Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2007

ΙΣΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ


Τουρισμός
Ποιες περιοχές προτείνονται για ΟΠΑΑΧ και ποιες για Leader
Την ένταξη όλων των περιοχών του νομού σε προγράμματα ανάπτυξης του αγροτουρισμού διεκδικεί η Μεσσηνία και χθες το μεσημέρι, σε σύσκεψη στη Νομαρχία, παρουσιάσθηκε η πρόταση για το ποιες περιοχές προτείνεται να ενταχθούν σε ποια προγράμματα.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόγραμμα Leader προσέγγιση, για το οποίο στόχος είναι να καλύψει όλα τα πεδινά δημοτικά διαμερίσματα της Μεσσηνίας, ενώ τα ορεινά θα ενταχθούν σε δύο χωριστά ΟΠΑΑΧ (Ταϋγέτου και Νέδας με διευρυμένα όρια από αυτά που ίσχυσαν στην προηγούμενη εφαρμογή του προγράμματος). Όλα τα παραλιακά προτείνεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα Leader Αλιείας (αναλυτικά η πρόταση με τα προγράμματα στα οποία προτείνονται να ενταχθούν οι περιοχές της Μεσσηνίας παρουσιάζεται στο διπλανό χάρτη).
Μελέτη:
Η σύσκεψη χθες στη Νομαρχία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του νομάρχη Δημήτρη Δράκου και έλαβαν μέρος ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης, ο πρόεδρος της Εταιρείας «Πελοπόννησος» κ. Μπερέτσος, ο πρόεδρος και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Χρήστος Ριζάς και Βασίλης Χατζής αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σπύρος Λαγωνικάκος, ο διευθυντής της ΕΑΣ Δημήτρης Ραπτέας και ο κ. Μανώλης Αλοίμονος, εκπρόσωπος του Επιμελητήριου.Μιλώντας για το πρόγραμμα, ο κ. Δράκος ανέφερε ότι έχει ανατεθεί στην Αναπτυξιακή Εταιρεία η σύνταξη μελέτης για την πρόταση της Μεσσηνίας, ενώ υπάρχει η βούληση της Πολιτείας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εγκριθεί για τη Μεσσηνία ένα «γενναίο» - όπως το ονόμασε- Leader, ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες, να χαράξει πρωτοποριακές γραμμές και να καθοδηγήσει την υποστήριξη της αγροτικής οικονομίας στην περιοχή.
Δεσμεύσεις:
Ειδικότερα, ο κ. Δράκος παρατήρησε: «Το εύρος του προγράμματος αυτού, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργείου και συγκεκριμένα του κ. Παπαγιαννίδη και του ίδιου του υπουργού, είναι ότι θα έχει τέτοιο χαρακτήρα, και το επισημαίνω και προς την Εταιρεία Πελοπόννησος, πιο αναπεπταμένο, για να μπορέσει να καλύψει και ένα μέρος από το χαμένο έδαφος που είχαμε από την προηγούμενη μη ένταξή μας στο πρόγραμμα. Θέλω να πιστεύω ότι θα πάμε πάρα πολύ γρήγορα, η εμπειρία της Αναπτυξιακής και των μελών της Επιτροπής Δημόσιας Διαβούλευσης είναι δεδομένη, γνώση της περιοχής υπάρχει και έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα μπορέσουμε, κυρίως εδώ, να κινητοποιήσουμε το ενδιαφέρον των φυσικών προσώπων και των εταιρειών, διότι αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα, για να αυξήσουμε την παραγωγική βάση της περιοχής μας. Με πρωτοποριακές ιδέες, οι οποίες θα δώσουν μια καινούργια δυνατότητα στη νέα περιοχή. Φυσικά θα έχει και το μέρος των δημοσίων επενδύσεων, κάτι το οποίο είναι απολύτως αναγκαίο, αλλά τα έργα αυτά δημόσιου χαρακτήρα μπορούν να χρηματοδοτηθούν και από πολλές άλλες πηγές. Π.χ. το πρόγραμμα «Θησέας» για την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση και το Περιφερειακό Πρόγραμμα για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το νομαρχιακό πρόγραμμα, επίσης και άλλες χρηματοδοτικές πηγές από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, που μπορούν να προσεγγίσουν και να ενισχύσουν τα έργα δημόσιου χαρακτήρα. Εκείνο το οποίο πρέπει να προωθήσουμε, και έχει γίνει κοινά αποδεκτό, είναι την επιχειρηματική πρωτοβουλία, για να μπορέσουν να στηριχθούν οι περιοχές αυτές. Διότι πολλές φορές κάνουμε έργα υποδομών αλλά η οικονομική ανάπτυξη και η παραγωγή γενικότερα, αργεί να έρθει. Άρα, λοιπόν, αποτελεί πρώτο μέλημά μας, μέσω αυτού του προγράμματος, να δημιουργήσουμε τον παραγωγικό ιστό και τέτοιες νοοτροπίες, που θα μπορέσουν πράγματι να δώσουν το ποθητό αποτέλεσμα. Έχω τη βεβαιότητα ότι πολύ σύντομα θα έχουμε το πρώτο σχέδιο, το οποίο πολύ γρήγορα θα μπει σε διαβούλευση, για να υπάρξουν και συμπληρωματικές προτάσεις και να μπορέσουμε να κάνουμε και ανοικτές, πλέον, με όλους τους φορείς, διαβουλεύσεις, όπου όλοι θα καταθέσουν τις δικές τους ιδέες και παρατηρήσεις».Τις περιοχές που προτείνεται να ενταχθούν παρουσίασε ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Βασίλης Χατζής, ο οποίος αναφέρθηκε και στην υλοποίηση των ΟΠΑΑΧ Νέδας και Ταϋγέτου. Όπως διευκρίνισε, η πρόταση για το Leader περιλαμβάνει όλες τις περιοχές της Μεσσηνίας που δεν μπορούν να ενταχθούν σε κανένα από τα δύο ΟΠΑΑΧ.
Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου