Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Καταδίκη, με ελαφρυντικά, για τον Δημ. Καφαντάρη για γεώτρηση που υδρεύει την Πύλο


Ένοχοι για εκχέρσωση δημόσιας δασικής έκτασης 100 τ.μ. στο Ελαιόφυτο της Πύλου, όπου λειτουργεί γεώτρηση και αντλιοστάσιο για την ύδρευση της περιοχής, κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης και ο επιβλέπων μηχανικός του Δήμου.

Το δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων και τους επέβαλε φυλάκιση 8 μηνών στον καθένα με 3ετή αναστολή. Αμφότεροι άσκησαν έφεση κατά της απόφασης. Εναντίον τους είχε κινηθεί το Δασαρχείο.
Γεώτρηση ύδρευσης
Η υπόθεση αφορούσε μια γεώτρηση στο Ελαιόφυτο, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πύλου-Νέστορος, είχε ανορυχθεί πριν από το 2000, επί δημαρχοντίας Βρεττάκου. Από το 2008 και μετά ξεκίνησαν διαδικασίες για ένταξη του ως έργο στο ΕΣΠΑ, ώστε να χρηματοδοτηθεί. Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε μαζί με άλλη μία γεώτρηση και στη συγκεκριμένη κατασκευάσθηκε αντλιοστάσιο και αγοράσθηκε εξοπλισμός. Στόχος ήταν η λειτουργία της γεώτρησης για να καλυφθούν οι υδροδοτικές ανάγκες της περιοχής.
Δημόσια έκταση
Το πρόβλημα ξεκίνησε έπειτα από αίτηση ιδιώτη στο Δασαρχείο για χαρακτηρισμό έκτασης που γειτνιάζει με τη γεώτρηση. Τότε το έργο είχε ήδη ολοκληρωθεί και λειτουργούσε, ενώ τη θετική τους γνώμη για την εκτέλεση του έργου μέσω ΕΣΠΑ και την περιβαλλοντική μελέτη είχαν δώσει το Δασαρχείο και η Διεύθυνση Δασών.
Με την αίτηση του ιδιώτη και την έρευνα που έκανε, το Δασαρχείο είδε ότι 100 τ.μ. αποτελούν δημόσια δασική έκταση και κίνησε νομικές διαδικασίες.
Πάντως, το έργο δεν κινδυνεύει, καθώς, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, όσα έργα εξυπηρετούν δημοτικές ανάγκες αποχαρακτηρίζονται και συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, τουλάχιστον έως το 2020. Επίσης, με ειδική άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση το ζήτημα λύνεται οριστικά για τη συνέχιση λειτουργίας του έργου.
Δήλωση Δ. Καφαντάρη
Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, μιλώντας στο «Θ» είπε: «Θεωρώ τιμή μου να δικάζομαι, όταν η ποινή αφορά κοινωφελές έργο και ειδικά γεώτρηση για να δώσουμε νερό στην κοινωνία. Διαφωνώ ριζικά με την απόφαση του δικαστηρίου, διότι όλα τα στοιχεία που προσκομίσαμε αποδεικνύουν περίτρανα ότι ουδεμία εμπλοκή είχα με το συγκεκριμένο θέμα, παρά μόνο την ένταξή του σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όπως όφειλα, και την κατασκευή του για να εμπλουτίσουμε με νερό το Ελαιόφυτο, τη Γιάλοβα και την Πύλο. Όλες οι ενέργειες είχαν γίνει πολύ πριν αναλάβουμε εμείς τη Δημοτική Αρχή και η νομοθεσία που ισχύει σήμερα μας δικαιώνει απόλυτα».

Της Βίκυς Βετουλάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου