Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΤΟΜΟΣ "Λαογραφικά σύμμεικτα της Κορώνης Μεσσηνίας"


Με επιτυχία παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών ο τόμος "Λαογραφικά σύμμεικτα της Κορώνης Μεσσηνίας από τις συλλογές της Γεωργίας Ταρσούλη (1938-1939)", που επιχορηγήθηκε από το Μανιατάκειον Ιδρυμα. Ο  τόμος είναι συνέκδοση του Κέντρου Ερευνας της Ελληνικής Λαογραφίας (ΚΕΕΛ) της Ακαδημίας Αθηνών και του Μανιατάκειου Ιδρύματος, και εντάχθηκε στη σειρά «Πηγές του Λαϊκού Πολιτισμού 6». 
Πρόκειται για μια σημαντική έκδοση με ανέκδοτο λαογραφικό υλικό από την Κορώνη και τα γύρω χωριά (Χρυσοκελλαριά, Βασιλίτσι,Καπλάνι, Ζιζάνι, Υάμεια,Ακριτοχώρι), που είχε συλλέξει η Κορωναία συγγραφέας Γεωργία Ταρσούλη μεταξύ 1938-1939. Την επιμέλεια της ύλης ανέλαβε ο Μεσσήνιος ερευνητής του ΚΕΕΛ Ιωάννης Πλεμμένος.  

Τον τόμο παρουσίασαν ο ομότιμος καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέφανος Ημελλος, η διευθύντρια του ΚΕΕΛ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη και ο Μεσσήνιος ερευνητής του ΚΕΕΛ Ιωάννης Πλεμμένος. 
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Μεσσήνιος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Απόστολος Γεωργιάδης και ο πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος Δημήτριος Μανιατάκης, ενώ αναγνώσθηκε χαιρετισμός του δημάρχου Πύλου και Κορώνης Δημήτρη Καφαντάρη. Τη συζήτηση συντόνισε ο ερευνητής του ΚΕΕΛ Ευάγγελος Καραμανές. 
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, προβλήθηκαν διαφάνειες από παλιές φωτογραφίες της Κορώνης και των γύρω χωριών από το φωτογραφικό αρχείο του ΚΕΕΛ. Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο τ. πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Δημόπουλος, ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Γρηγόρης Καλαβρός, ο τέως βοηθός γ.γ. του ΟΗΕ  Σωτήρης Μουσούρης, ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς, ο βουλευτής Β΄ Πειραιά Αναστάσιος Νεράτζης, η αντιπρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Νίκος Γεωργαράκης, εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών Κορώνης και συλλόγων των εν Αθήναις καταγόμενων από Κορώνη, Χρυσοκελλαριά, Βασιλίτσι, Καπλάνι, Ζιζάνι, Υάμεια, Ακριτοχώρι, καθώς επίσης πλήθος κόσμου.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 20/12/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου