Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

“Χρυσάφι” στον “Αγιο Νικόλαο” Πύλου

image τ

Με αφορμή την έγκριση της μελέτης -από το Νομαρχιακό Συμβούλιοτων περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εγκατάστασης δεματοποιητή στη θέση “Αγιος Νικόλαος” του Δήμου Πύλου και τη συνέντευξη του δημάρχου, σχετικά με αυτόν, έχω να παρατηρήσω τα εξής:
Σε ό,τι έχει σχέση με τη συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο στις 27/07/2009:
-Από τις τοποθετήσεις του αντινομάρχη κ. Αναστασόπουλου και του προέδρου της Αναπτυξιακής κ. Ριζά καθώς και του νομάρχη κ. Δράκου δεν προκύπτει από πουθενά ότι μετά από δύο χρόνια θα είναι έτοιμη η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης της Περιφέρειας, που θα επεξεργαστεί τα δεματοποιημένα σκουπίδια.
-Δεν αναβλήθηκε -όπως θα έπρεπε- η συζήτηση τη στιγμή που η μελετήτρια της Περιφέρειας, παρ’ όλο που είχε κληθεί, δεν παρέστη στη συζήτηση. Η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων έτσι και αλλιώς εγκρίθηκε σχεδόν με την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτηρίου που θα στεγάσει τον δεματοποιητή. Αυτό, από μόνο του, λέει πολλά.
-Ο δήμαρχος δεν έχει λάβει υπόψη του το κόστος μεταφοράς των μπαλών, αν και όποτε χρειαστεί να μεταφερθούν αυτές. «Το κόστος της απομάκρυνσης των δεματοποιημένων να το αναλάβει η Περιφέρεια. Αν το αναλάβουν οι δήμοι, καήκαμε». Είναι τα λόγια αγωνίας του δημάρχου προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο. “Ζήτω που καήκαμε” προσθέτω εγώ. Αν κληθούν οι δημότες να αντιμετωπίσουν το υπέρογκο κόστος που θα προκύψει πώς θα αντισταθμιστούν τα -δήθεν- οφέλη που διατείνεται ότι θα έχουμε με το να δεχθούμε τα σκουπίδια 8 δήμων στην πόλη μας; Αφήνω στην άκρη τις άλλες επιβαρύνσεις που θα υποστεί η Πύλος.
Σε ό,τι έχει σχέση με τη συνέντευξή του στα ΜΜΕ στις 03/08/2009:
Στην αναφορά του για τη μελέτη του 1998 για ΧΥΤΑ στην Πύλο παραγνωρίζει το γεγονός ότι πέντε δήμαρχοι της Μεσσηνίας- μαζί και ο τότε δήμαρχος Πύλου Γιάννης Βρεττάκος- είχαν προηγουμένως φτάσει μέχρι τις ΗΠΑ για να μελετήσουν τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων. Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι όταν ζήτησαν την εφαρμογή των προηγμένων μεθόδων διαχείρισης από την Πολιτεία η πάγια τακτική τής τότε κυβέρνησης και του τότε αρμόδιου υπουργού Κώστα Λαλιώτη ήταν ΧΥΤΑ και μόνο ΧΥΤΑ. Επομένως μόνο μελέτη προς αυτή την κατεύθυνση μπορούσαμε να κάνουμε.
2) Ζητά να αναλάβει η Πυλία μόνη της τη διαχείριση των σκουπιδιών της. Αναφέρει μάλισtα ότι έχει και δυο μελέτες έτοιμες.
Μετά από τις δύο τοποθετήσεις σου δήμαρχε, εγείρονται τα εξής ερωτήματα:
-Θέλεις να πειστούμε ότι δεν διαβεβαίωσες τους άλλους δημάρχους πως έχεις τη λύση στον “Αγιο Νικόλαο” για την τοποθέτηση του δεματοποιητή;
-Να πιστέψουμε ότι η Περιφέρεια από μόνη της μας επέλεξε για να μας κάνει το καλό που εσύ διαβλέπεις;
-Μετά την επιλογή του “Αγίου Νικολάου” από την Περιφέρεια σε συνεπήρε η προτίμηση που μας έδειξαν και έφερες το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να εγκρίνει την “εκβιομηχάνιση” της περιοχής με τον δεματοποιητή; Είναι επιχείρημα -για να πείσεις τους Πύλιους- ότι θα έπιαναν δουλειά 5-6 παιδιά από την Πύλο; Πολύ πολιτικάντικο ακούγεται αυτό.
-Οι υπολογισμοί -που τους αναθεωρείς συνεχώς προς τα επάνω για να δημιουργείς ίσως εντυπώσεις- και το όφελος που διατείνεσαι πως θα έχουμε αν δεχθούμε εμείς τα σκουπίδια σου προέκυψαν μετά την επιλογή μας από την Περιφέρεια ή τους είχες κάνει εκ των προτέρων, για να είσαι έτοιμος, μήπως και η Περιφέρεια μας φέρει τα σκουπίδια στην πόρτα μας; Εχεις δείξει σαν έτοιμος από καιρό για όλα γιατί συνεχώς μας παρουσιάζεις και μια νέα πρόταση.
Μετά την συνέντευξή σου δήμαρχε προστίθενται και άλλα ερωτηματικά.

-Οι δύο μελέτες -που λες ότι έχεις έτοιμες- προέκυψαν τώρα ή τις είχες και αυτές σαν εναλλακτική πρόταση στην απόφαση της Περιφέρειας; Εχεις φέρει τις μελέτες προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο; Η απάντηση είναι όχι. Πιθανόν ούτε και στους δικούς σου συμβούλους τις έχεις κάνει γνωστές γιατί πλέον έχεις αρχίσει να κυνηγάς ανεμόμυλους.
-Τι είναι αυτό που σε κάνει να έχεις τόση εμπιστοσύνη στην Περιφέρεια ότι θα είναι συνεπής στην εξαγγελία της πως σε δυο χρόνια θα είναι έτοιμη για ολοκληρωμένη διαχείριση;
-Προς τι η αναλήθεια που είπες ότι “ο δεματοποιητής είναι μια καθαρά προσωρινή λύση για 2 χρόνια”; Ακόμη και αν λειτουργήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση της Περιφέρειας ο δεματοποιητής θα παραμείνει στον “Αγιο Νικόλαο” για πάντα.
Καταστάλαξε επιτέλους στο τι θες. Το νεότερο που μας λες τώρα είναι ότι “μπορούμε να βρούμε και άλλο χώρο, αν πάρουμε εμείς τη διαχείριση. Μπορεί να είναι και σ’ άλλο δήμο και δεν θα είναι προσωρινή”. Η διασφάλισή σου “για να μεταφερθούν σε Αθήνα, Πάτρα και εξωτερικό μέσω του λιμανιού” και οι Γερμανοί που “ξανάρχονται”-για να μας πάρουν τα σκουπίδια αυτή τη φορά- είναι άλλη πρόταση και δεν δημιουργεί οικονομική επιβάρυνση; Μόνο ο εργολάβος έχει κόστος; Αυτή την τελευταία λύση δεν την ανέφερες πάντως στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Εκ των υστέρων σου προέκυψε; Πολλούς λαγούς βγάζεις τελευταία από το καπέλο σου.
Εχεις μια εμμονή για να αναλάβει τη διαχείριση των πάντων ο δήμος. Μια απογραφή ήταν να κάνετε και τρομάξατε να την βάλετε μπροστά χρησιμοποιώντας εξωτερικούς συνεργάτες. Διαχειρίζεστε μέσω της ΔΕΑΠ χρήματα του πυλιακού λαού χωρίς να έχετε αποδώσει μέχρι τώρα λογαριασμό για τη δραστηριότητά της. Δεν μας έχετε κάνει ποτέ γνωστό πού πηγαίνουν τα χρήματα από το πολιτιστικό τέλος καθώς και από τις επιχορηγήσεις από το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και τα εισιτήρια από ορισμένες παραστάσεις. Δεν έχετε αναφέρει τίποτε π.χ. έως τώρα για τα έσοδα και έξοδα των οχημάτων της ΔΕΑΠ. Δεν έχετε γενικά καταθέσει προϋπολογισμούς ούτε έχετε κάνει απολογισμούς πεπραγμένων όσα χρόνια διαχειρίζεστε τις τύχες της. Θα τα μάθουμε όλα, μας είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, με τη διάλυσή της. Θα είναι πολύ αργά τότε για να γνωρίζουμε πώς διαχειριστήκατε το δημόσιο χρήμα. Θέλετε -μετά από όλες αυτές τις παραλείψεις και ανικανότητές σας- να αναλάβετε και τη διαχείριση τόσο μεγαλεπήβολων δραστηριοτήτων;
Μπερδεμένα μας τα λες τα πράγματα συνεχώς δήμαρχε. Μήπως τελικά βρήκες χρυσό εκεί πίσω στον “Αγιο Νικόλαο” και δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα εμείς οι απλοί θνητοί; Μήπως μας διαφεύγει κάτι;
Είναι γεγονός ότι, όλοι οι δήμαρχοι κρατούσατε μια καυτή πατάτα στα χέρια σας και αυτή ήταν η διαχείριση των σκουπιδιών των δήμων. Είτε πρότεινε η Περιφέρεια τον “Αγιο Νικόλαο” είτε τους τον πρότεινες εσύ δήμαρχε- κάτι που εγώ προσωπικά πιστεύω ότι έγινε- δεν θα έχαναν την ευκαιρία που τους πρόσφερες να δεχτείς τον δεματοποιητή στην Πύλο. Τους έδωσες την ευκαιρία να σου παραδώσουν τις καυτές πατάτες να τις κρατήσεις εσύ -αφού τις άρπαξες στην ουσία από τα χέρια τους- για να κοιμούνται ήσυχοι αυτοί.

Για την Περιφέρεια ήταν “λύση εξ ουρανού”. Τους την έδωσες και την άρπαξαν από τα μαλλιά. Χαζοί ήταν; Οι μετέπειτα προβληματισμοί σου -όπως διατυπώθηκαν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και στη συνέντευξη- για το τι θα γίνει στο μέλλον με όσα δεν έχεις ή δεν έχουν προβλέψει, ποιος θα πληρώσει το κόστος απομάκρυνσης, ή αν ο δήμος θα έχει ή δεν θα έχει όφελος και πόσο -για χρηματικό όφελος πάντα μιλάς- και άλλα πολλά ερωτήματα που μπαίνουν, θα τείνουν να αποδειχθούν στο μέλλον ότι δεν είναι θηλιά στο λαιμό μας, όταν τίποτα δεν θα μπορούμε να πάρουμε πίσω. Πολύ φοβάμαι -και μακάρι να βγω ψεύτης- ότι μιας και μας έχεις έτοιμες τις λύσεις για δεματοποιητή και περαιτέρω διαχείριση θα “φάμε” τα
σκουπίδια όλης της Μεσσηνίας. Ανοίγεις την πόρτα για να μπουν όλοι αυτοί που είδαν φως. Η πινακίδα λείπει. “Τρέξτε, το μαγαζί σε λίγο ανοίγει και είναι γωνία. Ολα τα παραλαμβάνει, όλα τα δεματοποιεί, όλα τα επεξεργάζεται”.
Κατά τα άλλα η καθαρή μορφή ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες στον “Αγιο Νικόλαο” σας ενοχλούσε ενώ τα σκουπίδια και η παραγωγή ενέργειας από αυτά σας εμπνέουν. Αλλά και για αυτές μας είπες ότι αν το χρηματικό όφελος - για τον δήμο- ήταν μεγαλύτερο από αυτό που προσέφερε η εταιρεία θα ήσουν σύμφωνος με την εγκατάσταση. Ολα δηλαδή τα προβλήματα που προέκυπταν από την εγκατάστασή τους θα θεραπεύονταν από τα περισσότερα έσοδα που θα είχε ο δήμος. Τέλος πάντων, το πιάσαμε το υπονοούμενο.
Κώστας Καραλής “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 08/08/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου