Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΟ “ΕΘΝΟΣ” Δεν βρίσκουν παπαδιές οι υποψήφιοι ιερείς

Την άρνηση νέων γυναικών να γίνουν σύζυγοι υποψήφιων κληρικών επεσήμανε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, μιλώντας στην εφημερίδα “Εθνος” για την έλλειψη ιερέων που παρατηρείται σε ενορίες του νομού. Σε σχέση με άλλες Μητροπόλεις, η Μεσσηνία δεν αντιμετωπίζει ιδιαιτέρως σημαντικά προβλήματα. Ωστόσο, σε τρεις επιμέρους αρχιερατικές περιφέρειες -Διαβολιτσίου, Μεθώνης και Κορώνης- εντοπίζονται πολλές κενές θέσεις εφημερίων.
Μιλώντας στο “Εθνος” ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος προσεγγίζει κοινωνιολογικά το φαινόμενο λέγοντας: «Οντως υπάρχει ζήτημα προσέλευσης εφημεριακού κλήρου, και αυτό εντοπίζεται στην επαρχία. Το πρώτο πρόβλημα είναι η μόρφωση του κλήρου και το δεύτερο η έλλειψη πρεσβυτέρων. Παρόλο που πολλοί νέοι θα μπορούσαν να λύσουν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό με τρόπο αρκετά αξιοπρεπή, εντούτοις φαίνεται ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί η κάλυψη αυτών των κενών».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο μητροπολίτης Μεσσηνίας σημειώνει ότι οι ελλείψεις αντιμετωπίζονται με ενοριακό... “Καποδίστρια”: «Υπάρχουν και περιπτώσεις χωριών τα οποία έχουν μείνει με 5-6 οικογένειες και στα οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί θέση εφημερίου. Με τον τρόπο αυτό αναγκαζόμαστε να εφαρμόζουμε, θα μπορούσαμε να πούμε, έναν τύπο... ενοριακού “Καποδίστρια”, όπου ένας κληρικός αναλαμβάνει να εξυπηρετήσει 2-3 κοντινά χωριά». Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο ιερέας που εξυπηρετεί σταθερά τις ανάγκες περισσότερων από μίας ενοριών, που ενδεχομένως θα ψάλει τρεις φορές το «Χριστός Ανέστη» σε ένα βράδυ ή θα περάσει ολόκληρη τη Μεγάλη Παρασκευή τρέχοντας από το ένα νεκροταφείο στο άλλο για τα τρισάγια, δεν λαμβάνει περισσότερα χρήματα, αφού για τις περιπτώσεις αυτές δεν προβλέπεται επίδομα.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 27/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου