Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Ναυαρίνεια 2024: Με λαμπρότητα τιμήθηκε η 197η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

 


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στην Πύλο οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την 197η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, τις οποίες διοργάνωσε ο Δήμος Πύλου – Νέστορος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σημείο αναφοράς των εορτασμών ήταν η φαντασμαγορική αναπαράσταση της ναυμαχίας στην παραλιακή ζώνη της Πύλου, όπου έγινε η νύχτα μέρα από τα εντυπωσιακά βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, σε καλλιτεχνική επιμέλεια της εταιρείας White Fox.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας τόνισε: «Εδώ σε αυτόν τον όρμο στις 20 Οκτωβρίου του 1827 ήχησαν τα κανόνια του Ναυαρίνου και τα νερά βάφτηκαν κόκκινα και από το αίμα αυτό σφραγίστηκε η ελευθερία της πατρίδας μας. Εδώ σε αυτόν τον τόπο, η τότε Ναυμαχία είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε, γιατί η περιοχή μας δοκιμάζεται πάλι από διάφορους πολέμους. Πρέπει όλες μαζί οι μεγάλες δυνάμεις, όπως παρενέβησαν τότε αποφασιστικά, έτσι και τώρα να παρέμβουν για την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, γιατί μόνο έτσι θα έχουμε ειρήνη, πρόοδο και ευημερία, μόνο έτσι τα έθνη πάνε μπροστά».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, εξέφρασε τη συγκίνησή του για την ημέρα αυτή, υπογραμμίζοντας ότι η Ναυμαχία του Ναυαρίνου «δεν ήταν μόνο μια στρατιωτική επιτυχία, αλλά το σημείο όπου οι αγώνες του ελληνικού λαού ενώθηκαν με τη διεθνή αλληλεγγύη».

Να σημειωθεί πως η τρίτη ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής 20 Οκτωβρίου με την έπαρση σημαιών και τη μεταφορά τους μαζί με την ασημένια λήκυθο με την ταριχευμένη καρδιά του ναύαρχου Ανδρέα Μιαούλη και του σταυρού του πλοίου του με πομπή από το Δημαρχείο στην πλατεία Τριών Ναυάρχων. Ακολούθως τελέστηκε η επίσημη δοξολογία στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου, χοροστατούντος του σεβασμιώτατου μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου.

Το “παρών” έδωσαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, οι βουλευτές Μεσσηνίας Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, Ιωάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντά, ο πρόεδρος και βουλευτής του κόμματος των “Σπαρτιατών” Βασίλης Στίγκας, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Πύλου – Νέστορος και γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το τελετουργικό στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των πεσόντων, στα νησιά Χελωνήσι, Σφακτηρία και Φανάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου