Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Σεμινάριο κατά παχυσαρκίας στην Πύλο

Στο κλειστό γυμναστήριο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο ομιλία σχετικά με την παχυσαρκία και την διατροφή, και αρκετός ήταν ο κόσμος που παρακολούθησε την ενδιαφέρουσα αυτή ενημέρωση. Τέτοιες εκδηλώσεις είναι απαραίτητες την σημερινή εποχή γιατί όπως αποδείχθηκε η παχυσαρκία την τελευταία δεκαετία έχει πάρει τη μορφή πανδημίας.
Ας το σχολιάσουμε λίγο καλοπροαίρετα. Πόσοι ή πόσες μετά από τις ενημερώσεις αυτές κατάλαβαν ότι τους έχει αγγίξει αυτή η ασθένεια και πρέπει να ακολουθήσουν πιστά τις συμβουλές των αρμοδίων διατροφολόγων - διαιτολόγων; Αν οι ακροατές πάνε για να μάθουν και να τα διδάξουν στα παιδιά τους αυτά που έμαθαν, καλώς πήγαν. Αν πήγαν έτσι επειδή πήγε και η γειτόνισσα προκειμένου να «φάνε» δυο ώρες επειδή ρουτινιάσανε στο σπίτι τους το μόνο που κατάφεραν είναι ότι πήγαν, είδαν και απήλθαν σχολιάζοντας στον αύλειο χώρο κατά την έξοδο κάνα πεντάλεπτο τη σοβαρότητα του ζητήματος, και ακούς μια φωνή να λέει «κορίτσια πρέπει να κάνουμε δίαιτα». Τα κορίτσια βέβαια είναι άνω των 40 ετών έκαστη. Το ίδιο βράδυ οι περισσότερες -Σάββατο ήταν- βγήκαν στις ταβέρνες και έφαγαν τον άμπακο. Ο αρνητικός σχολιασμός που αναφέρεται προς τις γυναίκες γίνεται διότι αυτές τρέχουν σε διαιτολόγους, διατροφολόγους και πάνε πρώτες στα σεμινάρια. Τις ακούς να λένε ότι μετά τις γέννες που έκαναν πήραν τόσα κιλά και δεν φεύγουνε τα ρημάδια με τίποτα, λες και τα κιλά δεν είχαν τι να κάνουν και πήγαν και κολλήσανε στις γυναίκες, Ποιος το περίμενε ότι η επιστήμη σήμερα θα διδάσκει στο πόπολο τρόπο υγιεινής διατροφής. Ποιος το περίμενε ότι στην Πύλο ο δήμος θα έφερνε άνθρωπο για να διδάξει τι άλλο; Μην τρώτε τον άμπακο.
Για να θυμίσω τώρα στους συνομήλικους μου τον αείμνηστο καθηγητή μας από το Κυνηγού φιλόλογο Βασίλη Καραμπάτσο ο οποίος κινούσε τα πόδια του με δυσκολία και αυτό διότι η μάνα του έφτιαχνε ψωμί από λαθούρι ελλείψει σιταριού. Ο άνθρωπος αυτός τελείωσε το γυμνάσιο, μπήκε στο πανεπιστήμιο για να ξεφύγει από τη φτώχεια και τη μιζέρια. Νηστικός όπως έλεγε ο ίδιος επιβάλλοντας στον εαυτό του να μάθει γράμματα και εμείς σήμερα αναζητάμε διατροφολόγους και διαιτολόγους ώστε να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία, διότι δεν επιβάλλουμε στον εαυτό μας λιγότερη ποσότητα φαγητού. Και ας μη φτάνει αυτό, τα παιδιά σε μια δεκαετία στην εφηβεία τους αν δεν μάθουν από τους γονείς τους να τρώνε φυσιολογικά και φυσικά προϊόντα τα μισά θα έχουν ζακχαρώδη διαβήτη.
Ας αναφερθεί και κάτι άλλο που ίσως βοηθήσει. Στην Πύλο τα τελευταία χρόνια τα απογεύματα αρκετές γυναίκες το ‘χουν ρίξει στο περπάτημα. Δεν είναι κακό αυτό. Εκείνο που είναι κακό και δεν τις βοηθάει -άσχετα αν νομίζουν ότι γυμνάζονται- είναι το γεγονός ότι με την εν λόγω γυμναστική γυμνάζονται και σφίγγουν τα ήδη περιττά λίπη που κουβαλάνε επάνω τους. Αν κάνεις γυμναστική για να σφίξεις τα κρέατα είναι καλύτερα να σφίξεις το στόμα σου και αφού το σφίξεις τότε περπάτα.
Γυμναστική κάνουν εκείνοι που παράλληλα κάνουν δίαιτα. Μετά από το στιφάδο με μισή φρατζόλα ψωμί, το περπάτημα έχει σαν αποτέλεσμα να λαχανιάζεις στις ανηφόρες. Ας κάτσουμε λοιπόν σπίτι μας να δούμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα των απογευματινών εκπομπών, αυτά που καθηλώνουν το πνεύμα μας και προσβάλλουν την αισθητική μας, δεν είναι ανάγκη να λαχανιάζουμε για το τίποτα. Ειλικρινά δεν υπάρχει διάθεση να θίξω κάποια ή κάποιες από τις συμπατριώτισσές μου, αφού αύριο μαζί θα φάμε καγιανά. Απλά όπως εσείς δεν είχατε τι να κάνετε και παρακολουθήσατε το σεμινάριο, ε και εγώ δεν είχα τι να γράψω σήμερα και έγραψα τις υπερβολές μου. Καταδικάστε με.
Τάκης Αλεξάκης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/03/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου