«Η Ελληνική ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), ο ζεόλιθος και η καινοτομία είναι οι 3 συνιστώσες που μπορούν να προσφέρουν πραγματικές δυνατότητες ανάπτυξης στη χώρα
μας και να μετατρέψουν το ελληνικό χρέος σε ποσοστό και μόνο». Την πιο πάνω θέση εκφράζει, μιλώντας στην «Ε», ο Νίκος Λυγερός -στρατηγικός σύμβουλος στην Ευρώπη αλλά και του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, σε θέματα φυσικής ενέργειας και ορυκτού πλούτου, σύμφωνα με το βιογραφικό του-, ο οποίος θα μιλήσει στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, την Δευτέρα 2 Ιουνίου, στις 7.30 το απόγευμα, με θέμα «Πολλά προβλήματα: δάκος, κατσίγαρος, νηματώδης. Μία λύση: ζεόλιθος». Οπως ο ίδιος παρατηρεί, «όλοι ψάχνουν λύσεις στον τομέα της οικονομίας, ενώ εκεί βρίσκονται απλώς τα προβλήματα. Οι λύσεις ανήκουν στην στρατηγική».
o Τι είναι ο ζεόλιθος και πώς μπορεί να δώσει λύσεις στα υφιστάμενα προβλήματα της χώρας μας;
«Ο όρος ζεόλιθος επινοήθηκε το 1756 από τον Σουηδό ορυκτολόγο Axel Fredrik Cronstedt, ο οποίος παρατήρησε ότι κατά την ταχεία θέρμανση του ορυκτού stilbite, παρά-
γονται μεγάλες ποσότητες ατμού από το νερό, οι οποίες απορροφούνται από το ορυκτό. Βασιζόμενος σ’ αυτό το γεγονός, ονόμασε αυτό το ορυκτό zeolite, από την ελληνική λέξη ζέω (ze), που σημαίνει βράζω και λίθος.
Οι ζεόλιθοι είναι αργιλοπυριτικά μέλη μιας οικογένειας μικροπορωδών στερεών, γνωστή ως μοριακά κόσκινα. Ο όρος αυτός αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη ιδιότητα, δηλαδή την ικανότητα να ταξινομούν επιλεκτικά μόρια, που βασίζεται, κυρίως, σε μια διαδικασία αποκλεισμού μεγέθους. Αυτό οφείλεται στην πολύ τακτική πορώδη δομή των μοριακών διαστάσεων. Το μέγιστο μέγεθος των μοριακών ή ιοντικών ειδών που μπορούν να εισέλθουν στους πόρους του ζεόλιθου, ελέγχεται από τις διαστάσεις των καναλιών.