Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Τα προβλήματα των παραδοσιακών ελαιώνων σε συμπόσιο στη Χώρα


Τα προβλήματα της ελαιοκομίας και ειδικότερα το μέλλον του παραδοσιακού ελαιώνα της Μεσσηνίας συζητήθηκαν το Σάββατο στη Χώρα στο “2ο Oliday: Διαδραστικό συμπόσιο” του ΑΕΣ-ΟΠ "Νηλέας". Η ανάγκη άρδευσης των ελαιώνων σε συνδυασμό με το δημογραφικό και την έλλειψη εργατών γης βρέθηκαν στο επίκεντρο των τοποθετήσεων. 

 Αναμφίβολα επιτεύχθηκε ο στόχος των διοργανωτών να τεθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού ελαιώνα στην καρδιά του προβλήματος -ίσως για πρώτη φορά-, σε μια ελληνική κωμόπολη που η οικονομία της στηρίζεται στη μονοκαλλιέργεια της ελιάς, κατάσταση που δεν αποτελεί πρωτοτυπία, αλλά σχεδόν το σύνηθες στην ελληνική ελαιοκομική περιφέρεια.

 

Όπως επισημάνθηκε, οι διοργανωτές θα αναλύσουν τα συμπεράσματα που προέκυψαν, τις λύσεις που προτάθηκαν και σύντομα θα τις δημοσιεύσουν, δρομολογώντας παράλληλα συναντήσεις με θεσμικούς φορείς για να θέσουν τα κρίσιμα ζητήματα και να προτείνουν τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε ο ελληνικός ελαιώνας να συνεχίσει να είναι βιώσιμος, στηρίζοντας την οικονομία και τον κοινωνικό ιστό της υπαίθρου. 

Ο πρόεδρος του ΑΕΣ-ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ, Γιώργος Κόκκινος, σημείωσε καταληκτικά ότι «θα συνεχίσουμε να θεωρούμε μέγιστη ευθύνη και χρέος την αναζήτηση λύσεων, ώστε η ύπαιθρος να παραμείνει ζωντανή παρά τα σοβαρά προβλήματα που διαφαίνονται στο μέλλον. Απαραίτητη συνθήκη για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι αφενός η παραμονή και αφετέρου η είσοδος στον κλάδο νέων ανθρώπων». 

Στο συμπόσιο συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες, άνθρωποι της αγοράς, αλλά και παραγωγοί, θεσμικοί φορείς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Μεταξύ άλλων πραγματοποίησαν παρεμβάσεις: 

Ο Διονύσης Σταμενίτης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Δημήτρης Πτωχός, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο Παναγιώτης Καρβέλας, Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, ο Διονύσης Παπαδάτος, Επικεφαλής Συντονισμού Δράσεων Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, η Χριστίνα Στριμπάκου, Συνιδρύτρια, LI Cultivators & LI Premium Extra Virgin Olive Oil, ο Φώτης Μαθιός, Ελαιοπαραγωγός, Μέλος Δ.Σ. ΑΕΣ-ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ, η Sheila Darmou, Συνιδρύτρια, The Southern Lights, ο Δρ. Θεόδωρος Ζαχαριάδης, Πρόεδρος, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, ΕΚΠΑ & CTO, Synelixis Solutions SA ο Δρ. Βασίλειος Γκισάκης, Γεωπόνος, Εντεταλμένος ερευνητής ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» ο Ηλίας Κάλφας, Γεωπόνος, Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ο Γιάννης Μπίρης, Ιατρός, Ιστορικός ο Ευάγγελος Ξυγκώρος, Πρόεδρος, Επιμελητήριο Μεσσηνίας ο Νίκος Κουτσούκος, Χημικός Msc, Πρόεδρος Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας ο Γιάννης Καρβέλας, Διευθυντής PARATUS Europe, Σύμβουλος Επιχειρήσεων ο Δημήτρης Πετρόπουλος, Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου η Κατερίνα Δουρβανάκη, Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή ο Γιώργος Παυλίδης, Διευθυντής Πωλήσεων EVYP Crop Biostimulation Technologies ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, Προϊστάμενος, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας ο Σταμάτης Αλαμανιώτης, Πρόεδρος, Oliveto Magnes, ο Γιώργος Κατσούλης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), ο Γιώργος Καραμπάτος, Εκτελεστικός Διευθυντής, Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς», ο Γιώργος Ζακυνθινός, Καθηγητής, Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η soul chef Γεωργία Κουτσούκου και η Βίκυ Ιγγλέζου, Project Manager ΝΗΛΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου