Έφυγε χθες στις 6.00 τα ξημερώματα στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, σε ηλικία 76 ετών, ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έπασχε από καρκίνο.
Ο καπετάνιος έφυγε γαλήνιος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Costamare, ολοκληρώνοντας τα όνειρα και σχέδιά του για τη θάλασσα και τη στεριά, με τη σκέψη του στην ελληνική ναυτιλία, τους ναυτικούς του ομίλου και την αγαπημένη του πατρίδα, τη Μεσσηνία.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Αθήνα (Άγιος Σώστης - Λεωφ. Συγγρού) και η ταφή του θα γίνει σε στενό οικογενειακό περιβάλλον.
--------------------------------------------------------------------------------
Σύσσωμη η Μεσσηνία θρηνεί την απώλεια του καπετάν Βασίλη
Με θλίψη έγινε γνωστή χθες το πρωί στη Μεσσηνία η είδηση θανάτου του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου.
Δηλώσεις στο «Θάρρος» για την απώλεια του καπετάνιου, όπως ήθελε να τον αποκαλούν, υπογραμμίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι δεν του άρεσε η λέξη εφοπλιστής, έκαναν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, οι βουλευτές του νομού και τοπικοί παράγοντες.
Στην Καλαμάτα, από χθες και για 3 ημέρες, θα κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες, ενώ στο άκουσμα της είδησης συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου – Νέστορος.
Αντώνης Σαμαράς, πρόεδρος Ν.Δ.
«Ένας μεγάλος Έλληνας, ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, δεν είναι πια μαζί μας. Η Μεσσηνία, η Πελοπόννησος, η Ελλάδα έχασαν τον καπετάνιο που ήξερε να παλεύει στη ζωή και να προσφέρει στον τόπο. Γνήσιος πατριώτης συμμετείχε στους εθνικούς αγώνες. Πραγματικός δημιουργός κατάφερε να ξεχωρίσει στη ναυτική οικογένεια. Δεμένος με τον τόπο του, προχώρησε, τα τελευταία χρόνια, σε μια κολοσσιαία τουριστική επένδυση στην περιοχή της Πύλου. Δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις δουλειάς για τους συμπατριώτες μας και ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Επτά Επιμελητήρια της Πελοποννήσου τον τίμησαν για την προσφορά του και η τοπική κοινωνία τον ευγνωμονεί. Είμαι περήφανος που ο καπετάν Βασίλης με τιμούσε με τη φιλία του. Θα τον τιμώ πάντα».
Δημήτρης Κουσελάς, υφυπουργός Οικονομικών
«Ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Υπήρξε σε όλα του μαχητής, άξιο τέκνο της Μεσσηνίας μας, που την τίμησε, την ανέδειξε και τη στήριξε όσο λίγοι. Επιχειρηματίας οραματιστής και πρωτοπόρος, καπετάνιος ικανός και επίμονος, τα ’βγαλε πέρα στα δύσκολα νερά των μεγάλων επενδυτικών πρωτοβουλιών για τον τόπο. Αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό στις καρδιές μας, αλλά και άξιους συνεχιστές του επιχειρηματικού του οράματος και του μεγάλου του έργου για τη Μεσσηνία και τη χώρα. Καλό σου ταξίδι, καπετάν Βασίλη! Θα σε θυμόμαστε πάντα με την αγάπη και το σεβασμό που κέρδισες με το σημαντικό έργο και την προσφορά σου στον τόπο μας!».
Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλευτής Μεσσηνίας
«Ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ο καπετάν Βασίλης, “έφυγε” τα ξημερώματα χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές που ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο του. Αντιθέτως, η αγάπη του για την πατρίδα μας ξεπερνούσε κατά πολύ τα ευχολόγια και τις δηλώσεις, μια αγάπη ειλικρινής, που φαινόταν σε κάθε βήμα της επιχειρηματικής του δραστηριότητας.
Αυτός ο αυτοδημιούργητος άνθρωπος, ένας Μεσσήνιος με όραμα και κοινωνική ευαισθησία, μας αποχαιρέτησε, αφήνοντας πίσω μία εξαιρετική οικογένεια, τα τρία παιδιά του με τις οικογένειές τους, οι οποίοι είμαι βέβαιη ότι θα συνεχίσουν το έργο του πατέρα τους, εκτός των άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους και τις επενδύσεις τους στον τόπο μας».
Οδυσσέας Βουδούρης, βουλευτής Μεσσηνίας
«Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη απώλεια. Το γεγονός με ξάφνιασε και με λυπεί. Εύχομαι να συνεχισθεί το έργο του και τα παιδιά του να συνεχίσουν αυτό που έχει ξεκινήσει. Αυτό το έργο θα μας θυμίζει πάντα τον καπετάν Βασίλη και σιγά σιγά θα ενσωματωθεί με την ταυτότητα της Μεσσηνίας».
Ιωάννης Λαμπρόπουλος, βουλευτής Μεσσηνίας
«Έφυγε από τη ζωή ο δικός μας άνθρωπος, ο καπετάνιος, ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος. Ήταν πετυχημένος στον αγώνα της ζωής, αυτοδημιούργητος, γεμάτος καλοσύνη, γνήσιος πατριώτης, Μεσσήνιος και Έλληνας, παράδειγμα προς μίμηση. Η προσφορά του στην Ελλάδα αλλά, κυρίως, στον τόπο καταγωγής του, τη Μεσσηνία, υπήρξε καθοριστική για το αναπτυξιακό μέλλον του νομού μας. Οραματίσθηκε μια άλλη Μεσσηνία και αγωνίσθηκε χρόνια μέχρι να δει σε λειτουργία τη μεγάλη του τουριστική επιχείρηση. Όλοι μας θα τον θυμόμαστε. Καλό σου ταξίδι, καπετάνιε».
Χρήστος Μαλαπάνης, αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας
«Ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος. Χαρισματικός στη δημιουργία, χαρισματικός στην επικοινωνία, χαρισματικός στην προσφορά στον τόπο του, χαρισματικός στις φιλίες του και στην επαφή του με τους καθημερινούς ανθρώπους. Η απώλειά του είναι τραγική για τη Μεσσηνία. Η επένδυσή του, επένδυση δισεκατομμυρίων, που μοναδικά στη Μεσσηνία έγινε, είναι μια επένδυση που μπορεί και θα αλλάξει οριστικά το κλίμα στη Μεσσηνία. Θυμάμαι τα λόγια του: Αν έχεις το όραμα και τα μέσα, είσαι υποχρεωμένος να υλοποιήσεις το όραμά σου. Το υλοποίησε και ήταν ευτυχής που το είδε να υλοποιείται στο μεγαλύτερο ποσοστό του, και πιστεύω να είμαστε κι εμείς και να ζήσουμε να δούμε τα επιτεύγματα της δημιουργικής του αυτής προσπάθειας. Ο Θεός ας τον αναπαύσει».
Δημήτρης Δράκος, επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας Περιφερειακού Συμβουλίου
«Η είδηση του θανάτου του καπετάν Βασίλη μάς συγκλόνισε όλους. Θρηνούμε την απώλειά του. Υπήρξε ένας ακούραστος μαχητής της ζωής και των επιχειρήσεων. Εμπνευσμένος, οραματιστής, που συγχρόνως είχε το χάρισμα της πραγματοποίησης των στόχων. Ήταν προικισμένος με αρετές, τόλμη, σωφροσύνη, ευθυκρισία. Χάραξε μια ολόκληρη εποχή για την επιχειρηματικότητα, κυρίως όμως για τον τουρισμό και κατέστησε τη Μεσσηνία και τη νότια Πελοπόννησο διακεκριμένο προορισμό σε όλο τον κόσμο. Ο καπετάν Βασίλης κέρδισε το σεβασμό και την αγάπη όλων των Μεσσηνίων, για τις αρχές και τις αξίες της ζωής, για τη συνέπεια και τη γενναιότητα με την οποία διήλθε το βίο του. Αγάπησε με πάθος τη δουλειά, την πατρίδα, ιδιαίτερα όμως τη Μεσσηνία. Όλοι οι Μεσσήνιοι θρηνούμε σήμερα τον υπέροχο άνθρωπο, το δικό μας καπετάν Βασίλη. Μένει στην ιστορία ως ο μεγάλος ευεργέτης της Μεσσηνίας και της Ελλάδας».
Θανάσης Πετράκος, επικεφαλής ελάσσονος μειοψηφίας Περιφερειακού Συμβουλίου
«Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και σε όλους τους συνεργάτες του καπετάν-Βασίλη για τη μεγάλη απώλειά του. Ο καπετάν-Βασίλης υπήρξε ένας σημαντικός παράγοντας, με μια μεγάλη αγάπη για τη Μεσσηνία. Ήταν πάντα πρόθυμος να βοηθήσει τον τόπο του, την αγαπημένη του Μεσσηνία και τους ανθρώπους της. Το όνειρό του ήταν να αναδειχθεί η Μεσσηνία ως παγκόσμιος τουριστικός προορισμός με τη δημιουργία της μεγάλης τουριστικής επένδυσης, για τη δημιουργία της οποίας αγωνίστηκε πολλά χρόνια και της οποίας πρόλαβε να ζήσει την έναρξη».
Παναγιώτης Νίκας, δήμαρχος Καλαμάτας
«Εκφράζω τη θλίψη μου, την οδύνη μου και εκ μέρους του κόσμου της Καλαμάτας για την εκδημία του καπετάνιου μας, ο οποίος υπήρξε ο μεγαλύτερος ευεργέτης, μάλιστα μακράν της Μεσσηνίας, πέρα από τη μεγάλη τουριστική επένδυση που αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο, με την οποία έβαλε τη Μεσσηνία στον τουριστικό χάρτη. Στήριξε κάθε φορέα και σωματείο της Μεσσηνίας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπου με δικές του δαπάνες ανασυγκρότησε ένα μεγάλο κτήριο, ενώ έκανε δωρεές προς το Δήμο Καλαμάτας, όπως η πρόσφατη δωρεά της μελέτης για το νέο Δημαρχείο. Έφυγε ένας μεγάλος πατριώτης, ένας μεγάλος Έλληνας, ένας σπουδαίος Μεσσήνιος, αιωνία του η μνήμη. Εμείς θα αισθανόμαστε πάντοτε ευγνωμοσύνη για όσα μας προσέφερε ο καπετάνιος».
Θόδωρος Μπρεδήμας, επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας Δ.Σ. Καλαμάτας
«Εκφράζουμε τη βαθύτατη οδύνη μας για την απώλεια του εξαίρετου συμπατριώτη και θαρραλέου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Σε όλη του τη ζωή υπήρξε πρότυπο δραστήριου και δημιουργικού ανθρώπου, που κατέστησε το λόγο άξιο και τη θεωρία πράξη και συνέβαλε αποφασιστικά στην αναπτυξιακή πορεία της Μεσσηνίας.
Τέτοιοι άνδρες είναι φωτεινά παραδείγματα προς μίμησιν και ιδιαίτερα για τους άξιους συνεχιστές της Costa Navarino και γενικότερα του εφοπλιστικού και επιχειρηματικού έργου που άφησε ο καπετάν Βασίλης στη Μεσσηνία και την Ελλάδα».
Δημήτρης Καφαντάρης, δήμαρχος Πύλος - Νέστορος
«Νιώθουμε μεγάλη θλίψη με την ανακοίνωση του θανάτου του πολυαγαπημένου μας φίλου και μεγάλου άνδρα και ευεργέτη της Μεσσηνίας και του Δήμου μας. Ενός ανθρώπου που είχε όραμά του την πατρίδα του, τη Μεσσηνία, την ανάπτυξη του τόπου, με την υλοποίηση του επενδυτικού του σχεδίου, την ΠΟΤΑ.
Η Μεσσηνία και η Ελλάδα είναι από σήμερα πιο φτωχή, γιατί τέτοιοι άνθρωποι μένουν στην ιστορία. Αφήνει, όμως, άξιους κληρονόμους, τον Κωστή, τον Αχιλλέα και τον Χρήστο, τρεις ανθρώπους που έχουν αγαπήσει τη Μεσσηνία και ειδικά ο Αχιλλέας, που έχει την ευθύνη των ξενοδοχείων και πιστεύω ότι θα συνεχίσει το όραμα του πατέρα του. Θέρμα συλλυπητήρια στη οικογένειά του».
Κώστας Κόλλιας, δήμαρχος Τριφυλίας
«Η εκδημία του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου αποτελεί μια μεγάλη απώλεια για τη χώρα μας. Σε περιόδους βαθιάς οικονομικής και όχι μόνο κρίσης σαν και αυτή που διανύει η χώρα μας, γρηγορούσες πατριωτικές συνειδήσεις και φωτεινά δημιουργικά μυαλά, σαν αυτό του αείμνηστου καπετάν Βασίλη, ο τόπος μας τα είχε και συνεχίζει να τα έχει απόλυτη ανάγκη. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η απώλεια για τη Μεσσηνία και ειδικότερα για την Τριφυλία, όπου βρίσκεται και η έδρα του δημιουργήματός του, της Costa Navarino. Για εμάς, για τους πολίτες της Τριφυλίας, το κενό που αφήνει η εκδημία του καπετάν Βασίλη δεν μπορεί να καλυφθεί. Αντισταθμίζεται όμως από την αγάπη για τον τόπο, που ο ίδιος είχε εμπνεύσει στους επιγόνους του».
Μπέσσυ Πλέτσα, πολιτευτής
«Η Μεσσηνία σήμερα, η εφοπλιστική κοινότητα, οι οικείοι του και πολλοί συμπατριώτες που είχαν ωφεληθεί και ευεργετηθεί, θρηνούν την απώλεια του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου.
Ο άνθρωπος αυτός, το παιδί των φτωχών αγροτών από το Διαβολίτσι, έκανε την πατρίδα μας να αισθάνεται υπερήφανη για τη διεθνή επιχειρηματική του πορεία. Δεν ξέχασε ποτέ, όμως, τον τόπο καταγωγής του και σφράγισε την ανάπτυξη της Μεσσηνίας με την κατασκευή του Costa Navarino. Εμείς που είχαμε την τιμή και την τύχη να τον γνωρίσουμε, όπως και όλοι όσοι τον γνώρισαν και τον αγάπησαν, αποτίουμε φόρο τιμής και ευχόμαστε αιωνία η μνήμη του».
Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, πρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
«Ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος υπήρξε ένας από τους ευεργέτες του ιδρύματος. Στήριξε σημαντικά το πανεπιστήμιο στα πρώτα του βήματα. Η απώλειά του μας θλίβει ιδιαίτερα. Έφυγε ένας υπέροχος Έλληνας, ένας ευπατρίδης, ένας άνθρωπος της εργασίας που αφιέρωσε τη ζωή του στην προκοπή του τόπου του. Αποχαιρετούμε, επίσης, με μεγάλη οδύνη ένα συμπαραστάτη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στον οποίο οφείλουμε πολλά. Εκ μέρους του Πρυτανικού Συμβουλίου κι εμού προσωπικά, εκφράζουμε στην οικογένεια του καπετάν Βασίλη τα θερμά μας συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας στη μεγάλη αυτή δοκιμασία».
ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Ο καπετάν Βασίλης έφερε πιο κοντά την Ελλάδα με την Κίνα
Την ιδιαίτερη θλίψη και τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου αλλά και σε ολόκληρη τη ναυτική οικογένεια, εκφράζει ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Ν. Γιαννίδης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου:
«Ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ιδρυτής της Costamare, ως ένας από τους πρωτοπόρους Έλληνες της ναυτιλίας και της ελληνικής επιχειρηματικότητας, έφερε πιο κοντά την Ελλάδα με την Κίνα, μεσολαβώντας για την κινεζική επένδυση στον ΟΛΠ».
Της Βίκυς Βετουλάκη
--------------------------------------------------------------------------------
Ο «ΒΑΣΙΛΙΑΣ» ΤΩΝ ΚΟΝΤΕΪΝΕΡ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΤΑ
Κηδεύεται αύριο στην Αθήνα ο καπετάν Βασίλης
Την απώλεια του καπετάν Βασίλη θρηνεί σύσσωμη από χθες τα ξημερώματα η Μεσσηνία. Του ανθρώπου που οραματίσθηκε και έκανε πραγματικότητα την ίδρυση της Costa Navarino, έχοντας ως όνειρο να τοποθετήσει στο χάρτη των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών της Μεσογείου – και, γιατί όχι, του κόσμου - τη Μεσσηνία.
Η είδηση προκάλεσε θλίψη και στη ναυτιλιακή κοινότητα, κύριο τομέα των δραστηριοτήτων του. Ιδρυτής της Costamare Inc., ήταν γνωστός για τη συμβολή του στα ναυτιλιακά δρώμενα της χώρας.
Σε ηλικία 76 ετών, στις 6.00 τα ξημερώματα της Τρίτης, ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή, από αναπνευστική ανεπάρκεια, στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Το τελευταίο διάστημα έπασχε από την επάρατη νόσο.
Ο καπετάνιος έφυγε γαλήνιος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Costamare, ολοκληρώνοντας τα όνειρα και σχέδιά του για τη θάλασσα και τη στεριά, με τη σκέψη του στην ελληνική ναυτιλία, τους ναυτικούς του ομίλου και την αγαπημένη του πατρίδα, τη Μεσσηνία.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί αύριο στην Αθήνα, στις 12.00 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Άγιος Σώστης - Λεωφ. Συγγρού). O ενταφιασμός θα γίνει σε στενό οικογενειακό περιβάλλον.
Η οικογένεια, αντί στεφάνων, παρακαλεί να γίνουν δωρεές στο Ίδρυμα ΘΩΡΑΞ- Κέντρο Ερευνών Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής Θώρακος, τηλ. 210 7222934 , στον αριθμό λογαριασμού της τράπεζας Citibank: 5500063302 (ΙΒΑΝ: GR82 0840 1040 0000 0550 0063 302).
Το παιδί από το Διαβολίτσι μπαρκάρει στα 18
Ο καπετάν Βασίλης γεννήθηκε το 1935 στο Διαβολίτσι της Μεσσηνίας. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα. Μετά ήρθε η Κατοχή, οπότε συμμετείχε στους εθνικούς αγώνες και μέσα από τις γραμμές του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ). Το 1948 πήγε στην Αθήνα, ανήμερα της Υπαπαντής, στις 2 Φεβρουαρίου, και έμεινε στον Κολωνό. Κάθε ημέρα με το λεωφορείο της γραμμής έκανε τη διαδρομή Βοτανικός - Ιπποκράτους. Πήγαινε στην πλατεία Εξαρχείων, όπου μοίραζε σε σπίτια γάλα. Δουλειά έπιανε στις 7.30 το πρωί σε μία βιοτεχνία κουμπιών, στη διασταύρωση Περικλέους και Ευαγγελιστρίας. Μετά τη βιοτεχνία, παρακολουθούσε το νυχτερινό Γυμνάσιο.
Τον Ιούνιο του 1953, σε ηλικία 18 ετών, πρωτομπαρκάρισε. Όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος, έτσι «άρχισε το όμορφο ταξίδι μου στη ναυτιλία, ταξίδι γεμάτο μεγάλες συγκινήσεις, αγωνίες, λαχτάρες και χαρές». Μιλώντας στις 27 Ιουλίου 2006 στην τελετή άφιξης του μεγαλύτερου πλοίου κοντέινερ στον κόσμο, παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, δήλωσε: «Θεωρώ πολύ τυχερό τον εαυτό μου για αυτή την όμορφη γιορτή δίπλα στο μεγάλο και σύγχρονο αυτό πλοίο, στο ίδιο λιμάνι που ξεκίνησα τζόβενο σε ένα παλιό καραβάκι, άμισθος, και με πληρωμένη από εμένα την τροφή μου για τους πρώτους τρεις μήνες».
Έκτοτε εξελίχθηκε σε όλες τις βαθμίδες της ναυτικής ιεραρχίας.
Το 1962 συναντά την Κάρμεν Αχιλ. Κυρίτση, την οποία μετά από δύο χρόνια παντρεύτηκε και απέκτησαν τρία αγόρια. Τον Κωνσταντίνο το 1969, τον Αχιλλέα το 1971 και τον Χρήστο το 1974, που σήμερα διευθύνουν την Costamare, την TEMES και την GEOHELLAS αντίστοιχα. Ήταν από τα πρώτα μέλη και πρόεδρος της Helmepa, της Helmepa Junior και της Intermepa. Η Helmepa Junior, η έκθεση της οποίας στεγάζεται στο κτήριο της Costamare, έχει ως αντικείμενο την εκπαίδευση και ενημέρωση μαθητών Δημοτικού από όλη την Ελλάδα, για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικά του θαλασσίου περιβάλλοντος.
Το 2000 ίδρυσαν με τη σύζυγό του το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και έκτοτε χρηματοδοτούν τη λειτουργία και τις δραστηριότητές του.
Ο καπετάν Βασίλης έχει συμμετάσχει στα Διοικητικά Συμβούλια ελληνικών και διεθνών οργανισμών, όπως: Vryonis Center (California), Κέντρο Ελληνισμού «Άγγελος Κ. Τσακόπουλος» (California), Μεσσηνιακή Αμφικτιονία, UHAC, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, Advisory Board της γερμανικής ναυτιλιακής τράπεζας DVB NedshipBank, Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, Leadership 100, Hellenic Committee των Νηογνωμόνων Lloyds και Bureau Veritas, Hellenic Committee του Νηογνώμονα Germanischer Lloyd (πρόεδρος), Διεθνής ασφαλιστικός οργανισμός Swedish Club (αντιπρόεδρος).
Έχει, επίσης, βραβευτεί για τη δραστηριότητα και την προσφορά του από: Ακαδημία Αθηνών, Δήμο Αθηναίων, επτά Επιμελητήρια Πελοποννήσου, Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας, Ελληνική Ναυτιλιακή Λέσχη, Λέσχη Επιχειρηματικότητας, Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημαντικές, τέλος, ήταν οι πρωτοβουλίες, αλλά και οι δωρεές του για τη δημιουργία και στήριξη κοινωφελών έργων και ιδρυμάτων, ιδιαίτερα στη Μεσσηνία.
Έχει ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης των Δήμων Καλαμάτας και Γαργαλιάνων.
Ο Έλληνας βασιλιάς των κοντέινερ
Η καριέρα του καπετάν Βασίλη ως εφοπλιστής ξεκίνησε σε ηλικία 27 ετών. Τότε απέκτησε με δάνειο ένα μικρό φορτηγό πλοίο. Το 1974 ίδρυσε την εταιρεία Costamare Shipping SA. Την περίοδο 1982 - 1984, που ξεκινούσε η ναυτιλιακή κρίση, ο καπετάν Βασίλης αγόρασε 8 πλοία.
Μετά τη χρεοκοπία της εταιρείας τακτικών γραμμών Ελληνικής του Γρ. Καλλιμανόπουλου, προσέλαβε το εξειδικευμένο προσωπικό της και προσπάθησε να εισέλθει δυναμικά στην αγορά των τακτικών γραμμών, ως ναυλωτής πλοίων σε εταιρείες που εξυπηρετούσαν ήδη τις γραμμές. Μέσα σε μία εικοσαετία η εταιρεία γιγαντώθηκε. Το 2000, η Costamare διαχειριζόταν 35 πλοία, των οποίων η μεταφορική ικανότητα έφθανε το 1.560.000 dwt.
Από τις αρχές του 2000, η εταιρεία κατήρτισε ένα μεγαλεπήβολο επενδυτικό σχέδιο που προσέγγισε το 1 δισ. δολάρια για την κατασκευή νεότευκτων πλοίων μεταφοράς κοντέινερ. Μάλιστα, το 2006 η εταιρεία παρέλαβε το μεγαλύτερο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο. Το μήκος του ήταν ίσο με τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπορούσε να μεταφέρει 9.500 εμπορευματοκιβώτια. Το μήκος του είναι 350,56 μέτρα και πλάτος 43 μέτρα, ενώ η ταχύτητα που αναπτύσσει φθάνει μέχρι και τους 25,5 κόμβους την ώρα. Το μέγιστο βύθισμα είναι 14,5 μέτρα και μεταφέρει 107.000 τόνους φορτίου. Το πλοίο ήρθε στον Πειραιά στις 27 Ιουλίου του 2006, ονομάσθηκε «Cosco Hellas» και ύψωσε την ελληνική σημαία.
Ήταν το πέμπτο πλοίο στη σειρά της νέας γενιάς νεότευκτων που παρέλαβε συνολικά η Costamare από τα κινεζικά ναυπηγεία της Σαγκάης. Η συνολική επένδυση των πέντε πλοίων - μαμούθ ανήλθε σε 600 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ταυτόχρονα ναυλώθηκαν για δώδεκα χρόνια στον κινεζικό κολοσσό Cosco, με το αστρονομικό ποσό των 900 εκατ. δολαρίων.
Η Costamare απασχολεί αποκλειστικά Έλληνες ναυτικούς.
Οι Lloyd's List, σε ένα αφιέρωμα που έκαναν το 2004, με αφορμή την επέτειο για τα τριάντα χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας του Costamare, ονόμασαν τον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο «Greek King of Containers», ο Έλληνας βασιλιάς των κοντέινερ.
Το όνομα της οικογένειας δεσπόζει στη λίστα των 100 ισχυρότερων ανθρώπων της παγκόσμιας ναυτιλίας, που συγκρότησε για πρώτη φορά η έγκυρη ναυτιλιακή επιθεώρηση Lloyd’s List.
Η Costamare βρίσκεται στην 69η θέση και εκτιμάται ότι διαθέτει ρευστότητα 1 δισ. δολ. Σήμερα η Costamare, που παραμένει οικογενειακή επιχείρηση, διαχειρίζεται 46 πλοία containers και είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία εμπορευματοφόρων πλοίων στον κόσμο, με όλα τα πλοία της να φέρουν την ελληνική σημαία.
Ο Όμιλος Κωνσταντακόπουλου διαθέτει συμμετοχές στην αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines, ενώ είχε και μεγάλο ποσοστό μετοχών στη First Business Bank, τις οποίες πώλησε το 2006 στον εφοπλιστή κ. Β. Ρέστη.
Επίσης, έχει κατασκευάσει, στη Βόρεια Ελλάδα, εργοστάσιο εξόρυξης και επεξεργασίας ορυκτών. Η βιομηχανία ΓΕΩ λειτουργεί στα Γρεβενά.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είχε δημιουργήσει μία σύγχρονη πόλη, που η συνολική της έκταση είναι 2.000 τετραγωνικά μέτρα και η κεντρική της λεωφόρος φέρει το όνομα της Μελίνας Μερκούρη. Επίσης, σε άλλη Πολιτεία έχει αγοράσει 16.000 στρέμματα στα οποία έχει δημιουργήσει έναν πρότυπο αμπελώνα.
«Όταν έχεις ένα όραμα και τα μέσα, πρέπει να υλοποιείς το όραμά σου»
Το μεγάλο ταξίδι για το όνειρο του καπετάν Βασίλη να κάνει τη Μεσσηνία από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς ξεκινά το 1982, όμως θα είναι δύσκολο και με δρόμο ανηφορικό. Τότε, με τη βοήθεια φίλου του από τη Μεσσηνία, αρχίζει να αγοράζει τα πρώτα κτήματα.
Οραματίστηκε μία μεγάλη τουριστική επένδυση, της οποίας το συνολικό κόστος θα υπερέβαινε στην πρώτη φάση τα 300 εκατομμύρια ευρώ και η ολοκλήρωσή της το 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα με τη γραφειοκρατία και την έκδοση αδειών, με αποτέλεσμα να περνούν τα χρόνια.
Πρακτικά, χρειάστηκε να περάσουν δέκα ολόκληρα χρόνια ώστε ο ίδιος και οι συνεργάτες του να δημιουργήσουν - από κοινού με το ελληνικό Δημόσιο - όλο το νομοθετικό πλαίσιο.
Τον Ιανουάριο του 1997 ο ΕΟΤ καλεί υποψήφιους επενδυτές να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τη δημιουργία Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) σε ολόκληρη τη χώρα. Το Μάιο του ίδιου έτους κατατίθενται δύο προτάσεις. Η μία του καπετάν Βασίλη και η άλλη της εταιρείας Μέτων των Αρφάνη - Χιώνη για την ΠΟΤΑ Αστακού. Η πρώτη πρόταση είναι και η μοναδική τελικά που προχωρά.
Χρειάστηκε να περάσουν 3 χρόνια ώστε η εταιρεία που ανέλαβε την υλοποίησή της, η ΤΕΜΕΣ, να λάβει τις γνωμοδοτήσεις (δασικές, χωροταξικές, περιβαλλοντικές) από τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς. Τον Οκτώβριο του 2001 εκδίδεται κοινή υπουργική απόφαση που επικυρώνει την οριοθέτηση της ΠΟΤΑ, τα όρια, το φορέα υλοποίησης και τις χρήσεις γης.
Ο καπετάν Βασίλης πρόλαβε να δει ένα σημαντικό μέρος από το όραμά του να έχει υλοποιηθεί. Καμάρωνε γι’ αυτό και το παρουσίαζε πάντα με μεγάλη περηφάνια.
H πρώτη φάση υλοποιείται σε δύο περιοχές έκτασης περίπου 3.000 στρεμμάτων, στην Πύλο και τους Γαργαλιάνους. Περιλαμβάνει ξενοδοχεία, γκολφ, συνεδριακό κέντρο, κέντρο θαλασσοθεραπείας και λειτούργησε το Μάιο του 2010, με προϋπολογισμό πάνω από 550 εκ ευρώ.
Η ΠΟΤΑ δεν είναι το μοναδικό έργο που έχει κάνει για τη γενέτειρά του ο καπετάν Βασίλης. Για την αποκατάσταση της πυρόπληκτης Μεσσηνίας διέθεσε το ποσό των 6.000.000 ευρώ, ενώ έχει χρηματοδοτήσει και την υλοποίηση έργων σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας.
Μιλώντας στο «Θ» για την ΠΟΤΑ, λίγο πριν αρχίσει να παίρνει «σάρκα και οστά», ο καπετάν Βασίλης είχε αναφέρει: «Αν έχεις ονειρευτεί ένα σπιτάκι, το χάιδεψες, το πάλεψες και μετά το βλέπεις να πραγματοποιείται, δεν το χαίρεσαι; Εγώ που έκανα όλο αυτό τον αγώνα, αγόρασα 1.280 ιδιοκτησίες, που πέρασα όλα αυτά, πώς να μην το χαίρομαι. Αυτή είναι, όμως, η Ελλάδα, με τα καλά της και τα κακά της. Εγώ, δηλαδή, παρ’ όλα τα προβλήματα, δε θα την άλλαζα. Πρέπει αρχικά να τη δεχτούμε όπως είναι και μετά όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε τα στραβά. Είναι αλήθεια ότι έχω περάσει πολλές πίκρες και προβλήματα για κάτι το οποίο οικονομικά δεν είναι καλή δουλειά. Αν ήθελα να μεγιστοποιήσω τα κέρδη μου, θα είχα βάλει 20 μεσίτες σε όλη την Ελλάδα και θα έλεγα: όπου πουλιέται ένα αρτιμελές οικόπεδο και είναι ευκαιρία, αγοράστε το. Αν μπορεί κάποιος, ας μου βρει να έχω αγοράσει ένα οικόπεδο, εκτός από την Αίγινα που μένω, τα πατρικά μου στο Διαβολίτσι και την ΠΟΤΑ. Την εποχή που η Μύκονος, η Πάρος είχαν μια δεκάρα, δεν αγόρασα πουθενά. Γιατί είχα ένα όνειρο και είναι ωραίο το όνειρο αυτό. Μετά από 50 χρόνια κανείς δε θα σκέφτεται αν υπήρξε ένας Κωνσταντακόπουλος, μεγαλοεφοπλιστής κ.λπ. Αν βοηθήσω, όμως, να μπει σε ένα διαφορετικό δρόμο η Μεσσηνία, σχετικά με τον τουρισμό, αυτό θα είναι επιτυχία. Είναι ευθύνη όλων, όμως, να μη χαλάσει η Μεσσηνία. Είχε την τύχη μέχρι τώρα να μην αναπτυχθεί άναρχα. Η Μεσσηνία μπορεί να παραμείνει πανέμορφη».
"ΘΑΡΡΟΣ" 26/01/2011 Επιμέλεια: Βίκυ Βετουλάκη