Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008
Φωτισμός στο λιμάνι της Πύλου
ΝΙΚΑ-ΤΕ το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας
Δυστυχώς πάλι θα γίνει αναφορά σχετικά με την πολιτική που ασκεί το Λιμενικό Ταμείο στην Πύλο, η οποία θα προκαλέσει τις συνειδήσεις των πολιτών. Ο Δήμος Πύλου στις 2/3/07 με έγγραφό του (αριθ. πρωτ. 1118) και με θέμα: “Αίτημα παραχώρησης χώρου για την κατασκευή παιδικής χαράς“. Συγκεκριμένα το αίτημα έχει ως εξής: Παρακαλούμε όπως μας παραχωρήσετε προς χρήση για διάστημα τριών χρόνων, στον προβλήτα της Πύλου, χώρο για κατασκευή παιδικής χαράς εμβαδού 220 τ.μ. Η μελέτη και κατασκευή της παιδικής χαράς θα βαρύνει αποκλειστικά τον δήμο μας. Συνημμένα σας αποστέλλουμε τοπογραφικό διάγραμμα του προβλήτα στο οποίο φαίνεται ο ζητούμενος χώρος.
Σε απάντησή του το Λιμενικό Ταμείο αφού συνεδρίασε η Λιμενική Επιτροπή αποφάσισε την αναβολή του θέματος για την παραχώρηση λιμενικού χώρου σύμφωνα με τη μελέτη που υπεβλήθη, επειδή ο υπ‘ όψιν χώρος θα χρησιμοποιηθεί για δημιουργία ζώνης ασφαλείας λιμένος σύμφωνα με εγκύκλιο του YEN (υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας).
Οπως αντιλαμβάνεται κάποιος η Πύλος διοικείται αφ‘ ενός από τον Χρονόπουλο και αφ‘ ετέρου από τον Τζάνε. Ο μεν Χρονόπουλος δημαρχεύει της ενδοχώρας ο δε Τζάνες της παραλίας. Το μέγα λάθος του Δήμου Πύλου είναι ότι παρόμοιες αιτήσεις και αντίστοιχες απαντήσεις πρέπει να αναρτώνται όχι στο δημοτικό κατάστημα αλλά στην κολόνα της κεντρικής πλατείας προκειμένου να γνωρίζει ο κόσμος ότι η Πύλος και η Καλαμάτα -στις πόλεις δηλαδή που υφίσταται Λιμενικό Ταμείο- ο Χρονόπουλος και ο Νίκας έχουν έναν σύμβουλο ο καθένας στο Δημοτικό τους Συμβούλιο, (πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο) τον Τζάνε, ο οποίος δεν ανήκει ούτε στην συμπολίτευση ούτε στην αντιπολίτευση των δήμων αυτών, ανήκει όμως στον χώρο της κουτάλας που ανακατώνει τη σούπα.
Τώρα υπάρχει η εξής παρατήρηση: Ακριβώς πλάι στο χώρο που ζητούσε ο δήμος για δημιουργία παιδικής χαράς δόθηκε άδεια σε εστιατόριο για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Να σημειωθεί ότι ο χώρος που τo Λιμενικό Ταμείο θα δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας σύμφωνα με την εγκύκλιο του εν λόγω υπουργείου, είναι o χώρος που προσεγγίζουν καράβια ή υπάρχουν άλλες ναυτιλιακές δραστηριότητες, δηλαδή από τη μέση του μόλου μέχρι την κεφαλή του. Το σημείο των 220 τ.μ. που ζητήθηκε από τον δήμο για παιδική χαρά και που ακριβώς πλάι βρίσκονται τα τραπεζοκαθίσματα υπάρχει τεχνητό λιμανάκι για τους λουόμενους, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι χώροι αυτοί ουδεμία σχέση έχουν με τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας η οποία βεβαίως ακόμα είναι ανύπαρκτη. Ως εκ τούτου τα δύο σημεία που βρίσκονται στον ίδιο άξονα, εμπίπτουν σε διαφορετικά καθεστώτα και αναλύονται κατά περίπτωση. Ο λόγος είναι απλός και κατανοητός. Το Λιμενικό Ταμείο από την παιδική χαρά δεν θα εισέπραττε. Από το εστιατόριο εισπράττει. Κατά το κοινώς λεγόμενο «τα παίρνει».
Δήμαρχε Καλαμάτας, με όλο το σεβασμό στο θεσμό της αυτοδιοίκησης, το Λιμενικό Ταμείο και στην Καλαμάτα σου ‘χει κάτσει στο σβέρκο. Είναι γνωστό ότι η Μεσσηνία αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που βάσει νόμου, ονομάζονται πλέον «Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία» έχοντας περιέλθει στους δήμους. Στη Μεσσηνία υπάρχουν δύο Λιμενικά Ταμεία, Καλαμάτας και Πύλου. Ο Χρονόπουλος εξ όσων γνωρίζω έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες καθώς επίσης είναι γνωστές και οι δικές σου τοιούτες. Μέχρι τώρα δεν κατορθώσατε παρ‘ότι δώσατε
μάχη να Νική-σετε το κομματικό θηρίο το οποίο κατασπαράζει τον κορυφαίο θεσμό της αυτοδιοίκησης. Η ανεκτικότητά σου να σου κυβερνάει την παραλία της Καλαμάτας ο Τζάνες προσδιορίζεται σε μας τους Πύλιους μειωμένη ως ανύπαρκτη διάθεση για «επανάσταση» κατά των διορισμένων θεσμών.
Ομως υπάρχουν πολλοί στην Πύλο που επιθυμούν ειρηνική επανάσταση και κατά την εκτίμησή μου πρέπει να ηγηθείς. Η Νέα Δημοκρατία στη Μεσσηνία κάνει τη δουλειά της.
Τάκης Αλεξάκης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/07/2008
Μεθώνη: Νορμάλ η κατανάλωση νερού
Διαβάστε περισσότερα...
Τρίτη 29 Ιουλίου 2008
Aπάντηση στους «επισιτιστές» Πύλου
Ας ξεκινήσουμε από το βασικότερο. Η επιστολή μου είχε ονοματεπώνυμο. Το ίδιο θα περίμενα και από τη δική σας και όχι το διακριτικό τίτλο του συλλόγου σας. Θα περίμενα επομένως να έχει τα ονοματεπώνυμά σας και δίπλα -από ευθιξία- αν χρωστάτε ή όχι στον δήμο. Ισονομία, ισοπολιτεία και ευθιξία επομένως συμπεριλαμβάνονται στις άγνωστες -για εσάς- λέξεις. Είναι γνωστό άλλωστε ότι είστε ο σύλλογος που δημιουργήθηκε -μετά την απόσχισή σας από τον Εμπορικό Σύλλογο- για να πολεμήσει και τελικά να μην καταβάλει ετσιθελικά το 2% αφού το είχατε προηγουμένως όμως προσθέσει στον τιμοκατάλογό σας και το εισπράττατε και τότε αλλά και τώρα από τους πελάτες σας. Εχετε να απαντήσετε κάτι επ’ αυτού;
Η δική μας δημοτική θητεία, βασιζόμενη στις διατάξεις του αρθ. 1 του Ν. 399/1976 όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις των παρ. 1 και 4 του Ν. 1080/1980… επέβαλε το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων 2% «προκειμένου ο Δήμος Πύλου αντιμετωπίσει, λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης, τις πρόσθετες δαπάνες που προκαλούνται στον τομέα καθαριότητας και φωτισμού, ως και της ανάγκης εκτελέσεως έργων προς αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών» όπως ήταν το σκεπτικό της απόφασης. Νομίζω ότι είναι από όλους παραδεκτό ότι τόσο καθαρή Πύλος -όσο ήταν σε αυτή την περίοδο- δεν έχει υπάρξει από τότε. Το τέλος 2% είναι ανταποδοτικό και βοηθούσε τα μέγιστα τα δικά σας επαγγέλματα με την καλή εικόνα που παρουσίαζε η Πύλος.
Για τα υπονοούμενά σας τώρα περί της απουσίας μου από την Πύλο, και επομένως και από τα κοινά της, και ότι αυτό αποτελεί λόγο για να μην έχω άποψη -όπως θέλετε εσείς- θα σας απαντήσω ότι αν είχατε τη στοιχειώδη ευαισθησία να αναφέρετε την αλήθεια -αν δεν την γνωρίζετε πληροφορηθείτε την- θα ξέρατε ότι είμαι στην Πύλο τουλάχιστον 4 μήνες το χρόνο και αν θα έπαιρναν παρουσίες στα δημοτικά συμβούλια όλης της χρονιάς -«δημοτών» και όχι απλώς «πολιτών» όπως εσείς με αποκαλείτε- θα μένατε από τις απουσίες, για να μην πω ότι δεν θα ήσαστε καν γραμμένοι έστω και μια φορά στους παρόντες, σε αντιδιαστολή με εμένα. Επομένως, αλλού αυτά -τα περί απουσίας μου- και όχι σε μένα. Είναι γνωστή η αγάπη μου και το ενεργό ενδιαφέρον μου για την Πύλο και τα προβλήματά της. Οι προσπάθειές μου για επίλυση θεμάτων που άπτονται π.χ. της δημόσιας υγείας της Πύλου είναι γνωστές σε μένα και μόνο γιατί είμαι άνθρωπος των πράξεων και όχι των λόγων και των φανφαρονισμών. Κλείνω αυτό το θέμα αναφέροντάς σας ότι κάνω φορολογική δήλωση στη ΔΟΥ Πύλου, η οικογενειακή μου μερίδα είναι στο δημοτολόγιο του Δήμου Πύλου και ψηφίζω στην Πύλο. Τα ελάχιστα τυπικά προσόντα που έχετε για να χαρακτηρίζεστε «δημότες Πύλου» τα έχω και εγώ και επιπλέον την ουσιαστική αγάπη μου για τον τόπο μας.
Η ιδιότητα του απλού δημότη -και όχι απλώς ιδιώτη όπως με θέλετε εσείς- του Δήμου Πύλου μου δίνει το δικαίωμα -χωρίς τη δική σας άδεια φυσικά- να θέλω να ξέρω -εγώ και πολλοί άλλοι συνδημότες- ποιος μας εισπράττει το 2% και δεν το αποδίδει στο δήμο. Είναι δικαίωμά μου να το γνωρίζω αυτό γιατί κάποιοι εισπράττουν από μένα και για λογαριασμό του δήμου χρήματα τα οποία παρακρατούν.
Πάμε τώρα στην αναφορά σας ότι δήθεν ενεργώ «για λογαριασμό άλλω... με στόχο την εξυπηρέτηση πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων φίλων…». Προφανώς θα το γράψατε τις ημέρες του καύσωνα και θα είχατε πάθει παράκρουση. Αν κάποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να βγάλει συμπέρασμα για το πώς πληρώνοντας εσείς τα χρέη σας στο δήμο εγώ εξυπηρετώ πολιτικά (;) και οικονομικά (;) συμφέροντα φίλων μου, θα ήθελα να μου το δώσετε
τεκμηριωμένα να το καταλάβω. Αν εννοείτε πάντως φίλους τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, ναι, είναι αρκετοί φίλοι μου και δεν νομίζω ότι αυτό μου αφαιρεί το δικαίωμα να τους κάνω κριτική ή να τους επισημαίνω τυχόν παραλείψεις και λάθη τους. Το ότι με κάποιους από αυτούς δεν έχουμε τις ίδιες πολιτικές αντιλήψεις είναι επίσης σε όλους μας γνωστό. Θα με ψέξετε και γι’ αυτό; Αλλη μια άστοχη αναφορά σας κύριοι «επισιτιστές».
Στα ανερμάτιστα σχόλια σας για αυτόφωρα και δήθεν σύγχυση που προκάλεσε η τότε δημοτική αρχή, της οποίας είχα την τιμή να είμαι τέσσερα χρόνια αντιδήμαρχος, θα σας απαντήσω ότι δεν είναι τυχαίο πως αυτοί που επί της δικής μας θητείας αλλά και στη συνέχεια -επί Φιλιππόπουλου και Καρακαϊδού- βρίσκονταν σε μόνιμη αντιδικία με το δήμο για τα ίδια ακριβώς, γνωστά σε πολλούς, θέματα είχαν σαν αποτέλεσμα τελικά να φάνε το κεφάλι τους. Τελεία και παύλα και με αυτό.
Η αναφορά σας για «λάδι στη φωτιά» που θυμήθηκα να ρίξω, σχετικά με τη μη καταβολή του τέλους από μέλη του Συλλόγου σας, δεν προήλθε από «αυτανάφλεξή» μου αλλά όπως ανέφερα και στην επιστολή μου από συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο του οποίου -για άλλη μια φορά θα προσθέσω- τη λειτουργία περιφρονείτε με την μόνιμη απουσία σας.
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, με τον σημερινό δραστήριο πρόεδρό του -καλός τώρα ο Καραμπάτος- και την «ανάσα» που σας έδωσε για μια εβδομάδα με τους μοτοσυκλετιστές, είχε έρθει να ενημερώσει τους Πύλιους εμπόρους για τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε ο οικονομικός ιστός της Πύλου αλλά και της ευρύτερης περιοχής από την είσοδο τέτοιων επιχειρήσεων σε τόσο μικρά μέρη όπως η Πύλος και αναφέρομαι στην εγκατάσταση υπερκαταστημάτων στην πόλη μας. Τον είχατε χλευάσει τότε ότι δήθεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Καλαματιανών εμπόρων. Οι επαγγελματίες της Πύλου- σε συμπαράσταση του υπερκαταστήματος- μαζέψατε υπογραφές προς ενίσχυση της έλευσής του. Οταν σας ζητήσαμε, ο πρόεδρος και εγώ -σαν αντιπρόεδρος τότε του Εμπορικού Συλλόγου Πύλου- να καταθέσετε τις υπογραφές για να ξέρουν μετά από λίγο καιρό τα παιδιά σας ποιος ήθελε τον οικονομικό μαρασμό της Πύλου, «ανακρούσατε πρύμνα» και δεν τις παρουσιάσατε πουθενά.
Σε ό,τι έχει σχέση με την αναφορά σας στην ψήφο μου που «ουσιαστικά χάρισε έναντι ευτελούς ανταλλάγματος δημοτική περιουσία» γράψτε μου σε τι αναφέρεστε για να πάρετε την απάντηση και σε αυτό.
Σίγουρα και η στάση μας απέναντι στα κοινά αξιολογείται «πρώτα από τον κόσμο και μετά από την ιστορία» όπως αναφέρετε. Εσείς όμως στα κοινά είσαστε ανύπαρκτοι. Δεν γνωρίζω κανενός μέλους σας κάποια ενέργεια γενικής -και όχι συντεχνιακής- φύσεως. Γιατί περιμένετε αξιολόγηση επομένως και καταγραφή σας από την ιστορία; Πώς μπορεί να αξιολογηθεί η αδιαφορία σας και η ανυπαρξία σας στα κοινά; Οταν λέμε κοινά, πάντα εννοούμε θέματα που αφορούν το ευρύ κοινό και όχι την τσέπη μας.
Κώστας Καραλής 28/07/2008
Δρόμος 15 χιλιομέτρων Ριζόμυλος - Καλαμάτα
Θα διαθέτει παράλληλους δρόμους, έναν ανά κατεύθυνση, πλάτους 5 μέτρων ο καθένας. Το συνολικό του μήκος είναι 15 χιλιόμετρα και το μέσον του υπολογίζεται στην Μπούκα. Θα φτιαχθούν γέφυρες, οι πιο μεγάλες στον Πάμισο 100 μέτρων και στον Αρι 50 μέτρων. Αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει δώσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας στους μελετητές, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών. Αυτές τις μέρες ξεκίνησε η εκπόνηση όλων των μελετών του νέου δρόμου με χρηματοδότηση από τον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο. Οι μελέτες μέχρι και τα τεύχη δημοπράτησης θα είναι έτοιμες σε 1 χρόνο. Η κατασκευή του νέου δρόμου θα επιδιωχθεί από το Δ’ ΚΠΣ, το ΠΕΠ Πελοποννήσου ή το τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Να υπενθυμίσουμε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχε ξεκινήσει τη σύνταξη των μελετών για τον άξονα αυτό, αλλά σταμάτησε τη διαδικασία γιατί δεν υπήρχε ικανοποιητική ροή χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση. Eτσι, αποφάσισε να δεχθεί την προσφορά του κ. Κωνσταντακόπουλου, την οποία υλοποιεί με προγραμματική σύμβαση μέσω της Αναπτυξιακής. Αυτές τις μέρες συντάσσονται τα τοπογραφικά διαγράμματα αποτύπωσης της ζώνης πλάτους 120 - 140 μέτρων στο τμήμα Μπούκα - Καλαμάτα. Οπως παρατήρησε ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Χρίστος Ριζάς, «θα γίνει τροποποίηση της αρχικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ως προς το ύψος του οδοστρώματος. Ο δρόμος θα πάει στους 70 πόντους ύψος σε σχέση με τις γειτονικές ιδιοκτησίες, από τα 2 μέτρα που προβλεπόταν αρχικά. Ετσι δε θα κόβεται βίαια η παραλία με το τμήμα υψηλής παραγωγικότητας».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΨΟΜΜΑΤΗ Σήραγγεςσε 5 μέτωπα του εθνικού δρόμου
- Από τη σύμβαση παραχώρησης, ο όμιλος “Μορέας” ξεκίνησε τη διάνοιξη της σήραγγας στο Καλογερικό. Στο Κόρινθος - Τρίπολη προχωρά η κατασκευή της δεύτερης σήραγγας στο Αρτεμίσιο και των δύο σηράγγων στο Νεοχώρι. Και στις κεραίες, στην επικίνδυνη στροφή, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τα μέτωπα της σήραγγας. Στο ίδιο τμήμα που έχει αναλάβει ο “Μορέας”, εργασίες γίνονται σε πολλά μέτωπα, από την Κορινθία μέχρι σχεδόν την Τρίπολη, όπου διαπλατύνεται ο δρόμος και φτιάχνεται λωρίδα έκτακτης ανάγκης.
Στην εργολαβία των οδών πρόσβασης στη σήραγγα Ραψομμάτη, στο κομμάτι Αθήναιο - Λεύκτρο, ο ανάδοχος δουλεύει πιο έντονα και ξεκίνησε τη διάνοιξη της δεύτερης σήραγγας. Στη γέφυρα Αλφειού λύθηκε το πρόβλημα με ακίνητο της Εμπορικής Τράπεζας και οι εργασίες προχωρούν πιο γρήγορα, ενώ επιτέλους ξεκίνησε και το ενδιάμεσο κομμάτι από την έξοδο της σήραγγας Ραψομμάτη έως τα Μαλλωτά, που είναι μικρό 700 - 800 μέτρα, αλλά δύσκολο και γι’ αυτό θα φτιαχθούν δύο “κατ-εντ-κάβερ”.
Στην ανακατασκευή του τμήματος Παραδείσια - Τσακώνα που είναι δύσκολο έργο, οι εργασίες προχωρούν και βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες να λυθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης, ώστε να είναι πιο γρήγορη η ροή της προς την ανάδοχο κοινοπραξία. Υπάρχει δέσμευση από το υπουργείο ότι θα δίνονται κανονικά τα χρήματα. Δεν αφορά, όμως, μόνο το ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς εμπλέκεται και το υπουργείο Οικονομίας, αφού το έργο χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους.
«Περιμένετε λίγο καιρό ακόμα, να φέρουμε τα έργα σε ρυθμούς που θέλουμε, και θα μπορούμε να πούμε συγκεκριμένα πράγματα για τα χρονοδιαγράμματα», παρατήρησε ο κ. Καρνέσης.
Κυριακή 27 Ιουλίου 2008
Μεσσηνία: Στους 20 πιο φτωχούς νομούς
Διαβάστε περισσότερα...
Σάββατο 26 Ιουλίου 2008
Πράσινοι Οικολόγοι κατά της ΠΟΤΑ
Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την πραγματοποίηση, απόψε στις 8, στην πλατεία Τριών Ναυάρχων στην Πύλο, εκδήλωσης διαλόγου με αντικείμενο την ΠΟΤΑ, την οποία διοργανώνει το εν λόγω κόμμα. Ομιλητές στην αποψινή εκδήλωση θα είναι ο Κ. Διάκος, ο Αντώνης Πετρόπουλος συντονιστής της Θεματικής Ομάδας Τουρισμού του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις και από εκπροσώπους τοπικών φορέων. Στη χθεσινή του συνέντευξη ο Κ. Διάκος -πλαισιωμένος από τον Αντ. Πετρόπουλο, αλλά και το Στέφανο Κουνιάδο, πρόεδρο της Οικολογικής Κίνησης Καλαμάτας- βάσισε την κριτική του κατά της ΠΟΤΑ, εν πολλοίς, στην απόφαση 1594/2007 του 6ου Τμήματος του ΣτΕ, επί προσφυγής που είχαν κάνει επί της επένδυσης διάφορες περιβαλλοντικές κινήσεις από την περιοχή της Πυλίας.
Σύμφωνα με το στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων, οι αποφάσεις για την υλοποίηση της ΠΟΤΑ είναι «μη νόμιμες και αντισυνταγματικές», πρόσθεσε δε ότι η υπόθεση αυτή εκδικάστηκε και από την ολομέλεια του ΣτΕ πέρυσι τον Οκτώβριο, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει εκδοθεί απόφαση. Ωστόσο, ο Κ. Διάκος αναφέρθηκε σε πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο σε αθηναϊκές εφημερίδες και σύμφωνα με τις οποίες στη σύσκεψη της ολομέλειας επικράτησε η άποψη που είχε εκφράσει το 6ο Τμήμα του ΣτΕ. Επιπλέον, δήλωσε ότι έχει διαπιστωθεί ήδη βλάβη στο περιβάλλον στην περιοχή της ΠΟΤΑ, αναφέροντας ειδικότερα μεταξύ άλλων -επικαλούμενος την Ορνιθολογική Εταιρεία- ότι λόγω
άντλησης νερού από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας για τις ανάγκες των γηπέδων γκολφ έχει αρχίσει να στεγνώνει η δυτική πλευρά αυτού του σημαντικού υγροβιότοπου με 74 απειλούμενα είδη και άλλα 180 που διαβιούν εκεί. Επισήμανε επίσης ότι έχει διαπιστωθεί τριπλασιασμός της αλατότητας, καθώς -όπως είπεέχει κοπεί το ποτάμι προκειμένου να δημιουργηθεί η υδατοδεξαμενή από την οποία θα ποτίζονται εναλλακτικά τα γήπεδα γκολφ.
Αναφέρθηκε εξ άλλου ο Κ. Διάκος στο ότι ήδη έχει αρχίζει να αλλάζει ο χαρακτήρας της περιοχής και η νοοτροπία των κατοίκων της, που μετατρέπονται -όπως είπε- σε «μεταπράτες οικονομικού κέρδους», δίνοντας ως παράδειγμα ότι φέτος άνοιξαν 16 νέα εστιατόρια στη Γιάλοβα. Εξ άλλου, απέκλεισε να δημιουργηθούν από την ΠΟΤΑ θέσεις εργασίας για τους ντόπιους, υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται εξειδικευμένα στον τουρισμό στελέχη που δεν υπάρχουν στη Μεσσηνία, οι κάτοικοι της οποίας μόνο ως εργάτες θα μπορέσουν να απασχοληθούν. Καταλήγοντας προειδοποίησε ότι ετοιμάζονται δύο ακόμα ανάλογες περιοχές
στο Πεταλίδι και την Πύλο.
Από την πλευρά του, ο Αντ. Πετρόπουλος μίλησε για δημιουργία 7.000 νέων κλινών, για την κατασκευή συνολικά 6 ξενοδοχείων και 5 γηπέδων γκολφ, καθώς και 57.500 τ.μ. ενοικιαζόμενων κατοικιών.
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο Κ. Διάκος κατήγγειλε το Δήμο Πύλου για προσκόμματα στην προσπάθεια του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων να εξεύρει αίθουσα για την αποψινή εκδήλωσή του, ανακοινώνοντας ότι για τη στάση αυτή της δημοτικής αρχής θα υπάρξει ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το κόμμα των Ευρωπαίων Πράσινων, του 4ου σε δύναμη κόμματος του Ευρωκοινοβουλίου,
όπως είπε.
Γεώτρηση στο Χανδρινού από το Δήμο Πύλου
Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008
Προσωρινό έργο για το νερό στην Πύλο
Συγκεκριμένα, όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Γιώργος Χρονόπουλος, έβαλαν μοτέρ και έκαναν μπάι πας, ώστε να ενισχύσουν την ποσότητα του νερού που έρχεται από τη Γιάλοβα στην Πύλο. «Εχουμε 80 κυβικά νερού την ώρα στη Γιάλοβα, αλλά δεν μπορούμε να φέρουμε παραπάνω από 30 κυβικά στην πόλη. Με την παρέμβαση που κάναμε, φέρνουμε επιπλέον 10 κυβικά», παρατήρησε ο κ. Χρονόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε πρόβλημα με το νερό στην Πύλο κατά τη διάρκεια όλης της μέρας. Το κόβουμε όμως από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί. Στα ξενοδοχεία και στα καταστήματα, επειδή είναι στην παραλία, έχουν συνέχεια νερό».
Ο δήμαρχος εκτίμησε ότι με τον προγραμματισμό που κάνουν, με τις ερευνητικές γεωτρήσεις που προωθούν σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Κρήτης, το πρόβλημα της ύδρευσης θα λυθεί οριστικά.
Σε Μαραθόλακκα, Λιμενικά και Πύλο οι “σκουπιδοενότητες”
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Καλαμάτας όχι μόνο ενσωματώνεται στην ενότητα των Δήμων Αβίας,
Αριος, Αρφαρών, Θουρίας και Λεύκτρου, αλλά διαθέτει και τη Μαραθόλακκα ως χώρο εγκατά-στασης μπαλοποιητή και ενδεχομένως διάθεσης των συμπιεσμένων απορριμμάτων. Τα παραπάνω προέκυψαν από την προχθεσινή συνεδρίαση του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΣΔΙΣΑ) του νομού μας, στην οποία συζητήθηκε -και οριστικοποιήθηκε- η τελική πρόταση για την ενοποίηση των χωματερών.
Η δεύτερη μεταβολή, σε σχέση με τη αρχική πρόταση της Περιφέρειας, αφορά στην κατάργηση της ενότητας του Μελιγαλά και την ένταξη των δήμων που μετείχαν σε αυτή στην ενότητα του Δήμου Μεσσήνης -στη χωματερή του οποίου επίσης, στα Λιμενικά, θα εγκατασταθεί μπαλοποιητής και θα γίνεται υποδοχή των απορριμμάτων από τους Δήμους Ανδανίας, Ανδρούσας, Αριστομένους, Ιθώμης, Μελιγαλά, Μεσσήνης, Οιχαλίας, Πεταλιδίου και την Κοινότητα Τρικόρφου.
Η τρίτη ενότητα, που θα εξυπηρετείται από την Πύλο, καλύπτει τους Δήμους Αίπειας, Βουφράδας, Κορώνης, Μεθώνης, Νέστορος, Παπαφλέσσα, Πύλου και Χιλιοχωρίων. Περισσότερες διευκρινίσεις, τέλος, αναζητούνται από τους δημάρχους -σχετικά με προδιαγραφές μηχανημάτων και εδαφών, όπως και απαιτήσεις σε χωρητικότητα- προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο χώρος εγκατάστασης μπαλοποιητή και υποδοχής σκουπιδιών στην τέταρτη ενότητα, η οποία περιλαμβάνει πλέον τους Δήμους Αετού, Αυλώνα, Γαργαλιάνων, Δωρίου, Είρας, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την Κοινότητα Τριπύλας.
Οπως έγινε γνωστό, ειδικότερα, οι δήμοι που ζητούν διευκρινίσεις ώστε να αποφασίσουν, σε συνεννόηση μεταξύ τους, ποιος τελικά θα διαθέσει χώρο για μπαλοποιητή και τη διάθεση των συσκευασμένων σκουπιδιών είναι οι Δήμοι Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας και Φιλιατρών. Η κάθε μία από τις πιο πάνω ενότητες θα έχει τη δική της οικονομική διαχείριση, ως προς τη λειτουργία και τη συντήρηση του μπαλοποιητή και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων, το κόστος των οποίων ανά δήμο θα προκύπτει με βάση πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά και το τονάζ των παραγόμενων σκουπιδιών.
Οπως είπε στην «Ε» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κώστας Σπυρόπουλος, δήμαρχος Μεσσήνης, στη λήψη της πιο πάνω απόφασης -για τη μείωση δηλαδή των ενοτήτων και τον καθορισμό των ΧΑΔΑ «υποδοχής»- κορυφαίο ρόλο διαδραμάτισαν δύο παράγοντες: Αφ’ ενός ότι το ετήσιο κόστος λειτουργίας κάθε μπαλοποιητή ανέρχεται σε 270.000 ευρώ, δαπάνη που μπορεί να αντιμετωπιστεί αν συνενωθούν περισσότεροι δήμοι. Αφ‘ ετέρου, η διαβεβαίωση της Περιφέρειας ότι η «λύση» αυτή είναι προσωρινή, για μόλις δύο χρόνια, προκειμένου να μειωθεί όσο το δυνατό συντομότερα -δηλαδή πριν το τέλος του φετινού χρόνου- ο αριθμός των ενεργών χωματερών στους 5 νομούς. Εξήγησε μάλιστα ο Κ. Σπυρόπουλος ότι κανένας από τους δήμους που θα υποχρεωθούν να υποδεχθούν -έστω και με ορίζοντα δύο χρόνων- σκουπίδια και από άλλους ΟΤΑ, δεν είναι... ενθουσιασμένος με την ιδέα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι και ο ίδιος ως δήμαρχος Μεσσήνης θα ήθελε να βρισκόταν μια άλλη λύση ώστε να μην καταλήγουν στα Λιμενικά, έστω και... συσκευασμένα, τα σκουπίδια από 9 ΟΤΑ.
Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008
Με παράσταση του ΤΕΘ ξεκινούν οι εκδηλώσεις στην Πύλο
Την Κυριακή 27 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ. στο προαύλιο της εκκλησίας Πύλου θα δώσει ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας ο Γιάννης Σταθόπουλος από το Ωδείο Πύλου.
Στις 28 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ. στο προαύλιο της εκκλησίας Πύλου, θα προβληθεί η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή “El Greco”. Την ίδια βραδιά στη Γιάλοβα θα δώσει συναυλία η Δημοτική Φιλαρμονική Πύλου.
Την Τετάρτη 30 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ. στην πλατεία Πύλου θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από την Ελλάδα και τη Σερβία από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Κυριών Πύλου και του συγκροτήματος “Kud Slarko Mandic” από τη Σερβία.
Την τελευταία ημέρα του Ιουλίου στη Γιάλοβα, οι παραδοσιακοί χοροί από την Ελλάδα και τη Σερβία θα παρουσιαστούν στη Γιάλοβα.
Εμπλοκές με υπουργείο Πολιτισμού και επιτάξεις στο Γαργαλιάνοι -Ρωμανού
Οπως πληροφόρησε ο κ. Δράκος, το ένα θέμα αφορούσε την εμπλοκή του υπουργείου Πολιτισμού στο έργο, για την πιθανότητα εξεύρεσης αρχαιοτήτων ή μνημείων, γι‘ αυτό και μετείχε η προϊσταμένη της Εφορείας ΛΗ’ Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ξένη Αραπογιάννη, και σημείωσε: «Υπήρξε μια οδηγία από την Εφορεία να σταματήσουν οι εκσκαφές, διότι δεν υπήρχε το απαραίτητο και κατάλληλο προσωπικό για τον έλεγχο. Με παρέμβασή μας λύνεται το θέμα αυτό και έτσι από αύριο (σήμερα) η εταιρεία θα συνεχίσει απρόσκοπτα τις εκσκαφές».
Το δεύτερο θέμα αφορούσε τις επιτάξεις και την παράδοση ορισμένων ιδιοκτησιών στον ανάδοχο, λόγω της άρνησης κάποιων ιδιοκτητών να παραδώσουν τις ιδιοκτησίες τους. «Ετσι λοιπόν έχουμε μια καινούργια προσέγγιση του κτηματολογίου στα επίμαχα σημεία», ανέφερε ο νομάρχης και πρόσθεσε: «Η νέα επεξεργασία θα παραδοθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας από τους μελετητές της αναδόχου εταιρείας στην Κτηματική Υπηρεσία, η οποία θα χρειαστεί 2 εβδομάδες και με τη συνδρομή υπαλλήλων της ΔΕΚΕ, προκειμένου να ολοκληρώσει την εργασία αυτή. Είμαστε βέβαιοι ότι επί τη βάσει του χρονοδιαγράμματος που θέσαμε, θα λειτουργήσουν τα ζητήματα αυτά και δε θα έχουμε κανένα πρόβλημα ούτε για τη μία ούτε για την άλλη περίπτωση».
Ο κ. Δράκος παρατήρησε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από τα στελέχη της ΔΕΚΕ, «κανένα πρόβλημα ροής των χρηματοδοτήσεων δεν υπάρχει και πιστεύουμε ότι το έργο θα συνεχίσει να υλοποιείται απρόσκοπτα και επιδιώκουμε ταχύτερους ρυθμούς. Το έργο αυτό είναι ευθύνη της Περιφέρειας, δε φιλοδοξούμε να αντικαταστήσουμε κανέναν, απλώς αγωνιούμε γι’ αυτά τα ζητήματα».
Στη συνάντηση μετείχαν πέρα από την κ. Αραπογιάννη, ο διευθυντής της ΔΕΚΕ Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργος Παπαηλιού και ο επιβλέπων του έργου -μηχανικός της ΔΕΚΕ Πολυχρόνης Παπαϊωάννου, o διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτης Γιαννακέας, δύο εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας, ο κ. Φυσικόπουλος και ο κ. Κωνσταντόπουλος και ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Γιώργος Βλάχος.
Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008
Δρόμοι: «Τρυπούν» σε Καλογερικό και Ραψομμάτη
Διαβάστε περισσότερα...
Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008
Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ: “Απόλυτος σεβασμός στη νομιμότητα για την ΠΟΤΑ”
Εχει τοποθετηθεί αρνητικά, γιατί έχουμε μια άλλη αντίληψη για την ανάπτυξη. Τώρα η επένδυση έχει περάσει από το Κοινοβούλιο και η δική μας η στάση είναι να φροντίσουμε να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στη νομιμότητα. Είναι αναγκαία η ουσιαστική τήρηση των προβλεπομένων διαδικασιών, αδειοδότησης και ελέγχων από τη μεριά της διοίκησης, των ΟΤΑ και των υπουργείων. Και χρειάζονται σοβαρές διαδικασίες διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία. Μια τοπική κοινωνία που ενδεχομένως, που χωρίς ιδιαίτερη βάση, προσδοκά θέσεις εργασίας. Και λέμε χωρίς ιδιαίτερη βάση, - δεν ξέρω τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης επένδυσης -, γιατί παρόμοιες επενδύσεις στην Ελλάδα, έχουν δείξει ότι τόση ευρείας κλίμακας αύξηση εργασίας που διατείνονται, δεν υπάρχει. Η τοπική κοινωνία προσδοκά και από την άλλη πλευρά η τοπική κοινωνία, ενεργοί πολίτες, κινήματα πολιτών, διεκδικούν την ανάληψη πραγματικών, χειροπιαστών δεσμεύσεων από τους επενδυτές. Πράγμα που κατά τη γνώμη μας είναι απαραίτητο στην υλοποίηση κάθε έργου παρόμοιας κλίμακας, που πρέπει να υπόκεινται στον έλεγχο και στις αποφάσεις των αρμοδίων θεσμικών οργάνων. Για παράδειγμα, περιμένουμε το Συμβούλιο της Επικρατείας το επόμενο διάστημα να δούμε πώς θα αποφανθεί σε μια προσφυγή που έχει γίνει από μια μεριά ιδιοκτητών και πολιτών.
Αυτή είναι η δική μας θέση, μια θέση ξεκάθαρη, διαυγής και δεν έχει να κάνει τόσο με το συγκεκριμένο έργο, αλλά με κάθε έργο ανάπτυξης τόσο μεγάλης κλίμακας».
Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008
Απάντηση του Συλλόγου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Τουρισμού Πύλου σε επιστολή ιδιώτη
Προφανώς ο ανωτέρω επιστολογράφος σας, ενεργώντας επίσης προφανώς για λογαριασμό άλλων αφού ούτε επαγγελματίας ούτε καν κάτοικος της Πύλου είναι, επιχειρεί, με στόχο την εξυπηρέτηση πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων φίλων του, να «φορτώσει» στην παρούσα δημοτική αρχή αμαρτίες προηγούμενων, μεταξύ των οποίων και εκείνης στην οποία αυτός συμμετείχε, οι οποίες με τη στάση τους επί του συγκεκριμένου θέματος του τέλους 2% και επί άλλων σχετικών που άπτονται των σχέσεων του δήμου με τους επαγγελματίες, όπως παράδειγμα εκείνο της παραχώρησης των κοινοχρήστων χώρων και της δημιουργίας στεγάστρων επ‘ αυτών (ξέχασε αλήθεια τα αυτόφωρα στα οποία επιχειρήθηκε επί των ημερών του να συρθούν συγκεκριμένοι μη αρεστοί στην τότε δημοτική αρχή επαγγελματίες;), δημιούργησαν απίστευτη σύγχυση, το αποτέλεσμα της οποίας είναι σήμερα δεκάδες επαγγελματίες να βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Και ενώ η παρούσα δημοτική αρχή επιδιώκει την με λογικό και δίκαιο τρόπο επίλυση του ζητήματος που άλλοι δημιούργησαν, οι δε επαγγελματίες, αναγνωρίζοντας αυτή την προσπάθεια αλλά και την εμφανή προσπάθεια παραγωγής έργου απ‘ αυτή τη δημοτική αρχή, επιδιώκουν καλόπιστα να συμβάλουν στην επίλυση του ζητήματος, ο παραπάνω επιστολογράφος θυμήθηκε κατά τη διάρκεια των διακοπών του να ρίξει λάδι στη φωτιά, να αποσείσει ευθύνες δικές του και άλλων και, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, δηλαδή προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα φίλων του, να τα βάλει με τους επαγγελματίες, δήθεν για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας τις οποίες βέβαια δεν θυμήθηκε όταν αγωνιζόταν να μην εγκατασταθούν αλυσίδες υπερκαταστημάτων στην Πύλο ούτε όταν με την ψήφο του ουσιαστικά «χάριζε» έναντι ευτελούς ανταλλάγματος δημοτική περιουσία. Η στάση του καθενός απέναντι στα κοινά αξιολογείται πρώτα από τον κόσμο και μετά από την ιστορία. Ευχόμαστε αλλά δεν πιστεύουμε ότι θα αξιολογηθεί θετικά η στάση του επιστολογράφου σας.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Επαγγελματιών
Επισιτισμού και Τουρισμού Πύλου
Φωτισμός στο λιμάνι της Πύλου
Τρίτη 15 Ιουλίου 2008
“ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ” Ξεκίνησε η μεγάλη πορεία προς το Πεκίνο
Ξεκίνησε χθες το πρωί από τη Μεσσηνία η πορεία ειρήνης των 55 μοτοσυκλετιστών των «Δρόμων της Ελιάς», δια μέσου της Ασίας, προς το Πεκίνο όπου και θα παραδώσουν -εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα τελεστούν εκεί σε λίγο καιρό- την Ιθωμαία φλόγα, ελιές, κότινο και γροθάρι, από το Κολυμπάρι της Κρήτης και την Αρχαία Μεσσήνη αντίστοιχα. Στον κόμβο του Ασπροχώματος, χθες το πρωί, είχαν ληφθεί μέτρα από την Τροχαία προκειμένου να
μην υπάρξει κανένα πρόβλημα ή καθυστέρηση -για τους μοτοσυκλετιστές τουλάχιστον, μιας και κάποιοι οδηγοί αυτοκινήτων άρχισαν να κορνάρουν παρατατεταμένα, θεωρώντας προφανώς εξαιρετικά... κουραστικό να περιμένουν για περίπου ένα με δύο λεπτά, προκειμένου να διέλθει τον κόμβο η διεθνής πομπή με τις μοτοσυκλέτες.
Οι μοτοσυκλετιστές ξεκίνησαν νωρίς χθες το πρωί από τη Γιάλοβα, με τη συνοδεία περιπολικών και μοτοσυκλετών της Τροχαίας, και περί τις 10 έφθασαν στο Ασπρόχωμα και μπήκαν στον εθνικό δρόμο Τρίπολης-Καλαμάτας με προορισμό την Αμφισσα, τον πρώτο από τους δύο σταθμούς του οδοιπορικού σε ελληνικό έδαφος. Ο δεύτερος σταθμός -σύμφωνα το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί- είναι σήμερα το Σουφλί. Στόχος της ομάδας μοτοσυκλετιστών -η οποία μετά το Πεκίνο θα συνεχίσει το ταξίδι της προς τη Μόσχα- είναι να μεταφέρουν το μήνυμα της ειρήνης από τη Μεσσηνία και την Ελλάδα στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του κόσμου, που -παρά την «ταλαιπωρία» και την εμπορευματοποίησή του- εξακολουθεί να αποτελεί ελπίδα των ανθρώπων για έναν καλύτερο αυριανό κόσμο.
Οι μοτοσυκλετιστές θα διανύσουν 22.000 χιλιόμετρα για να μεταφέρουν τη «Φλόγα της Ειρήνης» σε 16 χώρες, Τουρκία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Κίνα, Μογγολία, Ρωσία, Ουκρανία, Μολδαβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), Ελλάδα. Η διαδρομή τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης (το οποίο συμμετέχει επίσημα στην Οργανωτική Επιτροπή), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοροσικλετιστών-FIM, των ελληνικών υπουργείων Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Πολιτισμού και πολλών φορέων δημόσιων και ιδιωτικών.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο «2008 Ευρωπαϊκό Ετος Διαπολιτισμικού Διαλόγου» και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτιστικών διαδρομών και εκδηλώσεων «Δρόμοι της Ελιάς». Στη διάρκεια της διαδρομής θα πραγματοποιηθούν Γιορτές της Ελιάς σε 6 προεπιλεγμένες πόλεις με θέμα την Ελλάδα της Ελιάς, χώρα προέλευσης των οδοιπόρων, τον συμβολισμό και τον πολιτισμό της ελιάς σε όλες του τις διαστάσεις. Εχει προβλεφθεί να γίνουν στο πλαίσιο αυτό εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές 2 ταινιών μικρού μήκους, παραγωγή και δωρεάν διανομή σχετικών εντύπων, ελληνική μουσική βραδιά, γευσιγνωσία ελληνικών ελαιοκομικών προϊόντων και επίδειξη παραδοσιακής ελληνικής γαστρονομίας. Κορυφαίο γεγονός ωστόσο, θα αποτελέσει η μεγάλη Γιορτή της Μεσογείου της Ελιάς στη Μόσχα, τον ερχόμενο Αύγουστο. Στην Κόκκινη Πλατεία της ρωσικής πρωτεύουσας, ανάμεσα σε 1.000 ελιές από κάθε σημείο της Μεσογείου, 1.000 βιολιά θα ακουστούν και 1.000 περιστέρια θα πετάξουν, για να μεταφέρουν μήνυμα ειρήνης παντού.
Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας -και εμπνευστής του οδοιπορικού- Γιώργος Καραμπάτος, «οι “Δρόμοι της Ελιάς“ θα ξεκινήσουν από τη Μεσόγειο για να συναντηθούν με τους “Δρόμους του Μεταξιού“ και να μεταφέρουν στα βάθη της Ασίας μέχρι και τη Μόσχα τη “Φλόγα της Ειρήνης“, τα μηνύματα της ελιάς και την ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης, προϋπόθεση ανάπτυξης των κοινωνιών και ευημερίας των λαών. Θα είναι η συνάντηση δύο μεγάλων δρόμων, δύο πολιτισμών που ενώνουν εδώ και αιώνες θρησκείες και ανθρώπους και συνδιαλέγονται προσφέροντας πλούτο και γνώση μέσα
από εμπορικές ανταλλαγές και συνεργασίες».
Β.Γ.Μ."ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 15/07/2008
Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008
22.000 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ Πρόκληση ζωής το ταξίδι στο Πεκίνο
Θα κοιμούνται σε σκηνές, θα τρώνε πρόχειρα και θα ταξιδεύουν πάνω στη μηχανή 700 χιλιόμετρα τη μέρα: Οι “μοτοσυκλετιστές της ειρήνης“ ξεκινούν σήμερα τη μεγάλη τους περιπέτεια στους δρόμους του μεταξιού. Ο Οργανισμός “Δρόμοι της Ελιάς“, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών (FIM), η ΕΛΠΑ, ελληνικοί και διεθνείς φορείς στηρίζουν οργανωτικά αυτό το οδοιπορικό πολιτισμού και ειρήνης. Οι 80 περίπου ταξιδιώτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις τού δρόμου και της θεάς τύχης, αφού κάθε άλλο παρά “ειδυλλιακό“ προβλέπεται το ταξίδι, όταν και μόνο οι θερμοκρασίες που θα αντιμετωπίσουν θα φτάνουν τους 50 βαθμούς Κελσίου. Τελικός προορισμός, το Πεκίνο και η παρουσία των “πρεσβευτών ειρήνης“ στους Ολυμπιακούς Αγώνες περνώντας μέσα από 16 χώρες σε διάστημα 2 περίπου μηνών: Μια διαδρομή 22.000 χλμ. που μετά το Πεκίνο θα συνεχιστεί μέχρι τη Μόσχα, με τον Υπερσιβηριακό.
Τέσσερις από τους Μεσσήνιους που θα συμμετέχουν μίλησαν στην “Ε“ για τη “μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής τους“, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες τους. Για τον Ηλία Παπαχριστοφίλου είναι ένα «εξωπραγματικό ταξίδι -μια ευκαιρία ζωής για όσους λατρεύουν τις μηχανές και τα ταξίδια». Δεύτερη σκέψη δεν χρειάστηκε, όταν δύο χρόνια πριν έμαθε για το ταξίδι: «Από την πρώτη φορά που το άκουσα, είπα τελείωσε. Ανανεώθηκα σε μηχανή και τρελαίνομαι ακόμα και με την ιδέα! Είναι εξωπραγματικό για εμάς να πάρουμε το δρόμο του μεταξιού και να προχωρήσουμε σε μονοπάτια από τα οποία πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος». Ενθουσιώδης και χειμμαρώδης, συνεχίζει: «Η μαγεία του ταξιδιού, οι διαφορετικοί πολιτισμοί και τα μοναδικά μέρη με κάνουν να αφήσω για δύο μήνες τη δουλειά μου. Αλλωστε, για εμάς τους μοτοσυκλετιστές είναι ένα όνειρο το να γνωρίσουμε τη διαδρομή με την τεχνική υποστήριξη που μας παρέχουν “Οι δρόμοι της ελιάς“». Η αποζημίωση του κουραστικού ταξιδιού θα είναι για τους αποφασισμένους αναβάτες οι Ολυμπιακοί αγώνες του Πεκίνου. «Θα χρειαστούμε 28 μέρες μέχρι το Πεκίνο - και μετά με τον Υπερσιβηριακό, ένα ακόμα όνειρο ζωής για μένα: Θα ταξιδέψουμε μέχρι τη Μόσχα». Οι υπεύθυνοι δεν τους έχουν προετοιμάσει μόνο για τις ομορφιές του ταξιδιού όπως το μοναδικό οροπέδιο Παμίρ στο Καζακστάν, λέει ο Ηλίας, αλλά και για το τι πρέπει να προσέχουν. Μεταξύ αυτών το συνάλλαγμα και... οι παραξενιές των Κινέζων - «που ζήτησαν από την Επιτροπή μέχρι κινέζικο δίπλωμα και πινακίδες“!
Η Πόπη Μαλαπάνη είναι μια από τις 3 γυναίκες, μαζί με τη Φιλιώ Μυρσίδου, δημοσιογράφο του Αθηναϊκού Πρακτορείου, και τη συγγραφέα Ιωάννα Μπουραζοπούλου, που θα ταξιδέψουν με τις μηχανές τους μέχρι το Πεκίνο. «Πρωτίστως, για μένα είναι ένα ταξίδι περιπέτειας που ανυπομονώ να ξεκινήσει», λέει η Πόπη απ‘ την ομάδα του ΕΟΣ Καλαμάτας -
για να προσθέσει: «Μ‘ αρέσουν τα ταξίδια και το θεώρησα ευκαιρία, γιατί από μόνη μου θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιήσω ένα τέτοιο ταξίδι - ενώ μέσα από αυτή τη διοργάνωση μου παρέχεται η ασφάλεια και η οργάνωση που απαιτείται». Οσοι ταξιδεύουν με μηχανή ξέρουν και τη διαφορά, συμπληρώνει: «Το ταξίδι με τη μηχανή είναι διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο μέσο. Το κλίμα, οι μορφές των ανθρώπων, οι διαφορετικές κουλτούρες, το πέρασμα από το ένα στο άλλο γίνεται μέσα από σταδιακές αλλαγές. Δεν παίρνεις ένα αεροπλάνο και φτάνεις στο Πεκίνο αλλάζοντας απότομα εικόνες. Υπάρχει σχέση και συνέχεια, το road trip εξασφαλίζει την σταδιακή αλλαγή».
Ο Μανώλης Αλοίμονος, πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας, θα ταξιδέψει στην ίδια ομάδα με την Πόπη Μαλαπάνη. «Θεωρητικά όλοι είμαστε προετοιμασμένοι για τις δυσκολίες», λέει - αλλά κρατά τις επιφυλάξεις του για το πόσο εύκολο θα είναι να συνεργαστούν μεταξύ τους «80 άτομα που ο ένας δεν ξέρει τον άλλο». Ο ΕΟΣ θα συμμετάσχει με 4 ακόμη μέλη του, που θα ταξιδέψουν με το λεωφορείο και ανήκουν στην επιτροπή οργάνωσης-υποστήριξης.
«Για ένα τέτοιο ταξίδι-πρόκληση χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση κι εμείς το ξέρουμε και μας αρέσει», λέει στη συνέχεια ο πρόεδρος, για να συμπληρώσει ότι όταν έχεις να διανύσεις 700 χλμ την ημέρα πάνω σε μια μηχανή «χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση και συνεννόηση». Η παρέα των 6 ατόμων μπορεί να είναι πλεονέκτημα για τις δύσκολες στιγμές...
αλλά «θα έχουμε να συνεννοηθούμε με άτομα από όλη την Ευρώπη», λέει. Πέρα από κάθε δυσκολία όμως, ακόμα και για έναν άνθρωπο που η ζωή του είναι ταξίδι και πρόκληση, αυτή η διαδρομή θα είναι μια εμπειρία ζωής. «Δεκάξι κράτη, έθιμα και συνήθειες ξένες - άλλο να το δεις και άλλο να το ζήσεις. Μόνος σου δεν μπορείς να βγάλεις 17 βίζες, χωρίς υποστήριξη χρειάζεσαι μισό χρόνο για να κάνεις αυτό το ταξίδι“, σημειώνει ο Μανώλης Αλοίμονος. Ωστόσο ο στόχος -το Πεκίνο- παραμένει δύσκολος, «γιατί δεν ξέρεις τι προβλήματα θα αντιμετωπίσεις στο δρόμο, διαφορετικούς ανθρώπους και τυχόν μηχανικά προβλήματα... Μια αρρώστια ή ένα ατύχημα είναι στο πρόγραμμα - αν και η επιτροπή τα έχει προβλέψει όλα αυτά».
Ο φωτογράφος Αντρέα Μπονέτι μαζί με δύο ακόμα συναδέλφους του θα μεταφέρουν μέσα από το φακό τις εικόνες και τις εμπειρίες του ταξιδιού. Με το που του έγινε η πρόταση από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γιώργο Καραμπάτο, «δεύτερη σκέψη δεν έκανα», λέει. «Μ‘ αρέσει να ταξιδεύω και ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να συμμετέχω σε κάτι διαφορετικό. Περιμένω με ανυπομονησία να ξεκινήσει το ταξίδι για αυτήν την μοναδική περιπέτεια», εξηγεί - χωρίς να κρύψει ότι έχει την αγωνία «να αγγίξει η δουλειά του τον κόσμο». Στο μυαλό του έχει ότι το ταξίδι θα είναι κουραστικό και η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι, όπως τονίζει: «Να καταφέρω να αποτυπώσω στο φακό πως βλέπουν οι άλλοι άνθρωποι τη ζωή. Καινούργιοι άνθρωποι, διαφορετικοί κόσμοι, τοπία... Θα είμαι στη μηχανή και θα φωτογραφίζω, κι αυτό με γεμίζει χαρά και άγχος - αφού παράλληλα θα πρέπει και να δουλεύω. Να ξυπνάω νωρίς το πρωί, να φωτογραφίζω τις στιγμές μας γύρω από τις φωτιές τα βράδια...», προσθέτει. «Θα υπάρχει σωματική καταπόνηση αλλά η ψυχολογία είναι καλή γιατί και καλή παρέα θα έχω και νέους ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα θα γνωρίσω. Για έναν φωτογράφο φύσης σαν εμένα, είναι σημαντικό να δείξω με τη δουλειά μου ό,τι βλέπω και αισθάνομαι», καταλήγει.
Ρεπορτάζ Νικολέττα Κολυβάρη "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 14/07/2008
Πρακτική άσκηση μαθητών από τη Γερμανία στη Γιάλοβα
Την Κυριακή 8 Ιουνίου έφτασε στην Γιάλοβα Μεσσηνίας μία τάξη μαθητών του Steiner school, συνοδευόμενοι από τους 2 καθηγητές τους. Το Steiner, ιδιωτικό σχολείο από τη Γερμανία, προσπαθεί να μυήσει τους νεαρούς μαθητές του στην τέχνη πρακτικών χειρωνακτικών εργασιών. Στο πλαίσιο της εκμάθησής τους, η προσπάθεια των εκπαιδευτικών επικεντρώνεται κυρίως στην άποψη της βιωματικής αντίληψης, στο να μπορέσουν δηλ. τα παιδιά να δουν ότι όλα όσα διδάσκονται έχουν πρακτική εφαρμογή στην καθημερινή πραγματικότητα.
Eτσι, επισκέπτονται μία διαφορετική χώρα κάθε χρόνο, προσεγγίζουν ένα φορέα της, μία οργάνωση ή ένα τομέα με σκοπό τη συνεργασία και προσφορά εθελοντικής εργασίας. Φέτος επέλεξαν την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συμμετέχοντας ενεργά σε μία από τις δράσεις της και συγκεκριμένα στα έργα που έχει αναλάβει η Ε.Ο.Ε. στην περιοχή της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας, σε συνεργασία με το Δήμο της Πύλου και άλλους τοπικούς φορείς.
Τα παιδιά, μέσω της πρακτικής τους εξάσκησης, βοήθησαν στην περάτωση διαφόρων εργασιών, αναγκαίων για την ανάδειξη της περιοχής. Συντήρησαν και ανακατασκεύασαν τις ξύλινες γέφυρες που αποτελούν μέρος της διαδρομής του «Μονοπατιού της φύσης», το οποίο προσφέρει στους επισκέπτες μία γνωριμία με τους τύπους οικοσυστημάτων που φιλοξενούνται στην περιοχή.
Ακόμη, προσέφεραν πολύτιμη βοήθεια στις εργασίες που έγιναν στο κτήριο του παλαιού Αντλιοστασίου, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει ως Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών και Επιστημονικός Σταθμός της περιοχής της λιμνοθάλασσας, βάφοντας τοίχους, κατασκευάζοντας ράφια και τραπέζια εργασίας. Οι μαθητές, 17 στον αριθμό, δούλεψαν καθημερινά και παρέμειναν στη Γιάλοβα για δύο εβδομάδες. Αξίζει να ειπωθεί ότι είναι ηλικίας μόλις 16 ετών. Μακάρι το παράδειγμά τους να ακολουθηθεί και από άλλους είτε στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης είτε γιατί απλά μπορεί να εκτιμηθεί η αξία της εθελοντικής προσφοράς. Οι δράσεις χρηματοδοτούνται από τον Δήμο Πύλου, την ιδιωτική εταιρεία ΤΕΜΕΣ και την ιδιωτική εταιρεία DVA.
Μαρία Μαυρουδή
Υπεύθυνη εθελοντών για το πρόγραμμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στη Γιάλοβα Μεσσηνίας.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 14/07/2008
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 14/07/2008
Στο Πεκίνο η Ιθωμαία φλόγα από τους μοτοσυκλετιστές των “Δρόμων της Ελιάς”
Χθες το απόγευμα, παρουσία μοτοσυκλετιστών, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργο Καραμπάτο, που έφθασαν με τις μηχανές τους από τη Γιάλοβα και κατοίκων - φίλων της Αρχαίας Μεσσήνης, έγινε η αφή της Ιθωμαίας φλόγας, στο Ασκληπιείο του αρχαιολογικού χώρου. Ηταν μια σεμνή και όμορφη τελετή, όπου η πρωθιέρεια Σταυρούλα Χριστάκη άναψε τη φλόγα από τον Ιθωμάτα Δία. Στην εκδήλωση που συντόνισε ο Γιάννης Λινάρδος, χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Ιθώμης Κώστας Γεωργακόπουλος και ο πρόεδρος του ΟΠΑΝΑΜ Παναγιώτης Τσιμόγιαννης. Ο δήμαρχος Κολυμπαρίου Κρήτης Πολυχρόνης Πολυχρονίδης και η ηθοποιός (με κρητική καταγωγή) Μαρία Τζομπανάκη προσέφεραν στον κ. Καραμπάτο έναν κότινο (από τις Ανω Γούβες) για να τον μεταφέρει μαζί με τους μοτοσυκλετιστές στο Πεκίνο.
Η Ιθωμαία φλόγα μεταφέρθηκε με πομπή στην πλατεία του χωριού, όπου άναψε σε βωμό. Εκεί ο δήμαρχος Ιθώμης προσέφερε στον κ. Καραμπάτο ένα γροθάρι ελιάς, που οι μοτοσυκλετιστές θα πάρουν μαζί τους στο Πεκίνο. Οι πρόεδροι του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Μεσσήνης Δημήτρης Κουβελάκης και του “Θάμυρι” Βαλύρας Νίκος Μπάκας αναφέρθηκαν στη στήριξη της Ιθωμαίας φλόγας στους “Δρόμους της Ελιάς” και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Σήμερα στις 8.30 το πρωί οι μοτοσυκλετιστές ξεκινούν από τη Γιάλοβα για τη διαδρομή Μεσσηνία - Πεκίνο - Μόσχα.
Μεθώνη: Πρωτιά στην Πελοπόννησο ο βιολογικός
Διαβάστε περισσότερα...
Κυριακή 13 Ιουλίου 2008
Η «αμαρτωλή» υπόθεση της Γιάλοβας και πάλι στο προσκήνιο
Δείτε σχετικό Βίντεο
Σάββατο 12 Ιουλίου 2008
Γιορτινή πολυπολιτισμική ατμόσφαιρα στη Γιάλοβα
Η Γιάλοβα προχθές -και ειδικά ο χώρος του παλιού οινοποιείου της Τράνστεκομ όπου γίνεται η συνάντηση- είχε κατακλυστεί από μοτοσυκλέτες και αναβάτες που έδιναν ένα ξεχωριστό χρώμα και ρυθμό στην περιοχή. Οι επισκέπτες της εκδήλωσης και οι μοτοσυκλετιστές είχαν την ευκαιρία να γευτούν γεύσεις της Μεσσηνίας και να γνωρίσουν τα προϊόντα και τον πολιτισμό που πηγάζει μέσα από αυτά, στο Φεστιβάλ “Μεσσηνίας Oψεις“ που διοργανώθηκε στο χώρο. Σε ειδικό έντυπο υλικό αποτυπώνονταν 15 από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της Μεσσηνίας: το ελαιόλαδο, η λαλαγγίδα, το πετιμέζι, τα βότανα Ταϋγέτου, το κρασί, οι χυλοπίτες, οι δίπλες, η αγκινάρα, η παραδοσιακή πίτα γάμου και βάπτισης, το καρπούζι, το μέλι και το παστέλι, ο κουραμπιές, η σταφίδα, η μυτζήθρα και το σύκο - προϊόντα που παρουσίασαν παραγωγοί, τυποποιητές και επιχειρήσεις της Μεσσηνίας, όπως και Πολιτιστικοί, Μορφωτικοί και Γυναικείοι Σύλλογοι του νομού μας. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην Παγκόσμια Συνάντηση Μοτοσυκλετιστών πέρασαν από τους χώρους αυτούς, τα γεύτηκαν και αν κρίνουμε από τις εκφράσεις τους, εντυπωσιάστηκαν από τα προϊόντα της Μεσσηνίας.
Οσον αφορά τώρα την τελετή έναρξης, αυτή ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Βασίλη Βασιλικό στα ελληνικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά. Καλωσόρισε όλους στην εκδήλωση και τους “Δρόμους της ελιάς“, οι οποίοι είπε δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινούν από την Μεσσηνία. Είναι, τόνισε, μια ιδέα του Γιώργου Καραμπάτου και ο ίδιος ως πρέσβης της χώρας μας στην UNESCO κατάφερε να την περάσει, όπως είπε, και να γίνουν δρόμοι της UNESCO. «Είστε όλοι εδώ φίλοι αυτής της προσπάθειας, εύχομαι ένα καλό ταξίδι στους ηρωικούς μοτοσυκλετιστές που θα διανύσουν χιλιάδες χιλιόμετρα, που θα φέρουν το μήνυμα της ειρήνης, της αγάπης, της σωστής διατροφής, όλα αυτά τα μηνύματα που περικλείει η ελιά στον πυρήνα της», κατέληξε ο Βασίλης Βασιλικός.
Στην συνέχεια ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος τόνισε: «Θέλω να χαιρετίσω αυτή την Παγκόσμια Συνάντηση Μοτοσυκλετιστών σε αυτό το όμορφο μέρος, στην όμορφη Μεσσηνία. Να ευχηθώ καλή διαμονή και καλή συνέχεια στην διαδρομή σας. Αυτός ο τόπος είναι από τους πιο ιστορικούς της Ευρώπης, πρωτοκατοικήθηκε πριν χιλιάδες χρόνια - εδώ γράφτηκε η ιστορία της Ελλάδας».
Από την πλευρά του ο οικοδεσπότης δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στους μοτοσυκλετιστές «ως κυνηγούς του ονείρου και της εμπειρίας, ως λάτρεις του ταξιδιού και της χαράς»: «Ευχόμαστε ο τόπος μας να γονιμοποιήσει με την γύρη του τις αισθήσεις σας για νέα ταξίδια. Τη γύρη αυτή θα την βρείτε στο θρόισμα της ελιάς και την γεύση των καρπών της, την αρμύρα της θάλασσας, σε ένα ποτήρι κρασί, στο φως του φεγγαριού, στο ηλιοβασίλεμα και κυρίως στο χαμόγελο των κατοίκων αυτού του τόπου».
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την παρουσίαση νησιώτικων χορών από το Σύλλογο Κυριών Πύλου και αμέσως μετά την σκυτάλη πήρε ο πολυτάλαντος Μεσσήνιος καλλιτέχνης Νίκος Καλογερόπουλος, ο οποίος χαιρέτισε τους μοτοσυκλετιστές σημειώνοντας: «Σας ζηλεύουμε, είστε οι γιοι του Οδυσσέα και ζηλεύουμε πάρα πολύ το ταξίδι που θα κάνετε». Τους ευχήθηκε καλό ταξίδι και τόνισε ότι το ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα στην Δύση με τον πολιτισμό της - ενώ
τον αντίστοιχο έπαιξε η Κίνα στην Ανατολή, γι‘ αυτό και μεταξύ αυτών των δύο χωρών υπάρχει ένας μεγάλος αλληλοσεβασμός, είπε. Ακόμη τους αφιέρωσε ένα ποίημα από τον μεγάλο μας ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη, και πολλά τραγούδια και μουσικές με τους “Απορους Αρχοντες“. Η βραδιά έκλεισε με ακόμη περισσότερη μουσική από τον dj GK.
ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ: Επίθεση των Οικολόγων Πράσινων κατά της επένδυσης στην ΠΟΤΑ
Οπως αναφέρουν “στην περίπτωση της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας, ούτε οι αρνητικές εισηγήσεις και επιφυλάξεις των αρμόδιων Εφορειών των Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, των Εναλίων Αρχαιοτήτων και των Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθώς και της Κεντρικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά ούτε και οι έντονες και πολύχρονες διαμαρτυρίες τοπικών κινήσεων πολιτών και οικολογικών οργανώσεων στάθηκαν ικανές να σταματήσουν τη χωροθέτηση δύο τεράστιων ξενοδοχειακών τουριστικών εγκαταστάσεων”.
Μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι “το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον της Πυλίας κινδυνεύει άμεσα: o ιστορικός, μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όρμος του Ναβαρίνου, με την Πύλο, το Νιόκαστρο, τη Σφακτηρία, το Παλαιόκαστρο, τη Σπηλιά του Νέστορα, το Διβάρι και τη Γιάλοβα, θα αλλάξει τελείως μορφή. Με βάση την Οδηγία 92/44/ΕΟΚ και όπως ορίστηκε πρόσφατα, όλη αυτή η περιοχή περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000 ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ), ενώ ένα μεγάλο τμήμα της, που περιλαμβάνει τη λιμνοθάλασσα Γιάλοβας και το νησί της Σφακτηρίας, λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας του για την ορνιθοπανίδα, έχει χαρακτηριστεί και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)”.
Αναφέρεται ακόμη ότι “δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζεται ως πρότυπο ένα μοντέλο τουρισμού που:
- Ξεφεύγει από το μέτρο και την τοπική κλίμακα και οδηγεί σε τουριστικά γκέτο. Στη χώρα που λάτρεψε κάποτε το μέτρο, τα μεγέθη κυριολεκτικά τρομάζουν: τον διεθνούς σημασίας υγρότοπο και τα προϊστορικά ευρήματα θα περικυκλώσουν, με την διαχείριση από πολυεθνικό όμιλο (Starwood Westin & Banyan Tree Hotels & Resorts), δύο τεράστιες τουριστικές εγκαταστάσεις, οι οποίες φέρουν τον παραπλανητικό τίτλο «χωριά» - ξενοδοχεία δυναμικότητας τουλάχιστον 3.000 κλινών.
- Επιδιώκει να προσελκύσει τουρίστες που θέλουν να διατηρούν μη βιώσιμες πλέον συνήθειες και απαιτήσεις για το μεσογειακό περιβάλλον, όπως δύο γήπεδα γκολφ 18 οπών που απαιτούν τεράστια κατανάλωση νερού ή ξενοδοχειακές υπηρεσίες που θα παρέχουν πληθώρα από πισίνες (στην ΠΟΤΑ θα υπάρχουν συνολικά 265 ιδιωτικές πισίνες!!!).
- Δεσμεύει σημαντικούς οικονομικούς πόρους του δημοσίου (η επιδότηση του Ελληνικού Κράτους για το σχέδιο φτάνει τα 145 εκατομμύρια ευρώ) όταν μικρές επενδύσεις οικολογικού τουρισμού ή αναγκαίες περιβαλλοντικά και κοινωνικά υποδομές αδυνατούν να βρουν συχνά
την αναγκαία στήριξη.
- Προσπαθεί με πρωτοφανή τρόπο να επιβάλει πρακτικές «αναγκαστικής απαλλοτρίωσης» για την υλοποίηση μιας αμφισβητούμενης έτσι κι αλλιώς ιδιωτικής επένδυσης”.
Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008
AΠΟΨΕ ΣΤΗ ΓΙΑΛΟΒΑ Με Φοίβο Δεληβοριά ξεκινά η συνάντηση μοτοσυκλετιστών
Με συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά ξεκινά πανηγυρικά απόψε στις 9.30 η 63η Παγκόσμια Συνάντηση Μοτσυκλετιστών στη Γιάλοβα. Απ‘ τις 9 το πρωί θα λειτουργεί η γραμματεία της διοργάνωσης και στις 6 μ.μ. θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση των εθνικών αντιπροσώπων.
Αύριο, η είσοδος στο χώρο της συνάντησης θα γίνεται μόνο με διαπίστευση, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: Στις 5.30 μ.μ. συνεδρίαση εθνικών αντιπροσώπων και στις 8 εγκαίνια του Φεστιβάλ “Μεσσηνίας Οψεις“ με χρώμα και γεύσεις από την τοπική μας παράδοση. Στις 9 θα γίνει η επίσημη τελετή έναρξης από το νομάρχη Δημ. Δράκο και στις 9.30 θα παρατεθεί δείπνο, πλαισιωμένο με παραδοσιακούς χορούς απ’ όλη την Ελλάδα. Ο Νίκος Καλογερόπουλος και το συγκρότημά του “Αποροι Αρχοντες“ θα παρουσιάσουν μουσικοθεατρική παράσταση ενώ θα ακολουθήσει και μουσική από τον dj GK.
Την Παρασκευή -πάλι για όσους διαθέτουν διαπίστευση- θα γίνει εκδρομή στις 9 το πρωί, με οργανωμένη περιήγηση σε Κορώνη - Φοινικούντα - Μεθώνη και πικ-νικ με το “Κολατσιό του μοτοσυκλετιστή. Στις 6 μ.μ. συνεδρίαση εθνικών αντιπροσώπων και στις 7 εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας “Πυρκαγιές του Αυγούστου 2007”, από την Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και την Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας. Επίσης, εκθέσεις φωτογραφίας “Στους Δρόμους της Ελιάς και της Μεσογείου“, “Αγρια ζωή της Λιμνοθάλασσας στη Γιάλοβα“, καθώς και εικαστικές παρεμβάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών). Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν από την πρύτανη των Αραβικών Χωρών και πρέσβειρα της Συρίας, Σουάντ Αλ Αγιούμπι. Στις 8.30 θα ξεκινήσει το Φεστιβάλ “Μεσσηνίας Οψεις“, ενώ στις 9 θα παρατεθεί δείπνο με έθνικ μουσικές από τις πατρίδες της ελιάς και πρόγραμμα από το συγκρότημα “Τhe Freak Brother’s Band”.
Το Σάββατο στις 9 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση για την «Παρέλαση των Εθνών» και στη 1.30 πικ-νικ στο λιμάνι της Καλαμάτας. Στις 8 μ.μ. θα γίνει απονομή βραβείων, ενώ μετά το δείπνο στις 9 θ‘ ακολουθήσει ροκ μπιτς-πάρτι με τους “Jurassic Band”.
Την Κυριακή στις 5 μ.μ. οι μοτοσυκλετιστές θα συγκεντρωθούν για να μεταβούν στην Αρχαία Μεσσήνη. Στις 6 θα γίνει η τελετή παράδοσης της “Φλόγας της Ειρήνης“ και μισή ώρα αργότερα η αφή της “Ιθωμαίας Φλόγας“, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Ιθωμαία - Αρχαία Μεσσήνη 2008”. Στις 9 το βράδυ θα δοθεί μικρή δεξίωση από το Δήμο Ιθώμης προς τιμήν των μοτοσυκλετιστών που θα μεταφέρουν τη “Φλόγα της Ειρήνης“. Κατά την επιστροφή στη Γιάλοβα θα απονεμηθούν βραβεία στους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ “Μεσσηνίας Oψεις“ - ενώ στη συνέχεια το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία με το συγκρότημα “Καλό Κατευόδιο“ και άλλες μπάντες, με έντεχνο, ποπ, ροκ και χαρντ-ροκ ήχους.
Συντονιστής των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων θα είναι ο Ντένης Δημητρέας.
Τέλος, τη Δευτέρα στις 8 το πρωί είναι προγραμματισμένη η αναχώρηση των οδοιπόρων των “Δρόμων της Ελιάς“ για τη διαδρομή Μεσσηνία - Πεκίνο -Μόσχα.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 09/07/2008
Aνδρεάτος και Ξυδιάς τραγούδησαν στο λιμάνι της Καλαμάτας
“Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε, τα χέρια θα περάσουμε στους ώμους“... Αυτό, καθώς και πολλά άλλα αγαπημένα τραγούδια του λαϊκού τραγουδιστή Γεράσιμου Ανδρεάτου άκουσαν και τραγούδησαν όσοι βρέθηκαν την Κυριακή το βράδυ στη συναυλία που διοργάνωσε ο ΟΠΑ
ΝΑΜ, στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Μαζί με το Γεράσιμο Ανδρεάτο και ο καταξιωμένος συνθέτης Θοδωρής Ξυδιάς, ο οποίος δεν παρέλειψε να εκφράσει τη χαρά του για την παρουσία του στη διοργάνωση αυτή, που εντασσόταν στα πλαίσια του φετινού εορτασμού της Ναυτικής Εβδομάδας.
Και του χρόνου!
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 09/07/2008
Βοϊδοκοιλιά: Καθάρισε από τα φύκια
Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008
Nυχτερινές διακοπές λόγω... χειμερίας νάρκης
Εμμεσα ο αντιδήμαρχος ομολόγησε ότι η δημοτική αρχή δεν μπορεί να προγραμματίσει έργο που χρειάζεται χρόνο. Δηλαδή είναι μόνο για τα μικρά και επουσιώδη πράγματα και αυτά που χρειάζονται χρόνο αδυνατεί να τα διαχειριστεί; Πώς αλλιώς να εκλάβω την απάντηση όταν το πρόβλημα με το νερό χρονίζει και η γεώτρηση είναι εκεί από το 1997;
Πολύ φοβάμαι ότι τελικά ενοχλεί πάρα πολύ την παρούσα δημοτική αρχή -αλλά και τις προηγούμενες- ότι η γεώτρηση «χτυπήθηκε» επί δημαρχίας Γιάννη Βρεττάκου. Δεν δικαιολογείται διαφορετικά. Αν είναι να ξεδιψάσουμε, ας το ξεχάσουμε. Ας πούμε ότι την «χτύπησαν» οι Ιταλοί το ’40 ή οι Τούρκοι το ’21. Είναι όμως τόσο σοβαρός λόγος να λέει η Πύλος το νερό νεράκι γιατί κάποιοι ενοχλούνται για πράγματα που έγιναν στο παρελθόν; Θα βρεθεί κάποιος να πει -αν έρθει το νερό από τη Σγράππα- ότι το νερό είναι του Βρεττάκου και φοβάστε μήπως σας κάθεται στο λαιμό; Ελεος, φίλοι της πλειοψηφίας με τα κολλήματά σας.
Τις επιτροπές για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας, φίλοι δημοτικοί άρχοντες, τις συστήνετε τους χειμερινούς μήνες -αφού έχουμε υποστεί την τακτική καλοκαιρινή ταλαιπωρία- και μετά πέφτετε σε χειμερία νάρκη; Δεν θα μπορούσατε να είχατε
μελετήσει από πέρυσι το έργο της μεταφοράς του νερού από τη γεώτρηση της Σγράππας στη δεξαμενή ώστε να είχε λυθεί το πρόβλημα και να μη μας λέτε ότι δεν μπορεί να γίνει κατακαλόκαιρο; Σίγουρα, τώρα που βγήκατε από τη χειμερία νάρκη σας δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί αυτό το έργο.
Μήπως και αυτό που θέλετε να κάνετε στην «Τράνστεκομ», είναι έργο που μπορεί να υλοποιηθεί -χωρίς πιθανές επιπτώσεις- στη φάση της έξαρσης του προβλήματος; Αν το δίκτυο δεν αντέξει την πίεση ή όποια άλλα πιθανά ή απίθανα προβλήματα προκύψουν, είναι καιρός για να μείνει η πόλη χωρίς νερό; Είναι ο Ιούλιος μήνας για πειραματισμούς;
Μήπως είναι ώρα να ασχοληθείτε σοβαρά με τα καυτά προβλήματα που σας πλακώνουν σιγά-σιγά; Περιμένω απάντηση και δηλώνω ότι θα επανέλθω γιατί είναι και άλλα θέματα που ζητάνε απαντήσεις.
Κώστας Καραλής "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 07/07/2008
Τα έσοδα του Δήμου Πύλου
δήμαρχο να ενημερώσει τους δημότες: α) Ποιοι από τους επιχειρηματίες εμπρόθεσμα καταβάλλουν τις οφειλές τους, β) ποιοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου για διευθέτηση των οφειλών προηγουμένων ετών και γ) αν κάποιοι -και ποιοι- έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την πρόσκληση του δήμου. Μη μου απαντήσουν ότι είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και δεν μπορούν να τα δημοσιεύσουν γιατί δεν θα τους πάρω στα σοβαρά. Πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι κοροϊδεύουν και ποιοι είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους. Είναι τουλάχιστον άδικο κάποιοι να αποδίδουν και κάποιοι άλλοι να μην αποδίδουν τα οφειλόμενα στον δήμο και να έχουν μόνο απαιτήσεις από αυτόν. Είναι και παράβαση καθήκοντος του δήμου να μην εισπράττει τα έσοδα που του αναλογούν.
Στους επαγγελματίες της πλατείας ο δήμος θα μπορούσε να διεκδικήσει τα έσοδά του με την πίεση που μπορεί να τους ασκήσει ανακαλώντας τις άδειες χρήσεως της πλατείας. Αυτά τα έσοδα -από την παραχώρηση χώρου στην πλατεία- τα εισπράττει άραγε ο δήμος ή και εκεί παρουσιάζεται το ίδιο φαινόμενο; Αυτές οι απορίες μου γεννώνται και μια διευκρίνιση θα με πείσει ότι ισχύει η ισονομία και η ισοπολιτεία και θα εφαρμοστούν, γιατί πολύ φοβάμαι ότι δεν εφαρμόζονται.
Κώστας Καραλής "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 07/07/2008
Κυριακή 6 Ιουλίου 2008
Βοϊδοκοιλιά... από τις πιο μαγευτικές παραλίες της Ελλάδας
Η Βοϊδοκοιλιά και ο όρμος της έχουν χαρακτηριστεί ως “τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους“ και είναι μια πολύ γοητευτική τοποθεσία. Ο όρμος της Βοϊδοκοιλιάς δημιουργήθηκε από τη δράση των κυμάτων του Ιονίου ανάμεσα στο Παλαιόκαστρο και το λόφο του Προφήτη Ηλία. Οι δύο βράχοι αφήνουν ένα στενό άνοιγμα από όπου η θάλασσα “στριμώχνεται“, για να εισχωρήσει προς τα μέσα. Αμέσως μετά φαρδαίνει και δημιουργεί τον όρμο που καταλήγει σε μία απόλυτα συμμετρική ημικυκλική αμμουδιά με θίνες.
Οσον αφορά τη χλωρίδα της περιοχής, στην αμμουδιά της Βοϊδοκοιλιάς η επίδραση των βορειοδυτικών ανέμων είναι ισχυρή και σχηματίζονται αμμόλοφοι με σκόρπια κέδρα. Το μωσαϊκό συμπληρώνει η πυκνή μακία βλάστηση στο Παλαιόκαστρο και τη Σφακτηρία.
Το σπήλαιο του Νέστορα βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη Βοϊδοκοιλιά, στο λόφο του Παλαιόκαστρου. Εχει δύο μεγάλους θαλάμους και σήμερα “κατοικείται“ από εκατοντάδες νυχτερίδες. Μάλιστα έχουν βρεθεί μέσα στο σπήλαιο πάνω από 6 είδη τους. Αξέχαστη μένει στον επισκέπτη η θέα από το λόφο όπου βρίσκεται το σπήλαιο.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 06/07/2008 από τη σελίδα "ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ"
Αλλοδαπός αναστατώνει την Πύλο
Ο Ρουμάνος είναι μετρίου αναστήματος, αδύνατος, υπερκινητικός, αξύριστος, μιλάει μόνος του απευθυνόμενος σε καρέκλες, σε κολόνες, στο μνημείο των Τριών Ναυάρχων, κάθεται δίπλα σε παρέες και μονολογεί ενώ μιλάει ελληνικά.
Ελευσίνα - Τσακώνα
Τον Αύγουστο τοποθετείται, σύμφωνα με την «Καθημερινή», η έναρξη της παραχώρησης όσον αφορά στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνας-Κορίνθου-Πατρών-Πύργου-Τσακώνας. Σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται ακόμη ότι «πιο ξεκάθαρη είναι η κατάσταση στο τμήμα Πάτρας - Τσακώνας, όπου απλούστατα δεν πρόκειται να γίνει τίποτα μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ».
Διαβάστε περισσότερα...