Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Με αποσπασμένο υπάλληλο η λειτουργία του Ειρηνοδικείου Πύλου

Την απόσπαση ενός δικαστικού υπαλλήλου στο Ειρηνοδικείο Πύλου ενέκρινε τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο υπάλληλος μάθαμε ότι προέρχεται από δικαστική υπηρεσία εκτός Καλαμάτας και η απόσπασή του θα είναι για ένα χρόνο. Το Ειρηνοδικείο Πύλου είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα υπολειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς λειτουργεί με μία μόνο υπάλληλο -κι αν αρρωστήσει ή πάρει άδεια ή αν είναι στην έδρα, το Ειρηνοδικείο κλείνει. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ευκαιρία της έλευσης στην Καλαμάτα στις 30 του προηγούμενου μήνα του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχη Φυτράκη, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, μετά και από σχετική παρέμβαση της βουλευτή Μεσσηνίας και μέλους του συλλόγου Γιώτας Κοζομπόλη, έστειλε υπόμνημα προς το υπουργείο Δικαιοσύνης με τα κενά. Εν τω μεταξύ αναμένονται και τα αποτελέσματα από τους διαγωνισμούς που βρίσκονταν σε εξέλιξη, ώστε να γνωστοποιηθεί πόσοι από τους επιτυχόντες θα προσληφθούν στα δικαστήρια της Καλαμάτας. Προς το παρόν οι υπηρεσίες αναγκάζονται να κάνουν αποσπάσεις μεταξύ τους, αλλά έτσι φυσικά το πρόβλημα δεν λύνεται.


ΤΑ ΚΕΝΑ 
Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης, μιλώντας για την εξέλιξη με το Ειρηνοδικείο Πύλου, στη συνάντηση που είχε με τον γ.γ. Ευτύχη Φυτράκη, ο γραμματέας “έδειξε ότι ήταν πλήρως ενήμερος για όλες τις ελλείψεις, εξεδήλωσε την πρόθεσή του να συμβάλει στην κατά το δυνατόν κάλυψη των κενών και μας ενημέρωσε ότι ήδη είχε προβεί σε σχετικές ενέργειες”. 
Σύμφωνα λοιπόν με τους προϊσταμένους των Γραμματειών των Δικαστηρίων Καλαμάτας, όπου απευθύνθηκε ο Δικηγορικός Σύλλογος, η κατάσταση με τις ελλείψεις στη στελέχωσή τους έχει ως εξής: Στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας προβλέπονται 27 οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, 2 δακτυλογράφων και 3 επιμελητών. 
Σήμερα υπηρετούν 17 δικαστικοί υπάλληλοι (εκκρεμούν οι αιτήσεις τριών για απόσπαση και μετάθεση προς άλλες υπηρεσίες), 2 δακτυλογράφοι και 3 επιμελητές. 
Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προβλέπονται 15 οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων και 7 επιμελητών. 
Αντί αυτών υπηρετούν 11 δικαστικοί υπάλληλοι (ο ένας θα αποσπαστεί, οπότε θα μείνουν 10) και ένας επιμελητής. 
Στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας προβλέπονται 14 οργανικές θέσεις δικαστικών γραμματέων και υπηρετούν 4, πλέον της προϊσταμένης, εκ των οποίων οι δύο απουσιάζουν. Υπηρετούν επίσης 2 υπάλληλοι με εργασιακή σχέση ιδιωτικού δικαίου, από τους οποίους ο ένας βρίσκεται σε απόσπαση στο Εφετείο Καλαμάτας, μέχρι το Μάρτιο του 2019. Επίσης σε σύνολο 5 θέσεων επιμελητών υπηρετούν τρεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου