ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 12/12/2007
Τυπικό μόνο υπήρξε το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων -αυτοδιοικητικών και άλλων- για να ενημερωθούν σχετικά με την εξέλιξη, αφ’ ενός της δεύτερης φάσης του ειδικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης Μεσσηνίας και Λακωνίας, και αφ’ ετέρου για την πρόοδο του τρίτου και τελευταίου σταδίου.
Αυτό καταδείχθηκε στη χθεσινή σχετική συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, με τους μελετητές -καθηγητές του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΙΠΑ) του Παντείου Πανεπιστημίου - όπου οι παρουσίες εκπροσώπων ΟΤΑ του νομού μας ήταν ελάχιστες, ενώ άλλοι φορείς έλαμψαν δια της απουσίας τους. Ομως και οι παρόντες, μετά από τα πρώτα στάδια της παρουσίασης, άρχισαν να αποχωρούν σταδιακά από το αμφιθέατρο, στο οποίο παρέμειναν ελάχιστοι αιρετοί - της τοπικής και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.
Στη συνάντηση, χθες το πρωί, είχαν κληθεί να μετάσχουν φορείς του νομού, όπως η ΤΕΔΚ, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας Α.Ε., η Ενωση Ξενοδόχων, δήμαρχοι και άλλα στελέχη της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Είναι χαρακτηριστική η επωδός-παραίνεση του νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκου - που δεν έκρυψε την απογοήτευσή του- ότι μόλις 7 από τους 31 ΟΤΑ του νομού μας ανταποκρίθηκαν στο ερωτηματολόγιο που απέστειλε η μελετητική ομάδα, σχετικά με τα έργα προτεραιότητας που θέτει κάθε δήμος -ώστε τα στοιχεία αυτά να ενσωματωθούν στην τελική πρόταση. Το στοιχείο αυτό επιβεβαίωσε στη συνέχεια και ο καθηγητής Αθανάσιος Παπαδασκαλόπουλος -μέλος του ΙΠΑ- αντιδιαστέλλοντας την ανταπόκριση που είχε η ίδια έρευνα μεταξύ των ΟΤΑ και άλλων φορέων της Λακωνίας, όπου ελάχιστοι ήταν αυτοί που δεν απάντησαν.
Οπως και να ’χει πάντως, οι ΟΤΑ και οι άλλοι φορείς -όπως ενημέρωσε σχετικά ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος- θα έχουν τη δυνατότητα μέσα σε ένα τρίμηνο να υποβάλουν προτάσεις, ώστε να ακολουθήσει η διαβούλευση για την τρίτη και τελευταία φάση του ειδικού σχεδιασμού.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Β’ ΦΑΣΗΣ
Οπως σημείωσε ο καθηγητής, από τη δεύτερη φάση του ειδικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης Μεσσηνίας και Λακωνίας, ως πόλος ανάπτυξης στη Μεσσηνία προτείνεται το δίπολο Καλαμάτα-Μεσσήνη, ως νομαρχιακά κέντρα ανάπτυξης η Κυπαρισσία, τα Φιλιατρά, οι Γαργαλιάνοι και η Πύλος, ως τοπικά κέντρα ανάπτυξης η Κορώνη, ο Μελιγαλάς, η Καρδαμύλη, η Χώρα, το δίπολο Κοπανάκι- Δώριο και το Διαβολίτσι, ενώ και οι υπόλοιπες έδρες δήμων παραμένουν επίσης ως κέντρα αναφοράς των περιοχών τους.
Οι προωθητικές δραστηριότητες που προκρίνονται για τη Μεσσηνία είναι πολιτισμός, τουρισμός, εφαρμογές νέας τεχνολογίας, αξιοποίηση ισχυρών πολιτιστικών χώρων, ανώτατη εκπαίδευση, τοπικά προϊόντα, μεταποίηση, μεταφορές και εμπόριο. Οι στρατηγικές υποδομές επιμερίζονται σε α) επιχειρηματικές με ανάπτυξη ΒΕΠΕ και ΒΙΟΠΑ, β) τεχνικές μέσα από δίκτυα μεταφορών, ύδρευσης, αποχέτευσης, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και περιβαλλοντικής
προστασίας και γ) κοινωνικές μέσα από τους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Βασικές αναπτυξιακές κατευθύνσεις για τη νότια Πελοπόννησο -όπως αποκάλεσε τους δύο νομούς, τόσο ο Αθ. Παπαδασκαλόπουλος όσο και ο συνάδελφός του καθηγητής στο ΙΠΑ Παύλος Λουκάκης- αποτελούν, α) η οικονομική ανάπτυξη με μακροχρόνια προοπτική και σεβασμό στο φυσικό και στο πολιτιστικό περιβάλλον, β) η σύγκλιση της οικονομίας της νότιας Πελοποννήσου με το μέσο επίπεδο της χώρας, γ) η ισόρροπη ανάπτυξη των επιμέρους χωρικών μονάδων και δ) η κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία.
Ως στρατηγικές περιφερειακές κατευθύνσεις διαπιστώθηκαν α) η δημιουργία του νότιου αναπτυξιακού μετώπου, β) η ανάδειξη, ενίσχυση και οργάνωση πόλων και κέντρων ανάπτυξης, της Καλαμάτας σε πόλο ανάπτυξης εθνικής εμβέλειας και νότια πύλη και της Σπάρτης σε εθνικό πολιτιστικό πόλο, γ) η ανάδειξη και αξιοποίηση υφιστάμενων και νέων προωθητικών δραστηριοτήτων, δ) η δημιουργία αναγκαίων επιχειρηματικών και αναπτυξιακών υποδομών, ε) η αξιοποίηση των τοπικών πλεονεκτημάτων με την ενεργοποίηση της τοπικής επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη και λειτουργία τοπικών παραγωγικών συστημάτων και στ) η ολοκλήρωση και ισόρροπη ανάπτυξη επιμέρους ενοτήτων της νότιας Πελοποννήσου με τη δημιουργία μικροπεριφερειακών προγραμματισμών, τη δικτύωση και τη συνεργασία, την ενεργό συμμετοχή τοπικών αναπτυξιακών και κοινωνικών φορέων κι ακόμα η προώθηση της τοπικής συνοχής.
Γ’ ΦΑΣΗ
Στην περιληπτική παρουσίαση του πλαισίου της γ’ φάσης γνωστοποιήθηκε ότι θα υπάρχουν 7 άξονες προτεραιότητας, στο πλαίσιο των οποίων θα διαμορφωθούν οι επιμέρους προτάσεις του ειδικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης Μεσσηνίας και Λακωνίας. Οι άξονες αυτοί είναι, α) ενίσχυση της προσπελασιμότητας και δημιουργία ή αναβάθμιση βασικών υποδομών, β) κοινωνία της γνώσης και καινοτομία, γ) παραγωγικό περιβάλλον, δ) ανθρώπινο δυναμικό και κοινωνική συνοχή, ε) βιώσιμη ανάπτυξη, στ) ανασυγκρότηση πυρόπληκτων περιοχών και ζ) θεσμικά μέτρα. Θα εξεταστούν, εξ άλλου, οι δυνατότητες ΣΔΙΤ, κι ακόμα θα καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής, όπως και το σύστημα παρακολούθησης του ειδικού στρατηγικού σχεδίου.
Στη χθεσινή συνάντηση, στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας, παρόντες ήταν οι δήμαρχοι Αβίας Παναγιώτης Μπασάκος, Αίπειας Νίκος Αναστασόπουλος, Ανδανίας Γιώργος Διαγούπης, Ανδρούσας Μένης Παπαδόπουλος, Κορώνης Θόδωρος Σαλαντής, Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης, Μελιγαλά Ελένη Αλειφέρη, Πεταλιδίου Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος, Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας, Χιλιοχωρίων Παναγιώτης Δαρσακλής, καθώς και οι αντιδήμαρχοι Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης και Μεσσήνης Γιάννης Τσούσης, όπως επίσης νομαρχιακοί σύμβουλοι της μείζονος αλλά και από όλες τις παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας.
Β.Γ.Μ.