Μέρος της φιλοσοφίας της Costa Navarino αποτελεί η προώθηση της Μεσσηνίας και η διάδοση της πλούσιας ιστορίας και κληρονομιάς που διαθέτει η περιοχή, στους επισκέπτες της. Όσοι θα βρεθούν στην Costa Navarino αυτή τη νέα σεζόν, θα γνωρίσουν το πρόγραμμα «Αυθεντική Μεσσηνία», μέσα από το οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν και να συμμετέχουν σε πληθώρα δραστηριοτήτων που βασίζονται στα τοπικά έθιμα και στις παραδόσεις.
"ΘΑΡΡΟΣ" 04/05/2011
Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μαθήματα μαγειρικής με τοπικές συνταγές, εκδρομές οινογνωσίας και συγκομιδής ελιάς, καθώς και εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
Ψήσιμο ψωμιού
Μέρος της τοπικής γαστρονομικής εμπειρίας στην Costa Navarino είναι η προετοιμασία και το ψήσιμο των παραδοσιακών ψωμιών από γυναίκες που είναι μέλη του Συλλόγου Γαργαλιάνων. Όσοι το επιθυμούν, μπορούν να παρακολουθούν το ζύμωμα και την προετοιμασία του ψωμιού που γίνεται στη κεντρική πλατεία του Navarino Dunes και, το κυριότερο, να γευτούν το ψωμί που έφτιαξαν οι γυναίκες την επόμενη μέρα στο πρωινό τους.
Επίσης, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μαθήματα παραδοσιακής μεσσηνιακής κουζίνας στα σπίτια των νοικοκυρών της περιοχής. Μαζί τους, θα ανακαλύψουν τις παραδοσιακές τεχνικές, τις πρώτες ύλες και τις οικογενειακές συνταγές που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, απολαμβάνοντας όλοι μαζί στο τέλος ένα τυπικό μεσσηνιακό γεύμα.
Ένα ακόμη έθιμο που έχει περάσει από γενιά σε γενιά είναι τα παραδοσιακά τραγούδια της τάβλας. Γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλυφάδας –του κοντινού χωριού που βρίσκεται βορειοανατολικά της Πύλου- ντυμένες με τις παραδοσιακές τους στολές, ετοιμάζουν τοπικά κεράσματα που τα λένε «μπουκιές» και τραγουδούν «a cappella» χωρίς δηλαδή όργανα, τους μεσσηνιακούς σκοπούς των ντόπιων, για σημαντικές γιορτές και γεγονότα.
Αναγνώσεις λογοτεχνίας και ποίησης
Αναγνώσεις λογοτεχνίας και ποίησης, καθώς και εκδηλώσεις για την ιστορία της περιοχής, τη μεσσηνιακή αρχιτεκτονική, το φαγητό και το κρασί θα πραγματοποιούνται στην Biblioteca. Σύντομα μαθήματα για την ιστορία της βυζαντινής εικονογραφίας προσφέρουν γνώσεις για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Μεσσηνίας και αποτελούν την ιδανική εισαγωγή για να εξερευνήσουν οι επισκέπτες τις εκκλησίες της ευρύτερης περιοχής.
Η τέχνη αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εμπειρίας στην Costa Navarino και παρουσιάζεται σε όλους τους χώρους του Navarino Dunes. Αυθεντικά έργα από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα, μαζί με δημιουργίες σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, αποτελούν ένα ακόμα δείγμα της προσέγγισης της Costa Navarino. Οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν τα έργα, την ιστορία και την προέλευσή τους μέσα από μια 90λεπτη ξενάγηση, που θα πραγματοποιείται 2 φορές την εβδομάδα.
Επιπλέον, τα μαθήματα ψηφιδωτής τέχνης θα προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία του ψηφιδωτού και να ανακαλύψουν τις τοποθεσίες όπου μπορούν να θαυμάσουν από κοντά δείγματα αυτής της τέχνης. Παράλληλα, θα μπορούν να δημιουργούν και οι ίδιοι αντίγραφα των μοτίβων που χρησιμοποιούνται στην τέχνη του ψηφιδωτού.
Χορός, μουσική και θέατρο
Συμμετέχοντας σε μαθήματα χορών οι επισκέπτες θα μάθουν δίπλα στους ντόπιους χορευτές του Συλλόγου Κυριών Πύλου, τους παραδοσιακούς χορούς της Μεσσηνίας. Επιπλέον, τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους μπορούν να παρακολουθήσουν το Θέατρο Σκιών με τον Καραγκιόζη. Τέλος, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθούν μουσικές βραδιές με τοπικά παραδοσιακά όργανα όπως το ούτι, το λαούτο και ο τζουράς.
Δοκιμές κρασιού και λαδιού
Κατά τη διάρκεια των εκδρομών για τις δοκιμές κρασιού και λαδιού που πραγματοποιούνται από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο, οι συμμετέχοντες επισκέπτονται τους αμπελώνες της Costa Navarino στο κοντινό κτήμα Μουζάκι και συμμετέχουν στο πάτημα των σταφυλιών. Ακολουθεί γεύμα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την παραδοσιακή συνταγή του «κλέφτικου» -που κρατά από την εποχή της Τουρκοκρατίας- το οποίο ψήνεται επιτόπου, καθώς και δοκιμές των διαφορετικών ποικιλιών κρασιού.
Ήδη από την προηγούμενη χρονιά, η Costa Navarino παρουσίασε τον παραδοσιακό τρόπο συγκομιδής της ελιάς. Αυτή τη μοναδική εμπειρία, που αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής των κατοίκων της Μεσσηνίας εδώ και πολλούς αιώνες, θα γνωρίσουν από κοντά οι επισκέπτες, από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν για τη συγκομιδή της ελιάς, τις ποικιλίες της, τα προγράμματα δενδροφύτευσης που βρίσκονται σε εξέλιξη, τη διαδικασία παραγωγής, ενώ λαμβάνουν μέρος οι ίδιοι στη συγκομιδή που γίνεται με την παραδοσιακή μέθοδο και στο τέλος δοκιμάζουν το λάδι στο κοντινό ελαιοτριβείο.
"ΘΑΡΡΟΣ" 04/05/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου