Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΒΛΑΧΟΔΗΜΗΤΡΗ


Στη γενέτειρα του ποιητή, στοχαστή και φιλοσόφου Θοδωρή Βλαχοδημήτρη, σε μια σεμνή τελετή, έγιναν το Σάββατο 17 Αυγούστου τα αποκαλυπτήρια της προτομής του.

Στην πλατεία του Σουληναρίου όπου στέκει πια η προτομή του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, φίλοι του εκλιπόντος και της οικογένειάς του για να αποτίσουν φόρο τιμής στον άνθρωπο, ο οποίος αν και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Γερμανία, εργάστηκε με ζήλο για την ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας.

Αφού τελέστηκε το τρισάγιο στη μνήμη του, ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτρης Καφαντάρης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους λέγοντας «κάνουμε σήμερα το ελάχιστο προβαίνοντας στη δημιουργία αυτού του μνημείου,
το οποίο θα υπενθυμίζει ότι ο διακεκριμένος φιλόλογος και ελληνιστής γεννήθηκε εδώ, είναι τέκνο του Δήμου Πύλου-Νέστορος και τον τιμούμε ως οφείλουμε για την πνευματική του δράση και την προσφορά του στην παιδεία και τα γράμματα».


Στη συνέχεια ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Κωνσταντίνος Τσαπόγας απηύθυνε χαιρετισμό μιλώντας με θέρμη για το έργο του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη. Ο Αρχαιολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Αμβούργου κ. Σταμάτης Λυμπερόπουλος εκπροσωπώντας το Σύλλογο «Φίλων Θοδωρη Βλαχοδημήτρη», μίλησε για τον ακαδημαϊκό δάσκαλο και για τον ποιητή ο οποίος πάντα τους μιλούσε για την πατρίδα του αλλά και για τη σπουδαία παρακαταθήκη συγγραμμάτων και έρευνας που κληροδότησε στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Την παρουσίαση του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη ολοκλήρωσε ο φιλόλογος και συγγραφέας Άγγελος Λάππας, μιλώντας για τον αληθινό άνθρωπο και απαγγέλλοντας αποσπάσματα από τα ποιήματά του.

Την προτομή του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη φιλοτέχνησε ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος. Ο Πραξιτέλης Τζανουλίνος έχει φιλοτεχνήσει πολλά σημαντικά γλυπτά για δημόσιους χώρους καθώς επίσης μνημεία και ανδριάντες, όπως την προτομή του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια, τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, την προτομή της Ελίζας Γουλανδρή, του Νικολάου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Γλυπτικής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Δαρσακλής, ο δημοτικός Σύμβουλος κ. Αναστάσιος Τσορώνης, ο πρώην Δήμαρχος Πύλου κ. Γεώργιος Χρονόπουλος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σουληναρίου κ. Ιωάννης Καρλής και πλήθος κατοίκων και επισκεπτών.

Έτσι, από το Σάββατο την πλατεία Σουληναρίου κοσμεί η προτομή του δικού μας ποιητή, στοχαστή και φιλοσόφου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου