσα στη φύση, τροπικές παραλίες, ιστορικά μνημεία, μύθοι από την αρχαιότητα και διασκέδαση μέχρι το πρωί, όλα συνδυάζονται σε ένα οδοιπορικό που θα θυμάσαι για καιρό.

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Ο ήχος των βιολιών στην Ελεήστρια Κορώνης

 


Μια μαγική βραδιά με δύο βιρτουόζους του βιολιού, την Ιωάννα Γαϊτάνη που συμμετέχει τακτικά στο Φεστιβάλ Κορώνης και τον Δημήτρη Αγγελίδη, Α’ βιολιά της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, καθώς επίσης και την πιανίστα Αλεξάνδρα Τζιγιάννη, θα πραγματοποιηθεί στην Ελεήστρια Κορώνης την Κυριακή 18 Αυγούστου στις 9.30 μ.μ. 

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Αντώνης Κρόμπας και Λευτέρης Ελευθερίου το Σάββατο στην Πύλο

 


Ενα Comedy show με τίτλο «Σύμφωνο Επιβίωσης» θα παρουσιάσουν το Σάββατο 17 Αυγούστου στις 9 μ.μ. ο Αντώνης Κρόμπας και ο Λευτέρης Ελευθερίου, στην Οικία Τσικλητήρα, στην Πύλο, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Καλοκαιριού του Δήμου Πύλου Νέστορος. «Ένα από τα αχτύπητα κωμικά δίδυμα της νέας ελληνικής κωμικής σκηνής σχολιάζουν, σατιρίζουν, υποκρίνονται, εκνευρίζουν και ερεθίζουν το κοινό μέσα σε ένα καταιγιστικό δίωρο. Απορίες, καταγγελίες, ποιήματα κι όλης της γης τα κρίματα, αμέσως συγχωρούνται κι ευθύς ξαναγεννιούνται» τονίζεται στην περιγραφή του event. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Ένα ακόμα αστέρι… ομορφιάς στην Βοϊδοκοιλιά – Ανάμεσα στις 35 καλύτερες παραλίες της βρετανικής Times

 


Κατάλογο με τις 35 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας δημοσίευσαν η βρετανική εφημερίδα Times, μετά από εκτεταμένη έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας τους, όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Το δημοφιλές βρετανικό μέσο αναφέρει χαρακτηριστικά «όπως θα περίμενε κανείς από τη χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, η Ελλάδα έχει έναν φαινομενικά αμέτρητο αριθμό παραλιών.

Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

Επιπλέον εργασίες και χρηματοδότηση για παράκαμψη Γιάλοβας

 Με απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σταΐκουρα ενεργοποιήθηκε προχθές η προαίρεση για τις επιπλέον εργασίες στην παράκαμψη της Γιάλοβας. Θα κατασκευαστούν με επιπλέον κόστος 3,15 εκατ. ευρώ ένας ισόπεδος κυκλικός κόμβος, το παράπλευρο οδικό δίκτυο και οι κάθετοι και θα γίνει τη διευθέτηση των ρεμάτων Ξερολάγκαδο, Ζανούζαγια και Ξεριάς. 

Ανάδοχος είναι η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με προσφορά που έφτασε 26%. Το έργο έχει αναθέτουσα αρχή το υπουργείο Υποδομών Το έργο έχει 40,5 εκατ. ευρώ και η σύμβαση υπεγράφη στις 31 Μαΐου 2024 με προβλεπόμενη διάρκεια εργασίων 24 μήνες. 

Η παράκαμψη αποτελεί τμήμα της 9ης Εθνικής Οδού, δηλαδή του οδικού άξονα που ξεκινά από την Πάτρα και, μέσω του Πύργου και της Κυπαρισσίας, καταλήγει στη Μεθώνη. Το έργο αφορά στη βελτίωση τμήματος - μήκους 3,5 χλμ. - της υφιστάμενης οδού, και την κατασκευή νέου τμήματος - μήκους 4,2 χλμ. - για την παράκαμψη του οικισμού της Γιάλοβας.

Θετικά κρίνεται από Κρητικούς και Μεσσήνιους η αεροπορική σύνδεση με το Ηράκλειο

 


Ικανοποιητική πληρότητα στις πτήσεις, που θα μπορούσαν να επεκταθούν μέχρι τον Οκτώβριο

Θετικά βλέπουν τουριστικά γραφεία της Κρήτης την αεροπορική σύνδεση που ξεκίνησε μόλις τον Ιούνιο και συνδέει την Καλαμάτα με το Ηράκλειο, αν και σε ορισμένα, όπως μας είπαν, εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από Κρητικούς, και σε άλλα όχι ακόμα. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι πρόκειται για δρομολόγιο με μόλις ένα μήνα ζωής και για το οποίο ακόμα δεν έχει γίνει καμία προβολή.

Η Αυγουστιάτικη πανσέληνος σε αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας

 


Ελεύθερη είσοδο σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και μνημεία προσφέρει και φέτος το υπουργείο Πολιτισμού, τη Δευτέρα, 19 Αυγούστου, με αφορμή την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

Με τον τίτλο «…η Σελήνη άστραφτε ολόγεμη…», στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν πάνω από εκατό αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ την ίδια ημέρα, πέραν της ελεύθερης εισόδου, αναμένεται να πραγματοποιηθούν και δεκάδες εκδηλώσεις.

Σε επίπεδο Μεσσηνίας, ανοικτά θα παραμείνουν για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, το Κάστρο της Καλαμάτας, το Κάστρο της Κυπαρισσίας και το Ανάκτορο του Νέστορα, από τις 8.00 μ.μ. έως και τις 12.00 μ.μ..

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

47ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟ Καλλιεργούσε χασίς σε αποθήκη

 Τρία χασισόδεντρα ύψους 40 εκατοστών καλλιεργούσε ένας 47χρονος στην αποθήκη του σπιτιού του στο Βλαχόπουλο, του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Είχε μάλιστα τεχνητές συνθήκες καλλιέργειας των φυτών, όπως θέρμανση, εξαερισμό και φωτισμό. 

Τη Δευτέρα το πρωί αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας τον συνέλαβαν και κατάσχεσαν τα τρία δενδρύλλια χασίς. 

Επιπλέον βρέθηκε στο σπίτι του και κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης 6 γραμμαρίων.

Επαναδημοπράτηση του έργου ανάπλασης της παραλιακής ζώνης Πύλου

 Το έργο ανάπλασης της παραλιακή ζώνης, από την οικία Τσικλητήρα έως το τουριστικό περίπτερο στην Πύλο, προϋπολογισμού 845.000 ευρώ, δημοπρατεί και πάλι, ο Δήμος Πύλου - Νέστορος. 

Η υποβολή προσφορών λήγει αύριο 8 Αυγούστου, στις 10 το πρωί. 

Το έργο ανάπλασης της παραλιακής ζώνης στην Πύλο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ” και έχει προθεσμία υλοποίησης 12 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο. 

Η περιοχή επέμβασης εκτείνεται από το Δημαρχείο και την οικία Τσικλητήρα (στο ύψος του κεντρικού λιμενοβραχίονα) στα ανατολικά έως το δημοτικό άλσος με το παραθαλάσσιο δημοτικό ξενοδοχείο στα δυτικά και από την οδό Φιλελλήνων στα νότια έως τη δημοτική πλαζ και την ακτή του κόλπου του Ναβαρίνου στα βόρεια.

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Συναυλία της Γιώτας Νέγκα στο Χανδρινού

 Για μια ακόμη μεγάλη συναυλία ετοιμάζεται ο Χανδριναϊκός ΑΕΣ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Αυγούστου στο Δημοτικό Πάρκο “Πλατάνια” στο Χανδρινού Μεσσηνίας, με τη μοναδική Γιώτα Νέγκα.



Η Γιώτα Νέγκα σε μια παράσταση κατάθεση ψυχής, μέσα από τραγούδια τόσο της προσωπικής της δισκογραφίας (Καλαντζόπουλος, Καραμουρατιδης, Μωραΐτης κ.ά.) όσο και κορυφαίων ερμηνευτών και δημιουργών.

Δωρική και δυναμική, με μια αυθεντική “μαγκιά” αλλά και τρυφερότητα στον τρόπο που εκφέρει τον λόγο της, η αγαπημένη τραγουδίστρια συναντιέται με τους θρύλους του λαϊκού μας τραγουδιού και, μέσα από τις υψηλής αισθητικής ερμηνείες της, στήνει με μεράκι μια βραδιά γεμάτη νοσταλγία αλλά και αληθινό κέφι.

Το εύρος της φωνής της, ο ηλεκτρισμός που δημιουργεί στον χώρο σε συνδυασμό με το χαμόγελο, την ευθύτητα και την αβίαστη ερμηνεία της θα μιλήσουν κατευθείαν στην καρδιά μας σε ένα πρόγραμμα με αξεπέραστα λαϊκά, αλλά και έντεχνα τραγούδια.

Ενορχηστρώσεις: Κ. Νικολόπουλος, Ν. Κατσίκης

Διάρκεια Παράστασης: 2 ώρες

Φεστιβάλ Κορώνης: Προβολή ντοκιμαντέρ για Γ. Μπίζο

 


Προβολή του ντοκιμαντέρ «Γιώργος Μπίζος: Οδύσσεια προς την ελευθερία» θα γίνει την Τρίτη 6 Αυγούστου στην ομώνυμη πλατεία στο Βασιλίτσι και την Τετάρτη 16 του μήνα στην Ελεήστρια, στις 9.15 το βράδυ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κορώνης 2024, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βασιλιτσίου «Η Φανερωμένη» και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Πρόκειται για μια ταινία αφιέρωμα στον Έλληνα δικηγόρο Γιώργο Μπίζο που υπερασπίστηκε τον Νέλσονα Μαντέλα και αγωνίστηκε κατά του απαρτχάιντ στην Νότια Αφρική. Γεννημένος στο Βασιλίτσι το 1927, πρόσφυγας το 1941 που έφτασε στη Νότια Αφρική την ίδια χρονιά, πέθανε στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2020.

Ελεύθερη προσέλευση.

Να σημειωθεί πως στην προβολή της ταινίας θα είναι παρόντα μέλη της οικογένειας Γ. Μπίζου.

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Το Σάββατο η συναυλία στη μνήμη του Πέτρου Θέμελη

 


Στη μνήμη του καθηγητή αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη (1936- 2023), που με το πολυετές ερευνητικό και ανασκαφικό έργο του ανέδειξε τον μοναδικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, αφήνοντας ανεξίτηλο στίγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, είναι αφιερωμένη η εκδήλωση με τίτλο «…κ’ εδώ η καρδιά σου η διψασμένη να χτυπάει κάτου απ’ την πέτρα» (Γιάννης Ρίτσος), που διοργανώνει ο Δήμος Μεσσήνης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας υπό την αιγίδα του ΕΟΤ στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης το Σάββατο 3 Αυγούστου στις 9 μ.μ.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο μέχρι και το Νοέμβριο

 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα, μέχρι το Νοέμβριο, με απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Αρκαδίας, λόγω μεταφοράς τμημάτων ανεμογεννητριών στη Λακωνία.

Ρυθμίσεις
Οι ρυθμίσεις που θα ισχύσουν είναι οι εξής:

-Ολιγόλεπτος αποκλεισμός των σηράγγων του αυτοκινητόδρομου (Ιωάννης Καποδίστριας, Φιλελλήνων, Θεόδωρος Κολοκοτρώνη, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ και Νικηταρά) στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα

-Ολιγόλεπτη βραδυπορία ή ολιγόλεπτος αποκλεισμός επιμέρους μεμονωμένων τμημάτων του αυτοκινητοδρόμου από τη χ/θ 86+500 έως την 191,200 (Α/Κ Λεύκτρου) στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα και στο τμήμα Λεύκτρο – Σπάρτης, ήτοι από τον Α/Κ Λεύκτρου έως τον Α/Κ Σπάρτης (χ/θ 45+000) στην κατεύθυνση προς Σπάρτη.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Ακυβέρνητο ιστιοφόρο στον όρμο του Ναβαρίνου

 Ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης έμεινε χθες το πρωί ένα ιστιοφόρο σκάφος, σημαίας Πολωνίας, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 2,5 ν.μ. βορειοδυτικά του όρμου Ναβαρίνου στην Πύλο. 

Στο σκάφος επέβαιναν δύο άτομα από την Ολλανδία τα οποία ενημέρωσαν για την κατάσταση του σκάφους τους το Λιμεναρχείο Πύλου. Αμεσα ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και στο σημείο που βρισκόταν το ιστιοφόρο μετέβησαν ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, καθώς και η λάντζα "ΣΑΝΤΙΝΟ" με επιβαίνοντα έναν λιμενικό, με τη συνδρομή του οποίου το ιστιοφόρο οδηγήθηκε στο λιμάνι της Πύλου. Από το Λιμεναρχείο της Πύλου απαγορεύτηκε ο απόπλους του σκάφους μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί, ενώ από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.