Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Ελιά Καλαμών: Πέταξε πάνω από τα 2 ευρώ το κιλό το 200άρι


Σταθερά ανοδικά κινείται η τιμή της ελιάς Καλαμών, αν και η φετινή σοδειά παραμένει στις αποθήκες ακόμα, σε ποσοστό τουλάχιστον 60%-70%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς παραγωγών, εμπόρων και μεταποιητών. Η ροή των εξαγωγών είναι καλή, ενώ στην εσωτερική αγορά το προϊόν κερδίζει ολοένα και περισσότερο τον καταναλωτή, «εισβάλλοντας» στα καταστήματα μαζικής εστίασης και τις πιτσαρίες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος, παραγωγός και μεταποιητής επιτραπέζιας ελιάς, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Αρκαδιά», με έδρα στην Κυπαρισσία, «γίνονται αγοραπωλησίες σε Μεσσηνία και Λακωνία στη βασική κατηγορία τεμαχισμού των 200 κομματιών (το κιλό) ακόμα και στα 2,10 ευρώ το κιλό. Το χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς γενικότερα είναι η μικροκαρπία λόγω της ξηρασίας, αλλά οι εξαγωγές έχουν καλή ροή, οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και οι τιμές είναι καλές για τον παραγωγό».
Εξάλλου, όπως ανέφερε με δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Μπλίκας, παραγωγός ελιάς Καλαμών από το Χρυσοβέργι Μεσολογγίου, όπου παράγεται ο μεγαλύτερος όγκος αυτής της ποικιλίας, «η πραγματικότητα δείχνει ότι στο βασικό τεμαχισμό (200 κομμάτια ελιάς ανά κιλό) οι τιμές που προσφέρουν οι έμποροι έχουν φτάσει πλέον τα 1,90 - 2 ευρώ ανά κιλό. Με ένα κοστολόγιο που δεν ξεπερνά τα 60 λεπτά το κιλό, αναμφίβολα φέτος οι παραγωγοί βγαίνουμε κερδισμένοι».
Σύμφωνα με τον κ. Μπλίκα, «το καλό για την περιοχή μας είναι ότι δεν εμφάνισε φέτος η παραγωγή μικροκαρπία, τουλάχιστον στο βαθμό άλλων περιοχών, όπως η Λακωνία, για τον απλό λόγο ότι τα περισσότερα κτήματα εδώ είναι ποτιστικά».
Σημειώνεται ότι στην περιοχή αυτή φέτος δεν υπήρξαν, όπως τις προηγούμενες χρονιές, ζημιές από το γλοιοσπόριο. Όπως επισημαίνει ο Μεσολογγίτης παραγωγός, «η παραγωγή του Νομού Αιτωλοακαρνανίας φέτος ίσως ξεπεράσει τους 30.000 τόνους, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ακόμα στις κάδες και τις αποθήκες των παραγωγών».
Νοτιότερα στη Λακωνία - όπου παρατηρείται μεγάλη μικροκαρπία - οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 1,75 και 1,80 ευρώ το κιλό για τη βασική κατηγορία των 200 τεμαχίων, αναφέρει ο κ. Γιώργος Κάτσαρης.
Ο παραγωγός που ασχολείται και με το εμπόριο ελιάς, από τη Σκούρα Λακωνίας, «βλέπει» μια τιμή για τις πιο χοντρές ελιές Καλαμών (140 κομμάτια ανά κιλό), στα 2,30-2,40 ευρώ το κιλό. «Οι παραδόσεις από τους παραγωγούς (που περίμεναν για να πουλήσουν σε καλύτερες τιμές) στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες αρχίζουν και αυξάνουν», σύμφωνα με τον κ. Κάτσαρη.
Την περασμένη εβδομάδα πούλησε ελιές από την οικογενειακή του εκμετάλλευση ο κ. Γιάννης Στασινός, που διαθέτει λιοστάσια στην περιοχή του Μώλου της Φθιώτιδας. Όπως μας εξηγεί, «οι τιμές για τα 150 κομμάτια έφτασαν τα 2,40 ευρώ, για τα 170 κομμάτια τα 2,10 ευρώ το κιλό και τη βασική κατηγορία των 200 κομματιών τα 1,80-1,85 ευρώ ανά κιλό».
Η ζήτηση, κατά τον ίδιο, είναι καλή και οι έμποροι στην περιοχή κινούνται προς αναζήτηση ελαιοπαραγωγών, που επιθυμούν να πουλήσουν τυχόν αποθηκευμένες ποσότητες, φοβούμενοι πλέον και την άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να βλάψει τον αποθηκευμένο στην άλμη καρπό. Ο ίδιος εκτιμά ότι η παραγωγή της επόμενης χρονιάς θα είναι καλή από άποψη ποσότητας, αν οι καιρικές συνθήκες ευνοήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου