Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΕΡΓΑΤΩΝ ΜΕ ΞΥΛΑ ΚΑΙ ΚΑΔΡΟΝΙΑ Ρουμανοαλβανικός πόλεμος στη Χώρα

Αγρια συμπλοκή με ξυλοδαρμούς μεταξύ αλλοδαπών εργατών από την Αλβανία και τη Ρουμανία σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στην κεντρική πλατεία της Χώρας. Αποτέλεσμα ήταν ένα άτομο ρουμανικής καταγωγής να καταλήξει στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων με τραύματα στο κεφάλι, ενώ ένα άλλο άτομο, αλβανικής καταγωγής, να συλληφθεί από την Αστυνομία. Χθες μάλιστα οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα Κυπαρισσίας και, καθώς δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα, κινήθηκε ήδη η διαδικασία για την απέλασή του.
Η συμπλοκή ξεκίνησε περίπου στις 10 το βράδυ στον χώρο της κεντρικής πλατείας, όταν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία 15 άτομα από την Αλβανία και τη Ρουμανία ήρθαν στα χέρια. Αλλοι λένε ότι η αιτία ήταν μια ασήμαντη αφορμή, ενώ άλλοι δεν αποκλείουν πίσω από την συμπλοκή να υπάρχει και το ζήτημα του μεροκάματου. Οι εμπλεκόμενοι άρχισαν να χτυπιούνται με απίστευτη μανία, χρησιμοποιώντας πέρα από τα χέρια τους ξύλα και καδρόνια που βρήκαν στο χώρο. Μάλιστα, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα χρειάστηκε να επέμβει η Αστυνομία. Φαίνεται όμως ότι μετά τον πρώτο γύρο των ξυλοδαρμών, η κατάσταση δεν είχε ξεθυμάνει - και έτσι οι συμπλοκές επαναλήφθηκαν στις 2.30 τα ξημερώματα, στις παρυφές της πόλης όπου μένουν μερικοί από τους μετανάστες. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες μας, όσοι συνεπλάκησαν δεν είναι από τους μόνιμους αλλοδαπούς αργάτες που ζουν στην περιοχή, αλλά ανήκουν σε αυτούς που έρχονται για μια μικρή χρονική περίοδο, όσο υπάρχει δουλειά στην περιοχή με το μάζεμα της ελιάς. Η συμπλοκή θορύβησε τους κατοίκους της περιοχής. Μετά τα επεισόδια πάντως, στην περιοχή υπήρχε έντονη η παρουσία ισχυρών δυνάμεων της Αστυνομίας.
Στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές την περίοδο αυτή, λόγω της αυξημένης ζήτησης σε εργατικά χέρια, έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός αλλοδαπών εργατών, πέρα από τους ήδη αρκετούς που ζουν μόνιμα και εργάζονται στην περιοχή - οι οποίοι έχουν προσαρμοστεί στις τοπικές κοινωνίες και δεν δημιουργούν προβλήματα.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 27/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου