Η διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης είναι 36 μήνες (3 χρόνια) και χρηματοδοτείται από το Δήμο Καλαμάτας με 90.000 ευρώ, 30.000 ευρώ το χρόνο.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου- Νέστορος στις 29 Δεκεμβρίου 2021, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, από τη Δημοτική Αρχή και την πρώτη εκ των τριών ελάσσονων μειοψηφιών , αύξηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού σε ποσοστό 50%.
Ένα πραγματικά "εφιαλτικό" πρωτοχρονιάτικο δώρο στους συνδημότες μας. ¨Μποναμάς"στην κυριολεξία.
Μία μεγάλη αύξηση δημοτικών τελών, μία χαριστική βολή, στις αντοχές επιβίωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, από τις συνέπειες της πανδημίας, με την μεγάλη αύξηση των ειδών κατανάλωσης αλλά και την αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Με επιτυχία ολοκλήρωσε η Ελλάδα τη θητεία της ως συντονίστρια χώρα των κοινών δράσεων του Δικτύου των χωρών και των Εμβληματικών τους Κοινοτήτων που υποστήριξαν την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Αυτό τονίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες στην 11η Διακυβερνητική Διάσκεψη του Δικτύου για τη Μεσογειακή Διατροφή που διοργανώθηκε από το Μανιατάκειον Ίδρυμα και τον Δήμο Πύλου-Νέστορος και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τρίτη 21 Νοεμβρίου και ώρα 11:30 π.μ. Θερμό χαιρετισμό απέστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κύριος Σπήλιος Λιβανός, τονίζοντας την πολιτιστική διάσταση της Μεσογειακής Διατροφής και συνδέοντας την με τα εξαιρετικής ποιότητας και μοναδικής διατροφικής αξίας προϊόντα.
Αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος σταμάτησαν βραδινές ώρες για έλεγχο το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 41χρονος στην περιοχή της Φοινικούντας.
Την
Τρίτη 21 Νοεμβρίου και ώρα 11:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η 11η
Διακυβερνητική Διάσκεψη του Δικτύου των χωρών και των Εμβληματικών τους Κοινοτήτων
για τη Μεσογειακή Διατροφή. Η Διάσκεψη διοργανώνεται από το Μανιατάκειον Ίδρυμα
και τον Δήμο Πύλου-Νέστορος, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της θητείας της Ελλάδας ως
συντονίστρια χώρα των κοινών δράσεων του Δικτύου για το έτος 2021, και θα
πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.
Κατά τη διάρκεια του έτους οι προσπάθειες εστιάστηκαν στην ενδυνάμωση της συνεργασίας του Δικτύου, συμβάλλοντας δυναμικά στην ενίσχυση των αξιών της Μεσογειακής Διατροφής και της αμοιβαίας κατανόησης, ενδυναμώνοντας τον διαπολιτισμικό διάλογο και την περαιτέρω σύνδεση των Εμβληματικών Κοινοτήτων.
Στις 30 Δεκεμβρίου υποβάλλονται οι προσφορές από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες και κοινοπραξίες για το μεγάλο έργο του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη με ΣΔΙΤ, με εκτιμώμενη αξία 312,23 εκ. ευρώ. Στόχος του υπουργείου Υποδομών είναι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 να έχει επιλεγεί ανάδοχος και το 2023 να ξεκινήσει. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να τρέξει η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, που έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί με τη σύντομη διαδικασία των ολυμπιακών έργων.
Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, η επιλογή του αναδόχου θα γίνει με βάση την τεχνική και κυρίως την οικονομική προσφορά, το ποσό που ο ενδιαφερόμενος κατασκευαστής θα θέλει το μήνα από το ελληνικό Δημόσιο για τη συντήρηση του δρόμου και για την αποπληρωμή των δανείων του.
Γ.Σ.
Η διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης είναι 36 μήνες (3 χρόνια) και χρηματοδοτείται από το Δήμο Καλαμάτας με 90.000 ευρώ, 30.000 ευρώ το χρόνο.
Σχεδιάζοντας σήμερα το περιβάλλον του αύριο» ήταν το βασικό θέμα του 5ου Ετήσιου Συνεδρίου που διοργάνωσε το Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» το απόγευμα της Πέμπτης, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» της Αθήνας. Η έναρξη του συνεδρίου έγινε από τον πρόεδρο του Δικτύου και γενικό γραμματέα της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Καφαντάρη, ο οποίος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και μεταξύ άλλων τόνισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η «Βιώσιμη Πόλη», στην προσπάθεια των δήμων να ξεπεράσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και έργων.
Ο κ. Καφαντάρης εξήγησε πως αυτή η προσπάθεια είναι περισσότερο αποδοτική και αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα όταν οι δήμοι συνεργάζονται μεταξύ τους και δημιουργούν δίκτυα, τα οποία εξυπηρετούν τους στόχους τους σε πεδία που επιδέχονται περαιτέρω ανάπτυξη – όπως στην προκειμένη περίπτωση η βιώσιμη ανάπτυξη, η κυκλική οικονομία και η αειφορία. Συντονιστής σε πάνελ ήταν ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.
Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την ονοματοδοσία στις 6 σήραγγες του αυτοκινητόδρομου Α7 Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και μετά την Πρωτοχρονιά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας θα επισκεφθεί τα γραφεία της εταιρείας “Μορέας” για να καθοριστεί ο τρόπος υλοποίησης της σχετικής απόφασης του υπουργείου Υποδομών, με την οποία έγινε πράξη η συγκεκριμένη πρόταση του περιφερειάρχη.
Ο περιφερειάρχης έχει γνωστοποιήσει εξ άλλου ότι υπάρχει και η προσφορά σημαντικού Αρκάδα επιχειρηματία να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός έργου τέχνης σε κάθε μία από τις 6 σήραγγες, σχετικού με το όνομα που θα λάβει η κάθε μία.
Οι σήραγγες θα φέρουν τα ακόλουθα ονόματα: Η σήραγγα Στέρνας “Ιωάννης Καποδίστριας”. Η σήραγγα Νεοχωρίου “Φιλελλήνων”. Η σήραγγα Αρτεμισίου “Θεόδωρος Κολοκοτρώνης”. Η σήραγγα Καλογερικού “Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’”. Η σήραγγα Ραψομμάτη “Νικηταράς”. Η σήραγγα στα όρια της Μεσσηνίας “Παπαφλέσσας”.
Οι συνδέσεις αυτές που ανακοινώθηκαν προχθές θα προστεθούν στις ήδη προγραμματισμένες της εταιρείας Condor για Μόναχο, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Αμβούργο και της Aegean για Μόναχο. Συνεπώς το καλοκαίρι του 2022 θα προσγειώνονται στην Καλαμάτα από τη Γερμανία τουλάχιστον 14 πτήσεις την εβδομάδα. Από αυτές οι 6 θα συνδέουν την Καλαμάτα με το Μόναχο, 4 με το Ντίσελντορφ, 2 με Στουτγκάρδη, 1 με Αμβούργο και 1 με Φρανκφούρτη. Υπενθυμίζουμε ότι από τις 20 Φεβρουαρίου η Aegean θα συνδέει την Καλαμάτα με το Μόναχο.
Η τιμή του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου (οξύτητας 0,3 γραμμών) στην Ελλάδα κυμαίνεται από 3,20 μέχρι 3,50 ευρώ το κιλό, ενώ στη Μεσσηνία αγγίζει τα 3,30 ευρώ το κιλό.
Στη διεθνή αγορά, η μέση τιμή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην Τυνησία είναι 3,18 ευρώ το κιλό, στην Ισπανία 3,31 ευρώ το κιλό και στην Ιταλία 4 ευρώ το κιλό.
Αυτό αναφέρει το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ σύμφωνα με προχθεσινή έρευνα αγοράς. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι τιμές αφορούν οξύτητα 0,3 γραμμές και στις περισσότερες περιπτώσεις κλιμακώνονται προς τα κάτω κατά 0,05 ευρώ ανά επιπλέον γραμμή οξύτητας.
Θ.Λ
Την επαναλειτουργία του Πεδίου Βολής Σχίζας από τις 20 Δεκεμβρίου 2021 έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2022 γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας. Ειδικότερα τονίζεται ότι κατά την προαναφερθείσα περίοδο από Δευτέρα έως Παρασκευή, από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου και τις Παρασκευές από την ανατολή του ηλίου έως και τις 3 το μεσημέρι, θα πραγματοποιούνται βολές με εκπαιδευτικά πυρά αέρος - εδάφους και η περιοχή που θα επηρεαστεί ορίζεται από τις ακόλουθες συντεταγμένες:
To νέο ξενοδοχείο θα γίνει πραγματικότητα μέσω επενδύσεων 130 εκατ. ευρώ στο ήδη υπάρχον κτίριο του Hilton, το οποίο στη νέα του μορφή θα περιλαμβάνει 280 δωμάτια και σουίτες, καθώς και περίπου 50 ιδιωτικές κατοικίες.
Ολα τα συνεχιζόμενα και 4 νέα σημαντικά έργα να ενταχθούν στο τεχνικό πρόγραμμα έργων του Δήμου Πύλου - Νέστορος για το 2022, ζητεί το Συμβούλιο της Κοινότητας Χώρας με ομόφωνη απόφασή του.
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος Διονύσης Δημητρόπουλος παρατήρησε ότι “είναι μια διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο. Πέρσι είχαμε καταθέσει 17 προτάσεις για το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 και καμία πρόταση, κανένα έργο δεν εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, το θεωρούμε απαράδεκτο. Για το πρόγραμμα του 2022 δεν θα απαριθμήσουμε τα πολλά έργα που πρέπει να γίνουν στην κοινότητά μας, αλλά θα επικεντρωθούμε σε ελάχιστα έργα που πρέπει να συνταχθούν στο πρόγραμμα και απαιτούμε να πραγματοποιηθούν”.
Τους πολίτες που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες, επιχειρήσεις και καταστήματα από τον ανεμοστρόβιλο της 27ης Νοεμβρίου στην Κορώνη, καλεί ο Δήμος Πύλου - Νέστορος να προσέλθουν στο δημοτικό κατάστημα Κορώνης, για να υποβάλουν σχετική αίτηση μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.
Σκοπός είναι οι αιτήσεις αυτές να αποσταλούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη διαδικασία οριοθέτησης της περιοχής.
Δυστυχώς, όμως, φέτος η χρονιά εξελίσσεται πολύ κακά και η αισιοδοξία που δημιουργήθηκε τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου έχει εξανεμισθεί με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω πανδημίας.
Οι ξενοδόχοι της Μεσσηνίας δε βλέπουν «φως στο τούνελ» και η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι πώς «θα περάσει» κι αυτός ο δύσκολος χειμώνας και να μη δημιουργηθούν κακές συνθήκες για την επόμενη χρονιά.
Αντικείμενο της εν λόγω σύμβασης είναι η υλοποίηση καμπάνιας προβολής και προώθησης του τουριστικού προορισμού «Πελοπόννησος» για την εκτός κύριας τουριστικής σεζόν χρονική περίοδο, από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 30 Απριλίου 2022.
Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου έχουν προθεσμία να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές οι πέντε κοινοπραξίες που διεκδικούν τον οδικό άξονα Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι οι προσφορές πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε δεκαήμερη παράταση μετά από σχετικό αίτημα των κοινοπραξιών.
Τα 5 σχήματα που θα κληθούν να καταθέσουν τις προσφορές τους είναι τα εξής: Άβαξ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Intrakat, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία Acciona Concesiones - Μυτιληναίος.
Το έργο αφορά την κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της εθνικής οδού Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, συνολικού μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει τα εξής τμήματα: Το τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος μήκους 16,4 χλμ., το τμήμα Ριζόμυλος - Πύλος μήκους 25,7 χλμ. και το τμήμα Πύλος - Μεθώνη μήκους 7,9 χλμ.
Θ.Λ.
Η φωταγώγηση, ο στολισμός του παραδοσιακού καραβιού και η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση διοργανώθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και την Κοινότητα Κορώνης, στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου.
Ο στολισμός του καραβιού, το οποίο είναι ένα σύμβολο της ελληνικής παράδοσης, συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Ιησού, και είναι ένα έθιμο με βαθιές ρίζες. Επιπλέον, συμβολίζει το καλωσόρισμα στους ναυτικούς που επέστρεφαν στο σπίτι τους τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων.
Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο ιστορικός ναός Αγίου Νικολάου Μεθώνης, της οποίας ο άγιος είναι πολιούχος και έφορος. Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παν. Καρβέλας ανέφερε: “Με σεβασμό και τιμή στο πρόσωπο του εορτάζοντα Αγίου Νικολάου, προστάτη της ναυτοσύνης, εορτάστηκε η χάρη του. Εχουμε όλοι ανάγκη επιστροφής στην αλήθεια των όσων μας δίδαξε ο άγιος με τη ζωή και το έργο του. Εύχομαι χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, με υγεία και δύναμη στους εορτάζοντες, στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, το οποίο υπηρετεί στα όρια του δήμου μας, αλλά και σε όλο τον ναυτικό μας κόσμο. Ο Αγιος Νικόλαος να είναι σκέπη και βοήθεια στους κατοίκους της Μεθώνης, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα”.
Δυστυχώς, το φαινόμενο του αντιεμβολιασμού μεγαλώνει στη χώρα μας, σημείωσε ο κ. Χρυσόστομος.
Την Παρασκευή θα γίνει διακοπή από τις 8.30 π.μ. έως τις 3 μ.μ. σε περιοχές της Χώρας (Μουσείο Χώρας, Σπύρου Μαρινάτου, Οικονομοπούλου, Γυμνάσιο, Λύκειο, Παπαφλέσσα). Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα, το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης της διακοπής που αναφέρεται πιο πάνω.
Στις 9 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 80 χρόνια από τον τορπιλισμό του πλοίου "Sebastiano Veniero" ανοικτά της Μεθώνης. Επρόκειτο για ένα επιβατηγό/ μεταγωγικό που ναυπηγήθηκε το 1940 στα ναυπηγεία Cantieri Riuniti dell' Adriatico, στην πόλη Monfalcone.
Πρώτη πλοιοκτήτρια εταιρία ήταν η Ολλανδική Nederlandsche Stoomvaart Maatschappij Oceaan (Άμστερνταμ), ενώ το αρχικό όνομα του πλοίου ήταν “Jason” (Ιάσων). Στη συνέχεια, το πλοίο περιήλθε στα χέρια της ιταλικής Società Italiana di Armamento Sidarma που το μετονόμασε σε “Sebastiano Veniero”, προς τιμή ενός Βενετού ναυάρχου του 16ου αιώνα. Μέσα στο 1941 το Veniero αποκτήθηκε από τη Γερμανική Mittelmeer Reederei (Αμβούργο).
Η τροχοδρόμηση των μεγάλων υποδομών της Μεσσηνίας είναι πλέον γεγονός, και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το 2022 θα γίνει ορατό και σαφές το χρονοδιάγραμμα της οικονομικής απογείωσης.
Συγκεκριμένα, το 2022 αναμένεται να ανακηρυχθούν ανάδοχοι στους διαγωνισμούς παραχώρησης του Αερολιμένα "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος", της μαρίνας της Πύλου, της κατασκευής του δρόμου ταχείας κυκλοφορίας Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη, ενώ ταυτόχρονα θα ολοκληρωθούν οι δύο νέες ξενοδοχειακές μονάδες της Costa Navarino στη Γιάλοβα.
Μετά την ολοκλήρωση των έργων υποδομής (το αργότερο σε μια πενταετία), αλλά και την πλήρη λειτουργία των νέων ξενοδοχείων από το 2023, η Μεσσηνία θα μπορεί να φιλοξενήσει πολλαπλάσιους επισκέπτες από τους σημερινούς, σε μια τουριστική σεζόν που θα διαρκεί 12 μήνες το χρόνο.
Στην περίπου 250 σελίδων μελέτη δίνεται έμφαση στην αγορά των σκαφών αναψυχής και το όφελος που έχει η ανάπτυξή της για την ελληνική οικονομία.
Αν και το λιμάνι της Καλαμάτας συγκαταλέγεται στα εθνικής σημασίας, όπως αναφέρεται και στην εν λόγω μελέτη, κατέχει το χαρακτηρισμό ως λιμάνι αναψυχής, αλλά όχι κρουαζιέρας.
Αρχίζουν οι διαδικασίες για την παραχώρηση της μαρίνας Πύλου και το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά στην έναρξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την παραχώρηση του δικαιώματος παροχής υπηρεσιών διαχείρισης λιμένα (υπηρεσίες ελλιμενισμού και άλλες υπηρεσίες) και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των κινητών και/ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων εντός της χερσαίας και της θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας για περίοδο 40 ετών. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε μία φάση με την υποβολή προσφορών. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές τους σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της πρόσκλησης, μέχρι τις 11 Μαΐου 2022. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η αξιοποίηση της μαρίνας Πύλου εκτιμάται ότι θα αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, καθιστώντας την Πύλο ως σημείο αναφοράς για την τουριστική ανάπτυξη. Η μαρίνα Πύλου βρίσκεται στο κεντρικό και βορειοανατολικό τμήμα της παραλιακής ζώνης της πόλης με δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 129 τουριστικών σκαφών με μήκος από 8 έως 30μ. Το εμβαδόν της χερσαίας ζώνης της είναι 32.195 τ.μ. Ο γενικός σχεδιασμός της μαρίνας έχει εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα και προβλέπει την εξυπηρέτηση του θαλάσσιου τουρισμού με σκάφη αναψυχής και τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και ποιοτικού πόλου τουρισμού, αναψυχής και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Στη μαρίνα Πύλου προβλέπονται οι χρήσεις γης, όπως τουρισμός - αναψυχή, κατοικία προς μίσθωση, διοίκηση και λειτουργία της μαρίνας, καθώς και χρήσεις χερσαίας απόθεσης και συντήρησης σκαφών.
Στην Πύλο οι επαγγελματίες που καταστράφηκαν, ζητούν να γίνουν, επιτέλους, τα έργα που πρέπει για την προστασία και την ανάπτυξη της περιοχής και καλούν όλους τους εμπλεκόμενους να πάρουν θέση.