Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Αρχαία Μεσσήνη Αφιέρωμα του «World current Archaeology magazine»



Πλουσιότατο αφιέρωμα στην Αρχαία Μεσσήνη κάνει στο τεύχος Φεβρουαρίου/Μαρτίου το βρετανικό περιοδικό “World Current Archaeology Magazine”, του οποίου ο τίτλος σημαίνει «Περιοδικό Παγκόσμιας Σύγχρονης Αρχαιολογίας».Το αφιέρωμα στην Αρχαία Μεσσήνη εκτείνεται σε 15 σελίδες με θαυμάσιες φωτογραφίες, αποτελώντας το κύριο θέμα του συγκεκριμένου τεύχους. Μάλιστα, στο εξώφυλλο αναφέρονται τα εξής: «Ελλάδα-Αποκαλύπτοντας τα θαύματα της Μεσσήνης».Ο τίτλος στο κύριο θέμα είναι: «Μεσσήνη αποκαλυπτόμενη-Καλύτερη από τη Σπάρτη» και στη συνέχεια αναφέρονται τα εξής, σε απόδοση του γράφοντος: «Οι Μεσσήνιοι υποδουλώθηκαν από τους Σπαρτιάτες τον 8ο αιώνα προ Χριστού. Μολαταύτα, ως μέρος ενός μεγάλου ελληνικού εγχειρήματος, η πόλη τους η Μεσσήνη έγινε η καλύτερα διατηρημένη αρχαία πόλη στη νότια Πελοπόννησο –ξεπερνώντας κατά πολύ τη Σπάρτη. Η εκδίκηση είναι γλυκιά». Το αφιέρωμα στην Αρχαία Μεσσήνη είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ξεκινώντας από την υποδούλωση των Μεσσηνίων στους Σπαρτιάτες, φτάνει στην ίδρυση της Αρχαίας Μεσσήνης από το Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα. Από εκεί αρχίζει η ιστορία αυτής της λαμπρής πόλης, που ακόμη κι ό,τι απέμεινε σήμερα απ’ αυτήν, εντυπωσιάζει. Το δημοσίευμα αναφέρεται στα απομεινάρια κτηρίων που μπορεί κανείς να δει στην Αρχαία Μεσσήνη και, φυσικά, μεγάλο τμήμα του είναι αφιερωμένο στον ανασκαφέα και αναστηλωτή της πόλης, καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη, επικεφαλής του έργου που επιτελείται εκεί από το 1986.Ένθετα στο δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού βρίσκονται επεξηγηματικά κείμενα για το σπουδαίο γλύπτη Δαμοφώντα, καθώς και για το μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης. Ο επίλογος του όχι απλώς κατατοπιστικού αλλά δελεαστικού για τον αναγνώστη αφιερώματος αναφέρει την Αρχαία Μεσσήνη ως «αρχαιολογικό στολίδι χάρη στα άφθονα, καλά διατηρημένα κτήριά της και τα αρχαία ερείπια». Το δημοσίευμα του “World Current Archaeology Magazine” κλείνει ως ακολούθως: «Κι έτσι ο τροχός γύρισε έναν πλήρη κύκλο. Χάρη στη σκληρή δουλειά και την εμπνευσμένη αναστήλωση του Πέτρου Θέμελη, η Μεσσήνη είναι τώρα ένας σπουδαίος νέος αρχαιολογικός χώρος σε όποιο δρομολόγιο ακολουθήσουν όσοι εξερευνούν τη νότια Ελλάδα – ενώ η Σπάρτη, επί μακρόν η κυρίαρχη δύναμη, έχει λίγα να επιδείξει. Φαίνεται πως στο τέλος, η Μεσσήνη υπερίσχυσε της Σπάρτης».Κ.Κ. "ΘΑΡΡΟΣ" 20/03/2009

2 σχόλια:

  1. ρε παιδια ... ποσοι απο εμας εχουμε επισκεφθει αυτον τον τοσο σημαντικο αρχαιολογικο τοπο...?????ελπιζω να μην το κανουμε σαν τους αθηναιους που δεν εχουν πατησει ποτε το ποδι τους στο βραχο της ακροπολης...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις πολύ δίκιο, σαν τους Αθηναίους το κάνουμε και εμείς. Το καλοκαίρι που μας πέρασε είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι θα πήγαινα αλλά δεν τήρησα την υπόσχεσή μου. Θα προσπαθήσω να πάω πάντως το Πάσχα. Φίλοι που πήγαν μου μιλούσαν με θαυμασμό γι' αυτό που είδαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή