Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ ΤΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ Τα αναγκαία έργα για επιβίωση της Αρχαίας Μεσσήνης

 















Το θέµα των αναγκαίων έργων για την επιβίωση της Αρχαίας Μεσσήνης θέτει για µια ακόµα φορά στους αρµόδιους ο καθηγητής Πέτρος Θέµελης. Στην ανοιχτή επιστολή του προς τους τοπικούς άρχοντες τονίζονται οι ανάγκες βελτίωσης του οδικού δικτύου, κατασκευής παράκαµψης της Αρκαδικής Πύλης που κινδυνεύει εξαιτίας της διέλευσης µεγάλων οχηµάτων, αντιπληµµυρικής και αντιπυρικής προστασίας του αρχαιολογικού χώρου, οριοθέτησης των οικισµών και υπογειοποίησης των καλωδίων.

Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή του κ. Θέµελη: “Επανέρχοµαι για πολλοστή φορά σε θέµατα καίρια και άκρως επίκαιρα ειδικά µετά τα τραγικά συµβάντα της πρόσφατης έντονης χιονόπτωσης στην περιοχή κυρίως των βόρειων προαστίων των Αθηνών, µε αποτέλεσµα πρωτόγνωρες και απίστευτες ταλαιπωρίες χιλιάδων ανθρώπων. Απευθύνοµαι εκ νέου στους αρµόδιους αιρετούς άρχοντες, δηµάρχους, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειάρχες να στρέψουν το ενδιαφέρον τους και προς τη λύση προβληµάτων που σχετίζονται µε τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και της ευρύτερης περιοχής:

 

1. Ανανέωση της πεπαλαιωµένης και χαώδους οδικής σήµανσης προς τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. 

2. Βελτίωση του επικίνδυνου οδικού δικτύου που οδηγεί από την έδρα του ∆ήµου της Μεσσήνης προς τη Λάµπαινα και από εκεί στην Αρχαία Μεσσήνη. 

3. Εφαρµογή της µελέτης παράκαµψης της Αρκαδικής Πύλης που απειλείται µε κατάρρευση λόγω της διέλευσης και µεγάλων οχηµάτων. 

4. Υπογειοποίηση των απαράδεκτων αισθητικά και άκρως «επικίνδυνων» δικτύων ηλεκτροφωτισµού και τηλεπικοινωνιών. 

5. Έκδοση από τον αρµόδιο δήµο των αποφάσεων οριοθέτησης των οικισµών Μαυροµµατίου και Αρσινόης, αναγκαίων για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ορισµού ζωνών Α και Β προστασίας του αρχαιολογικού χώρου και ολοκλήρωσης της πρότασης κήρυξης της Αρχαίας Μεσσήνης ως Μνηµείου Παγκόσµιας Κληρονοµιάς που εκκρεµεί επί µια δεκαετία. 

6. Αναδάσωση όχι µε πεύκα του όρους της Ιθώµης, ενός φυσικού, ιστορικού και αρχαιολογικού µνηµείου που περιλαµβάνει: α) Την ιστορική παλαιά Μονή Βουλκάνου (προσκύνηµα των απανταχού Μεσσήνιων), β) το ιερό του ∆ιός Ιθωµάτα, γ) τον αναστηλωµένο ναό της θεάς Ειλειθυίας και τον Θάλαµο των Κουρητών, δ) το ιερό της θεάς Αρτέµιδος Λιµνάτιδος, και δ) την ανακαινισµένη και σε λειτουργία νέα Μονή Βουλκάνου. 

7. Αντιπληµµυρικά έργα παράλληλα µε τα έργα αναδάσωσης της Ιθώµης για να µη βιώσουµε ξανά µια δεύτερη καταστροφική πληµµύρα όπως αυτή του Σεπτεµβρίου του 2016. 

8. ∆ιάνοιξη περιφερειακής οδού πυροπροστασίας πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης. 

9. Μελέτη και ανέγερση χώρων υγιεινής και στο νότιο πέρας του αρχαιολογικού χώρου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. 

Οι αρµοδιότητες και δικαιοδοσίες της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας που εκπροσωπώ περιορίζονται στην επιστηµονική διαχείριση, δηλαδή στη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας και στην αναστήλωση των µνηµείων µε παράλληλη µελέτη και δηµοσίευση των µνηµείων και των ευρηµάτων. Ο αρχαιολογικός χώρος καθώς και το Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης παραχωρήθηκαν επισήµως το 1999/2000 από την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία στο υπουργείο Πολιτισµού (ΕΦΑ Μεσσηνίας) για λειτουργία, φύλαξη, προστασία και οικονοµική εκµετάλλευση”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου