Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Το ΙΚΑ δεν κόβει τη σύνταξη σε... πεθαμένο παρά τις εκκλήσεις των συγγενών




Την ώρα που επισήμως το ΙΚΑ δίνει αγώνα να εντοπίσει όσους εισπράττουν συντάξεις που δεν δικαιούνται ένας συνταξιούχος στη Μεσσηνία προσπαθεί πάνω από έναν χρόνο να πείσει τις υπηρεσίες του ΙΚΑ να διακόψουν την επικουρική σύνταξη του αδελφού του, που έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 2010.

Σύμφωνα με το Εθνος ο Δημήτριος Μπάμπαλης, συνταξιούχος του ΟΣΕ, ζούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο σπίτι του 77χρονου σήμερα αδελφού του, Νίκου Μπάμπαλη, στο χωριό Φοινίκη Μεσσηνίας. Στις 26 Ιουλίου του 2010 ο Δημήτριος Μπάμπαλης έφυγε από τη ζωή.
Ο αδελφός του αμέσως μετά τον θάνατο έστειλε ληξιαρχική πράξη θανάτου στο ΙΚΑ για να διακοπούν οι συντάξεις (κύρια και επικουρική σύνταξη). Επειτα από τρεις μήνες σταμάτησε να κατατίθεται στην τράπεζα η κύρια σύνταξη. Δεν έγινε το ίδιο όμως και με την επικουρική.

Από εδώ αρχίζει η οδύσσεια του 77χρονου Νικολάου Μπάμπαλη αλλά και της οικογένειάς του.
«Ακουγα από τις τηλεοράσεις ότι πολλοί παίρνουν παράνομες συντάξεις και σκέφτηκα τι επιπτώσεις θα έχω, αφού κι εγώ έπαιρνα τη μικρή σύνταξη του μακαρίτη αδελφού μου παρά τη θέλησή μου, έχοντας αμέσως ενημερώσει το Ταμείο».
Η περιπέτεια του κ. Μπάμπαλη ξεκινάει από το ΙΚΑ Πύλου. Εκεί του δήλωσαν αναρμόδιοι. Η συνέχεια γράφεται στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην Καλαμάτα, όπου και από εκεί φεύγει απογοητευμένος, μια και του λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.
Παρά τα γηρατειά του ο κ. Νίκος ανεβαίνει στην Αθήνα και απευθύνεται στο ΙΚΑ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Από εκεί οι υπάλληλοι τον στέλνουν στο ΙΚΑ της Πανόρμου, όπου υπομονετικά περιμένει στην ουρά για να εισπράξει και από εκεί άλλη μία απογοήτευση, αφού όπως του είπαν ο αδελφός του δεν είναι γραμμένος στα αρχεία τους. Επιστροφή στο χωριό και τη σκυτάλη παίρνει η κόρη του Σταυρούλα Μπάμπαλη με τον σύζυγό της Γιάννη Μαρκάκη, απόστρατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι προσπαθούν τηλεφωνικά να λύσουν το ζήτημα.
«Δεν είμαστε αρμόδιοι, πάρε το τάδε τηλέφωνο, το οποίο δεν σήκωνε κανένας κι αν καμιά φορά το σήκωνε δήλωνε αναρμοδιότητα, μέχρι που κάποιοι λοιδορούσαν και μας έλεγαν ανάπηρους» μας λέει ο κ. Μαρκάκης.
Τελευταία προσπάθεια που έκανε ο κ. Νίκος ήταν να καταθέσει πριν από έναν μήνα αίτημα στο ΙΚΑ μέσω του ΚΕΠ Μεθώνης, χωρίς να πάρει ακόμα καμία απάντηση. Στο μεταξύ η επικουρική σύνταξη, όπως φαίνεται και από το τραπεζικό βιβλιάριο, εξακολουθεί να κατατίθεται.
Ο κ. Νίκος αναρωτιέται πώς η μία σύνταξη διακόπηκε και η άλλη συνεχίζει να δίδεται, αφού και οι δύο προέρχονται πια από τον ίδιο φορέα, το ΙΚΑ, και παρακαλεί τον αρμόδιο υπουργό και τον διοικητή του ΙΚΑ να δώσουν τέλος στην περιπέτειά του.
Αιμορραγία 1,5 δισ. ευρώ για τα Ταμεία

Πάνω από 100.000 οι ασφαλισμένοι - φαντάσματα

Ξεπερνούν τους 100.000 οι ασφαλισμένοι-«φαντάσματα», που κοστίζουν στα ασφαλιστικά ταμεία 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 60.000 ανάπηροι-«μαϊμού» έχουν καταφέρει να πάρουν σύνταξη.
Οι έλεγχοι αποκαλύπτουν στοιχεία-σοκ για τις διαστάσεις που είχε πάρει τα προηγούμενα χρόνια η λεηλασία των Ταμείων.
Είναι χαρακτηριστικό πως για 32 ολόκληρα χρόνια μία γυναίκα συνέχιζε να παίρνει τη σύνταξη του άνδρα της, ο οποίος είχε πεθάνει το 1978. Παράλληλα καταγράφεται «ρεκόρ» συνταξιούχων άνω των 100 ετών. Η πιο ακραία περίπτωση ?που αποκαλύφθηκε πέρσι... αφορούσε την καταβολή της σύνταξης σε ασφαλισμένο που είχε πεθάνει το 1999.
Σε πολλές περιπτώσεις οι... συνήθεις ύποπτοι είναι οι σύζυγοι των συνταξιούχων, αλλά υπάρχουν και περιστατικά που τα χρήματα κατατίθενται κάθε μήνα στην τράπεζα και δεν εισπράττονται από κανέναν.
Εκτός από τη χορήγηση συντάξεων σε ασφαλισμένους-«φαντάσματα», η χώρα μας έχει... καταφέρει να έχει και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αναπηρικών συντάξεων στην Ευρώπη. Μάλιστα παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις σε επίπεδο νομών και είναι χαρακτηριστικό πως το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων στο ΙΚΑ ξεκινά από το 8,9% στην Αθήνα και αγγίζει το 20,4% στο Ηράκλειο.
Σε μια προσπάθεια να «νοικοκυρευτεί» το ασφαλιστικό σύστημα, το υπουργείο Εργασίας προχωρά στην απογραφή όλων των συνταξιούχων και δημιουργεί εθνικό μητρώο. Παράλληλα, άλλαξε η διαδικασία για τις αναπηρικές συντάξεις -που «περνάνε» πλέον από ένα ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης- σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το ποσοστό τους από το 14% στο 9%.

"ΗΜΕΡΗΣΙΑ online" 31/01/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου