Πρόσφατα λόγω των θερινών διακοπών είχα συνάντηση με έναν καθηγητή από την Λαμία, συζητήσαμε διάφορα θέματα, μεταξύ αυτών και για την περιβαλλοντική επιβάρυνση από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Μου είπε ότι στη Λαμία υπάρχουν κάποιοι πολίτες αποκαλούμενοι οικολόγοι, με κάτι τζιπ 4x4 5.000cc που παρεμπόδιζαν την λειτουργία των μεταλλείων βωξίτη, και ζητούσαν να κλείσουν. Αυτοί οι άνθρωποι στα σπίτια τους έχουν κουφώματα αλουμινίου. Εδώ υπάρχει μια αντίφαση. Με δεδομένο ότι κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον δεν θα έπρεπε να γίνει κανένα έργο, όλοι όμως θέλουμε εργασία και χρήμα. Οι άνθρωποι της τεχνολογίας δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου αλλά και επιβάρυνση της ποιότητας της ζωής. Τώρα με νέες τεχνολογίες προσπαθούν να μειώσουν τις επιπτώσεις, όμως χωρίς την συμβολή της Πολιτείας και κυρίως των πολιτών δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι ενεργοί πολίτες μπορούν να έχουν θετική δράση στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, όταν αυτοί είναι απαλλαγμένοι σε μεγάλο βαθμό από τα βιώματά τους, τον εγωισμό, την εμπάθεια και το φανατισμό.
Oταν μιλάμε για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος στην ουσία εννοούμε την επιβάρυνση στον ίδιο μας τον εαυτό, γιατί η φύση από τις παρεμβάσεις μας μπορεί να αρρωστήσει αλλά δεν θα πεθάνει, οι άνθρωποι αν συνεχίσουν να την κακοποιούν και θα αρρωστήσουν και θα αφανιστούν. Oσο για την κακοποίηση του περιβάλλοντος υπεύθυνη είναι η ναρκισσιστική κοινωνία της κατανάλωσης, της αυτοπροβολής, του θεάματος και της αδράνειας των πολιτών, που βρίσκονται σε λήθαργο και όταν ξυπνήσουν βλέπουν μόνο προς μια κατεύθυνση. Το περιβαλλοντικό πρόβλημα, όχι μόνο δεν είναι τοπικό ή εθνικό, αλλά παγκόσμιο και προέρχεται από τις ίδιες αιτίες, την υπερκατανάλωση, το γρήγορο πλουτισμό και την εξουσία. Ο μεγάλος μέτοχος της μεγάλης οικολογικής καταστροφής που συντελείται από τις πυρκαγιές, είναι η κυβέρνηση, που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι οι εκλογές. Δεν γνωρίζω αν μπορεί να υπολογιστεί το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής στον Ταΰγετο, ούτε αν οι πολίτες, που τόσο ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, συμμετείχαν σε εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας, για την πρόληψη των πυρκαγιών, το αποτέλεσμα δείχνει την γενικευμένη κοινωνική αδιαφορία.
Απαντώντας στο άρθρο της “Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας“ που στρέφεται εναντίον όλων και σε κάθε είδους ανάπτυξη και φυσικά κατά της ΠΟΤΑ, θα έλεγα ότι η άρνηση σε κάθε έργο που γίνεται ή θα γίνει, δεν είναι υπεύθυνη στάση πολιτών και είναι εκτός της σημερινής πραγματικότητας. Για να πούμε ένα ναι ή ένα όχι στη δημιουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης θα πρέπει να απαντήσουμε στα εξής ερωτήματα: Η ΠΟΤΑ προκαλεί μεγάλη οικολογική καταστροφή σε σύγκριση με άλλες; Ωφελεί την εθνική οικονομία και την Μεσσηνία; Αν μεμονωμένα άτομα αγόραζαν γη και έχτιζαν μια πόλη, θα τους εμποδίζαμε; Αν φυτεύανε γρασίδι στους ακάλυπτους χώρους θα τους το απαγορεύαμε; Θα τους υποχρεώναμε να κάνουν εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων την στιγμή που παραθαλάσσιοι δήμοι δεν έχουν. Οσο για τα γήπεδα γκολφ είναι γεγονός ότι είναι υδροφόρα, απ‘ ό,τι γνωρίζω θα γίνει εργοστάσιο αφαλάτωσης για το πότισμα. Το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι δεν τηρούνται οι προδιαγραφές κατασκευής των έργων, έχουμε παραβίαση της νομοθεσίας, καθώς και κακή λειτουργία τωνεργοστασίων ή μη λειτουργία -και εδώ πρέπει να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος από τους ίδιους τους εργαζόμενους σ‘ αυτά. Οι σκανδαλώδεις συμβάσεις όπως γράφεται, είναι θέμα πολιτικό, και θα πρέπει να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε όταν έρθει η ώρα να πράξουν ανάλογα. Οταν στη χώρα μας έχουμε 76.000 πυρκαγιές το χρόνο από αμέλεια και 40.000 από πρόθεση, τα λύματα των περισσότερων πόλεων και βιομηχανικών αποβλήτων να πηγαίνουν στη θάλασσα, τα φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα να καταναλώνονται χωρίς μέτρο, νοσοκομειακά απόβλητα, υπολείμματα σφαγείων, που δεν ξέρουμε πού πάνε αλλά υποψιαζόμαστε, οι χιλιάδες ανεξέλεγκτες χωματερές, οι παράνομες γεωτρήσεις, και ο κατάλογος μπορεί να συνεχιστεί... αλλά αρκετά ως εδώ.
Αν θεωρούν κάποιοι πολίτες ότι η οικολογική καταστροφή που θα προκαλέσει η ΠΟΤΑ είναι τόσο μεγάλη και πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, κατά την γνώμη μου το μόνο που πετυχαίνουν είναι να χάσουν την αξιοπιστία τους. Ο κ. Τσίπρας δεν μίλησε μόνο για νομιμότητα, είπε και κάτι άλλο: Για να αλλάξουμε την κοινωνία πρώτα πρέπει να αλλάξουμε εμείς.
Παναγιώτης Πολίτης
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 25/08/08