Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Χρειάζεται νέα χάραξη για την “Ολυμπία Οδό”

image

Η Ολυμπία Οδός, σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να διέρχεται όχι μόνο εκτός του οικοσυστήματος του Καϊάφα, αλλά και εκτός των οικισμών του Δήμου Ζαχάρως. Αυτό διευκρίνισε, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες το απόγευμα το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως Κωνσταντίνος Αγραπιδάς. Οι ομιλητές της εκδήλωσης θεωρώντας ότι ο αυτοκινητόδρομος πρέπει να περνάει εκτός οικισμών υποστήριξαν ότι πρέπει να γίνει νέα χάραξη στην περιοχή και η Ολυμπία να διέρχεται ανατολικότερα της σημερινής προβλεπόμενης διαδρομής. Η είδηση για το απόσπασμα της απόφασης που αφορά τους οικισμούς, άνοιξε την όρεξη και για διορθωτικές παρεμβάσεις στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου που διέρχεται από οικισμούς στη βόρεια Μεσσηνία. Ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος σχολιάζοντας σχετικά αιτήματα άφησε να εννοηθεί ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διασφάλιση του έργου κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου και για αυτό πρέπει να τεθούν χλιαρά τα θέματα βελτίωσης της υφιστάμενης χάραξης.
Στην αρχή της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος εκτίμησε ότι εξαιτίας των έργων υπάρχει ενδεχόμενο να καθυστερήσει το έργο. Ο κ. Καραμπάτος σημείωσε ότι: «η ανάπτυξη ενός σύγχρονου δυτικού άξονα ολοκληρώνει το βασικό σκελετό αυτοκινητόδρομων της χώρας και διευκολύνει την πρόσβαση στα λιμάνια της Πάτρας, της Καλαμάτας της Ηγουμενίτσας και αξιοποιεί το αεροδρόμιο της Καλαμάτας».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως Κωνσταντίνος Αγραπιδάς είπε ότι τα σύγχρονα έργα πρέπει να σέβονται το περιβάλλον και να μην γίνονται με όρους της δεκαετίας του ’60. Ο κ. Αγραπιδάς σημείωσε ότι την ευθύνη για τυχόν καθυστέρηση του έργου φέρουν αυτοί που το σχεδίασαν. Πρότεινε να διέρχεται ο δρόμος ανατολικά της νέας χάραξης και εκτίμησε ότι δεν χρειάζεται να γίνει νέος διαγωνισμός, καθώς θα γίνουν συμπληρωματικές εργασίες για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του ΤΕΕ Παναγιώτης Μουντανέας σημείωσε ότι η εθνική ανάπτυξη θα βασιστεί στον τουρισμό και για είναι βιώσιμη θα πρέπει να προστατευθεί το περιβάλλον. Ο κ. Μουντανέας είπε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το Εθνικό Χωροταξικό για τον τουρισμό. Σε διαφορετική περίπτωση η Ολυμπία Οδός δεν θα οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη και δεν θα ευθύνεται ο αυτοκινητόδρομος για αυτό. Ο αντιπρόεδρος του Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΤΕΕ Δημήτρης Τροχάτος μιλώντας για το σχεδιασμό της Ολυμπίας Οδού παρατήρησε ότι κάποιοι συνέτασσαν εκθέσεις ιδεών αντί για επιστημονικές μελέτες. Ο κ. Τροχάτος δήλωσε ότι πρέπει να προστατευθεί το περιβάλλον, ενώ χαρακτήρισε ως εθνικής σημασίας θέμα την κατασκευή του δυτικού άξονα από την Κακαβιά έως την Καλαμάτα. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Κωνσταντίνος Αντζουλάτος δηλώνοντας «αιρετικός» τόνισε ότι πρέπει πάση θυσία να κατασκευαστεί η Ολυμπία Οδός. «Στην Πάτρα φτιάξαμε ένα λιμάνι που δεν χωράει τα πλοία. Μην τολμήσει κανείς να στενέψει το δρόμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αντζουλάτος. Σε άλλο απόσπασμα της ομιλίας του είπε ότι αναγκάζεται να μεταφέρει από την Πάτρα στα Σπάτα και στον Ασπρόπυργο τις δυο βιομηχανικές μονάδες που κατέχει εξαιτίας των υψηλών μεταφορικών εξόδων των πρώτων υλών. Ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνονται περιβαλλοντικές εκπτώσεις γιατί το μεγάλο κεφάλαιο του τόπου είναι ο φυσικός πλούτος. Ο κ. Δράκος είπε ότι έκανε εκπτώσεις και δέχτηκε τη σημερινή χάραξη επειδή δυο φορές, μια φορά ο πρωθυπουργός και μια ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, απείλησαν να μην γίνει ο αυτοκινητόδρομος αν δεν γίνει δεκτή η χάραξη των μελετητών.

Θ.Λ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 10/12/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου