Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Εντατικά οι εργασίες και πάλι στον αυτοκινητόδρομο “ΜΑΧΗ” ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2011


Γιάννης Σινάπης

Από χθες δουλεύεται και πάλι εντατικά ο αυτοκινητόδρομος στη Μεσσηνία, από την Αλλαγή έως και τη Μικρομάνη, όπως μας ενημέρωσαν στελέχη του “Μορέα”.
Στόχος της κοινοπραξίας και του υπουργείου Υποδομών είναι, σύμφωνα και με τη σύμβαση παραχώρησης, μέσα στο 2011 να δοθεί στην κυκλοφορία όλος ο αυτοκινητόδρομος έως τη Σπερχογεία. Εκτιμάται ότι το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου θα μπορεί να δοθεί ο δρόμος μέχρι τον κόμβο των Αρφαρών, αν έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του τμήματος Παραδείσια - Τσακώνα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από στελέχη του “Μορέα”, αυτή την περίοδο γίνεται οδοστρωσία του επιχώματος από τα όρια του νομού μέχρι τον Πάμισο στον Αγιο Φλώρο. Στο σημείο αυτό (της παλιάς και της νέας κοίτης) με τους χαλικοπασσάλους που έχει τοποθετήσει η κοινοπραξία, παρακολουθεί το έδαφος, πώς βελτιώνεται, αν υπάρχει καθίζηση και πόση.
Με την ολοκλήρωση της παρέμβασης στο επίχωμα θα πέσουν οι στρώσεις με 3Α και όπως μας επισημάνθηκε, είναι πολύ πιθανό να πέσει και άσφαλτος φέτος, προς το τέλος του χρόνου, σε κάποια τμήματα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον καιρό.
Στον υπό κατασκευή κόμβο των Αρφαρών, ανάμεσα σε Αγιο Κωνσταντίνο και διασταύρωση προς Πλατύ, σκάβεται το “βύθισμα” του αυτοκινητόδρομου προς τη νότια πλευρά προς το Πήδημα και από την άλλη πλευρά προχωρούν οι πάσσαλοι για τη θεμελίωση της γέφυρας, που θα κατασκευαστεί για να περάσει από πάνω ο υφιστάμενος εθνικός δρόμος. Εκτιμάται ότι οι πάσσαλοι θα ολοκληρωθούν σε 10
ημέρες, καθώς ο “Μορέας” περιμένει τη μετακίνηση του δικτύου της Tellas. Αυτές τις μέρες εντατικοποιήθηκαν οι εργασίες οδοστρωσίας και στην Ανθεια, στο τμήμα έως τη Μικρομάνη.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/08/2010

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΕΤΩΝ
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/08/2010

ΠΥΛΟΣ: Αυγουστιάτικη πανσέληνος με τραγούδια του Β. Λέκκα

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/08/2010

ΝΕΑ ΣΕΝΑΡΙΑ… ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ Στην Καλαμάτα με το Σκαλαίο και στην Πυλία με το Φιλιππόπουλο

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/08/2010

“Οχι” για περιβαλλοντικούς λόγους σε ξενοδοχείο στη Φοινίκη

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/08/2010

Κόβεται για 6 χιλιόμετρα στον Καϊάφα η Ολύμπια Οδός

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/08/2010

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Ο Δ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ ΣΤΗΝ “Ε” ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

 

Καταγραφή

Καταγραφή

Κατά πόσο είναι σωστό να στηρίζονται υποψήφιοι οι οποίοι δε ζουν στην εδαφική περιφέρεια του δήμου και πολύ περισσότερο όταν αυτοί προέρχονται από αιρετές θέσεις που ουσιαστικά καταργούνται;
«Ο θεσμός της Νομαρχίας είναι ένας θεσμός καταξιωμένος για την προσφορά του στον τόπο και τον πολίτη. Τον θεσμό αυτό τον έζησα χρόνια από κοντά και γνωρίζω καλά πως έχει δικαιωθεί στη συνείδηση του λαού ως ο κύριος υπερασπιστής και εκφραστής των τοπικών κοινωνιών, ως ο διεκδικητής των άμεσων λύσεων στα προβλήματά τους. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας ήταν πολύ κοντά στο νέο διευρυμένο Δήμο Πύλου -Νέστορος. Γνωρίζω καλά όλα τα προβλήματα της περιοχής, καθώς είμαι γέννημα θρέμμα αυτού του τόπου. Και όσοι έχουν υπηρετήσει το θεσμό της Νομαρχίας έχουν την εμπειρία, την αυτοδιοικητική εμπειρία, να προσφέρουν στον τόπο, να προωθήσουν το συλλογικό συμφέρον των πολιτών, να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα των συνενωμένων πλέον δήμων. Η θέληση της προσφοράς και υπηρεσίας προς τον τόπο και τον πολίτη ξεπερνά το στενό εύρος της εδαφικής περιφέρειας και των τοπικιστικών αντιλήψεων. Για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία, έχουμε χρέος να κάνουμε την πιο υπεύθυνη επιλογή για τον τόπο μας. Αλλωστε, η απαξίωση που βιώνει η πολιτική ζωή στη χώρα μας δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιου είδους συλλογιστικές».

Γιατί υποψήφιος δήμαρχος τώρα και όχι πριν από 4 χρόνια;
«Η εμπειρία και η πορεία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση μου επιτάσσουν να υπηρετήσω το νέο θεσμό. Είναι μια πρόκληση, στην οποία η αυτοδιοικητική πείρα θα παίξει σπουδαίο ρόλο. Είναι μια πρόκληση που ανοίγει νέες προοπτικές ανάπτυξης για το νέο δήμο. Γνωρίζω καλά τον τόπο αυτό, τις
δυνατότητες και τα προβλήματά του. Ο τουρισμός, η πολιτιστική μας κληρονομιά και η αγροτική ανάπτυξη πιστεύω ότι είναι τα δυνατά χαρτιά μας.
Ο δήμος μας έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης ώστε να προσφέρει στους κατοίκους του υψηλό επίπεδο διαβίωσης και ποιότητας ζωής. Αποφάσισα λοιπόν να είμαι υποψήφιος γιατί τάσσομαι ενάντια στην έλλειψη ιδεών και κυρίως την έλλειψη έργων και υπηρεσιών, γιατί θεωρώ χρέος μου να προστατεύσω και να ομορφύνω τον τόπο όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα».

Η μέχρι τώρα αυτοδιοικητική εμπειρία σας προέρχεται από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, ωστόσο η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση διαφέρει σε αρκετά ζητήματα και λειτουργίες της- πόσω μάλλον τώρα που μπαίνει σε μια εντελώς νέα φάση. Σας προβληματίζει αυτό;
«Ο “Καλλικράτης” είναι μια πρόκληση για όλους. Για μένα δεν νοείται να μην παραμείνω ενεργός, να μη συνεχίσω να προσφέρω στον τόπο μου, από όποια θέση κι αν είναι αυτή. Στις δύσκολες στιγμές που διανύει η χώρα, η αυτοδιοίκηση καλείται να αποκτήσει ρόλο πραγματικά ενεργό, προγραμματικό και αναπτυξιακό.
Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο “Καλλικράτης” για το μέλλον της αυτοδιοίκησης είναι η ουσιαστική ισχυροποίηση των αυτοδιοικητικών θεσμών, η περιφερειακή δημοκρατία με τη μετεξέλιξη της Νομαρχίας σε ένα νέο θεσμό, ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.
Ο “Καλλικράτης” μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για την αυτοδιοίκηση. Θα μπορούσε να είναι η πιο ικανοποιητική απάντηση στα κυρίαρχα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες. Αρκεί να συνοδεύεται από τους απαραίτητους πόρους».

Ο νέος Δήμος Πύλου - Νέστορος είναι κυριολεκτικά ένα ανοιχτό μουσείο, με μνημεία που ξεκινούν από την πρώιμη αρχαιότητα και φθάνουν μέχρι το Μεσαίωνα, την Ενετοκρατία και την Τουρκοκρατία. Τι σκέφτεστε γι’ αυτό το “δύσκολο” προνόμιο;
«O τουρισμός αποτελεί τη “βαριά βιομηχανία” μας, το πιο δυνατό χαρτί μας. Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι σαφές ότι η εξέλιξή του είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τις αντοχές μας. Εν μέσω διεθνούς ύφεσης, ο βασικός τρόπος για να επιτευχθεί η εξάλειψη του φαινομένου της εποχικότητας στον τουρισμό είναι η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων- η ανάδειξη του δήμου μας σε έναν προορισμό που θα γίνει συνώνυμος με το τρίπτυχο Πολιτισμός - Περιβάλλον - Ποιότητα».

Με έναν κατ’ εξοχήν τουριστικό δήμο, ο οποίος διαθέτει τη μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στην Ελλάδα, αλλά και μοναδικά φυσικά τοπία και προστατευόμενες περιοχές, ποια εκτιμάτε ότι μπορεί να είναι τελικά η αναπτυξιακή κατεύθυνση; Μπορούν να συνδυαστούν αυτά τα δύο χαρακτηριστικά;
«Οπως σας είπα, κεντρικός μας στόχος πρέπει να είναι η ανάδειξη του δήμου μας σε έναν προορισμό που θα ανταποκρίνεται στο τρίπτυχο Πολιτισμός - Περιβάλλον - Ποιότητα! Οι μεγάλες επενδύσεις των τελευταίων ετών κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Η μεγάλη πρόκληση όμως θα είναι να πείσουμε τους απαιτητικούς ταξιδιώτες ότι ούτε η οικονομική κρίση, ούτε η γεωγραφική απόσταση δε θα πρέπει να τους κρατήσουν μακριά από έναν τόπο που διαθέτει και φυσικές ομορφιές και σημαντικά ιστορικά μνημεία και, κυρίως, φιλόξενους ανθρώπους. Γι’ αυτό και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ειδική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των εργαζομένων στον τουρισμό μας και στην ποιότητα των υπηρεσιών μας».

Πού θα εστιάσετε κατά τη στελέχωση του συνδυασμού σας; Θα είναι πρόκριμα για τη συμμετοχή κάποιου η κομματική του ταυτότητα;
«Η ομάδα των ανθρώπων, που θα με στηρίξει σε αυτή την προσπάθεια, θα προέρχεται από όλους τους ιδεολογικούς χώρους, από διαφορετικές ειδικότητες και εξειδικευμένα επαγγέλματα για να μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά στη χρηστή λειτουργία του δήμου αύριο. Στόχος μου είναι να απελευθερώσουμε τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας μας. Θέλουμε ενεργούς πολίτες, όχι πολιτικούς, να μας στηρίξουν στο έργο μας. Θέλουμε στην ομάδα μας ανθρώπους ικανούς, καταρτισμένους, ανιδιοτελείς, με όρεξη να προσφέρουν στον τόπο μας. Αλλωστε ο μόνος τρόπος για να αλλάξεις ένα σύστημα είναι να το προσπαθήσεις εκ των έσω, να ενστερνιστείς τα πλεονεκτήματα της συμμετοχικής διοίκησης και να ατενίσεις το μέλλον με αισιοδοξία μέσα από τα μάτια των νέων».

Δεδομένου ότι η Πύλος είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, σας προκαλεί κάποιο ιδιαίτερο άγχος ότι πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσετε στις εκλογές για να δικαιώσετε την επιλογή του προσώπου σας ως υποψηφίου;
«Η επιλογή του προσώπου μου ως υποψηφίου με τιμά καθώς είναι η πρώτη ουσιαστικά “εκλογική μάχη” που καλείται να δώσει η Νέα Δημοκρατία και ο συντοπίτης μας πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς. Τώρα θέτουμε τις βάσεις της νέας πορείας της Νέας Δημοκρατίας ώστε να υπάρξει και προπάντων να διατηρηθεί η πολυπόθητη ανάκαμψη για να δώσουμε στον κόσμο τη χαμένη του ελπίδα. Οι εκλογές αυτές όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι αυτοδιοικητικές και όχι πολιτικές. Ιδιαίτερο άγχος μού προκαλεί η ευθύνη που έχω απέναντι στους πολίτες και τις προσδοκίες τους».

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 24/08/2010

Πιέζουν τον Διον. Αλευρά για το Δήμο Πύλου-Νέστορος

 

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 24/08/2010

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

4 από τους 6 Δήμους ανακοίνωσε προς το παρόν με στήριξη η ΝΔ για τη Μεσσηνία

Προχωρώντας πολλά βήματα μπροστά από το ΠΑΣΟΚ Η Ν.Δ σε επίπεδο ανακοινώσεων των στελεχών της που θα ηγηθούν στις εκλογές της αυτοδιοίκησης το Νοέμβριο ανακοίνωσε σήμερα και για την Μεσσηνία.
1. Δήμος Καλαμάτας Νίκας Παναγιώτης (Δήμαρχος Καλαμάτας)
2. Δήμος Μεσσήνης Αναστασόπουλος Στάθης (α ’Αντινομάρχης Μεσσηνίας)
3. Δήμος Τριφυλίας Κατσίβελας Παναγιώτης (Ιατρός)
4. Δήμος Πύλου- Νέστορος Καφαντάρης Δημήτρης (Αντινομάρχης Μεσσηνίας)
Για τους Δήμους Οιχαλίας και Μάνης δεν έχει γίνει προς το παρόν δήλωση στηρίξεως σε κάποιον από τα στελέχη της Ν.Δ που ενδιαφέρονται λόγο τις ιδιαιτερότητας των περιοχών αυτών.

"BEST TV" 19/08/2010

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ: Οι τρίτεκνοι ζητούν μείωση του τιμολογίου ύδρευσης

Το ενδεχόμενο μείωσης των τιμολογίων ύδρευσης για τις τρίτεκνες οικογένειες, καθώς και των διδάκτρων των δημοτικών σχολών, συζήτησαν σε χθεσινή συνάντηση στο Δημαρχείο της Πύλου, ο δήμαρχος Γιώργος Χρονόπουλος και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Τριτέκνων του νομού.
Στο μεταξύ, στη συνάντηση αποφασίστηκε να λειτουργεί ο σύλλογος ένα γραφείο κάθε Παρασκευή στο 2ο όροφο του δημαρχείου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του συλλόγου, ο κ. Χρονόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το αίτημα για την μείωση των δημοτικών τελών και θα καταθέσει σχετική πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης παραχώρησε ένα γραφείο στο σύλλογο, στην αναπτυξιακή επιχείρηση στον 2ο όροφο του δημαρχείου, για να λειτουργεί κάθε Παρασκευή από τις 10 π.μ. έως τις 12 μ. Επίσης, η αντιπροσωπεία που αποτελείτο από τον πρόεδρο Χρήστο Κορομηλά, τη γραμματέα Γρηγορία Δημητρακοπούλου και το μέλος Σοφία Γαλανάκη, κατά την διάρκεια της επίσκεψης στην Πύλο συναντήθηκε με τρίτεκνες οικογένειες. Μαζί τους συζήτησε θέματα που τους απασχολούν, ενώ απάντησε και σε διάφορα ερωτήματα που ετέθησαν σε σχέση με την δραστηριότητα και τα μελλοντικά σχέδια του Συλλόγου Τριτέκνων.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 19/08/2010

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

“Ήχος και Φως“ αύριο στην Αρχαία Μεσσήνη

 

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 17/08/2010

Κλέφτης μαχαίρωσε 24χρονο μέσα στο σπίτι του στη Γιάλοβα

Καταγραφή 

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 17/08/2010

Εικόνες αδιαφορίας στο Διβάρι της Γιάλοβας


Εικόνες ασχήμιας κι αδιαφορίας αντικρίζει δυστυχώς ο επισκέπτης στη διάσημη παραλία Διβάρι, κοντά στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. Λάστιχα αυτοκινήτων, σωλήνες από τον εγκαταλειμμένο ιχθυογενετικό σταθμό, καλάμια ξεβρασμένα στην ακτή, ξεχειλισμένοι κάδοι σκουπιδιών, πλαστικά μπουκάλια και κάθε λογής σακούλες... συνθέτουν μια αποκαρδιωτική εικόνα για τον επισκέπτη που γνωρίζει τη συγκεκριμένη ακτή για τα κρυστάλλινα νερά της, τη χρυσόχρωμη άμμο της και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον ολόγυρα.
Μάλιστα, η έκταση στην οποία απλώνεται η παραλία, ανάμεσα στον υδροβιότοπο της λιμνοθάλασσας και στο λόφο του Παλαιόκαστρου, είναι προστατευόμενη ζώνη “Natura” αλλά και χαρακτηρισμένη αρχαιολογική ζώνη. Εκεί ζει κι ο αφρικανικός χαμαιλέοντας, που όπως χαρακτηριστικά λένε οι κάτοικοι, σκαρφαλώνει πάνω στα πλαστικά μπουκάλια και το σκουπιδαριό που αφήνουν οι επισκέπτες πίσω τους...
Ιδια εικόνα και στο πλάτωμα μπροστά στην καντίνα με τα σταθμευμένα αυτοκίνητα και τους σχεδόν μόνιμα ξεχειλισμένους κάδους απορριμμάτων -αφού προφανώς ο αριθμός τους δεν επαρκεί για το κόσμο που μαζεύει η παραλία, ενώ και η αποκομιδή δε γίνεται όσο συχνά θα πρεπε. Τα χορτάρια έχουν σχεδόν κλείσει πολλά από τα μονοπάτια που οδηγούν στην ακτή, ενώ πουθενά δεν υπάρχουν καλαθάκια για τα σκουπίδια.
Κάτοικος της Γιάλοβας μας έλεγε ότι αισθάνεται ντροπή που οι ξένοι έρχονται στο Διβάρι για το μπάνιο τους κι αντικρίζουν αυτή την κατάσταση. Είναι σίγουρο ότι και οι τουρίστες, που προέρχονται από την Costa Navarino ή άλλες μικρότερες μονάδες, δεν θα παίρνουν μαζί τους και την καλύτερη εικόνα για να διαφημίσουν τη “χρυσή ακτή“ -όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το Διβάρι- επιστρέφοντας στη χώρα τους...

Ν.Κ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 17/08/2010
 
Η εικόνα στο διβάρι είναι η εικόνα μας σαν λαός. Αδιάφοροι για τα πάντα περιμένουμε από τους άλλους να κάνουν αυτό που δεν κάνουμε εμείς. Αδιαφορούμε για τη κατάσταση που εμείς προκαλούμε και κάνουμε συνέχεια κριτική σε Δήμο, Νομαρχία, Κράτος γιατί δεν είναι πάνω από το κεφάλι μας να μας υπηρετούν , ξεχνώντας ότι όλα αυτά είμαστε εμείς.
 Είμαστε ένας λαός χωρίς παιδεία που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να χλευάζει τους ξένους για τους τρόπους συμπεριφοράς τους.
Είναι μαγκιά να χώνουμε τα τσιγάρα και τα σκουπίδια μας μέσα στην άμμο αλλά είναι εξυπνάδα να βρίζουμε τους προηγούμενους που τα άφησαν όταν τα τρώμε στη μούρη μας. Αυτοί είμαστε και δυστυχώς αυτοί θα μείνουμε.

Κώστας...

Σοβαρά προβλήματα σε καλλιέργειες στην Πυλία

 

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 17/08/2010

Ιταλοί επιχειρηματίες για τουριστικές επενδύσεις στην Καλαμάτα

 

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 17/08/2010

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

"Κλείδωσε" του Σπυρόπουλου, συναντά Νίκα, ο Σαμαράς

Σε νευρική κρίση έχει φτάσει τους υποψηφίους στη Μεσσηνία, η Νέα Δημοκρατία, με την αβεβαιότητα που κυριαρχεί και με τις συνεχείς αλλαγές – ανατροπές δεδομένων. Ουδείς μπορεί να θεωρήσει κάτι δεδομένο και όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά. Αυτό, όπως τονίζουν στελέχη του κόμματος, δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ και με καμία ηγεσία της Ν.Δ.
Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, έχει επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους, χωρίς όμως ο ίδιος να ανοίγει τα χαρτιά του, εκλαμβάνεται από αυτούς ως κίνηση προτίμησης και εκεί αρχίζουν τα μεγαλύτερα μπερδέματα.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι υποψήφιος για Δήμαρχος προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, πιστεύει ότι όλο αυτό που γίνεται τον τελευταίο μήνα, έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση και στον κόσμο, ενώ οι «μετακινήσεις- αποσπάσεις» υποψηφίων από τον ένα Δήμο στον άλλο και από τον έναν θεσμό στον άλλο, εκλαμβάνεται από τους απλούς ψηφοφόρους, ότι μοναδική επιδίωξη είναι «ποια καρέκλα θα πιάσουμε, κι ας γέρνει και λίγο».

«Κλείδωσε»
Ωστόσο, «κλείδωσε», σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες του «Θ», η υποψηφιότητα του Κώστα Σπυρόπουλου στη Μεσσήνη, μετά από παρέμβαση του νομάρχη και υποψήφιου Περιφερειάρχη Δημήτρη Δράκου, του Αντινομάρχη και υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Παναγιωτόπουλου και του Προέδρου της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Θεμιστοκλή Μαντά, υπέρ του νυν δημάρχου, στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ. Σαμαράς προωθούσε στη Μεσσήνη, μέσω του Δημήτρη Πτωχού, γιό του Παύλου Πτωχού, την υποψηφιότητα του Στάθη Αναστασόπουλου. Όταν, όμως, έφτασαν τα μαντάτα στα αυτιά του Κώστα Σπυρόπουλου, ο τελευταίος μαζί με τον Αντιδήμαρχο Μεσσήνης κ.Δουρούμη έφτασαν μέχρι την παραλία που έκανε διακοπές ο Αντώνης Σαμαράς, για να ακούσουν από τα χείλη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας «Κώστα, μέχρι εδώ…»
Το ίδιο βράδυ, η τρόικα Δράκου, Σωτ. Παναγιωτόπουλου και Μαντά, σε συνεννόηση , προφανώς με τον κ. Σπυρόπουλο, συναντήθηκε με τον κ.Σαμαρά παίρνοντας πάνω της, όπως προαναφέραμε, την ευθύνη για στήριξη της υποψηφιότητας του δημάρχου Μεσσήνης, πείθοντας τελικά τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Όσον αφορά στον Αντινομάρχη Υποδομών Στάθη Αναστασόπουλο, πιέζεται για να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του κ.Δράκου στην Περιφέρεια.

Συνάντηση με Νίκα
Ο κ. Σαμαράς, χθες το μεσημέρι, αναχώρησε από τη Μεσσηνία, έχοντας ολοκληρώσει τις επαφές του, αφήνοντας μόνο σε εκκρεμότητα συνάντηση με τον Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, η οποία θα γίνει στην Αθήνα, το αργότερο έως την Τρίτη.
Εάν, δεν πάει «κάτι στραβά» έως την Τετάρτη αναμένεται να γίνει και ανακοίνωση των στηρίξεων που θα δώσει το κόμμα σε όλους τους Δήμους της Μεσσηνίας, πλην του νέου Δήμου Μάνης, για τον οποίο δεν θα γίνει καμία ανακοίνωση. Ο νυν Δήμαρχος Λεύκτρου Ιωάννης Μαραμπέας και ο υποψήφιος Δημήτρης Γιαννημάρας, θα κατέβουν χωρίς κομματική στήριξη.
Στο Δήμο Οιχαλίας, η στήριξη θα δοθεί στη νυν Δήμαρχο Μελιγαλά Ελένη Αλειφέρη, με τον κ.Σαμαρά να αναλαμβάνει πρωτοβουλία να πείσει τον κ.Μπάμη να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Καφαντάρης
Στην Πύλο, τώρα, μετά τις διαρροές (από το ίδιο το κόμμα στην Αθήνα), ότι η στήριξη θα δοθεί στον νυν Δήμαρχο Κορώνης Θοδωρή Σαλαντή, περάσαμε στον παραγκωνισμό του και την επανάκαμψη της υποψηφιότητας του Αντινομάρχη Δημήτρη Καφαντάρη, η οποία, φαίνεται ως η επικρατέστερη για να πάρει τη στήριξη. Ο κ. Σαμαράς, βέβαια, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μεσσηνία, συναντήθηκε και με τους άλλους ενδιαφερόμενους Περικλή Ψώνη, Βασίλη Τσώνη και Παναγιώτη Δαρσακλή.

"ΘΑΡΡΟΣ" 15/08/2010

Πύλος: Υπήρχαν και “εύκολοι δρόμοι” για την ψυχαγωγία

Αλέξανδρε,

Χαίρομαι ειλικρινά όταν νέοι άνθρωποι ασχολούνται με τα κοινά. Γνωρίζω ότι είσαι ενεργός πολίτης αλλά...

Επειδή είσαι νέος (αυτό εννοούσα όταν σε αποκάλεσα μικρό Αλέξανδρο) και στις χρονικές περιόδους που αναφέρεσαι ήσουν μαθητής στις πρώτες τάξεις του δημοτικού με αποτέλεσμα να μην έχεις άμεση αντίληψη των γεγονότων, όφειλες να ρωτήσεις, να μάθεις, να εκτιμήσεις και μετά να σχολιάσεις τα θέματα. Είχες άνθρωπο να ρωτήσεις και να μάθεις πράγματι, αρκεί να ήθελε να σου πει πώς είχαν ακριβώς τα πράγματα. Πιθανόν να παρασύρεσαι και από άλλους λόγους (αν δεν κάνω λάθος ο πρώην δήμαρχος Πύλου Θανάσης Φιλιππόπουλος είναι νονός σου) για να υπερτιμάς κάποια πράγματα σχετικά με τα έργα του ως δημάρχου και να υποτιμάς ή να περνάς απαρατήρητα κάποια άλλα.

Η δημιουργία ανοιχτού αμφιθεάτρου στον προαύλειο χώρο του παλαιού Γυμνασίου Πύλου ήταν απόφαση της δημοτικής αρχής με δήμαρχο τον Γιάννη Βρεττάκο και γι’ αυτό το λόγο το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου έλαβε την υπ’ αριθμ. 223/27-12-1995 απόφασή του. Δυστυχώς η τότε απόφαση ήταν κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνη όπως θα έπρεπε να είναι. Κάποιοι από τότε δεν ήθελαν να γίνει το θέατρο όπως δεν ήθελαν και το Κλειστό Γυμναστήριο, και το μπλοκάρισαν μέχρι να φύγει από δήμαρχος ο Βρεττάκος.
Σχετικά με το ανοιχτό αμφιθέατρο μάθε λοιπόν ότι το Κ.Α.Σ. (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) συνεδρίασε τον Μάιο του 1998, για την έγκριση της κατασκευής του θεάτρου και για άλλα θέματα της περιοχής, στο κάστρο και συγκεκριμένα στο κτήριο του Μαιζών και εγκρίθηκε η κατασκευή ανοικτού αμφιθεάτρου στον προαύλειο χώρο του παλαιού Γυμνασίου Πύλου με τους εξής όρους:
1 . Το θέατρο να είχε λίθινη κατασκευή 800 θέσεων και
2. Η μελέτη θα έπρεπε να λάβει υπ' όψιν το φυσικό κοίλο της περιοχής, έτσι ώστε το θέατρο να ενταχθεί στο φυσικό περιβάλλον.
Το λάθος ήταν όμως ότι η σκέψη, οι προσπάθειες από όλους τους φορείς και η έγκριση για την κατασκευή του έγιναν όταν δήμαρχος ήταν ο Βρεττάκος ο οποίος είχε “απαγορευτικό” για πολλά θέματα της Πύλου που έπρεπε να έχουν λυθεί, αλλά “κόβονταν” γιατί ήταν κόκκινο πανί για κάποιους “Πύλιους” που θεωρούσαν -λαθεμένα βεβαίως- πως ό,τι κάνει το κάνει για τον εαυτό του και όχι για το καλό της Πύλου.
Επομένως Αλέξανδρε, ο Φιλιππόπουλος, που διαδέχτηκε τον Βρεττάκο στον δήμο, βρήκε όχι μόνο σχέδια αλλά και εγκεκριμένη μελέτη για την κατασκευή του θεάτρου. Δεν έκανε όμως τίποτα τα τέσσερα χρόνια της θητείας του όπως δεν έκαναν τίποτα και οι δυο δήμαρχοι που ακολούθησαν μέχρι σήμερα.
Σχετικά με το θέμα του προαυλίου του παλαιού Γυμνασίου Πύλου και την κατάληψή του από τα διάφορα εξαρτήματα του Ινστιτούτου “Νέστωρ” μάθε Αλέξανδρε ότι:
Εμείς παραχωρήσαμε το κτήριο και μόνο αυτό και όχι τον περιβάλλοντα χώρο στο Ινστιτούτο “Νέστωρ”. Οι κ.κ. δήμαρχοι από το 1999 μέχρι και σήμερα, και μέσα σε αυτούς και ο κ. Φιλιππόπουλος, δεν έκαναν τίποτα για να βάλουν τάξη στην αταξία που παρατηρείται στο χώρο αυτό. Oπως μας έχει ενημερώσει ο πατέρας σου, μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας “Eλευθερία”, ο κ. Φιλιππόπουλος -παρουσία και του πατέρα σου- σε κάποια ολονύκτια συζήτηση με τον καθηγητή κ. Ρεσβάνη, το μόνο που επεδίωξε ήταν να προσπαθήσει να τον πείσει να εγκαταλείψει το κτήριο και όχι να ελευθερώσει τον χώρο.
Η Πύλος, Αλέξανδρε, δεν έχει κλειστό χώρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις τον χειμώνα, όταν η ανάγκη για κάποια εκδήλωση γίνεται επιτακτικότερη. Ξέρεις γιατί; Γιατί ο δήμαρχος των έργων, όπως αποκαλείς τον κ. Φιλιππόπουλο, αγνόησε τα σχέδια του Πύλιου αρχιτέκτονα κ. Πέτρου Καλογήρου για ένα νέο Δημαρχείο (μετά από κατεδάφιση του παλαιού και τη χρήση του οικοπέδου πίσω από αυτό). Ενα νέο Δημαρχείο που θα ήταν παραδοσιακό αρχιτεκτονικά αλλά σύγχρονο λειτουργικά, που θα κάλυπτε και τις σημερινές ανάγκες του καλλικρατικού δήμου. Αυτό που έχω πολλές φορές αναφέρει είναι ότι χάθηκε η ευκαιρία για δημιουργία ενός πολυχώρου χωρητικότητας 450 περίπου ατόμων που θα δημιουργείτο. Ενας χώρος για συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογράφο και κάθε είδους εκδηλώσεις. Ένας χώρος που λείπει από την Πύλο και που πολύ δύσκολα θα δημιουργηθεί στο κοντινό μέλλον. Αντί αυτού έγινε ένα κολοβό κτήριο, αντιλειτουργικό, κακότεχνο, επικίνδυνο ίσως, γιατί το τρώει υπόγεια η θάλασσα. Μια επίσκεψή σου στο υπόγειο θα σε βοηθήσει να έχεις άμεση αντίληψη του τι λέω. Ενα κτήριο που τελικά δεν καλύπτει τις σημερινές ανάγκες του δήμου και επομένως δεν θα μπορέσει πουθενά και σε κανέναν τομέα να καλύψει και τις αυξημένες ανάγκες του νέου Δήμου Πύλου-Νέστορος.
Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε πολλά άλλα. Δεν θα το πράξω όμως. Αυτό που θέλω να σου επισημάνω είναι να συνεχίσεις να ενδιαφέρεσαι για τα κοινά. Μην πέφτεις όμως στην παγίδα τού να βγάζεις εύκολα και χωρίς μελέτη τα συμπεράσματά σου. Να μην βλέπεις και κρίνεις τα πράγματα υπό γωνία. Να τα βλέπεις όπως ακριβώς είναι. Αν δεν γνωρίζεις κάτι να το εξετάζεις και να το διασταυρώνεις και όχι να το υιοθετείς αβασάνιστα όπως στο μεταφέρουν. Σου εύχομαι ειλικρινά καλή συνέχεια στην ενασχόλησή σου με τα κοινά.

Κώστας Καραλής  "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 15/08/2010

Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Λαϊκίστικη η διαμαρτυρία για την πλατεία Πύλου

 

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 14/08/2010

Ο τσαμπουκάς της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

 

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 14/08/2010

Η Πύλος χρειάζεται σύγχρονες υποδομές ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΤΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ COSTA NAVARINO

Χωρίς σύγχρονες υποδομές υποδέχεται η Πύλος τη νέα εποχή που εγκαινιάζει η λειτουργία της Costa Navarino. Οι επιχειρηματίες της πόλης επισημαίνουν μεταξύ άλλων την δυσκολία στην πρόσβαση εξαιτίας των ακατάλληλων οδικών αξόνων, αλλά και του εσωτερικού δικτύου που βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Παράπονα υπάρχουν και για το έργο της αποχέτευσης που έχει μείνει ανολοκλήρωτο αλλά και την καθαριότητα και τις ελλείψεις στη μαρίνα.
Ο Βασίλης Βρεττάκος τονίζει ότι την Πύλο φέτος σώζει η Costa Navarino, διαφορετικά: “Θα ήμασταν στα ίδια χάλια με τις άλλες περιοχές“, επισημαίνει, ενώ τονίζει πως “το επιχειρείν στην περιοχή μας είναι δύσκολο λόγω των προβλημάτων με τις υποδομές. Η Πύλος θα μπορούσε να έχει καλύτερη οδική προσβασιμότητα, να έχει ολοκληρώσει το αποχετευτικό δίκτυο και να φροντίζει για την βελτίωση των τουριστικών υποδομών της και της εσωτερικής οδοποιίας“. Και κλείνει με μια διαπίστωση: “Αν δεν ήταν ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, η Πύλος θα ήταν ένα χωριό που θα θύμιζε δεκαετία του 1970 και ΄80”.
Ο Δημήτρης Κουφόγιωργας πιστεύει επίσης πως “η ακαταλληλότητα των δρόμων που οδηγούν στην Πύλο είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Οσο κι αν υπάρχει προβολή, μέσω της Costa Navarino πρέπει να νοιαστούμε, ώστε να βελτιωθούν βασικά πράγματα όπως η οδική πρόσβαση“.
Ο Δημήτρης Διακουμής επισημαίνει ότι η διαφήμιση που η Πύλος έχει μέσα από τη λειτουργία της Costa Navarino δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αν δεν βελτιωθούν οι υποδομές. “Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι το κυκλοφοριακό. Μέσα από την πόλη περνάνε βαριά οχήματα, και ειδικά γύρω από την πλατεία η κίνηση επιβαρύνεται και από τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ“, τονίζει. Επίσης, “η δρόμοι είναι χάλια και υπάρχει και πρόβλημα με την καθαριότητα“, αλλά και, “η συμπεριφορά των αρχών ξενίζει τους επισκέπτες“. Και εξηγεί: “Αντί να υπάρχει η κατάλληλη σήμανση και φιλική αντιμετώπιση απέναντι στον επισκέπτη, η Αστυνομία γράφει σωρηδόν τον κόσμο“.
Ο Σταύρος Παπασπηλιόπουλος τονίζει: “Δεν επενδύει ο οποιοσδήποτε εξαιτίας των υποτυπωδών υποδομών στην πόλη. Η περιοχή μας μπορεί να αναβαθμιστεί εξαιτίας της Costa Navarino και πιστεύω ότι τελικά θα αναγκαστούν να βελτιώσουν τις υποδομές λόγω ακριβώς της επένδυσης του καπετάνιου“. Μεταξύ των ανοιχτών πληγών που επισημαίνει για την πόλη είναι “το αποχετευτικό σύστημα που υπολειτουργεί αφού δεν έχουν προχωρήσει οι συνδέσεις σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Η καθαριότητα είναι επίσης ένα ζήτημα για την Πύλο αφού το καλοκαίρι δεν γίνεται όσο συχνά θα πρεπε η αποκομιδή τους“.
Ο Κώστας Μητώσης λέει: “Οι υποδομές της Πύλου είναι μηδενικές -το μόνο που έχει αλλάξει τα τελευταία 4 χρόνια είναι τα πλαστικά κολονάκια στους δρόμους! Το λιμάνι μυρίζει εξαιτίας των υπονόμων που πέφτουν μέσα και η μαρίνα είναι εντελώς ανοργάνωτη“. Επίσης, επισημαίνει και την έλλειψη καλής διάθεσης από πλευράς αρχών προς τους τουρίστες. “Οταν κάποιος ξένος έρχεται με το τροχόσπιτό του στο πάρκινγκ δεν σημαίνει ότι θα περάσει εκεί τη νύχτα. Οπότε μια ευγενική προειδοποίηση αρκεί. Αντίθετα εδώ θα λάβει μια κλήση και θα φύγει δυσαρεστημένος“.
Ο Νίκος Κυριαζάκος θίγει επίσης το πρόβλημα της οδικής πρόσβασης προς την Πύλο και τη σύνδεσή της με την μεσσηνιακή πρωτεύουσα και το αεροδρόμιο. “Η Πύλος χρειάζεται οδικούς άξονες που να την συνδέουν με την Καλαμάτα και το αεροδρόμιο ώστε ο ξένος να μην σκέφτεται πώς
θα φτάσει μέχρι εδώ. Χρειάζεται ακόμη να ολοκληρωθούν έργα όπως αυτό της αποχέτευσης και αναπλάσεις“.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 14/08/2010

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Σπύρος Σπυρέας Από την Καλαμάτα στην Αμερική, ιδιοκτήτης φαρμακευτικής εταιρείας

Βρέθηκε στην Αμερική για μεταπτυχιακές σπουδές στη Φαρμακευτική. Δούλεψε σκληρά, αξιοποίησε ευκαιρίες, διακρίθηκε και σήμερα έχει τη δική του επιτυχημένη φαρμακευτική εταιρεία, τη «SigmaPharm Laboratories». Ο λόγος για τον Καλαματιανό Σπύρο Σπυρέα, ο οποίος ζει στη Νέα Υερσέη, μεταξύ Φιλαδέλφειας και Νέας Υόρκης, ενώ είναι και πρόεδρος της ελληνορθόδοξης κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Τρέντον. Κάθε καλοκαίρι επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του. Σε αυτές τις διακοπές, τον συναντήσαμε ένα απόγευμα στο γραφικό λιμανάκι του Κωνσταντινέα στη Μικρή Μαντίνεια. Μαζί του η Ελληνοαμερικανίδα σύζυγός του Αμαλία Κασαπίδη, γιατρός, με καταγωγή από τη Βέροια, και τα παιδιά τους, ο Σωτήρης και η Μαίρη.

- Πώς βρεθήκατε στην Αμερική;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καλαμάτα, αλλά η καταγωγή μου είναι μανιάτικη, από το Σταυροπήγιο Αβίας. Ο πατέρας μου, Σωτήρης Σπυρέας, είχε λεωφορείο στο ΚΤΕΛ, όπου ήταν και ταμίας. Πήγα στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, πάνω από την Υπαπαντή και αργότερα στο κτήριο της Σχολής Παπαφλέσσα όπου μεταφέρθηκε. Δίνοντας εξετάσεις, πέτυχα στη Φαρμακευτική Αθηνών και αποφοιτώντας αναρωτήθηκα τι θα έκανα. Θα άνοιγα φαρμακείο στην Καλαμάτα ή θα συνέχιζα ανώτερες σπουδές; Διάλεξα το δεύτερο, με αντικείμενο τη Φαρμακευτική Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο St Johns της Νέας Υόρκης. Έκανα Μάστερ με προοπτική να γυρίσω πίσω. Τελικά αποφάσισα να μη γυρίσω, αλλά να συνεχίσω με Διδακτορικό. Τελείωσα το ΄92 και έγινα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, που είχε τη φαρμακευτική του σχολή στο Μπρούκλιν. Εκεί έμεινα 7 χρόνια. Το ΄99 έφυγα από το Πανεπιστήμιο και ανέλαβα αντιπρόεδρος έρευνας και τεχνολογίας σε μια μικρή εταιρεία, που έφτιαχνε φάρμακα - αντίγραφα.

- Ήταν εύκολο να ξεκινήσετε τη δική σας εταιρεία;
Ήταν δύσκολo και χρειάστηκε να κάνω πολλές επιλογές. Δηλαδή, έφτανα στο σταυροδρόμι και έπρεπε να αποφασίσω. Όταν τελείωνα το Διδακτορικό, μπορούσα να πιάσω δουλειά σε μια εταιρεία, που μου προσέφερε 120.000 δολάρια το χρόνο, τεράστιο ποσό για το 1992. Από την άλλη, ήταν το πανεπιστήμιο που μου έδινε 52.000 δολάρια το χρόνο. Οι καθηγητές πανεπιστημίου στην Αμερική δε θεωρούνται κάτι ακαδημαϊκό και εξωγήινο, όπως εδώ. Όμως αποφάσισα να δουλέψω στο πανεπιστήμιο, γιατί σκέφτηκα πως όλες οι ανακαλύψεις και οι πατέντες που θα έκανα, θα ανήκαν σε εμένα και όχι στην εταιρεία που θα δούλευα. Και εφόσον θα ανήκαν σε μένα, θα μπορούσα να τις χρησιμοποιήσω για να κάνω πράγματα αργότερα. Έτσι, δούλεψα σκληρά 7 χρόνια, δημιουργήθηκαν οι πατέντες, οι τεχνολογίες, ενώ ήμουν και σύμβουλος σε διάφορες εταιρείες. Σε μία από αυτές, πήγα και δούλεψα. Επειδή ήταν μικρή και είχε προβλήματα, μπόρεσα και διαπραγματεύτηκα τεράστια συμβόλαια, από τα οποία έπαιρνα μεγάλα ποσοστά. Ταυτόχρονα, έπρεπε να βγάλω την εταιρεία από το τέλμα. Την έκανα γνωστή και αξιόπιστη και φτιάξαμε φάρμακα με μεγάλη επιτυχία. Επειδή είχα καλό συμβόλαιο, μου έδωσε πολλά χρήματα και το 2005 κατάφερα να ξεκινήσω τη δική μου εταιρεία, στην αρχή σε ένα μικρό χώρο, μετά σε μεγαλύτερο με εργαστήρια και μονάδα παραγωγής.

- Και τι ακριβώς κάνετε;
Η φαρμακευτική τεχνολογία δεν έχει να κάνει με φαρμακολογία. Ασχολείται με το πώς θα φτιάξεις το φάρμακο σε χάπι ή σε κάψουλα, αλλά με τέτοιο τρόπο που να είναι βιοδιαθέσιμο, δηλαδή θα μπορεί να διαλυθεί εύκολα στο στομάχι για να το απορροφήσει ο οργανισμός. Όταν το φάρμακο απορροφάται σωστά από τον οργανισμό, γλιτώνεις παρενέργειες, κ.λπ. Είναι πολύ δύσκολο αυτό το πράγμα. Πρόκειται για φοβερή επιστήμη και μου άρεσε τρελά γι’ αυτό έμεινα. Ακόμη και τώρα μου αρέσει, παρότι είμαι πια επιχειρηματίας. Δυο - τρεις φορές την εβδομάδα μπαίνω στο εργαστήριο και δουλεύω.

- Στην Ελλάδα ο κόσμος είναι καχύποπτος με τις φαρμακευτικές εταιρείες - βιομηχανίες…
Και πρέπει να είναι…

- Θεωρείτε ότι πάνω απ’ όλα βλέπουν το κέρδος…
Κοίταξε, στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι όπως στην Αμερική. Εδώ λειτουργεί ένα παράξενο σύστημα. Δηλαδή, έρχεται το ορίτζιναλ προϊόν, αλλά οι ελληνικές εταιρείες κάνουν τα λεγόμενα φασόν. Για παράδειγμα, υπάρχει το ορίτζιναλ φάρμακο που ρίχνει τη χοληστερίνη. Οι εταιρείες εδώ, αντί να κάνουν μια βιοϊσοδυναμία και να φτιάξουν αντίγραφό του, φτιάχνουν ένα άλλο και του βάζουν «brand» όνομα, ονομάζοντάς αλλιώς. Το ερώτημα είναι, εάν αυτό το άλλο που φτιάχνεται είναι βιοϊσοδύναμο με το πρώτο, για το οποίο έγιναν όλες οι μελέτες σε 50 - 100 χιλιάδες ανθρώπους και έδειξαν ότι ρίχνει τη χοληστερίνη. Τι κάνουν, λοιπόν, αυτοί που φτιάχνουν το άλλο: χρησιμοποιούν ως δύναμή τους τους πλασιέ. Πιάνουν γιατρούς στην Ελλάδα και τους λένε, άμα δώσεις συνταγές με αυτό το φάρμακο, θα πάρεις ποσοστά. Είναι όμως το ένα προϊόν ίδιο με το άλλο; Γιατί, δυστυχώς, πολλές φορές, κάνουν τεστ μόνο σε 8 - 12 ανθρώπους για να δουν εάν το προϊόν είναι ίδιο. Εμείς κάνουμε τεστ σε 60 - 70 ανθρώπους, για να δούμε εάν το αντίγραφο φάρμακο είναι βιοϊσοδύναμο με το ορίτζιναλ. Για ποιο λόγο να φτιάξεις άλλο, όταν υπάρχει ένα δοκιμασμένο; Φτιάξε, αν μπορείς, ένα ακριβώς ίδιο η αλλιώς πάρε το ορίτζιναλ. Γιατί να βγάζεις υποδεέστερα προϊόντα; Αυτό είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα και το έχω αναφέρει σε συμπόσια, σε υπουργούς κ.λπ. Και όλοι μου έχουν πει το ίδιο: αν κάνουμε ό,τι κάνετε στην Αμερική, οι γιατροί θα σηκώσουν επανάσταση. Είναι το σύστημα τέτοιο. Μεγάλο λάθος, γιατί θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μια βιομηχανία εδώ, με τη συμβολή Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, και να κάνουμε φάρμακα ακριβώς ίδια με αυτά που έχουν δοκιμαστεί, να τα δίνουμε πολύ πιο φθηνά στον ελληνικό λαό, αλλά και να πωλούνται έξω, βγάζοντας πολλά χρήματα. Θα μπορούσε η Ελλάδα να έχει μια από τις καλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη.

- Με κρατικό έλεγχο;
Με κρατικό έλεγχο τίποτα δε γίνεται. Πρέπει να υπάρχει κρατική συμμετοχή, να βάλει το κράτος μερικά χρήματα και να έχει ένα ποσοστό από την εταιρεία. Αν δεις πόσα χρήματα χαλάνε τα δημόσια ταμεία σε φάρμακα… Αν χρησιμοποιούσαν το 1/10 από αυτά και έφτιαχναν μια εταιρεία, με ανθρώπους που θα έρχονταν από το εξωτερικό για να τους δείξουν πως, θα είχαν πάμφθηνα φάρμακα για τον ελληνικό πληθυσμό και δε θα χρειαζόταν να χρηματοδοτούν τα ταμεία, για να πληρώνουν φάρμακα. Εγώ προτείνω μια συνεταιριστική βιομηχανία, που δε θα ελέγχεται από το κράτος, γιατί, όπου μπαίνει το κράτος προκαλεί καταστροφή. Έχει αποδειχθεί αυτό. Τώρα τελευταία, έχει φανεί μια διάθεση τέτοιας συνεργασίας από πλευράς της Ελλάδας, θα δούμε εάν θα προχωρήσει. Κάποτε το σημερινό καθεστώς θα πρέπει να μεταμορφωθεί σε κάτι καλύτερο. Γιατί αυτό που έχουμε τώρα, δεν εξασφαλίζει το σωστό φάρμακο για τους Έλληνες, ούτε την καλή τιμή. Πολλά πράγματα γίνονται λάθος στην Ελλάδα. Ήταν να πάρω ένα εργοστάσιο φαρμάκων στην Κηφισιά. Και από ένα εκατομμύριο που μου ζητούσαν, τελικά με μίζες, με το ένα και το άλλο, έβγαινε κοντά 5 εκατομμύρια. Επίσης, μου είπαν ότι από τους εργαζόμενους που θα έχω, οι 40 πρέπει να είναι σε συνδικάτο. Δε γίνονται έτσι επενδύσεις. Για να φτιάξω μια μονάδα εδώ, θα πρέπει να έχω τη δική μου παραγωγή ενέργειας, για να μην έχω ανάγκη τη ΔΕΗ που θα μου κόβει το ρεύμα επειδή γίνεται απεργία. Επίσης, θέλω να μιλάω εγώ και όχι η κυβέρνηση με τους εργαζόμενούς μου, στους οποίους είμαι διατεθειμένος να δώσω ακόμη και ποσοστό, και, τέλος, να μπορώ να εισάγω και να εξάγω, χωρίς να μου κλείνουν το τελωνείο, γιατί έχει απεργία. Καταστρέφεται κόσμος με αυτές τις λογικές. Π.χ. ο τουρισμός. Τώρα με τις απεργίες των φορτηγατζήδων, ήρθαν Ελληνοαμερικανοί για διακοπές και δεν είχαν βενζίνη να πάνε στα μέρη τους.

- Υπάρχουν περιπτώσεις όπου διογκώνονται θέματα υγείας για να πουληθούν φάρμακα; Π.χ. η γρίπη ήταν τόσο σοβαρή, όσο παρουσιάστηκε;
Δε νομίζω, δεν το πιστεύω αυτό. Αυτά είναι θεωρίες συνομωσίας.

- Έπρεπε να αγοραστούν τόσα εμβόλια;
Ναι, γιατί αυτή η γρίπη μπορούσε να γίνει τόσο επικίνδυνη που να πεθάνει πολύς κόσμος. Μπορεί και να διογκώθηκε κάπως το θέμα, αλλά φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά. Αν είχες τη γρίπη και δεν είχες το εμβόλιο, θα έλεγες γιατί δεν έχω το εμβόλιο, τι κάνει η κυβέρνηση; Ευτυχώς που ήταν αχρείαστο. Θα δούμε και το χειμώνα, βέβαια, γιατί αυτές οι γρίπες μεταλλάσσονται και κάποια στιγμή γίνονται επιδημία. Αν μεταλλαχθεί, θα πρέπει να βγάλεις άλλα εμβόλια, γιατί αυτά που βγήκαν θα είναι άχρηστα, δε θα κάνουν.

- Τι είναι για σας η Ελλάδα;
Η Ελλάδα είναι πατρίδα μου, αλλά και η Αμερική είναι πατρίδα μου. Καλή είναι η Ελλάδα, αλλά, όπως έλεγε και ο Λάτσης, μόνο για τουρισμό. Δεν είμαι από αυτούς που θα σου έλεγαν ότι με την πρώτη ευκαιρία θα τα παρατούσα όλα για να γυρίσω πίσω. Όχι, όπως είναι τα πράγματα σήμερα.

Της Μαρίας Νίκα "ΘΑΡΡΟΣ" 14/08/2010

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Πρόγραμμα ενημέρωσης για τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας

Φέτος για 13η χρονιά η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία δραστηριοποιείται στην προστατευόμενη περιοχή της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας εφαρμόζοντας δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και ενημέρωσης των επισκεπτών αλλά και των κατοίκων της περιοχής.
Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οργανώθηκε καθαρισμός της παραλίας του Διβαρίου από εθελοντές της Ορνιθολογικής με την υποστήριξη του Δήμου Πύλου. Συλλέχθηκαν πάνω από 30 μεγάλες σακούλες απορριμμάτων. Στο τέλος του καθαρισμού όλοι οι συμμετέχοντες καθώς και οι λουόμενοι που βρίσκονταν στην παραλία, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και την ελπίδα για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή σε ανάλογες μελλοντικές πρωτοβουλίες.
Η διαρκής ενημέρωση του κοινού συνεχίζεται και φέτος το καλοκαίρι με την καθημερινή λειτουργία του περιπτέρου ενημέρωσης στον οικισμό της Γιάλοβας. Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά φέτος, ο φωτισμός του περιπτέρου γίνεται με φωτοβολταϊκό σύστημα προβάλλοντας με παραδειγματικό τρόπο την αναγκαιότητα χρήσης ήπιων μορφών ενέργειας. Επίσης, οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν και να ενημερωθούν στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Ενημέρωσης της λιμνοθάλασσας (Παλιό Αντλιοστάσιο) για την οικολογική αξία της περιοχής "Natura 2000" από το επιστημονικό προσωπικό και τους εθελοντές της Ορνιθολογικής. Λόγω της στρατηγικής του θέσης στο κέντρο του υγρότοπου, αποτελεί αφετηρία επίσκεψης στο «Μονοπάτι της Φύσης», μία από τις πρώτες εκπαιδευτικές διαδρομές που σχεδιάσθηκαν σε προστατευόμενη περιοχή της χώρας μας. Το «Μονοπάτι της Φύσης» δίνει τη δυνατότητα της άμεσης επαφής και πιθανόν της πρώτης γνωριμίας, με τα είδη των οικοσυστημάτων, των ζώων και των φυτών της λιμνοθάλασσας. Παράλληλα, από το Κέντρο Ενημέρωσης, κάθε Τετάρτη και Σάββατο στις 19:00, πραγματοποιούνται οικοπεριηγήσεις για παρατήρηση της σπάνιας ορνιθοπανίδας με ειδικευμένους συνοδούς και εξοπλισμό που παρέχει η Ορνιθολογική.
Για πρώτη χρονιά φέτος, η Ορνιθολογική λειτουργεί περίπτερο ενημέρωσης στην κεντρική πλατεία της Χώρας στο πλαίσιο του εορτασμού των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Νεστόρεια 2010» με την υποστήριξη του Δήμου Νέστορος, καθημερινά από τις 4 έως και τις 13 Αυγούστου. Οι επισκέπτες και κυρίως τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη λιμνοθάλασσα μέσα από συζήτηση και περιβαλλοντικά παιχνίδια.
Η συμμετοχή εθελοντών είναι εξαιρετικά σημαντική για την προστασία της περιοχής, αλλά και για την προβολή της σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 300 εθελοντές από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο συμμετείχαν στο πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας αποκτώντας γνώση και εμπειρία σε θέματα οικολογίας, άμεσης προστασίας της άγριας φύσης και άμεσης ενημέρωσης περισσότερων από 7.000 επισκεπτών κάθε καλοκαίρι. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τη σημαντικότητα της μεσσηνιακής φυσικής κληρονομίας και να προμηθευθείτε ενημερωτικό υλικό για την προστατευόμενη περιοχή, να συμμετάσχετε στις οικοπεριηγήσεις αλλά και στο πρόγραμμα εθελοντισμού, επικοινωνώντας με τους ανθρώπους της Ορνιθολογικής.
Περίπτερο ενημέρωσης στο μόλο της Γιάλοβας. Λειτουργεί καθημερινά έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, 19:00-23:00.
Κέντρο Ενημέρωσης στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. Λειτουργεί καθημερινά έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, 10:00-13:00 & 18:00-20:30 και κατόπιν συνεννόησης καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.
Οικοπεριήγηση και παρατήρηση πουλιών.
Κάθε Τετάρτη και Σάββατο 19:00-20:30 κατόπιν έγκαιρης δήλωσης συμμετοχής.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο Ενημέρωσης, Διονύση Παπαδάτο (τηλ. 27230 22368 & 6981 174509, gialova@ornithologiki.gr).
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 13/08/2010

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΥΛΟΥ Χρειάζεται τάξη στους κοινόχρηστους χώρους

Καταγραφή
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 13/08/2010

Πνίγηκε στον βόθρο του ξενοδοχείου του

 

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 13/08/2010

Γρήγοροι ρυθμοί στον αυτοκινητόδρομο

 

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 13/08/2010

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Μαγευτική συναυλία του Θοδωρή Ξυδιά στην Πύλο

Μας συγκίνησε πάλι ο Πύλιος μουσικοσυνθέτης Θοδωρής Ξυδιάς, με την πλούσια συναυλία που έδωσε στην Πύλο το βράδυ της Τρίτης.
Ο σεμνός Θοδωρής παρουσίασε τα καινούργια τραγούδια του (“Ελλάδα γειτονιά μου“ είναι ο τίτλος του cd) καθώς και άλλων συνθετών, σε χώρο που για πρώτη φορά επελέγη, εγκαινιάσθηκε θα ‘λεγε κανείς, και μάλιστα πέτυχε τα μέγιστα.

Μπροστά στον άγνωστο στρατιώτη, στο Δημαρχείο (πλατεία Νέστορος) και με φόντο το ιστορικό σπίτι του Κωστή Τσικλητήρα, απίθανος και ειδικός χώρος για συναυλίες του Θοδωρή και όταν μάλιστα αηδονολαλεί ο Γιάννης Λάρδης, η Φωτεινή Σαββατιανού και ο Μιχάλης Μαριδάκης, οι ακροατές αισθάνθηκαν ότι υπάρχει και άλλος κλάδος της μουσικής επιστήμης, κι αυτός δεν είναι άλλος από τον ερωτικό που έγινε στις μέρες μας μουσική παραγωγή πενίας του πενταγράμμου, με αποτέλεσμα να συντριβεί απολύτως η ποιότητα των ακουσμάτων. Ο Θοδωρής παραμένει στους στίχους του και στη μουσική του θιασώτης του φτερωτού γιου της Αφροδίτης και συγκινεί ακόμα και τώρα τις γενιές μας. Τον επίλογο της συναυλίας έδωσαν οι “Τροβαδούροι της Πύλου“, μια μεγάλη ομάδα Πύλιων την οποία “έχτισε“ ο Θόδωρος με αφετηρία τα παλιά μέλη της χορωδίας της Πύλου - όπως οι Γιάννης Ζωντανός, Κώστας Νικολόπουλος, Βασίλης Πανταζόπουλος, Γιάννης Νικολόπουλος, Κώστας Λέφας, Ηλίας Πανταζόπουλος, Χρήστος Μυσιρλής, Γιώργος Πόπορης, Μπάμπης Κωνσταντακόπουλος, Κώστας Καραλής κ.ά. Σήμερα οι “Τραβαδούροι“, γυναίκες και άνδρες, είναι 25 τουλάχιστον και συνεχώς αυξάνονται.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί το γεγονός της μουσικής ποιότητας που πλημμύρισε με τις νότες της η ορχήστρα με τον Θανάση Βασιλά στο μπουζούκι, τον Νίκο Ασημάκη στην κιθάρα, τον Θανάση Μπρουτζάκη στα πλήκτρα και τον Θανάση Σοφρά στο μπάσο και φυσικά τον Θόδωρο στο πιάνο.
Μετά από απαίτηση του κοινού η βραδιά έκλεισε με το τραγούδι που έγραψε το 1978 ο Θόδωρος για την Πύλο, που έχει τίτλο “Πύλο μου, φεγγάρι μου“.
 
Τ.Αλ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 12/08/2010

Παράνομη κατάληψη της πλατείας Πύλου

 

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 12/08/2010

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Συμβαίνουν στην πλατεία της Πύλου

Καίσαρα,

τα λιοντάρια πότε θα τα κατεβάσετε στην “Κολοσσιαία” πλατεία της Πύλου; Εσείς θα είσαστε οι μονομάχοι αυτή τη φορά. Δεν θα απολαμβάνετε τις μονομαχίες από το θρόνο σας γιατί........
 
Κώστας....

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Μεσσηνία: H γερμανίδα που φύτεψε ένα δάσος

Η ζωή της 76χρονης Γερμανίδας Γκιζέλα Κέλερ έχει κάτι από τα ρομαντικά μυθιστορήματα του προηγούμενου αιώνα: παρθένες περιοχές προς εξερεύνηση, ρίσκο και κακουχίες, χαρές, συγκινήσεις, προδοσία και εξαπάτηση. Και φυσικά ένα συγκινητικό τέλος με αρκετό σασπένς που κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο ως την τελευταία σελίδα...
Η ρομαντική Βερολινέζα έφτασε στην Ελλάδα πριν από σαράντα χρόνια και ερωτεύτηκε τον ήλιο, τη θάλασσα και τα βουνά της Μεσσηνίας. Παράτησε τα πάντα και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα μαζί με τον σύζυγό της, αγόρασαν έναν γυμνό λόφο, έχτισαν ένα σπίτι και φύτεψαν στις πλαγιές εκατοντάδες δενδρύλλια. Δούλεψαν σκληρά, έκαναν φίλους, πέρασαν δυσκολίες και χαρές και καθώς τα χρόνια περνούσαν, τα δενδρύλλια μεγάλωναν και εξελίχθηκαν σε καταπράσινο δάσος. Πριν από δέκα χρόνια ο άντρας της απεβίωσε και η Γκιζέλα Κέλερ απέμεινε μόνη, ωστόσο συνέχισε να ζει στον λόφο της, φροντίζοντας τα φυτά της και γράφοντας ιστορίες για την «απίστευτη Ελλάδα». Ποιος να φανταζόταν ότι σήμερα, σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, θα κινδύνευε να χάσει τα πάντα, κατηγορούμενη ότι... καταπάτησε το δάσος που δημιούργησε με τα ίδια της τα χέρια;

«Αντίκρισα για πρώτη φορά τα βουνά της Μεσσηνίας το 1966.
Ημασταν είκοσι χρόνων, δύο ενθουσιασμένα παιδιά. Είχαμε έρθει με τον άντρα μου για διακοπές με μια σκηνή και ο έρωτας με την Ελλάδα ήταν κεραυνοβόλος» διηγείται η κυρία Κέλερ στο «Βήμα». Τα επόμενα χρόνια το νεαρό ζευγάρι συνέχισε να έρχεται για διακοπές κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα, έχοντας λάβει τη (μυστική) απόφαση να δουλέψουν σκληρά στη Γερμανία για να μαζέψουν τα αναγκαία χρήματα ώστε να εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα μας. Το κατόρθωσαν τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1971, όταν ένας ντόπιος ιδιοκτήτης προσφέρθηκε να τους πουλήσει σε συμφέρουσα τιμή δύο στρέμματα σε έναν γυμνό λόφο κοντά στη Βελίκα Μεσσηνίας. Οι νεαροί Γερμανοί δεν το σκέφτηκαν δεύτερη φορά και αγόρασαν το οικόπεδο.
Οσο ευτυχισμένοι ήταν οι ίδιοι, βέβαια, τόσο εξοργισμένοι ήταν οι συγγενείς τους. «Τότε υπήρχε ακόμη η χούντα, τα πράγματα ήταν δύσκολα. Θυμάμαι ότι η μητέρα μου είπε: “Αν πας σε χώρα με διδακτορία, δεν είσαι πια κόρη μου”. Και πράγματι, ποτέ δεν ήρθε στην Ελλάδα, ούτε καν για επίσκεψη» θυμάται η κυρία Κέλερ. Ομως ο νεανικός ενθουσιασμός υπερνικά τα πάντα και σύντομα οι δύο Γερμανοί εγκαταστάθηκαν στη Μεσσηνία και η οδοντοτεχνίτισσα και ο τεχνικός ανελκυστήρων έγιναν... αγρότες. «Πήγαμε στο δασαρχείο και ζητήσαμε δενδρύλλια για τον λόφο μας. Μας βοήθησαν με πολλή χαρά. Σκεφτείτε ότι αγοράσαμε γυμνές πλαγιές και σήμερα, σαράντα χρόνια αργότερα, έχουμε δημιουργήσει ένα δάσος!» λέει η ίδια, δείχνοντας με περηφάνια τις κιτρινισμένες φωτογραφίες της δεκαετίας του '70.

Η εξαπάτηση και το δικαστήριο
Αυτό που οι Κέλερ δεν ήξεραν, ωστόσο, ήταν ότι οι γυμνές πλαγιές που οι ίδιοι αγόρασαν ήταν (σύμφωνα με το δασαρχείο) πρώην... δασική έκταση, η οποία κάποτε απογυμνώθηκε _ πιθανόν από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, χωρίς να υπάρχουν όμως σαφείς αποδείξεις. Μάλιστα, κατά του προηγούμενου ιδιοκτήτη εκκρεμούσε ήδη από τη δεκαετία του '60 ένα πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής από δασική έκταση, δηλαδή διοικητική πράξη η οποία αναγνώριζε τον λόφο ως καταπατηθέν δάσος και συνεπώς ιδιοκτησία του κράτους! «Ο πρώην ιδιοκτήτης, βέβαια, αντί να στραφεί νομικά κατά του δασαρχείου, κουκούλωσε την υπόθεση και βρήκε την “έξυπνη λύση”: πούλησε το οικόπεδο σε ένα νεαρό ζευγάρι από το Βερολίνο που ούτε καν μιλούσε ελληνικά» λέει στο «Βήμα» η κύρια Παναγιώτα Κοσομπούλη, δικηγόρος της κυρίας Κέλερ. Μάλιστα, κανείς δεν ενημέρωσε τους δύο Γερμανούς ούτε καν δύο χρόνια αργότερα, όταν υπέβαλαν αίτηση για οικοδομική άδεια και την έλαβαν χωρίς καμία ένσταση από τη διοίκηση!
Ετσι, η κατάσταση παρέμεινε αδιευκρίνιστη επί σαράντα ολόκληρα χρόνια και μία ωραία πρωία η 76χρονη πλέον Γερμανίδα έλαβε κλήση να παρουσιαστεί στο δασαρχείο και να δώσει εξηγήσεις για το αυθαίρετο ακίνητό της που πρέπει να... κατεδαφιστεί. Και καθώς τα δικαιώματά της κατά του πρώην ιδιοκτήτη έχουν παραγραφεί (λόγω παρόδου περισσότερων από είκοσι ετών), η κυρία Κέλερ βρίσκεται πλέον με τα χέρια δεμένα, περιμένοντας την ετυμηγορία για τους κόπους μιας ζωής που κινδυνεύουν να χαθούν εν μια νυκτί!
Κατόπιν τούτων, πώς νιώθει η 76χρονη Γερμανίδα για τη χώρα μας; Οργή, πίκρα, απογοήτευση; Ο τίτλος του τελευταίου της βιβλίου με θέμα _ τι άλλο; _ την Ελλάδα, μας δίνει μια διαφορετική απάντηση: «Ich liebe sie trotzdem», όπερ ελληνιστί σημαίνει «παρ' όλα αυτά την αγαπώ». «Επειτα από σαράντα χρόνια, έπειτα από όλες τις δυσκολίες, όλες τις χαρές και όλες τις απογοητεύσεις, δεν θα άλλαζα με τίποτε την Ελλάδα. Δεν θα μου επιτρέψουν να πεθάνω εδώ, στο βουνό μου, αγναντεύοντας τη θάλασσα της Μεσσηνίας;». Η απάντηση θα δοθεί τον Φεβρουάριο στο δικαστήριο...

"ΤΟ ΒΗΜΑ" 09/08/2010

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Δήμος Πύλου, έργα και ημέρες

Η αυτοκινούμενη σκούπα, που “διαφημίστηκε” όταν αγοράστηκε με φωτογραφίες στις εφημερίδες και κόστισε αρκετές χιλιάδες ευρώ, έχει να εμφανιστεί στους δρόμους της Πύλου από το περασμένο καλοκαίρι. Κατάντησε να αποτελεί ντεκόρ στην είσοδο της νέας πτέρυγας του Δημαρχείου. Οχι ότι έκανε και πολλά πράγματα όταν κυκλοφορούσε, αφού οι ιθύνοντες δεν προέβλεψαν να έχει και χοάνη αναρρόφησης για να μπορεί να είναι λειτουργική στα ρείθρα καθώς η πίσσα του δρόμου φτάνει μέχρι το πεζοδρόμιο και την καθιστά αντιλειτουργική. Οταν αποφάσιζαν την αγορά της οι διοικούντες έλαβαν υπόψη τα χαρακτηριστικά που έπρεπε να έχει για να κάνει και μιας πεντάρας δουλειά ή αγοράστηκε μόνο για να μπει φωτογραφία στις εφημερίδες;
Το σιντριβάνι, που δόθηκαν και εκεί χρήματα για την επισκευή του, λειτουργούσε συνήθως μόνο Πάσχα και Αύγουστο για να το “απολαμβάνουν” οι Αθηναίοι και οι τουρίστες ενώ τον υπόλοιπο καιρό παίζει το ρόλο ανοιχτού σκουπιδοτενεκέ. Αυτόν τον Αύγουστο, όπως και το Πάσχα που μας πέρασε, παραμένει εκτός λειτουργίας γιατί η δημοτική αρχή έχει το μυαλό της αλλού.
Στο κοιμητήριο, που τελικά την αρμοδιότητα ο δήμος την έχει μόνο στα χαρτιά, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Κάποιοι τάφοι ξεπερνούν τα όριά τους με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία να έχουν στενέψει απελπιστικά οι διάδρομοι. Αλλοι διάδρομοι είναι σχεδόν απροσπέλαστοι από χόρτα, συκιές και άλλα εμπόδια. Οι βρύσες, χαλασμένες σχεδόν όλες, τρέχουν συνέχεια χωρίς ο δήμος να έχει στείλει έναν από τους υδραυλικούς του να τις διορθώσει.
Τα μηχανήματα και το λογισμικό της αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου θα απαξιωθούν περιμένοντας να βρεθεί αίθουσα για να εγκατασταθούν. Η δημοτική αρχή, αφού συνάντησε προβλήματα στην εγκατάσταση στα “σφαγεία” ζήτησε τη βοήθεια του σεβασμιώτατου μητροπολίτη Μεσσηνίας και του καπετάν Βασίλη. Ο δήμαρχος Πύλου ζήτησε το κτήριο (οικία Λαμπρακόπουλου), στην παραλία της Πύλου, που ανήκει από κοινού στη Μητρόπολη και τον καπετάνιο και μας είχε ενημερώσει ότι θα διαμορφωθεί ο χώρος από τον καπετάν Βασίλη και θα εγκατασταθεί η αναπαράσταση εκεί.
Πού βρίσκεται το θέμα; Αληθεύει η πληροφορία ότι η εγκατάσταση θα γίνει στη Γιάλοβα και μάλιστα σε χώρο ιδιώτη; Η δική μου ταπεινή πρόταση είναι, αν δεν είναι τελικά εφικτή η εγκατάσταση στο κτήριο Λαμπρακόπουλου, να εξετασθεί αν υπάρχει κατάλληλη αίθουσα να την στεγάσει στο κάστρο της Πύλου. Αν υπάρχει, να ζητηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και να εγκατασταθεί εκεί. Ισως είναι το καλύτερο σημείο. Το μόνο πρόβλημα είναι το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας του κάστρου αλλά αυτό είναι έτσι και αλλιώς πρόβλημα γενικότερο για τους επισκέπτες της Πύλου. Σαν εναλλακτική πρόταση μπορεί να διερευνηθεί μια από τις παλιές αποθήκες του ΑΣΟ. Πάντως το ζητούμενο είναι η αναπαράσταση, που έγινε για να εγκατασταθεί στην Πύλο, να παραμείνει στην Πύλο.

Κώστας Καραλής "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 08/08/2010

Ο “δύσκολος δρόμος” προς την ψυχαγωγία

Πύλος! Ενας τόπος, μια ιστορία: από τον βασιλιά Νέστορα μέχρι τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου και από τον Κωστή Τσικλητήρα μέχρι σήμερα ο τόπος αυτός γράφει ακόμα την ιστορία του. Σε αυτήν την πόλη η λέξη “πολιτισμός“ μπορεί να βρει μια τρυφερή αγκαλιά και προστασία. Με κάθε ευκαιρία λοιπόν η Πύλος πρωταγωνιστεί σε αυτό το κομμάτι της ζωής μας που λέγεται πολιτισμός με διάφορους τρόπους: εκδηλώσεις κάθε είδους, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις, αθλητικά δρώμενα και πολλά άλλα συμπληρώνουν το παζλ του πολιτισμού. Σκοπός όλων αυτών φυσικά η ψυχαγωγία των Πυλίων και όχι μόνο. Καθ‘ όλη τη διάρκεια λοιπόν του χρόνου αλλά κυρίως τους θερινούς μήνες όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν περισσότερο, πολλές και διάφορες εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στην πόλη μας. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να μιλήσουμε για το δύσκολο δρόμο της ψυχαγωγίας. Η δυσημία της φράσης αυτής έγκειται στη λέξη “δρόμος“. Δύσκολος όπως ξέρουμε ο δρόμος προς την ψυχαγωγία πνευματικά, στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση και σωματικά.
Επεξήγηση: Στην πλειονότητά τους οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στην ακρόπολη του Νεόκαστρου. Χώρος ιστορικός, ειδυλλιακός, σχεδόν ιδανικός θα μπορούσε να πει κανείς. Εχει όμως ένα μειονέκτημα που οι Πύλιοι σε κάθε ευκαιρία σημειώνουν και αναφέρουν: η απόσταση μα πάνω απ‘ όλα το δύσβατο της όλης υπόθεσης. Ειδικά οι μεγαλύτερες ηλικίες παρομοιάζουν με Γολγοθά την πορεία προς την ακρόπολη. Εδώ έρχεται να μπει το στοιχείο της σωματικής κόπωσης όσον αφορά στο δρόμο προς την ψυχαγωγία.
Ο αντίλογος στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν η απλή ερώτηση εάν όχι στο κάστρο τότε πού; Η απάντηση δίδεται ως εξής: Ο πρώην δήμαρχος Θ. Φιλιππόπουλος, ο μόνος κατά την ταπεινή μου άποψη δήμαρχος των μεγάλων έργων στην περιοχή μας (τα ίδια τα έργα μιλούν από μόνα τους, δεν χρειάζεται περαιτέρω αναφορά), είχε στα σχέδια της δεύτερης θητείας του αν επανεκλεγόταν, τη δημιουργία ενός θεάτρου στους πρόποδες του λόφου του Νεόκαστρου πίσω ακριβώς από το παλιό Γυμνάσιο. Αν κοιτάξει κανείς το μέρος αυτό θα καταλάβει πόσο πολύ ενδείκνυται και συνάδει με το περιβάλλον. Πίσω ακριβώς από ένα σχολικό κτήριο, κάτω από το ιστορικό Νεόκαστρο με συντροφιά τα μεγάλα πεύκα θα ήταν ό,τι πιο ιδανικό για τη δημιουργία ενός θεάτρου. Η απίστευτη αμφιθεατρικότητα του μέρους θα μείωνε τις παρεμβάσεις και δεν θα αλλοίωνε καθόλου το φυσικό περιβάλλον. Είναι βέβαια αυτονόητο πόσο πιο λειτουργικό θα ήταν όσον αφορά σε εκδηλώσεις, παραστάσεις, κ.λπ. από την ακρόπολη του κάστρου. Σε αυτό το σημείο θα μπορούσε να γίνει μια αναφορά διαφορετική όχι όμως άσχετη με το θέμα. Ο χώρος γύρωθεν του Γυμνασίου έχει μετατραπεί -ας μου επιτραπεί η έκφραση- σε “τσίρκο“ με μηχανήματα, εργαλεία, παλιοσίδερα και ένα λυόμενο να δεσπόζει σαν βασιλιάς στο πλάι του κτηρίου. Σημειωτέον ότι το κτήριο έχει δοθεί στο Ινστιτούτο “Νέστωρ“ για τη στέγασή του αλλά ίσως παρέλειψαν να εξηγήσουν στους αρμόδιους του Ινστιτούτου ότι παραχώρηση έχει γίνει μόνο στο κτήριο και πως υπάρχουν ορισμένοι χώροι, οι επονομαζόμενοι ως κοινόχρηστοι, που ο ίδιος ο Αστικός Κώδικας ρητά ορίζει πως δεν παραχωρούνται. Τώρα πώς γίνεται ουδείς εξ αυτών να γνωρίζει αυτή τη λεπτομέρεια, άγνωστον και αξιοπερίεργον…
Το θέμα είναι ότι ενώ υπάρχει χώρος για την αποθήκευση όλων αυτών των εργαλείων και των μηχανημάτων που έχει δοθεί στο Ινστιτούτο για αυτόν ακριβώς το λόγο, όλα αυτά τα “όμορφα“ αντικείμενα συνεχίζουν για χρόνια να δεσπόζουν στον προαύλειο χώρο του κτηρίου για να αλλοιώνουν την εικόνα της παραλίας στο μάτι κάθε επισκέπτη.
Μπορεί η σπουδαιότητα της όλης έρευνας και η συμβολή των ανθρώπων στην επιστήμη να είναι πολύ μεγάλη (γι‘ αυτό τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια) δεν μπορούμε όμως στο όνομα της επιστήμης και της σπουδαιότητας ενός έργου να μην σεβόμαστε πράγματα όπως είναι οι κοινόχρηστοι χώροι που όπως το λέει και η λέξη ανήκουν στο κοινό τουτέστιν σε εμάς. Είναι αλήθεια ότι η οικονομική κρίση φέρνει πίσω την υλοποίηση έργων σε πόλεις και χωριά, πιστεύω όμως ακράδαντα πως ένα τέτοιο έργο είναι και απαραίτητο και εύκολα υλοποιήσιμο καθώς ο χώρος ενδείκνυται απεριόριστα. Χρήματα μπορούν να βρεθούν. Διάθεση δεν φαίνεται να υπάρχει και αυτό είναι το λυπηρό. Απαξ δηλαδή και έφυγε ένας Φιλιππόπουλος από τη δημαρχία, αφού οι συγκυρίες τον εμπόδισαν να συνεχίσει, τα έργα τελείωσαν. Οπως και να ‘χει, το καθήκον καθ‘ ενός από εμάς που αγαπάμε τον τόπο αυτό περισσότερο από κάθε τι άλλο, είναι να συμμετέχουμε, να προτείνουμε και γενικά να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να έχει ο τόπος μας αυτά που του αξίζουν.

Αλέξανδρος Αλεξάκης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 08/08/2010
 
Ανιστόρητος ή διαστρεβλωτής της αλήθειας ο μικρός Αλέξανδρος; Ποιος ξέρει. Ίσως να κληρονόμησε τα χούγια του πατέρα του. Θα πάρει απάντηση μέσα από το blog και ίσως και την εφημερίδα.

Κώστας...

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΛΟΒΑΣ Πίνουν νερό στο όνομα του καπετάν Βασίλη ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ

Καταγραφή
Νερό στο όνομα του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου πίνουν οι επιχειρηματίες της Γιάλοβας, οι οποίοι παρά την κρίση, διαπιστώνουν αύξηση του τουρισμού στην περιοχή τους. Η λειτουργία της Costa Navarino, αλλά και οι επενδύσεις σε ποιοτικές τουριστικές υποδομές οδήγησαν σε άνοδο της τουριστικής κίνησης, ενώ και στην Πύλο όπου η κίνηση είναι μικρότερη, οι επαγγελματίες επισημαίνουν ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν δεν είχε ανοίξει η Costa Navarino. Η “Ε” βρέθηκε στις δύο αυτές τουριστικές περιοχές της Μεσσηνίας και μίλησε με επιχειρηματίες για το πώς κινείται η φετινή σεζόν. Ο Σταύρος Γιαννούτσος τονίζει πως παρά την κάμψη στην τουριστική κίνηση, “ο τουρισμός στη Γιάλοβα βρίσκεται σε άνοδο σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές”. Οι λόγοι γνωστοί, λέει, και αναφέρει: “Σε αυτή την άνοδο οδήγησε η διαφήμιση από την Costa Navarino, αλλά και το ότι
ξεπεράσαμε τις φωτιές”. Σημαντικά συνέβαλε και “η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με το έντυπο υλικό που μοίρασε για τον υδροβιότοπο, αλλά και η ανάπτυξη του χωριού σε τουριστικές υποδομές”.
Ο Παναγιώτης Γιαννούτσος λέει: “Η Γιάλοβα πάει καλά τουριστικά και οι επενδύσεις σε μικρότερες ή μεγαλύτερες τουριστικές υποδομές στην περιοχή έχουν συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση”. Βέβαια αυτό τον φοβίζει γιατί “η γρήγορη ανάπτυξη μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για την περιοχή μας και να δούμε εκτρώματα σε λίγα χρόνια”.
Η Κατερίνα Ευσταθίου πάντως δεν συμφωνεί ότι φέτος η κίνηση είναι αυξημένη. “Η δουλειά είναι πολύ μειωμένη σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές - κόσμος δεν υπάρχει και ήδη δύο μαγαζιά κλείσανε”, λέει. Μάλιστα επισημαίνει ότι η δουλειά θυμίζει “Ιούνιο μήνα. Είμαστε σε κόσμο δύο μήνες πίσω”.
Η Αγγελική Καργάκου αντίθετα αναφέρει ότι “η κίνηση έχει ανέβει και οφείλεται στην λειτουργία της Costa Navarino”. Η διαφήμιση στην περιοχή από την τεράστια αυτή τουριστική επένδυση “επηρεάζει θετικά και εμάς”. Πάντως, “χρειάζεται να είναι κάποιος σωστός επαγγελματίας για να δουλέψει και να μην περιμένει από το κράτος - χρειάζεται να αναπτύσσουμε ιδιωτική πρωτοβουλία γιατί οι διαδικασίες
του κράτους είναι αργές”.
Ο Θανάσης Καλογερόπουλος λέει επίσης ότι “η χρονιά φέτος είναι πολύ καλή - η λειτουργία της Costa Navarino είναι διαφήμιση για την περιοχή μας“. Επιπλέον, “κάθε βράδυ έρχονται πελάτες από εκεί. Ειδικά κατά τη διάρκεια των συνεδρίων που έγιναν στην Costa Navarino, είχαμε πολύ κόσμο, αλλά και το χειμώνα δουλέψαμε με τους εργαζόμενους της εταιρείας που είχε αναλάβει το έργο”. Και προσθέτει: “Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καπετάν Βασίλη για την ανάπτυξη του τόπου μας”.
Η οικογένεια του Θανάση Κυριακόπουλου επέλεξε να επενδύσει στη Γιάλοβα γιατί όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: “Είμαστε όλοι δεμένοι στο τρέιλερ της ανάπτυξης του καπετάν Βασίλη”. Βέβαια, τονίζει ότι δεν πρέπει να επαναπαύονται οι επιχειρηματίες και χρειάζεται “να ανεβάσουμε την ποιότητα
των τουριστικών υποδομών και των παροχών υπηρεσιών προς τον πελάτη, όπως και προσπαθούμε“, και συμπληρώνει: “Οι ποιοτικές υπηρεσίες και ο σεβασμός στον επισκέπτη θα κάνουν τη Γιάλοβα δημοφιλή τουριστικό προορισμό”.
Στην Πύλο, ο Σταύρος Παπασπηλιόπουλος διαπιστώνει μείωση στην τουριστική κίνηση. “Μειωμένη είναι φέτος η τουριστική κίνηση στην Πύλο αλλά μέχρι το τέλος της σεζόν δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ποσοστά”, αναφέρει και επισημαίνει: “Η πόλη μας στερείται ποιοτικών υποδομών για να προσελκύσει επισκέπτες, όμως πιστεύω ότι μπορεί να αναβαθμιστεί εξαιτίας της Costa Navarino. Η λειτουργία της θα οδηγήσει σε άνοδο του τουρισμού οπότε θα αναγκαστούν να αναβαθμίσουν και τις υποδομές”.
Ο Δημήτρης Διακουμής αναφέρει ότι “σε σύγκριση με πέρυσι η τουριστική κίνηση στην Πύλο είναι πεσμένη, και θα ήταν ακόμα πιο χαμηλά αν δεν είχε γίνει η μεγάλη διαφήμιση στην περιοχή μας από την Costa Navarino”.
Ο Δημήτρης Κουφόγιωργας διαπιστώνει και αυτός μείωση στην κίνηση σε σύγκριση με πέρυσι: “Υπάρχει διαφορά από πέρυσι - τέτοια ώρα στην πλατεία άλλες χρονιές γινόταν το αδιαχώρητο”.
Ο Βασίλης Βρεττάκος ο οποίος είναι και δημοτικός σύμβουλος Πύλου, λέει: “Η τουριστική κίνηση είναι πεσμένη σε ποσοστό 25% σε σύγκριση με πέρυσι και αν δεν ήταν η Costa Navarino θα ήμασταν στα ίδια χάλια με άλλες περιοχές της Ελλάδας”. Προσθέτει δε πως “η Πύλος έχει αργήσει να ανέβει στο άρμα της ανάπτυξης, που σχετίζεται με την Costa Navarino και υπολείπεται σε ποιοτικές επενδύσεις”.
Ο Κώστας Μητώσης θεωρεί πως είναι μεγαλύτερη η μείωση και αναφέρει ότι “φτάνει το 50% σε σύγκριση με πέρυσι και ειδικά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ήταν η καταστροφή των μαγαζιών”. Τη μείωση αποδίδει στην αρνητική προβολή της χώρας από τα ξένα μέσα ενημέρωσης αφού η περιοχή, όπως σημειώνει, “κινείται με ξένο τουρισμό”.
Τέλος, ο Νίκος Κυριαζάκος ο οποίος είναι και γραμματέας του τοπικού Τουριστικού Συλλόγου, έχει διαφορετική άποψη σχετικά με τη φετινή τουριστική κίνηση στην Πύλο. “Η κίνηση είναι ανεβασμένη και σε μεγάλο ποσοστό ο κόσμος που έρχεται είναι ξένοι τουρίστες”, σημειώνει και το αποδίδει “στη διαφήμιση της Costa Navarino”.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 08/08/2010
 
Να σκεφτεί κανείς ότι οι περισότεροι από τους επαγγελματίες ήταν, όσον αφορά την ΠΟΤΑ, από αρνητικοί έως εχθρικοί. Έστω και αργά πάντως αναγνωρίζουν ότι δεν είναι η καταστροφή τους, όπως έλεγαν, αλλά το σοσίβιό τους.
Κώστας....

Πύλος: Ψάχνει για άλλον υποψήφιο η Ν.Δ.

Σε... γόρδιο δεσμό έχει μετατραπεί για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας η επιλογή του υποψήφιου δημάρχου που θα στηρίξει στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου στο Δήμο Πύλου – Νέστορος. Όπως είναι φυσικό, τα προβλήματα με την παρουσία τεσσάρων υποψηφίων (Γ. Χρονόπουλος, Θεοδ. Σαλαντής, Δ. Καφαντάρης και Π. Καρβέλας) έχουν φτάσει μέχρι τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, του οποίου τα στελέχη, απ’ ό,τι φαίνεται, δε θα μείνουν με… σταυρωμένα τα χέρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Θ», τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε συνάντηση του σημερινού αντιδημάρχου Μεθώνης και εκ των διεκδικητών της στήριξης, Π. Καρβέλα, με τον πρόεδρο του κόμματος Αντ. Σαμαρά.
Φυσικά, τις επόμενες ημέρες που ο τελευταίος θα βρεθεί στην ιδιαίτερή του πατρίδα, θα αναλάβει προσωπικά τη διευθέτηση του προβλήματος, με σκοπό να υπάρξει ένα ψηφοδέλτιο στις εκλογές από το χώρο της Ν.Δ.
Σε περίπτωση δε που η προσπάθεια δε φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θα ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής κάποιου άλλου προσώπου, το οποίο θα καταφέρει να απορροφήσει τις αντιδράσεις.
Πάντως, τα προβλήματα το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί, με αφορμή και τις φήμες που διαρρέουν ορισμένοι περί στήριξης από τη Ν.Δ. του νυν δημάρχου Κορώνης Θεόδωρου Σαλαντή, κάτι που δε φαίνεται να αρέσει στους πολίτες της Πύλου, οι οποίοι θεωρούν ότι ο επικεφαλής πρέπει να είναι από τη δική τους περιοχή.
Αντιδράσεις υπάρχουν και για το πρόσωπο του σημερινού αντινομάρχη Δ. Καφαντάρη, για τον οποίο λέγεται ότι «αργά θυμήθηκε την καταγωγή του», ενώ η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Πύλου Γ. Χρονόπουλου συναντά αντιδράσεις από τους Νεοδημοκράτες λόγω των σχέσεών του με το ΠΑΣΟΚ.

Επειδή, όμως, το αποτέλεσμα των εκλογών στο συγκεκριμένο Δήμο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν με επιτυχία.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη "ΘΑΡΡΟΣ" 08/08/2010

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

"Χαμόγελο του Παιδιού" Παζάρι στην Πύλο

"ΘΑΡΡΟΣ" 07/08/2010

Ο εορτασμός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Νιόκαστρο


Για δεύτερη συνεχή χρονιά χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Νιόκαστρο. Περισσότερος κόσμος από πέρυσι παρακολούθησε τη θεία λειτουργία στο προαύλιο της εκκλησίας, ελπίζοντας όλοι να συνεχιστούν οι εργασίες αναστήλωσης του ναού, ώστε οι πιστοί να μη στέκονται στο λιοπύρι του Αυγούστου, και παράλληλα να δούνε ότι κάτι κινείται στον τομέα της ανάπτυξης. Μετά τη θεία λειτουργία ο μητροπολίτης ξεναγήθηκε από το δήμαρχο στο σπίτι του Κωστή Τσικλητήρα.
Τ. Αλ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 07/08/2010