Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Υπέροχα πιάτα στο Φεστιβάλ Σαλάτας

Το 1ο Φεστιβάλ Σαλάτας ξεκίνησε χθες στην Καλαμάτα, με τους συμμετέχοντες να παρουσιάζουν υπέροχα πιάτα, με φαντασία και κυρίως ντόπια υλικά εποχής, που υπηρετούν τους εξής σκοπούς: να αναδειχθεί η σαλάτα ως κυρίαρχο πιάτο στο τραπέζι μας, και φυσικά να αποτελέσει γαστρονομικό πόλο έλξης επισκεπτών στον τόπο μας.
Σε αυτούς τους στόχους αναφέρθηκε και ο εμπνευστής του φεστιβάλ, επιχειρηματίας Κώστας Παπαδημητρίου, τονίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας αναφορικά με τα ποιοτικά προϊόντα που παράγονται εδώ: λαχανικά, ελαιόλαδο, ξίδι κ.λπ. Το μόνο που μένει είναι η δημιουργικότητα. Και η δημιουργικότητα αυτή αποδείχθηκε πως υπάρχει, μέσα από τα πιάτα των 40 συμμετεχόντων στον διαγωνισμό, σπουδαστών μαγειρικής της Πελοποννήσου. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Σχολείο Τουρισμού με την υποστήριξη της εταιρείας Παπαδημητρίου και πραγματοποιήθηκε στο "Εlite City Resort".
 
Θα ακολουθήσουν προκριματικοί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ ο τελικός θα γίνει το Σεπτέμβριο και πάλι στην Καλαμάτα, με συνολικά 20 διακριθέντες από τους προκριματικούς. Στην Καλαμάτα, την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν οι: Αλέξανδρος Παπανδρέου (Chef), Γιάννης Καρβέλας (σύμβουλος επιχειρήσεων - Pro Olive Oil Expert), Νένα Δημητρίου (δημοσιογράφος στο περιοδικό «Γαστρονόμος») και Παναγιώτης Παπανικολόπουλος (τροφογράφος). 
Η επιτροπή αξιολόγησε τους διαγωνιζόμενους με βάση τη συνολική εικόνα του πιάτου τους αλλά και την εντοπιότητα των υλικών. Συγκεκριμένα, η επιτροπή αξιολόγησε τα πιάτα των διαγωνιζομένων με 6 κριτήρια: 
Βαθμός δυσκολίας εκτέλεσης. Χρήση ΠΟΠ υλικών ή προερχόμενων από τον τόπο καταγωγής του διαγωνιζόμενου. Παρουσίαση. Πρωτοτυπία. Γεύση. Ορθή χρήση και διαχείριση υλικών. 
Οι 6 νικητές αυτής της φάσης, που θα συμμετάσχουν μαζί με 14 ακόμα στον μεγάλο τελικό του Σεπτεμβρίου, είναι οι: Γιώργος Παναγής - ΙΕΚ Ορίζων, Βαγγέλης Βενετσάνος - ΙΕΚ Ευρωπρόοδος, Δημήτρης Καραμπίλας - ΙΕΚ Ορίζων, Απόστολος Τζίνος - ΙΕΚ Ακμων Τρίπολης, Παναγιώτης Φειδάς - ΔΙΕΚ Τριφυλίας, Lidia Atodiresei - ΔΙΕΚ Καλαμάτας. 
Αξίζει να σημειωθεί πως τη διαδικασία παρακολούθησαν σπουδαστές δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ της Πελοποννήσου, οι οποίοι ενθάρρυναν τους διαγωνιζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου