Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Πρακτική άσκηση μαθητών από τη Γερμανία στη Γιάλοβα

image

Την Κυριακή 8 Ιουνίου έφτασε στην Γιάλοβα Μεσσηνίας μία τάξη μαθητών του Steiner school, συνοδευόμενοι από τους 2 καθηγητές τους. Το Steiner, ιδιωτικό σχολείο από τη Γερμανία, προσπαθεί να μυήσει τους νεαρούς μαθητές του στην τέχνη πρακτικών χειρωνακτικών εργασιών. Στο πλαίσιο της εκμάθησής τους, η προσπάθεια των εκπαιδευτικών επικεντρώνεται κυρίως στην άποψη της βιωματικής αντίληψης, στο να μπορέσουν δηλ. τα παιδιά να δουν ότι όλα όσα διδάσκονται έχουν πρακτική εφαρμογή στην καθημερινή πραγματικότητα.
Eτσι, επισκέπτονται μία διαφορετική χώρα κάθε χρόνο, προσεγγίζουν ένα φορέα της, μία οργάνωση ή ένα τομέα με σκοπό τη συνεργασία και προσφορά εθελοντικής εργασίας. Φέτος επέλεξαν την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συμμετέχοντας ενεργά σε μία από τις δράσεις της και συγκεκριμένα στα έργα που έχει αναλάβει η Ε.Ο.Ε. στην περιοχή της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας, σε συνεργασία με το Δήμο της Πύλου και άλλους τοπικούς φορείς.
Τα παιδιά, μέσω της πρακτικής τους εξάσκησης, βοήθησαν στην περάτωση διαφόρων εργασιών, αναγκαίων για την ανάδειξη της περιοχής. Συντήρησαν και ανακατασκεύασαν τις ξύλινες γέφυρες που αποτελούν μέρος της διαδρομής του «Μονοπατιού της φύσης», το οποίο προσφέρει στους επισκέπτες μία γνωριμία με τους τύπους οικοσυστημάτων που φιλοξενούνται στην περιοχή.
Ακόμη, προσέφεραν πολύτιμη βοήθεια στις εργασίες που έγιναν στο κτήριο του παλαιού Αντλιοστασίου, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει ως Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών και Επιστημονικός Σταθμός της περιοχής της λιμνοθάλασσας, βάφοντας τοίχους, κατασκευάζοντας ράφια και τραπέζια εργασίας. Οι μαθητές, 17 στον αριθμό, δούλεψαν καθημερινά και παρέμειναν στη Γιάλοβα για δύο εβδομάδες. Αξίζει να ειπωθεί ότι είναι ηλικίας μόλις 16 ετών. Μακάρι το παράδειγμά τους να ακολουθηθεί και από άλλους είτε στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης είτε γιατί απλά μπορεί να εκτιμηθεί η αξία της εθελοντικής προσφοράς. Οι δράσεις χρηματοδοτούνται από τον Δήμο Πύλου, την ιδιωτική εταιρεία ΤΕΜΕΣ και την ιδιωτική εταιρεία DVA.
Μαρία Μαυρουδή
Υπεύθυνη εθελοντών για το πρόγραμμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στη Γιάλοβα Μεσσηνίας.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 14/07/2008

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 14/07/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου