Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Business stories: 4 επιτυχημένα παραδείγματα επώνυμων ελαιολάδων


Κερδίζει έδαφος η στροφή στα premium ελαιόλαδα
 
Παραγωγοί και επιχειρηματίες που κέρδισαν το στοίχημα του branding και της συσκευασίας
 
Όσοι επιλέγουν τη δύσκολη και απαιτητική οδό της τυποποίησης και της επένδυσης στο premium ή/και το βιολογικό ελαιόλαδο, γνωρίζουν ότι έχουν να αντιπαρέλθουν πολλά εμπόδια και ότι εκκινώντας την προσπάθειά τους δεν υπογράφουν συμβόλαιο με την επιτυχία. Συχνά, όμως, δικαιώνονται, μια και κερδίζουν σταθερά μερίδια αγοράς σε νέους προορισμούς εντός και εκτός Ευρώπης, ενώ καταφέρνουν να εδραιωθούν και να σταθούν επάξια απέναντι στον ιταλικό και τον ισπανικό ανταγωνισμό.
Η «Ύπαιθρος Χώρα» παρουσιάζει μερικά από τα ουκ ολίγα επιτυχημένα παραδείγματα επώνυμων ελαιολάδων από τα τέσσερα βασικά παραγωγικά κέντρα της χώρας, που μέσα σε όλες τις δυσκολίες της οικονομικής συγκυρίας κατάφεραν να βρουν το δρόμο τους στα δίκτυα διάθεσης.
 
Νέα Κορώνη – Μεσσηνία: Εξειδικευμένες σειρές από τους Ελαιώνες Μεσσηνίας

potamia-elaiolado.jpg

Με μότο «παράδοση, ποιότητα, μικρής κλίμακας παραγωγή, προστασία και υποστήριξη του περιβάλλοντος και των παραδόσεων», οι Ελαιώνες Μεσσηνίας χτίζουν σταθερά τη θέση τους σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. «Πρόκειται για μια τοπική επιχείρηση, η οποία ανήκει σε δύο φίλους, που θέλησαν να μυήσουν Έλληνες και ξένους καταναλωτές στη γεύση ενός εξαιρετικού παρθένου βιολογικού, σπιτικού ελαιολάδου», αναφέρει χαρακτηριστικά η Αμαλία Γιαννακοπούλου, που μαζί τον Γ. Γεροσταθόπουλο το 2012 έδωσαν νέα διάσταση στο προϊόν και στην επιχείρηση.
Το ίδιο έτος ξεκίνησε το repositioning και rebranding των προϊόντων, έτσι ώστε να απευθύνονται σε πιο διευρυμένο καταναλωτικό κοινό. Δημιουργήθηκαν τρεις εξειδικευμένες σειρές προϊόντων: η σειρά Gourmet για premium καταναλώσεις, η σειρά Selection για καθημερινή χρήση στην κουζίνα και στο τραπέζι, η σειρά Gastro για τις κουζίνες των εστιατορίων, ενώ προστέθηκαν και δύο πάστες ελιάς με δικές τους συνταγές, η μία εκ των οποίων βραβεύτηκε στα «Taste Awards».
Σήμερα, οι Ελαιώνες Μεσσηνίας ταξιδεύουν την ελληνική γεύση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου σε Αμερική, Καναδά, Γαλλία, Δανία, Φινλανδία, Ελβετία, Γερμανία. «Η αγορά του ελαιολάδου είναι δύσκολη, υπάρχουν διακυμάνσεις στις τιμές με συνεχείς αυξήσεις τα τελευταία χρόνια και σκληρό ανταγωνισμό από Ιταλούς και Ισπανούς, που βρίσκονται στην αγορά του εμφιαλωμένου πολλές δεκαετίες νωρίτερα από τους Έλληνες και έχουν χτίσει καταναλωτική εμπιστοσύνη. Στόχος της εταιρείας είναι η εδραίωσή μας σε Ευρώπη και Αμερική, καθώς και η κατάκτηση της ασιατικής αγοράς», καταλήγει η κα Γιαννακοπούλου.
 
Αρχαία Ολυμπία – Ηλεία: Ένα φάρμακο από τους Ελαιώνες Κενταύρων

agriolado-kentrauron.jpg

Στους Ελαιώνες Κενταύρων παράγεται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο κορυφαίας ποιότητας, προϊόν βιοδυναμικής καλλιέργειας, με πιστοποίηση από τον οργανισμό TUV Hellas. Τα ελαιόδεντρα φύονται σε παρθένα εδάφη στο οροπέδιο της Φολόης, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.
Η Ολυμπία είναι η τοπική ποικιλία που φύεται στις περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας και της Γορτυνίας. Υπενθυμίζεται ότι οι ευεργετικές ιδιότητες της συγκεκριμένης ποικιλίας αναγνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του 3ου συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης (OIS) στην Αρχαία Ολυμπία.
«Σε λίγο καιρό, το ελαιόλαδό μας θα βρίσκεται στα φαρμακεία της Αθήνας. Πρόκειται για ένα φαρμακευτικό προϊόν. Μακάρι να είχαμε ένα διαφορετικό κράτος για να αναδείξουμε όλη την προσπάθειά μας, γιατί δυστυχώς δεν μας βοηθάει κανείς. Πιστεύω ότι, αν δεν το αγαπάς, δεν μπορείς να το κάνεις. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα για εμένα», τονίζει ο παραγωγός Άγγελος Σπυρόπουλος και προσθέτει: «Εφαρμόζω κατά γράμμα τις ομοιοδυναμικές μεθόδους καλλιέργειας των ελαιοδέντρων, που βασίζονται στις αρχές της Βιοδυναμικής.
Από τον παππού μου υπήρχαν οι ελαιώνες, 60 στρεμμάτων στο σύνολο, σ’ ένα περιβάλλον που είναι καθαρό, αγνό και υπήρχε γενικότερα στη φιλοσοφία και στη διατροφή μας αυτή η τάση».
Στην τυποποίηση και στην πώληση, οι Ελαιώνες Κενταύρων μπήκαν επίσημα το 2016. Την ίδια χρονιά, συμμετείχαν στον διεθνή διαγωνισμό βιολογικών προϊόντων της BIOL Novello στην Ιταλία και για τα αγουρέλαια έλαβαν το Βραβείο EXTRA GOLD. Επιπλέον, με αφορμή τον εορτασμό της 3ης έκδοσης του βραβείου BIOL Novello, μια κριτική επιτροπή καταξιωμένων δοκιμαστών-γευσιγνωστών τίμησε το ελαιόλαδο Κενταύρων με το μοναδικό ειδικό βραβείο Biolmedia.
 
Ηράκλειο Κρήτης: Στόχο τους 270 τόνους στις ΗΠΑ βάζει το ΠΟΠ Αρχάνες

pop-archanes-elaiolado-kriti.jpg

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο κορωνέικης ποικιλίας, από το μικρό γραφικό χωριό Αρχάνες στο Ηράκλειο της Κρήτης, που έχει ιστορία σχεδόν 5.000 ετών, διεκδίκησε και κέρδισε πέρσι, όχι μόνο το δύσκολο αμερικανικό κοινό, αλλά και υψηλότερη τιμή για όσους παραγωγούς το διέθεσαν μέσω της Ένωσης Ηρακλείου ΑΒΕΕ.
«Πέρσι, έφυγαν για τις ΗΠΑ 90 τόνοι τυποποιημένου επώνυμου έξτρα παρθένου ελαιολάδου 4 γραμμών με φρουτώδη γεύση και η τιμή του παραγωγού κυμάνθηκε μεταξύ 4-4,10 ευρώ το κιλό, πιο πάνω από τα 3,50-3,80 ευρώ που ήταν η τρέχουσα τιμή της αγοράς εκείνο το διάστημα.
Φέτος, εκτιμώ ότι θα διπλασιάσουμε και ίσως θα τριπλασιάσουμε τις ποσότητες για ΗΠΑ, καθώς ήδη υπάρχουν αρκετές νέες παραγγελίες, μια και άρεσε στην αμερικανική αγορά και μπήκε σε ντελικατέσεν μαγαζιά», τονίζει στην «ΥΧ» ο Μύρων Χιλετζάκης, παραγωγός από την περιοχή και αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου.
 
 
Μονεμβασιά Λακωνίας: Οικογενειακές ρίζες για την Asopos Groves

asopos-elaiolado.jpg
 
Βλέποντας την τάση της αγοράς ελαιολάδου προς τα premium και με ισχυρισμό υγείας προϊόντα, ο πρόεδρος του ΑΣ Ασωπού, Γιάννης Λυριωτάκης, αποφάσισε μαζί με τρία μέλη της οικογένειάς του να ιδρύσουν την εταιρεία Asopos Groves. «Πρόκειται για ένα πιο προχωρημένο σχήμα. Το ελαιόλαδο που παράγουμε είναι περιορισμένης ποσότητας, με οξύτητα 0,2 και με ισχυρισμό υγείας (πλούσιο σε πολυθαινόλες).
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο “Asopos” παράγεται αποκλειστικά από ποικιλίες Αθηνοελιάς και Κορωνέικης που καλλιεργούνται στους ελαιώνες του Ασωπού στο Δήμο Μονεμβασιάς.
Είναι ένα προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ Λακωνίας) και διατίθεται σε καταστήματα ντελικατέσεν.
Μάλιστα, μέσα στο 2017, έχει ήδη δύο διεθνείς βραβεύσεις στο ενεργητικό του, καθώς έλαβε το ασημένιο μετάλλιο στο διαγωνισμό AIOOC στη Μεσσηνία και το χάλκινο στο διαγωνισμό London IOOC», σημειώνει ο κ. Λυριωτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου