Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Αντιπαράθεση για ύδρευση ΠΟΤΑ Ρωµανού

 ∆ιευκρινίσεις και απαντήσεις για την ύδρευση του τουριστικού συγκροτήµατος της εταιρίας ΤΕΜΕΣ Α.Ε. (ΠΟΤΑ Ρωµανού), σε ανάρτηση του ανεξάρτητου δηµοτικού συµβούλου Ηλία Κανάκη, χωρίς να τον κατονοµάζει δίνει η διοίκηση της ∆ΕΥΑ Πύλου - Νέστορος (∆ΕΥΑΠΑΝ). 

Υποστηρίζει ότι η ανάρτηση “ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα” κι ενηµερώνει γιατί η εταιρεία ΤΕΜΕΣ, στην ΠΟΤΑ Ρωµανού έχει έκπτωση 20% επί του τιµολογίου ύδρευσης. Ειδικότερα, η διοίκηση της ∆ΕΥΑΠΝ αναφέρει: 

“Κατόπιν ανάρτησης σε µέσο κοινωνικής δικτύωσης από δηµοτικό σύµβουλο, η οποία αφορά στην ύδρευση του τουριστικού συγκροτήµατος της εταιρίας ΤΕΜΕΣ Α.Ε. (ΠΟΤΑ Ρωµανού), η οποία ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα θα θέλαµε να αναφέρουµε τα εξής:

 

Η εταιρία ΤΕΜΕΣ Α.Ε. κατασκεύασε εξολοκλήρου τον αγωγό του εξωτερικού δικτύου στην ∆ηµοτική Ενότητα Νέστορος µήκους περίπου 10km από την δεξαµενή της Χώρας έως την είσοδο της ΠΟΤΑ Ρωµανού. Μέσω του αγωγού αυτού ενισχύθηκε η υδροδότηση των οικισµών Κορυφασίου, Πετροχωρίου και Ρωµανού. 

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου και δυνάµει της µε αριθµό 102/2010 απόφασης του ∆ηµοτικού Συµβουλίου το άλλοτε υφιστάµενου ∆ήµου Νέστορος, διάδοχο νοµικό πρόσωπο του οποίου αποτελεί ο ∆ήµος Πύλου-Νέστορος, δόθηκε στην ΤΕΜΕΣ Α.Ε έκπτωση 20% επί του τιµολογίου ύδρευσης. Ο αγωγός αυτός αφορά αποκλειστικά και µόνο το εξωτερικό δίκτυο. 

Το τιµολόγιο που ισχύει για την συγκεκριµένη εταιρία και µόνο για την ΠΟΤΑ Ρωµανού της ∆.Ε. Νέστορος έχει ως εξής: Για κατανάλωση έως 1000m3 µε τιµή 0,60€ ανά κυβικό µέτρο, µε έκπτωση 20% ήτοι 0,48€ ανά κυβικό µέτρο. Για κατανάλωση από 1000m3 και άνω µε τιµή 0,70€ ανά κυβικό µέτρο, µε έκπτωση 20% ήτοι 0,56€ ανά κυβικό µέτρο. 

Σηµειώνεται ότι όλοι οι επαγγελµατίες πληρώνουν 0,40€ ανά κυβικό µέτρο ανεξαρτήτως κατανάλωσης. 

Η ∆ΕΥΑ Πύλου Νέστορος µε την µε αριθµό 129/2017 απόφαση του ∆.Σ. δικτύου ύδρευσης οικισµού Πετροχωρίου Τ.Κ. Ρωµανού και Τ.Κ. Μεθώνης, του ∆ήµου Πύλου-Νέστορος”. 

Το έργο χρηµατοδοτήθηκε από το πρόγραµµα «Φιλόδηµος Ι» και αφορά αποκλειστικά στην αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου, ήτοι στην αντικατάσταση των αµιαντοσωλήνων του οικισµού Πετροχωρίου και τµήµατος του εσωτερικού δικτύου του οικισµού Μεθώνης. Η συγκεκριµένη µελέτη, όσον αναφορά τον οικισµό Πετροχωρίου, προέβλεπε την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης από τη δεξαµενή έως τις εντός οικισµού κατοικίες. Το έργο έχει ολοκληρωθεί. 

Από όλα τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι τα δυο έργα αφορούν ανεξάρτητα τµήµατα του δικτύου ύδρευσης της ∆.Ε. Νέστορος. Εποµένως, ο εν λόγω δηµοτικός σύµβουλος που έκανε την συγκεκριµένη ανάρτηση φαίνεται ότι είτε δεν γνωρίζει καθόλου τα δύο έργα και δεν ζήτησε να ενηµερωθεί για αυτά, είτε ότι η ανάρτησή του στόχευε ευθέως στον αποπροσανατολισµό της κοινής γνώµης”. 

Οι ισχυρισµοί Κανάκη 

“Το όφελος για την επίλυση του υδρευτικού προβλήµατος εφαρµόζεται µονοµερώς (από την πλευρά της ΠΟΤΑ Ρωµανού), χωρίς από πλευράς του δήµου να υπάρχει δέσµευση για την εξασφάλιση της επάρκειας του νερού για τις ανάγκες των δηµοτών πρωτίστως”, υποστηρίζει ο ανεξάρτητος δηµοτικός σύµβουλος Πύλου - Νέστορος Ηλίας Κανάκης, ανταπαντώντας στη δηµοτική αρχή και τη διοίκηση της ∆ΕΥΑΠΝ. Χαρακτηριστικά ο Ηλ. Κανάκης αναφέρει: 

“Ο δήµαρχος Πύλου - Νέστορος και νυν πρόεδρος της εταιρείας ∆ηµοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Πύλου - Νέστορος (∆ΕΥΑΠΝ),καθ΄ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου που βαίνει προς το τέλος της και όσον αφορά το µείζον πρόβληµα της λειψυδρίας, µετατόπισε όλες τις ελπίδες του στον Μεγαλειότατο και µε λιτανείες και προσευχές προσπάθησε ανεπιτυχώς να επιλύσει το πρόβληµα. 

Κανένα ουσιαστικό µέτρο δεν ελήφθη και φυσικά ουδεµία επίσηµη ενηµέρωση επί του θέµατος δεν δόθηκε στους δηµότες για το µείζον αυτό θέµα. 

Μόλις χθες ο κ. δήµαρχος βγήκε επιτέλους από το λαγούµι του και µε δηµοσίευση του στα τοπικά ΜΜΕ µε κατηγόρησε εµµέσως για άγνοια, παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισµό της κοινής γνώµης . 

Επί του θέµατος, αναφορικά µε την τιµολόγηση του νερού της ΠΟΤΑ, στην προσπάθειά µου να ενηµερώσω τους δηµότες για το τι πραγµατικά συνέβη, δηλώνω υπεύθυνα ότι βάση της απόφασης αρ.102 /2010 (συνηµµένα η κοινοποίησή της ) η οποία πάρθηκε στο ∆.Σ του άλλοτε υφιστάµενου ∆ήµου Νέστορος κατά την 30η του µηνός Αυγούστου του έτους 2010, αποφασίστηκε να δοθεί έκπτωση επί του τιµολογίου ύδρευσης της τάξεως 20%, υπό την προϋπόθεση ότι κατόπιν της έγκρισης παροχής υδροδότησης µαζί µε την ΠΟΤΑ θα έπαιρναν νερό παράλληλα και µέσω του ίδιου δικτύου τα Τοπικά ∆ιαµερίσµατα Κορυφασίου και Ρωµανού. 

Επιπρόσθετα, επί του ιδίου θέµατος µέσω µεταγενέστερης απόφασης αρ.58/2012 (∆ηµοσίευση στο ∆ιαύγεια Α∆Α: B44MΩ1Β-ΦΜΗ), η οποία πάρθηκε στο ∆.Σ. Πύλου - Νέστορος κατά την 20η Φεβρουαρίου του έτους 2012, προτάθηκε η σύνταξη µελέτης από την ΤΕΜΕΣ Α.Ε. για την ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης στην περιοχή του Κορυφασίου, οποία θα µπορούσε να χρησιµοποιηθεί εφεδρικά στην υδροδότηση της ΠΟΤΑ και του οικισµού Ρωµανός και της Τοπικής Κοινότητας Κορυφασίου σε περίπτωση αδυναµίας τροφοδοσίας τους από το κυρίως δίκτυο. 

Και σε αυτή την περίπτωση το δικαίωµα εκµετάλλευσης της γεώτρησης θα είχε ως στόχο παράλληλα µε την κάλυψη των αναγκών της ΠΟΤΑ να ενισχυθεί ουσιαστικά το δίκτυο ύδρευσης του ∆ήµου Πύλου - Νέστορος εξασφαλίζοντας σε βάθος χρόνου την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών του δήµου. 

Βάση όλων των ανωτέρω διαπιστώνουµε ξεκάθαρα ότι ενώ υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις να επιλυθεί ουσιαστικά και αµφίπλευρα το υδρευτικό πρόβληµα που εκ των πραγµάτων υφίσταται, µετά λύπης διαπιστώνω ότι το όφελος εφαρµόζεται µονοµερώς (από την πλευρά της ΠΟΤΑ) παρέχοντας όχι µόνο εξολοκλήρου αλλά και µε έκπτωση 20% το φυσικό αγαθό χωρίς από πλευράς του δήµου να υπάρχει δέσµευση για την εξασφάλιση της επάρκειας του νερού για τις ανάγκες των δηµοτών πρωτίστως. 

Εγώ προσωπικά µε πολλαπλές επιστολές µου, µε την πιο πρόσφατη αρ. πρωτ.763/15.04.2024 προς την ∆ΕΥΑΠΝ ζητώ επανειληµµένα να µου κοινοποιηθούν τα κυβικά νερού που καταναλώνονται στις εγκαταστάσεις συµφερόντων Costa NavarinoTEMES, αναφορικά µε τον προγραµµατισµό για την κατανάλωση βάση της Mελέτης που έχουν καταθέσει. 

∆υστυχώς, ουδέποτε έλαβα µια επίσηµη απάντηση παρά µόνο αδιαφορία. Αυτή είναι η επίσηµη αλήθεια κ. δήµαρχε την οποία πάντοτε θα φωνάζουµε ως οφείλουµε απέναντι στους δηµότες, όσο και εάν εσείς προσπαθείτε να µας χρυσώνετε το χάπι. 

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και µε απεριόριστο σεβασµό προς τους δηµότες ένα έχω να πω: «Το παιδί που κοιµάται µεγαλώνει …. ο Λαός που κοιµάται όµως πεθαίνει » µε τα λόγια µου αυτά δίνω τροφή για αφύπνιση και σκέψη…”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου