Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Τιμήθηκε η 192η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου

Με την τιμητική παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου γιορτάστηκε χθες στην Πύλο η 192η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Στις εκδηλώσεις, τις οποίες παρακολούθησε πλήθος κόσμου, παρέστησαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι πρέσβεις του Ηνωμένου Βασιλείου
και της Ρωσίας.
Ειδικότερα, στις 10 το πρωί τελέστηκε δοξολογία από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Τριών Ναυάρχων, στην ομώνυμη πλατεία. Στεφάνια κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, οι πρέσβεις του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέι Μάσλοβ και ο ακόλουθος Αμυνας της Γαλλικής Πρεσβείας.

Στον πανηγυρικό της ημέρας ο περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου Αναστάσιος Σαρδέλης, οικονομολόγος, σημείωσε ότι με τη θυσία της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου κερδήθηκε ο πολιτισμός και ξαναγεννήθηκε η ελευθερία στον τόπο που γεννήθηκε. Και επεσήμανε πως η Ελλάδα αποδείχθηκε ότι έχει οργανική θέση στην Ευρώπη.
Στη συνέχεια, μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα προς τις μεγάλες δυνάμεις, ιδίως προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και προς την Τουρκία.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας προσέφερε στον κ. Παυλόπουλο έναν πίνακα με τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου και ένα μαρμάρινο ανάγλυφο του πολεμικού πλοίου “Αρης”.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παρέλαση σχολείων, πολιτιστικών συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων προ του Προέδρου και των άλλων επισήμων, στην παραλιακή οδό της Πύλου.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος πήγε προς το ρωσικό πολεμικό πλοίο που ήταν στο λιμάνι της Πύλου, συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε με τον κυβερνήτη και αξιωματικούς του. 
Ακολούθησε η προγραμματισμένη επίσκεψη του Προέδρου στη φρεγάτα “Ψαρά”. Μιλώντας προς τους αξιωματικούς και τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι αποτίει φόρο τιμής στις Ενοπλες Δυνάμεις, στο Πολεμικό Ναυτικό, γιατί φυλάσσει υπερήφανα τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, και γιατί συμβάλλουν στην εμπέδωση της ειρήνης.
Ο αρχηγός Στόλου - αντιναύαρχος Π.Ν. Στυλιανός Πετράκης, προσέφερε στον Πρόεδρο ένα χειροποίητο ομοίωμα προτομής ναύτη. 
Γ.Σ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου