Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Οδοιπορικό σε Λακωνία και Μεσσηνία: Από τα καλύτερα καλοκαιρινά road trips στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο

 


Σου έχει τύχει ποτέ να μη θέλεις να κανονίσεις τίποτα για τις καλοκαιρινές διακοπές; Να θέλεις απλώς να μπεις σε ένα αυτοκίνητο, να φορτώσεις μια σκηνή και να αρχίσεις να οδηγείς, κάνοντας στάσεις όπου σου κάνει κέφι; Αυτού του τύπου οι διακοπές ίσως και να είναι ό,τι πιο αυθόρμητο, αυθεντικό και αληθινά διαφορετικό μπορείς να κάνεις για να ξεχάσεις την καθημερινότητα στην Αθήνα.

Η νότια Πελοπόννησος, ειδικά το δυτικό της κομμάτι, είναι ιδανικός προορισμός για ένα road trip που θα σου προσφέρει μια μοναδική εμπειρία. Διαδρομές μέσα στη φύση, τροπικές παραλίες, ιστορικά μνημεία, μύθοι από την αρχαιότητα και διασκέδαση μέχρι το πρωί, όλα συνδυάζονται σε ένα οδοιπορικό που θα θυμάσαι για καιρό.

Χωρίς να χρειαστεί να κλείσεις ακτοπλοϊκά και να αναλωθείς σε κουραστικές συνεννοήσεις και πολύωρες αναζητήσεις μήνες πριν, πάρε μαζί τα απολύτως απαραίτητα, γέμισε το ντεπόζιτο με βενζίνη και βγες στην Εθνική με κατεύθυνση προς Σπάρτη.

Η διαδρομή είναι απλή: Αθηνών – Κορίνθου, Κορίνθου – Τριπόλεως και από εκεί περιφερειακή οδός Πελοποννήσου προς τη λακωνική πρωτεύουσα. Πρώτος προορισμός το Γύθειο.

ΓΥΘΕΙΟ
Το γραφικό λιμανάκι της Λακωνίας που ξεπροβάλλει μπροστά σου μοιάζει με ζωγραφιά. Χρωματιστά καΐκια, νεοκλασικά σπίτια, τα πέτρινα κτίρια και η καταπράσινη φύση συνδυάζονται σε ένα τοπίο που σε μαγεύει. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με τη μυθολογία, εδώ, συγκεκριμένα στο γραφικό Μαραθονήσι, πέρασαν την πρώτη τους νύχτα ο Πάρις με την Ωραία Ελένη!

Οδοιπορικό στη Μεσσηνία
 Το ναυάγιο Άγιος Δημήτριος στο Γύθειο.

Μάλιστα, στο ίδιο νησάκι ύψωσαν τη σημαία της Επανάστασης οι οπλαρχηγοί της Μάνης στις 23 Μαρτίου του 1821. Το Αρχαίο Θέατρο του Γυθείου, η κεντρική πλατεία με το κτίριο του δημαρχείου που έχει σχεδιαστεί από τον Έρνεστ Τσίλερ αλλά και το Πολιτιστικό Κέντρο και Μουσείο Αστικού Βίου είναι κάποια από τα σημεία που θα επισκεφθείς.

Το βράδυ η παραλιακή περατζάδα σε καλεί για βόλτες και στάση για φαγητό και ποτό στα χαριτωμένα μαγαζιά που απλώνονται κατά μήκος του λιμανιού. Όσο για την ημέρα, οι γύρω παραλίες είναι μια αποκάλυψη. 

ΑΡΕΟΠΟΛΗ
Επόμενη στάση, ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός γεμάτος πετρόκτιστα σπίτια και λιθόστρωτα στενά που μοιάζει με σκηνικό από ταινία εποχής. Η Αρεόπολη είναι χτισμένη κάτω από την κορυφή του Προφήτη Ηλία του Σαγγιά, στη δυτική Μάνη, και αποτελεί ένα μοναδικής ομορφιάς μυστικό που πρέπει να εξερευνήσεις.

ΛΙΜΕΝΙ
Κατεβαίνοντας από την Αρεόπολη, θα σταματήσεις φυσικά στο Λιμένι. Το παραθαλάσσιο χωριό με τα πέτρινα σπίτια που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα δικαίως θεωρείται ένας από τους ωραιότερους οικισμούς της περιοχής. Φτάνοντας, θα θαυμάσεις το παλάτι του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη με τον τετραώροφο πύργο και τα εντυπωσιακά τοξωτά ανοίγματα – στην περιοχή βρίσκονται ο τάφος και η προτομή του Μανιάτη στρατιωτικού ηγέτη.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας στο Λιμένι είναι βραχώδες, αλλά μπορείς να κάνεις μια γρήγορη βουτιά και μετά να καθίσεις σε κάποιο από τα μαγαζάκια που στέκουν αμφιθεατρικά πάνω από τον κόλπο και να πιεις ένα από τα πιο ωραία ουζάκια της ζωής σου με μεζεδάκια από φρέσκα ψαράκια και θαλασσινά.

Οδοιπορικό στη Μεσσηνία
 Το Λιμένι είναι το παραθαλάσσιο χωριό με τα πέτρινα σπίτια που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και δικαίως θεωρείται ένας από τους ωραιότερους οικισμούς της περιοχής.

ΟΙΤΥΛΟ
Κατευθυνόμενος προς τα δυτικά, θα συναντήσεις το γραφικό Οίτυλο και τη φανταστική ακτογραμμή του, όπου βρίσκεται το θρυλικό Καραβοστάσι. Εδώ θα απολαύσεις το μπάνιο σου στα πεντακάθαρα νερά, που είναι ιδανικά για οικογένειες, αφού βαθαίνουν πολύ ομαλά. Αφού φύγεις από την παραλία, μπορείς να επισκεφτείς τα κάστρα της περιοχής, τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες με τις εκπληκτικές αγιογραφίες και να κάνεις βόλτα στα πετρόχτιστα καλντερίμια και μονοπάτια του χωριού.

Μη φύγεις χωρίς να επισκεφτείς τα Σπήλαια του Διρού, τα ωραιότερα λιμναία σπήλαια του κόσμου, που είναι πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Στο Οίτυλο θα ζήσεις τη μανιάτικη φιλοξενία κι αυτή είναι μια εμπειρία που θα θυμάσαι όλο τον χειμώνα.

ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ
Η συνέχεια του road trip έχει κάτι από Χόλιγουντ. Η Καρδαμύλη, όπου γυρίστηκε το 2012 το Before Midnight με τον  Ίθαν Χοκ και τη Ζιλί Ντελπί, είναι ένας μικρός παράδεισος. Αυτό το παραθαλάσσιο χωριό έχει θέα στον Μεσσηνιακό Κόλπο και συνδυάζει το παραδοσιακό χρώμα με τις πανέμορφες παραλίες. Τα πέτρινα σοκάκια χάνονται ανάμεσα σε σπίτια που μοιάζουν με μικρογραφίες πύργων, θα χαζέψεις τις ανθισμένες αυλές και θα εκπλαγείς από τα διάφορα σημεία όπου η θέα σού κόβει την ανάσα.

Δεν γίνεται να αντισταθείς στα γραφικά, παλιά ταβερνάκια που βρίσκονται σε αυτό το ατμοσφαιρικό λιμανάκι. Εδώ είναι το σπίτι του Βρετανού συγγραφέα Πάτρικ Λι Φέρμορ, ο οποίος ερωτεύτηκε τον τόπο αυτό και έμεινε εδώ, γράφοντας μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του (πέθανε το 2011). Το σπίτι του ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη και είναι ανοιχτό για επισκέψεις.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Αφήνοντας την Καρδαμύλη, σε περιμένει μια διαδρομή με πανέμορφες παραλίες όπου μπορείς να κάνεις μια στάση για βουτιά. Επόμενος προορισμός είναι, φυσικά, η Καλαμάτα, αυτή η πόλη της Πελοποννήσου που άνετα γίνεται παράδειγμα success story, αφού μέσα σε λίγα χρόνια μπήκε στη λίστα με τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, και όχι άδικα. Ένα καταπληκτικό παραλιακό μέτωπο με καθαρά νερά για κολύμπι, δεκάδες μαγαζιά για φαγητό, ποτό και ξενύχτι που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τη νησιώτικη ατμόσφαιρα και μια αγορά που σε καλεί σε ατελείωτες βόλτες.

Θα επισκεφτείς το περίφημο κάστρο της πόλης και τη Μονή Καλογραιών, όπου ακόμα φτιάχνουν τα περίφημα καλαματιανά μαντίλια, θα χαζέψεις τα νεοκλασικά κτίρια και τις πλατείες με ναούς του 19ου αιώνα, θα ταξιδέψεις στον χρόνο με το Θεματικό Πάρκο Σιδηροδρόμων και αν είσαι τυχερός θα πετύχεις το Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας που συγκεντρώνει επισκέπτες απ’ όλη την Ευρώπη. Με κοσμοπολίτικο αέρα και στοιχεία παράδοσης, η Καλαμάτα θεωρείται η «αρχόντισσα της Μεσσηνίας».

Οδοιπορικό στη Μεσσηνία
 Με κοσμοπολίτικο αέρα και στοιχεία παράδοσης, η Καλαμάτα θεωρείται η «αρχόντισσα της Μεσσηνίας».

ΜΕΣΣΗΝΗ
Σε απόσταση μόλις 11 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα βρίσκεται η Μεσσήνη. Η κωμόπολη που έγινε μούσα του λογοτέχνη Σωτήρη Πατατζή για το μυθιστόρημα Μεθυσμένη Πολιτεία είναι γεμάτη αξιοθέατα που σε μεταφέρουν στην αρχαιότητα. Εντυπωσιακό είναι το πάρκο στο κέντρο της πόλης με τα σιντριβάνια που χορεύουν υπό τους ήχους μουσικής, ενώ, αν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις διακοπές τον Σεπτέμβρη, θα πετύχεις στις 20 του μήνα το φανταστικό μεσσηνιώτικο πανηγύρι που διαρκεί εννιά μέρες. Μόλις 4 χιλιόμετρα έξω από την πόλη θα συναντήσεις τη μαγευτική παραλία της Μπούκας για να κάνεις το μπάνιο σου σε μία ακόμα από τις παραδεισένιες παραλίες της Πελοποννήσου που έχει διακριθεί με Γαλάζια Σημαία.

ΚΟΡΩΝΗ
Κατεβαίνοντας νότια, στο πρώτο πόδι της Πελοποννήσου θα συναντήσεις την Κορώνη, μία ακόμα εκπληκτική κωμόπολη με βενετσιάνικο κάστρο που διεκδικούσαν για αιώνες Ενετοί και Οθωμανοί. Τα σπίτια που ξεπροβάλλουν καθώς περπατάς στα σοκάκια είναι διώροφα, κεραμοσκεπή, με κλιμακωτά πλακόστρωτα και ασβεστωμένες εσωτερικές αυλές γεμάτες λουλούδια που θυμίζουν και λίγο Αιγαίο.

Ο οικισμός έχει μια ατμόσφαιρα άλλης εποχής και μοιάζει με ένα καλά κρυμμένο μυστικό που λίγοι έχουν την τύχη να ανακαλύψουν. Θα περιηγηθείς στα δρομάκια, θα σταθείς στον περίβολο της εκκλησίας της Παναγίας Ελεήστρας, προστάτιδας της πόλης, και θα απολαύσεις τη βόλτα σου στα παραθαλάσσια μαγαζάκια πριν ή μετά το μπάνιο σου στις γύρω παραλίες. Must visit η παραλία Λειβαδιά που θα σε κρατήσει μέχρι αργά στα γαλάζια νερά της.

ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ
Δεν υπάρχει κάμπερ που να σέβεται τον εαυτό του και να μην έχει περάσει τουλάχιστον ένα βράδυ σε κάποιο από τα κάμπινγκ της Φοινικούντας. Η παραλία είναι μία από τις πιο όμορφες που θα δεις στη ζωή σου –και δεν είναι υπερβολή αυτό–, ενώ το ψαροχώρι που βρίσκεται πάνω σε αυτή το βράδυ γεμίζει με τα φώτα από τα παραλιακά μαγαζάκια και το σκηνικό είναι παραμυθένιο. Αν νομίζεις ότι θα αποχωριστείς εύκολα αυτά τα νερά, μάλλον κάνεις λάθος, γι’ αυτό φρόντισε να κρατήσεις κάποιες μέρες στο οιδοιπορικό σου για να απολαύσεις αυτή την παραδεισένια ακτή.

Οδοιπορικό στη Μεσσηνία
 Το μπάνιο στην κοντινή Βοϊδοκοιλιά είναι μια αξέχαστη εμπειρία, καθώς ο σχεδόν ολοστρόγγυλος κόλπος μοιάζει να αγκαλιάζει τα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά.

ΠΥΛΟΣ
Γνωστή και με το ενετικό όνομα «Ναυαρίνο», η Πύλος αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Πελοποννήσου και δεν γίνεται να μην κάνεις μια στάση καθώς διασχίζεις αυτό το κομμάτι της Ελλάδας. Ιδανικός καλοκαιρινός προορισμός για ήρεμες διακοπές, συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με τα ιστορικά αξιοθέατα –θα χαζέψεις το μνημείο των Τριών Ναυάρχων στην ομώνυμη κεντρική πλατεία– και τις τοπικές γεύσεις.

Φυσικά, το μπάνιο στην κοντινή Βοϊδοκοιλιά είναι μια αξέχαστη εμπειρία, καθώς ο σχεδόν ολοστρόγγυλος κόλπος μοιάζει να αγκαλιάζει τα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά. Στο σημείο κάποτε μαζεύονταν λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ, αλλά ακόμα κι αν μείνεις μέχρι αργά το βράδυ, θα έχεις πάρει μια γερή δόση καλοκαιρινής απόλαυσης.

ΜΕΘΩΝΗ
Συνεχίζοντας βορειοδυτικά, η επόμενη στάση είναι η Μεθώνη. Μια πανέμορφη καστροπολιτεία με μεγάλη ιστορία και μια φανταστική ακτογραμμή για μπάνιο. Χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης, αποτελεί μία από τις πιο ιστορικές κωμοπόλεις της Πελοποννήσου, που υπήρξε ονομαστή για το λιμάνι της. Εδώ βρίσκεται και το επιβλητικό ενετικό κάστρο που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου. Όσο για τις παραλίες, αυτό το σημείο της Πελοποννήσου έχει επιλογές για όλους. Από βότσαλο μέχρι λεπτή άμμο και από κοσμικές μέχρι απομονωμένες, δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρεις ακριβώς αυτό που ψάχνεις για τις διακοπές σου. 

ΓΙΑΛΟΒΑ
Το χωριό της Γιάλοβας με τους χαρακτηριστικούς φοίνικες σε όλο το μήκος του λιμανιού της είναι μια ζωγραφιά που βρίσκεις μπροστά σου καθώς διασχίζεις τον κόλπο του Ναυαρίνου. Θα απολαύσεις τη διαδρομή μέσα στους ελαιώνες, ενώ η παραλία με τη χρυσή άμμο και τα ρηχά νερά είναι άλλη μία από τις εκπλήξεις που σου επιφυλάσσει αυτό το μέρος της Πελοποννήσου. Αν θέλεις κάτι πιο κοσμοπολίτικο, βέβαια, οι γειτονικές εγκαταστάσεις του εντυπωσιακού Costa Navarino αξίζουν μια επίσκεψη που θα σου μείνει αξέχαστη. 

ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ
Παίρνοντας τον δρόμο για τους Γαργαλιάνους, θα σταματήσεις για μια βουτιά στο Koa beach bar και θα συνεχίσεις προς την κωμόπολη που θεωρείται το μπαλκόνι της Μεσσηνίας. Χτισμένη στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω επάνω σε μια καταπράσινη πλαγιά, έχει υπέροχη θέα προς τον κάμπο, το Ιόνιο και τη νήσο Πρώτη, που παλιά αποτελούσε ορμητήριο πειρατών. Εδώ θα βρεις μια φιλόξενη ατμόσφαιρα για να φας και να ξεκουραστείς σε κάποιο από τα γραφικά μαγαζιά, ενώ αξίζει να επισκεφτείς το μοναστήρι του «Ασκητή», γνωστό και ως «Ασκηταριό», που δεν λειτούργησε ποτέ και θεωρείται η Βαβέλ της Πελοποννήσου.

Οδοιπορικό στη Μεσσηνία
 Το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης.

ΦΙΛΙΑΤΡΑ
Προχωρώντας βόρεια, επόμενη στάση είναι τα Φιλιατρά. Στην κεντρική πλατεία Καποδιστρίου, όπου δεσπόζει το βενετσιάνικο σιντριβάνι του 19ου αιώνα, θα πιεις καφεδάκι σε κάποιο από τα παραδοσιακά καφενεία. Εδώ θα βρεις και το περίφημο ομοίωμα του Πύργου του Άιφελ, ύψους 26 μέτρων, το οποίο κατασκευάστηκε το 1960 από τον γιατρό και γλύπτη Χάρι Φουρνιέ.

Αξίζει να επισκεφτείς και το «Κάστρο των Παραμυθιών», το οποίο είναι έργο και δωρεά του ίδιου, και εξωτερικά κοσμείται με σκηνές και αγάλματα της ελληνικής μυθολογίας, αλλά και τον ναό της Παναγίας της Βλαχέρνας, ο οποίος χτίστηκε πριν από το 1820 και έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού. 

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
Τελευταίος σταθμός, η Κυπαρισσία. Η εκπληκτική παραλία Άι-Λαγούδη είναι ένας ακόμα τροπικός παράδεισος της Πελοποννήσου. Στην Κυπαρισσία έχουν ανακαλυφθεί τάφοι της κλασικής και ρωμαϊκής εποχής, ενώ στην κορυφή του όρους Ψυχρό διασώζεται το φράγκικο κάστρο της που προσφέρει μια μοναδική θέα. Η κωμόπολη είναι χωρισμένη στη Νέα Πόλη και στην Παλαιά Άνω Πόλη, που έχει κηρυχθεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός και χαρακτηρίστηκε ως αρχαιολογικός χώρος λόγω του μεσαιωνικού κάστρου της.
Για να κλείσεις τις διακοπές σου στην Πελοπόννησο αξίζει να ζήσεις τη μοναδική ενέργεια των beach clubs της περιοχής, όπου θα χορεύεις μέχρι το πρωί, αποχαιρετώντας μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας.

Λίνα Ιντζεγιάννη
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου