Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Έψαχνε αγοραστή για 350.000 ευρώ και βρήκε τους αστυνομικούς 34χρονος από το Κορυφάσιο


Αγοραστή με χοντρό πορτοφόλι που θα του έδινε τουλάχιστον 350.000 ευρώ έψαχνε ένας 34χρονος από το Κορυφάσιο, προκειμένου να πουλήσει ένα αρχαίο μνημείο μεγάλης αξίας, στην κατοχή του οποίου η Αστυνομία ακόμα δεν έχει εξακριβώσει πώς έφτασε.
Αντί για τον αγοραστή, όμως, έπεσε πάνω στους αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν στο σπίτι του και του πέρασαν χειροπέδες.
 
Στο Κορυφάσιο
Όλα άρχισαν στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης από τους αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για παράνομη κατοχή αρχαίου αγάλματος σημαντικής αξίας. Έμαθαν ότι ο κάτοχος του αγαλματίου αναζητά αγοραστές για να το πουλήσει, έναντι 350.000 ευρώ. Μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων του πωλητή, πως πρόκειται για έναν 34χρονο από τη Μεσσηνία, το απόγευμα της Τρίτης κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής έφτασε στο Κορυφάσιο. Ύστερα από έρευνα στο σπίτι του, σε αποθηκευτικό χώρο βρέθηκε και κατασχέθηκε τμήμα μαρμάρινου αγάλματος.
Ο 34χρονος συνελήφθη την ίδια στιγμή για παράνομη κατοχή, αποδοχή και διάθεση προς πώληση αρχαίου κινητού μνημείου μεγάλης αξίας. Σε βάρος του σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
 
Μεγάλης αξίας
Το άγαλμα επιδείχθηκε σε αρμόδια αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, η οποία γνωμάτευσε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πρόκειται για αντικείμενο σπουδαίας αξίας, προερχόμενο από αρχαίο επαρχιακό εργαστήριο.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τμήμα μαρμάρινου αγάλματος αρχαϊκής περιόδου, του 6ου αιώνας π.Χ., με έξεργο στοιχείο, που αναπαριστά νεανική μορφή σε γυμνότητα, με σωζόμενο ύψος 60 εκατοστά και πλάτος 33 εκατοστά.
Τα κατασχεθέν αρχαίο κινητό μνημείο παραδόθηκε για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας.
Ο 34χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ο οποίος τον παρέπεμψε στον ανακριτή Καλαμάτας, όπου και θα απολογηθεί σήμερα.

Της Βίκυς Βετουλάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου